Kl 8 smäller det på San Mames när världens bästa lag kommer på besök för att försöka tämja hemmalejonen, kanske är det årets match (nja Real Madrid smäller kanske högre) för hemmafans och spelare men det finns en hel del att oroa sig för.

För det första har vi alla småskador som oroar, Llorente, Javi Martinez, Ekiza, Amorebieta, De Marcos, David Lopez och Gabilondo har alla varit borta till och från de senaste 2 veckorna och det är fortfarande osäkert vilka som kommer till spel ikväll. Lägg därtill det tuffa spelschema(Europa League och LFPs märkliga och orättvisa schema som Athletic fått) som Athletic spelarna inte riktigt är vana vid samt att Barcelonaspelarna haft 2 extra vilodagar inför kvällens batalj så förstår ni också att det blir extra tufft att rubba giganterna från Katalonien.

Vad talar då för hemmalaget? Nja det finns faktiskt några saker men vi kommer till dem senare...

Kommentarer inför matchen:

De Marcos: "Vi vet att Barca är väldigt svåra men vi skall försöka gå för 3 poäng, vi kommer inte att spela för oavgjort utan gå ut och göra vårt bästa och njuta av matchen"  Låter ju bra ialla fall...

Bielsa: "möjligheten att kunna slå ett lag som Barcelona gör vem som helst entusiastisk "
"om vi försvarar oss bra kommer vi att anfalla bättre som gör att vi kan försvara oss bra mot attacker" hängde ni med på den?
 "det här fantastiska Barcelona komer att bestå i minnet"

Herrera: "Vi är inte här för att agera sparringpartner åt Barcelona"

Guardiola: "Han(bielsa) är annorlunda jämfört med alla andra coacher i världen"
"San Mames är alltid San Mames och Bilbao är alltid Bilbao (Åh fan), det är alltid intensiva matcher och jag är säker på att det kommer bli ännu mer intensivt med Bielsa på bänken"

Som vanligt mycket snack utan att någon egentligen säger något.

Inför matchen:

Bielsa har tagit ut samma trupp som spelade sig vidare i Europa League i torsdags och den ser ut enligt följande: 
Iraizoz, Toquero, Aurtenetxe, Amorebieta, San Jose, David Lopez, Iturraspe, Llorente, De Marcos, Gabilondo, Koikili, Raul, Susaeta, Iraola, Iñigo Perez, Muniain, Ander Herrera, Javi Martinez och Ibai

Inga konstigheter, Ekiza och långtidsskadade Gurpegui saknas men annars är truppen komplett dock skall det nämnas att flera spelare dras med småskador. Javi Martinez, Llorente och Amorebieta är osäkra till start men jag tror nog att alla återfinns på gräset när matchen sätter igång.
 
Startelvan då? Lite svårt att sia om men följer Bielsa sitt tidigare mönster blir det full fart framåt trots motståndet och då gissar vi på en startelva som ser ut så här 
I
 Backlinjen känns gjuten nu när Ekiza inte kan spela, tror inte Bielsa vågar spela med De Marcos (egentligen anfallare) som vänsterback och dessutom har Aurtenetxe gjort det bra sista tiden. Mittfältet har också agerat stabilt på slutet och Herrera blir bara bättre och bättre efter att han kommit tillbaka från sin skada, Iturraspe är också en spelare som imponerat under säsongen med sitt lugna passningsspel och sin skickliga defensiv. Javi Martinez har varit lite upp o ner under hösten och det kanske är lite beroende på att Bielsa har experimenterat lite för mycket med hans placering på plan, det har dock visat sig ganska tydligt att han är som allra bäst på mittfältet. 

I Anfallet har äntligen Llorente börjat leverera och firma Susaeta/Muniain och sett läskigt bra ut. Lite oroande är det dock att Muniain inte varit sig lik senaste matcherna och han har också på grund av det blivit utbytt i dessa, förhoppningsvis tänder han till när det är stormatch och visar vad han kan.

Guardiola har tagit ut en trupp som ser ut så här

Valdés, Alves, Piqué, Cesc, Puyol, Xavi, Villa, Iniesta, Alexis, Messi, Thiago, Pinto, Mascherano, Keita, Busquets, Maxwell, Adriano, Abidal, Fontás & Cuenca.

