Ja man kan jämföra den på många sätt och Athletic och Barcelona är faktiskt på många sätt lika men ändå så olika. Båda lagen satsar i huvudsak på unga egna talanger(i Barcas fall börjar det iofs ändras)  och båda lagen har en stomme av spelare med hjärta för klubben. Båda lagen har också en stark identitet med respektive regioner i Baskien & Katalonien samt att båda lagen aldrig åkt ut La Liga men visst är man också långt ifrån varandra...

Athletic känns fortfarande som ett litet lokalt lag med stort hjärta,  ganska få fans i resten av världen men också ofta omtyckta av många för sin Baskiska policy och fina ungdomsverksamhet.
Pengamässigt och uppmärksamhetsmässigt är lagen givetvis mil ifrån varandra och det var längesen Athletic fick spela de fina matcherna i Europa och man får vara glad om tv kommentatorerna uttalar mer än 1 namn rätt per match.
Ett lag som alltid spelar med hjärta & själ men också ett lag som det går upp och ner för utan att egentligen vinna något... men är det inte det som är fotboll? Glädje & sorg och lidande...

Barcelona å andra sidan är idag en miljard industri världen över och omsätter ofantliga summor som ibland får en att undra om själva fotbollen är det viktigaste eller om tröjförsäljningen och tv rättigheterna kommer i första hand, kan ibland få känslan av ett fotbollens "Harlem Globetrotters" som åker till alla världens märkliga märkliga hörn för att spela försäsongsmatcher till den som betalar mest...
Man älskas av alla och man köper dem man vill ha och framför allt tror man att alla vill till fantastiska Barcelona... men är det så j... kul?

Vad är bäst då? Tja jag föredrar nog det första alternativet...

Eller så är jag bara avundsjuk och bitter... vad vet jag..

En annan skillnad är givetvis spelstilen, Barcelona med sin ticui-taca där Xavi allt som oftast har lika många passningar per match som Athletic skrapar ihop på en hel säsong & Athletic å andra sidan med sitt raka, aggressiva nästan brittiska spelstil toppad med lite individuell teknisk brilijans (från bla Muniain & Susaeta).

Vad man väljer ligger givetvis i betraktarens ögon men har kommit på mig själv att stänga av flertalet Barcelonamatcher senaste året när det bara bli så tråkigt...
Är det verkligen underhållning att se ett  lag som har 80% bollinnehav där varje anfall tar  en kvart innan man tar ett avslut? Är det underhållning att genomlida 80-85 minuters bollrullande från sida till sida för att njuta av 5-10 minuters brilijans från diverse världsstjärnor?  Kanske...kanske inte

Jag vet ialla fall vad jag väljer...

Eller så är jag bara avundsjuk och bitter...vad vet jag


Nog om mina tankar och åter till matchen som hur som helst är en klassiker...

Försnack:

Caparros förklarade på presskonferensen att "det är 3 poäng på spel och vi måste vi måste spela som mot vilken annan motståndare som helst, de är ett väldigt svårt lag att möta men vi måste möte dem med övertygelsen att vi har möjligheten att vinna" och fick sen den givna frågan om Messis frånvaro och svarade "det är givetvis en njutning att se Messi spela fotboll men vi föredrar givetvis att slippa möta honom, men trots hans frånvaro har Barcelona ett fantastiskt lag med 2 av världens bästa spelare i Xavi och Iniesta"
 
Pep
 säger "Jag förväntar mig en "intensiv" match. dem spelar en rak & direkt fotboll och i den bemärkelsen är de överlägsna men om vi dominerar med vårat passningsspel kan vi slå dem"
"den här ligan är jämn och alla kan slå alla vilket gör varje match svår att vinna"

Statistik

I ett historiskt perspektiv från det att ligan startade ser det positivt ut för Athletic men kikar man lite närmare under de senaste 10 åren är det en ganska bedrövlig läsning för oss med Athletic hjärta.
Endast  2 segrar där den senaste kom 05/06 när man slog tillbaka Katalanerna med 3-1.


 Athletic - Barcelona senaste 10 säsongerna
2000-01  3-1      1
2001-02  0-2      2
2002-03  0-2      2
2003-04  0-1      2
2004-05  1-1      X
2005-06  3-1      1
2006-07  1-3      2
2007-08  1-1      X
2008-09  0-1      2
2009-10  1-1      X


 Truppen & Laget:

Caparros har tagit ut följande trupp:

Iraizoz, Raúl.
Iraola, San José, Aitor Ocio, Aurtenetxe, Amorebieta.
Gurpegi, Orbaiz, Iturraspe, Javi Martínez, Susaeta, David López, Gabilondo.
Llorente, Igor Martínez, Muniain, De Marcos.
 

