Ingen kan väl ha missat kvartsfinalens första möte. Atlético följer matchplanen perfekt och tar också ledningen genom Fernando Torres, som under de senaste månaderna spelat som om året var 2008. Atlético står dittills för en vattentät insats med sitt kompakta försvar och sina kontringar. Fernando Torres glöd blir dock något för påtaglig när han lyckas dra på sig sitt andra gula kort och därmed bli utvisad. Att spela nästan en timme på Camp Nou med en man mindre är förstås ingen walk in the park och trots att Atlético försvarar sig väl så lyckas man inte stå emot hemmalaget. 2-1 till Barcelona slutar matchen, vilket ändå får ses som ett godkänt resultat för Atlético, med tanke på omständigheterna. 

Domarinsatsen i den första kvartsfinalen har debatterats en del och det är inget som kommer att behandlas mer i den här artikeln. Italienaren Nicola Rizzoli, som bl.a. dömde VM-finalen 2014 och Atléticos 2-0 vinst mot Galatasaray i årets gruppspel, kommer att döma den andra kvartsfinalen. 

Förutsättningarna för att gå vidare då?
För Atléticos del gäller det att hålla nollan. Vinner man med 1-0 går man vidare på bortamål och gissningsvis är det vad Cholo siktar på. Samtidigt måste Atlético också göra minst ett mål framåt, vilket kan öppna upp ytor för Barcelona. Det blir ett vågspel för Simeone men på förhand känns det som att vi kommer att få se en liknande match som den förra veckan, då båda lagen har tydliga identiteter och sätt att spela på.

Skulle Atlético vinna med 2-1 går matchen till förlängning. Vinner man med 3-2 går Barcelona vidare på bortamålsregeln. Vid ett oavgjort resultat är det också Barcelona som går vidare.Läget i Barcelona

Barcelona är antagligen fotbollsvärldens allra bästa lag för tillfället, men det garanterar så klart inte att man ständigt är i bra form. Om man ser till ligaspelet så har Barcelona inte vunnit sedan den 12:e mars, då man krossade Getafe med 6-0. Dock har man även en vinst mot Arsenal i åttondelsfinalen av Champions League i mitten på mars. Men sedan fick Villarreal med sig en poäng på El Madrigal, Real Madrid vann El Clásico och även Real Sociedad gick och vann mot Barcelona i helgen. Det är alltid svårt att spela på Anoeta, men frågan är om Barcelonaspelarna redan hade sina huvuden i onsdagens match? Tre raka ligamatcher utan vinst är i alla fall facit för Barcelona, vilket pekar på en dålig form. Kommer den att hålla i sig? 

Barcelonas sjukstuga fick tillökning i veckan då Rafinha och Thomas Vermaelen drog på sig skador. Sedan tidigare finns även Mathieu, Aleix Vidal och Sandro på skadelistan. Inga jättenamn som fattas men trots allt fem spelare som inte finns tillgängliga för Luis Enrique. Det kom även rapporter om att Pique hade känningar men som det ser ut kommer mittbacken finnas med.POTENTIELL STARTELVA (4-3-3)


               Ter Stegen    
Alves - Pique - Mascherano - Alba
   Rakitic - Busquets - Iniesta
    Messi - Suarez - Neymar
Läget i Atleti

Till skillnad från Barcelona så vann Atlético sin match i helgen. Man fick återigen bege sig till Barcelona, men den här gången för att ta sig an Espanyol. De blåvita tog ledingen, men en Koke i storform stod för två framspelningar och ett mål innan domaren blåste av matchen. I och med Barcelonas förlust på Anoeta skiljer det nu bara tre poäng mellan Barcelona och Atlético i ligan. Atlético måste dock gå om Barcelona poängmässigt då katalnerna har övertag i inbördes möten. 

Koke stod som sagt för en fin insats mot Espanyol, och dessutom fortsatte Fernando Torres att göra mål. El niño har verkligen visat upp sig från ny sida under den senaste månaden, vilket gör det extra surt att han är avstängd efter sin utvisning i det första mötet. Vi vet alla hur gärna och ofta han gör mål mot Barcelona.

En annan som riskerade avstängning är Filipe Luis, som stod för några starka uttalanden efter matchen förra veckan. Vänsterbacken menade bl.a. att Barcelona är skyddade av UEFA, vilket gav upphov till spekulationer om en eventuell avstängning. Men tack och lov blir det ingen avstängning för Filipe. Enligt MARCA kommer UEFA inte att bestraffa Filipe då man anser att hans uttalanden inte har överskridit någon gräns, eftersom det var hans personliga uppfattning och därmed inte bröt mot några regler. I och med det kan alla colchoneros dra en lättnadens suck över att man slipper se Lucas eller Jesús Gámez som vänsterback.

Skadeläget då? Atlético har ju sedan tidigare Tiago, Giménez och Óliver skadade. Ingen av de tre är ännu redo för spel. Den goda nyheten är att Stefan Savic är tillbaka i truppen.

För två år sedan var Atlético i ett nästan identiskt läge i kvartsfinalen av Champions League. Man mötte Barcelona även då, och spelade första matchen på Camp Nou. Den gången blev det 1-1 i första matchen, och det är där historien skiljer sig eftersom det blev 2-1 den här gången. I övrigt är det i princip samma scenario. Ett kokande Calderón ska hjälpa Atleti att vinna. 
Frente har uppmanat alla supportrar att ge sitt allt och stötta laget. Samtidigt har de spunnit vidare på konceptet man körde med på tifot mot PSV, med frasen "nunca dejes de creer"(vilket betyder sluta aldrig tro). Frasen har använts flitigt på banderoller och annat som satts upp både här och var i Madrid. Hashtagen blev också populär på sociala medier.
Matchen sålde naturligtvis slut väldigt snabbt, så räkna med att Calderón är en kokande gryta under onsdagskvällen.POTENTIELL STARTELVA (4-4-2)


                   Oblak
Juanfran - Godín - Lucas - Filipe
  Saúl - Augusto - Gabi - Koke
       Carrasco - Griezmann

Savic är som tidigare nämnt tillbaka från skada men frågan är vilket skick han är i. Därav kan mycket väl Lucas få fortsatt förtroende bredvid Godín. I anfallet har det pratats om att Carrasco kommer att ta Torres plats, men inte heller det är bekräftat.


Uppdatering: Matchtruppen är nu släppt och där finns även Óliver med! Canteranon är därmed avskriven från skadelistan.


¡Aupa atleti y nunca dejes de creer!
SNABBFAKTA


DATUM: onsdag 13 april, 2016
TID: 20.45
SPELPLATS: Vicente Calderón, Madrid
DOMARE: Nicola Rizzoli
TV: TV6 sänder matchen med studio från kl. 20.00
STREAM: Viaplay