När? Söndag 1 Januari kl 16.00
Var? San Mamés, Bilbao
Hur? Canal+ Fotboll

Athletic gjorde en heroisk försvarsinsats senast mot Barcelona i Copa del Rey och lyckades få med sig ett väldigt lovande 0-0 resultat från Camp Nou.

Nu blir det en annan match där det är dags att plocka fram offensiven igen som har slumrat till lagom till jul. Vi får hoppas att de baskiska julborden inte innehåller allt för mycket fett och onyttigheter.

Inget imponerande anfallsspel har visats upp de senaste matcherna och det blir inte lättare när den store målskytten är skadad. Llorente ha tränat lätt men verkar inte vara fullt återställd för att starta mot Deportivo imorgon eftermiddag.

Truppen är inte helt spikad så det blir extra svårt att gissa en startelva. Jag utgår ifrån att han inte kommer att starta mot Deportivo.

Det blir intressant att se vad ett Athletic kan skapa offensivt utan den spelaren allt kretsar kring när det gäller anfallsspelet. Athletics uppspel går ofta via Llorente som är en utmärkt bollmottagare och även de flesta inlägg riktas mot Llorentes huvud.

Llorente var inte med mot Barcelona och där blev naturligtvis inte mycket till anfallsspel så det är svårt att dra några växlar av hur det fungerar utan honom. Men mot Deportivo hemma måste ett offensivare spel visas upp. Javi Martinez har inte varit i slag och har en del kvar att bevisa. Kanske ett nytt år kan ge honom en boost.

Målskyttet utan Llorente är lite skrämmande. Irola har gjort några mål och resten känns det som Gabilondo skruvat in på frispark eller skjutit in i betydelselösa slutminuter. Toquero och Muniain lider av svår måltorka, men utan Llorente så lär det finnas plats att ta så nu gäller det att sätta sina lägen.

Ingen spelare kan ta Llorentes plats och göra det han gör. Igor Martinez och Toquero i anfallet känns inte riktigt slagkraftigt men det enda alternativet skulle väl vara man sätter upp Muniain i anfallet istället för på vänsterkanten som han brukar på.

Låt oss som vanligt gissa en startelva:

Iraizoz

Iraola, San José, Amorebieta, Castillo

Susaeta, Javi Martinez, Gurpegi, Muniain

Igor Martinez, Toquero

Lite djupledsspel och bollar på marken har efterlyst lite som komplement till de många långa uppspel och inläggsspel som dominerat Athletics spel. Vi får väl se vad firma Muniain, Igor och Toquero kan åstadkomma mot ett Deportivo som gått bättre och bättre.

De startade uruselt i höstas. Inte en vinst i liga förrän 31 oktober då allt vände. Man vann med 3-0 hemma mot Espanyol och tog därefter två segrar till av bara farten. Efter det har det gått lite upp och ned. Förluster mot Racing och Atlético borta annars är det idel poängplockande. Man har inte gjort speciellt mycket mål och har spelat en hel del 0-0 matcher. Vi hoppas att vi slipper ett sådant resultat imorgon men med Aranzubia mellan stolparna i Deportivo så vågar man inte hoppas på allt för många mål då den gamla Atheticspelaren brukar kunna stänga till ordentligt mot sina gamla kamrater.

Depor är ett lag som hålls ihop av Lopo och Colotto i försvaret. På mittfältet har vi en ung pigg spelare från Atlético Madrid Rubén Pérez som startat de flesta matcherna. Juan Rodríguez och Adrian är även de stöttepelare på mittfältet.

Juca sägs vara tillbaka hel och ren efter vissa skadebekymmer men Guardado är skadad och mexikanaren skulle vara intressant att se. Han är även en av de få som gjort två mål i Depor den här säsongen. Sen har vi alltid Valeron som kan komma och trolla bort vilken back som helst.

Truppen:

Aranzubia, Manu, Manuel Pablo, Laure, Rochela, Colotto, Lopo, Morel, Aythami, Juan Domínguez, Juca, Valeron, Juan Rodríguez, Antonio Tomás, Rubén Pérez, Pablo Álvarez, Adrian, Lassad.

Aupa Athletic!