I truppen hittar vi endast en ändring jämfört med matchen mot Mallorca och det är en mycket märklig ändring, unge Inigo Perez gjorde sitt livs inhopp och han på sina 10 minuter spela fram till 2 rena frilägen och dessutom sätta 3-0 och spiken i Mallorca kistan och blir nu "belönad" med att petas från truppen till förmån för den oerhört tråkige Gabilondo...

Hur reagerar men på en sån petning Caparros? Mycket märkligt beslut...

Hur som helst tror vi på följande startelva



Inte mycket att säga om förutom då att Gabilondo troligtvis lyckas klämma in sig i startelvan.

Caparros satsar på en startelva utan finess och fantasi för att försöka besegra Barcelona på kraft och intensitet och då kommer till och med Gurpegi till sin rätta på högerkanten.
lite tråkigt och fegt men kan ha viss förståelse när man möter ett så passnings skickligt lag, samtidigt har man inget att förlora så varför inte spela med Muniain, Iturraspe och Igor Martinez?

Backlinjen har ju sett stabil ut en längre tid och med unge Aurtenetxe på vänsterkanten har vi också fått en lite bättre offensiv än tidigare, mittfältet känns ju sådär spännande i denna match men det handlar givetvis om mycket spel utan boll och där är givetvis Gurpegi, Javi Martinez och Orbaiz perfekta val. Gabilondo är enligt mig endast med av en anledning och det är att med sin fina vänsterfot förvalta de hörnor och frisparkar vi får.

Llorente är given i anfallet och den andra platsen står mellan Susaeta och nyförvärvet Igor Martinez som imponerat i de senaste matcherna.

Motståndet:
Barcelona kommer från en lite svajig inldening av säsongen där man bla fått stryk av nykomlingen Hercules men även tog en imponerande och ovanlig skalp mot Atletico på bortaplan i senaste omgågnen. De stora samtalsämnet senaste veckan har ju varit Messis skada och om vilket dödsstraff Ujfalusi bör få för sitt "överfall". Har man själv spelat fotboll vet man att en rejäl stukning kan se otäck ut men att det gansk snart går över, har själv  så uttänjda ledband så det räcker att jag stiger snett på en rot i skogen för att se ut som stackars Messi. Är det bara jag som fortfarande tycker att han behandlas som en 12 åring av Pep och mediavärlden? Bara att bita ihop och kom igen!

Vad kan man mer säga om Barcelona som inte redan är sagt? Som så många andra tycker jag att Barcelona är världens bästa lag och har också världens bästa trupp trots att den är lite tunn, Messis frånvaro påverkar givetvis en del men Xavi är enligt mig en viktigare spelare för laget Barcelona. Ska Athletic ha en chans krävs det att Barcelona har en halvbra dag på jobbet medans hemmalaget måste prestera sitt allra bästa.

Läs Barca redaktionens utmärkta inför här
Pep har iallafall tagit ut följande trupp:

Valdés, Pinto; Adriano, Maxwell, Alves, Piqué, Puyol, Milito; Xavi, Sergio Busquets, Iniesta, Mascherano, Keita, Thiago; Jeffren, Bojan, Pedro, Villa.

 Barca redaktionen tror att man ställer upp med följande 11a

Valdés
Alves - Puyol - Piqué - Maxwell
         Busquets
       Xavi - Keita
Iniesta - Villa - Pedro



och Barcelona redaktionen säger så här om den senaste matchen mot Sporting "Även om Barcelonas seger mot Sporting aldrig var direkt hotad, så var det långtifrån en övertygande trepoängare som togs senast på Camp Nou. Tempofattigt, stereotypt och slarvigt är de enda ord vi behöver slösa på en match som görs bäst i att förtränga."

Se upp för:
Tja egentligen hela laget men Valencia förvärvet Villa har en otäckt osund vana att göra mål på Athletic, 10 mål på 14 matcher känns lite oroväckande så se upp.
 

Matchen:

Troligtvis kommer Athletic starta med högt tempo och hög press för att försöka få till ett snabbt mål, får man inte detta under den första kvarten kommer man backa hem och satsa på kontringar och fasta situationer.
Hamnar man i läget att man ligger under efter de inledande 45 är jag ganska övertygad om att Muniain och/eller  Igor Martinez/Susaeta kommer komma in för att förstärka offensiven.
Barcelona kommer givetvis spela sitt spel oavsett resultat vilket gör att framför allt Javi Martinez och Gurpegi måste spela på topp för att stänga Katalanerna i mitten, kan man få ut deras spel på kanterna känns det som vi kan ha en bra chans att freda Iraizoz mål men får lilleputtarna börja trä in bollar bakom backlinjen är vi på tok för långsamma och då lär nog herr Iraizoz få kröka rygg fler än en gång.

Tips:

1-0 med Igor Martinez som målskytt!
 
Obs: Första textavsnittet är skrivet med glimten i ögat och med en gnutta ironi!

Var: San Mames
När: Lörda 25/9  kl 22:00
Tv: Canal+1
Stream: Bet 365
Domare: Mateu Lahoz