Athletic Club

Tränaren Marcelo Bielsa har tagit ut följande 19 spelare till matchen i eftermiddag: Iraizoz, Raúl (målvakter), San José, Iraola, Castillo, Ekiza, Ramalho (försvarare), Iturraspe, Susaeta, Iñigo Pérez, Gurpegi, Ruiz de Galarreta, Igor Martínez (mittfältare), Toquero, De Marcos, Ibai, Muniain, Aduriz och Isma López (anfallare).

Saknas i truppen gör alltså storstjärnan Fernando Llorente. Ni känner alla till såpan kring Llorente de senaste dagarna. Under hela förra säsongen pågick resultatlösa förhandlingar om kontraktsförlängning, han buades ut av sin egen hemmapublik i säsongen första tävlingsmatch, därefter deklarerade han officiellt att han inte ville stanna i klubben när hans kontrakt går ut nästa säsong, han har dödshotats av supportrar, Athletic har sagt att han inte kommer att säljas med mindre än att hans lägstaklausul på 36 miljoner euro betalas, Juventus bjöd 20 miljoner men fick nobben, Llorente har fått träna vid sidan av resten av truppen och Bielsa har lämnat honom utanför matchtrupperna på grund av spelarens ”sinnesstämning” påverkat hans form.

Kommer han att få någon speltid under säsongen? Beror det på hans fortsatta sinnesstämning och inställning på träningarna? Och om han får någon speltid, hur kommer han att tas emot av hemmafansen och hur kommer han att reagera på det? Enligt en läsarundersökning i den Bilbaobaserade lokaltidningen El Correo vill en majoritet av supportrarna att Bielsa låter honom sitta på läktaren resten av säsongen… Gårdagens uttagning ger i alla fall definitiva svar på dessa frågor eftersom Llorente är småskadad.
Saknas på grund av skador gör också Amorebieta, Aurtenetxe och Ander Herrera. Tre ganska tunga avbräck som knappast underlättar för Bielsa att komma tillrätta med lagets fruktansvärt usla försvarsspel denna säsongsupptakt. Aldrig tidigare på 114 år har Athletic släppt in nio mål på de två första ligamatcherna.

Förmodligen kommer Bielsa att starta med samma startelva som spelade i 4-0-förlusten mot Atletico Madrid. Framför Iraizoz kommer förmodligen en formsvag Iraola, mittfältskrigaren Gurpegi, den hittills så defensivt miserable San José och nödlösningen Iñigo Pérez att utgöra backlinjen. Men Ekiza, Castillo eller, till och med De Marcos, kan också komma att ta plats. Oavsett hur Bielsa ställer upp kommer dock supportrarna att ha svårt att acceptera ännu en match med uselt försvarsspel. Mittfältet kommer förmodligen att utgöras av Iturraspe bakom De Marcos och Muniain. Anfallstrion kommer att bestå av Isma López, Aduriz och Susaeta, såvida inte Ibai lyckats övertyga Bielsa om att han är ett stabilare val under de senaste dagarnas träning.

Förutom försvarsspelet måste Bielsa komma tillrätta även med anfallsspelet. Hittills under säsongen har det i de flesta matcher präglats av många bolltapp, många felpassningar, få skapade chanser och få spelmål. Aduriz är i mina ögon en fullgod anfallare, men när inte resten av anfallsspelet fungerar blir han såklart helt isolerad. Det enda positiva som går att säga om den här ligastarten är att Athletic är fortsatt farliga på offensiva hörnor (trots att huvudstarka trion Llorente, Javi Martínez och Amorebieta saknats).

Valladolid

Valladolid har till skillnad från hemmalaget öppnat säsongen starkt och ligger strax efter Barcelona i tabellens topp efter full poäng. Segrar mot Zaragoza borta följdes upp mot tre poäng hemma mot fjolårets succélag Levante. Tränaren Miroslav Djukic har tagit ut följande trupp: Jaime, Dani Hernández, Rukavina, Rueda, Sereno, Valiente, Peña, Álvaro Rubio, Sastre, Víctor Pérez, Baraja, Ebert, Lolo, Óscar, Bueno, Omar, Guerra och Manucho. Utlånade Athleticspelaren Mikel Balenziaga, som varit ordinarie vänsterback, får dock inte spela på grund av det finstilta utlåningskontraktet.

Valladolid kommer förmodligen att starta med Jaime i mål, en backlinje bestående av Rukavina, Valienta, Rueda och Peña, två defensiva mittfältare i Rubio och Victor Pérez, tre offensiva mittfältare i Ebert, Omar och Óscar bakom spjutspetsen Guerra.

Det gäller att se upp med mittfältaren Victor Pérez som gjorde två straffsparksmål senast. Dessutom är Óscar och Javi Guerra farliga i offensiven. Valladolids högerkantsduo med Rukavina och Ebert har också gjort det bra hittills, vilket är oroande då Athletics vänsterförsvar är ganska sårbart för tillfället.

Matchstart klockan 16.00 idag. Men jag kommer förmodligen att se IFK Luleå kämpa för nytt kontrakt i Norrettan i en regnig match mot Sandviken. Varför? Ja, två skäl. Lokal livefotboll är alltid trevligt och CanalPlus+, som jag på grund av dåligt omdöme varje månad donerar nästan 300 kronor till, väljer att återigen visa ”Tennis: ATP 500 Highlights” i Canalplus Sport 2. La Liga-matchen sänds istället i en kanal jag tydligen ska betala ytterligare någon hundralapp för. Tack, CanalPlus+, för att ni bidrar till att höja publiksiffrorna för svenska småklubbar!