Borta sen tidigare är Affelay och Pedro, mittfältsdirigenten Xavi är också lite tveksam tilll spel då han dragits med småskador och stått över de 2 senaste matcherna. Annars är ju snacken om Ibrahimovic och David Villa det enda som oroar i det "perfekta" Barcelona, Villa som öst in mål hela sin karriär har haft det kämpigt på slutet och det ryktas om att Guardiola tappat tålamodet. Finns det risk att han går samma öde till mötes som Zlatan gjorde?kanske...

Vi gör som Barca redaktionen och tror på följande startelva

                           Valdés
Alves - Mascherano - Piqué - Abidal
                         Busquets
                    Xavi - Fàbregas
               Iniesta - Messi - Villa


Statistik 5 senaste:


Vinster mot Salzburg (och en oavgjord på San Mames) och Atletico Madrid och oavgjorda mot Sporting och Valencia. Skall ockås tilläggas att man är obesegrade i sin 10 senaste matcher.Barcelona har ju som vanligt idel vinster men som ni ser har det smugit sig in en katt bland hermelinerna i form av en oavgjord match mot Sevilla.


Statistik på mellan lagen::

Liga     Feb 20, 2011  Barcelona 2 - Athletic  1
 
CDR   Jan 5, 2011     Athletic  1 - Barcelona 1
 
CDR   Dec 21, 2010  Barcelona 0 - Athletic  0
 
Liga    Sep 25, 2010  Athletic  1 - Barcelona 3
 
Liga    Apr 3, 2010     Barcelona 4 - Athletic  1

Ingen vinst men faktiskt 2 oavgjorde de senaste 5 matcherna, dock har man inte vunnit mot Katalanerna sedan säsongen 2005/2006 när Iraola o co slog tillbaka Barca med 3-1. (Har sökt som en tok på youtube för höjdpunkter från den matchen men utan resultat, någon som kan hjäpa mig at minnas den segern?)

Statistiskt talar alltså inget för Athletic...

Något som talar för oss då? Ja ett par saker finns ju givetvis, som Guardiola sa så är San mames alltid San mames och det brukar betyda att man har en extra spelare på plan och stämningen kan nog också få trötta hemmaspelare att höja sig ett snäpp när det är som jobbigast. Sen har vi ju faktiskt hemmalagets form där man som jag skrev ovan är obesegrade i 10 (eller var det 9) raka matcher, sist men inte minst så är vi ju normalt sett klart bättre på fasta situationer vilket vi ju måste utnyttja.

Matchen:

Jag gissar och hoppas att Bielsas Athletic kommer att börja med en extremt hög press och kanske också sätta dit en boll i ett tidigt skede. Sen vet vi givetvis att Barca kommer att äta sig in i matchen och så småningom också ta över den, jämfört med tidigare säsonger tror jag att Athletic kommer att ha mer boll och jag hoppas att Bielsa ingjutit så mycket självförtroende att man verkligen vågar hålla i bollen när man kan. Fasta situationer blir också oerhört viktiga och med bla Llorente och Javi Martinez i laget bör vi skapa oreda i Barcelonaförsvaret vid hörnor och frisparkar. Sen har vi ju Messi, det har ju sagts så mycket om honom så jag vet inte om jag har så mycket mer att tillägga än att det blir ett ritkigt eldprov för unge Aurtenetxe att hålla reda på världens just nu bäste spelare.

Nyckeln mot Barcelona är givetvis effektivitet, tyvärr är det inget Athletic varit speciellt bra på hittils i år men det skulle passa bra att börja med det nu. Just det en grej till, TUR.

Tips
Orkar man stå upp efter det hårda spelschemat tror jag man kan få med sig ett oavgjort resultat, vi säger 2-2 med Llorente och Muniain som målskyttar!

Matchfakta:

Athletic Club - Fc Barcelona
Var: San Mames (Bilbao)
När: 20:00
Hur: Canal + sport1 eller någon trevlig stream om man vill slippa inkompetenta(gällande alla lag utan Real eller Barca) kommentatorer.
Domare: Paradas Romero
Väder: Regn och ca 15 grader