Det känns nästan konstigt att skriva, men det skiljer bara fyra poäng mellan Atlético och Las Palmas. Det gulklädda ö-laget ligger på tionde plats i tabellen, och Atlético ligger bara sexa efter den senaste tidens besvikelser. Det är med andra ord en mycket viktig match som väntar Atlético.

Las Palmas och Atlético har ingen vidare lång historik i modern tid. Las Palmas gjorde två år högsta divisionen under 00-talet. Det var säsongerna 2000/01 och 2001/02, samma två säsonger som Atlético spenderade i avgrunden som är segundan, och därav missade lagen varandra.
Därför är det bara tredje gången lagen möts i tävlingssammanhang sedan 1988. De tidigare tillfällena har slutat med idel vinster för Atlético, 3-0 och 1-0 under förra året och 1-0 när lagen möttes i Copa del Rey 2005.

UD LAS PALMAS
Las Palmas börjar mer och mer etablera sig som ett stabilt mittenlag Primera División, trots att man bara gör sin andra säsong sedan uppflyttningen. Tittar man på spelartruppen finns också där välkända namn som exempelvis Kevin-Prince Boateng.
Årets säsong började bra med vinster mot Valencia och Granada, innan man förlorade mot Sevilla med 2-1. Laget har bara förlorat fyra matcher under säsongen, mot Sevilla, Sociedad, Villarreal och Betis och är med andra ord ganska svårslagna. Problemet för Las Palmas har dock varit att man också har svårt att vinna. Efter Espanyol är man det lag som kryssat flest matcher. Man kommer inför mötet med Atlético från tre raka kryss, mot Huesca i CdR och mot Alavés och Leganés i ligan. Kevin-Prince Boateng är lagets bästa målskytt med fem fullträffar, följd av Marko Livaja och Jonathan Viera på fyra.

Lägligt för Atlético är att både Boateng och Sergio Araújo missar matchen på grund av skada. Det gäller även Aythami som har en ljumskskada. Dessutom är David García avstängd och missar även han matchen.


Senaste fem
Las Palmas - Leganés 1-1
Alavés - Las Palmas 1-1
Huesca - Las Palmas 2-2

Las Palmas - Athletic Club 3-1
Real Betis - Las Palmas 2-0


Potentiell startelva(4-1-4-1/4-3-3)
                   Varas
Macedo - Bigas - Michel - Dani
                   Mesa
Momo - Gomez - Viera - Tana
                   Livaja


ATLÉTICO DE MADRID
Atlético befinner sig i brygga efter tre raka matcher utan vinst. Efter 0-0 mot Espanyol och förlust med 1-0 mot Bayern behövdes en vinst mot Villarreal för att haka på i toppen av ligan. Så blev inte fallet, istället torskade man med 3-0 och hade inte en chans mot ett Villarreal som var hästlängder bättre. Det som oroar är dock inte resultaten i sig, utan känslan av att någonting verkligen fattas kring laget. Spelarna ser ut att vara helt ur form, glöden finns inte där och dessutom sprider sig oron när Oblak nu väntas bli borta under en lång tid. Atléticos sämsta period sedan Diego Simeone är ett faktum och det finns med andra ord många frågetecken vid Manzanares. Det första kan man räta ut genom att vinna mot Las Palmas och åter bli ett vinnande lag. 

Det blir en hel del förändringar i laget efter matchen mot Villarreal. Utöver Filipe Luis, Jan Oblak och Augusto Fernández som är borta en lite längre tid saknas också Tiago, som fick kliva av sist. Vidare är Ángel Correa avstängd.
Koke förväntas gå tillbaka som pivote ihop med Gabi. Saúl kommer troligtvis ersätta Correa på högerkanten och dessutom väntas Vrsaljko starta istället för Juanfran. Och Moyá i målet, så klart. Dags för veteranen att visa framfötterna. 

Senaste fem
Villarreal - Atlético 3-0
Bayern - Atlético 1-0
Atlético - Espanyol 0-0
Guijuelo - Atlético 0-6
Osasuna - Atlético 0-3

Truppen
Målvakter: André Moreira, Miguel Ángel Moyá
Försvarare: Juanfran,Vrsaljko, Stefan Savic, Diego Godín, José María Giménez, Lucas
Mittfältare: Gabi, Juan Moreno, Koke, Yannick Carrasco, Thomas Partey, Saúl, Gaitán
Anfallare: Fernando Torres, Antoine Griezmann, Kevin Gameiro.

Potentiell startelva(4-4-2)
                   Moyá
Vrsaljko - Savic - Godín - Lucas
  Saúl - Koke - Gabi - Carrasco
      Griezmann - Gameiro


DATUM: lördagen den 17 december 2016
TID: 16.15
SPELPLATS: Vicente Calderón, Madrid
DOMARE: Mario Lopez
TV: Viasat Sport HD
STREAM: Viaplay