Athletic

I kalenderårets sista spelomgång får förhoppningsvis Athletic supportrarna en tidig gåva från de tre stjärntydarna. Å andra sidan är det kanske julklapp nog att året äntligen tar slut? Av säsongens 28 tävlingsmatcher har Athletic bara vunnit åtta stycken, alltså mindre än en tredjedel. Men formkurvan pekar uppåt, efter två raka segrar i ligan. Mycket av det beror på att försvaret – som haft det så kämpigt denna höst – hållit helt rent. Kommer Iraizoz klara av att spika igen för tredje matchen i rad? En annan framgångsfaktor har varit att Ander Herrera hittat formen igen och varit precis så där bra som klubben hoppades när han köptes från Zaragoza för närmare tio miljoner euro. Förhoppningsvis fortsätter Ander Herrera att vara en skoningslös spelfördelare även mot sin forna klubb.

Marcelo Bielsa har haft några skador att ta hänsyn till när matchtruppen formeras, men han har också haft goda insatser från juniorer att räkna med. 18-årige Aymeric Laporte, som i veckan undertecknade ett A-lagskontrakt, får chansen från start i ännu en match. Bielsa bekräftade igår följande startelva och bänk: Iraizoz i mål; en backlinje bestående av lagkaptenen Iraola, Ekiza, Laporte samt Aurtenetxe; en mittfältstrio utgjord av San José, Zaragoza-sonen Herrera och småskadade De Marcos; Muniain och Ibai på kanterna; samt succémannen Aduriz ensam på topp.

På bänken kommer Raúl, Toquero, Llorente, Gurpegi, castillo, Igor Martínez och Ramalho att vara beredda att rycka in till publikens jubel.  Förutom Llorente, så klart, men det känns tveksamt om han kommer att få göra ett inhopp alls. Det kan bli en jobbig vår för honom, då Athletics president Josu Urrutia på en presskonferens i veckan upprepade att Llorente inte kommer att säljas under vintermarknaden.

Saknas i Athletic gör Iturraspe och Amorebieta som alltjämt är skadade. Dessutom är Susaeta avstängd efter sitt femte gula kort i förra matchen mot Malaga.

Zaragoza

I Zaragozalägret har tränare Manuel Jiménez tagit ut följande matchtrupp: Roberto, Leo Franco, Movilla, Paredes, Álvaro, Edu Oriol, Hélder Postiga, Apoño, Montañés, Romaric, José Mari, Loovens, Stefan, Sapunaru, Zuculini, Abraham, Javi Álamo och Víctor. Bland de saknade märks kanske främst Pinter, som har dragit på sig en skada.

Zaragoza spelar oftast med en 4-2-3-1-uppställning och det är Hélder Postiga som brukar göra målen. Hela sju stycken har han gjort hittills denna säsong, vilket är nästan Adurizklass. Ytterligare klasspelare i laget är målvakten Roberto och mittfältsgeneralen Apoño.

Tidigare möten

Inte förlorat mot Zaragoza hemma på katedralen sedan säsongen 2000-2001. Även i ett längre historiskt perspektiv har Athletic vinnartraditionen på sin sida. På 57 hemmamatcher har Athletic vunnit 40, spelat 12 oavgjorda och bara förlorat fem. Athletic har gjort 111 mål och släppt in 39. Om historien upprepar sig kan man alltså konstatera att Athletic kommer att vinna med 1,9 mål mot 0,6.

En som dock säkert kommer att se till att en annan historia istället upprepar sig är domaren Mateu Lahoz, mest känd kanske som Mourinhos kompis. Athletic historia med Mateu Lahoz är bister läsning. På sexton matcher har Athletic bara vunnit tre stycken och om någon statistisk slutsats kan dras av det så är det att matcherna mellan Mateu Lahoz och Athletic sällan slutar med röd-vitrandig seger.

Återstår att se vilken av de historiska sanningarna som upprepar sig ikväll kl 22.00...