Hemmalaget

Borta mot Deportivo visade hemmalaget återigen upp ett fint spel – tyvärr med blygsam utdelning i form av en ynka poäng. En som dock inte sysslade med blygsam utdelning var domaren Pérez Montero. Även om höjdpunkten på den miserabla domarinsatsen var när Deportivo fick en farlig indirekt frispark på övertid på grund av att en bollkalle kastat in en extra boll på planen (!), så strödde han rikligt med gula kort omkring sig. Bland annat Iturraspe fick två stycken och reprisbilderna visade tydligt hur felaktig den sista var.

Ändock har de två första överklagansinstanserna bekräftat Iturraspes avstängning och den tredje – sista – instansen kommer inte att hinna granska en eventuell överklagan innan match. Alltså kommer hemmalaget att sakna sin långe, gänglige mittfältsmotor. Även Laporte saknas efter att ha dragit på sig en meniskskada som kommer att hålla honom borta från spel resten av säsongen. Sedan tidigare finns Iñigo Pérez, Fernando Amorebieta och Ruiz de Galarreta på skadelistan, även om de två sistnämnda återigen börjat träna så smått.

Det betyder att Marcelo Bielsa – som alla redan räknat bort till nästa säsong – förmodligen kommer att ställa upp med Gorka Iraizoz i mål; Andoni Iraola, Mikel San José, Borja Ekiza och Jon Aurtenetxe i backlinjen; med lagkapten Carlos Gurpegi som defensiv mittfältare strax bakom Ander Herrera och Oscar de Marcos; samt Markel Susaeta och Iker Muniain som offensiva kantlöpare. Ensam på topp är det antingen Fernando Llorente eller målkungen Aritz Aduriz som under veckans träningar fått argumentera för sin sak.

Frågan som medierna ställer sig är om Athletic kan kopiera Bayern Münchens segerrecept. Snabba anfall och den höga, aggressiva pressen har i många matcher varit Bielsa tassemarker, men ett stabilt zonförsvar är ett drömlandskap den egensinnige argentinaren har svårt att ens föreställa sig. Att få stopp på pigga katalaner på egen planhalva kommer att bli en marig uppgift. Vi ska dock minnas att Athletic – i och för sig med ett helt annat självförtroende och med några fixstjärnor som nu falnat – gjorde en kanonmatch hemma mot Barcelona i fjol. Det var med nöd och näppe som Barcelona kunde kvittera till 2-2 på övertid efter en individuell miss av Iturraspe.

Å andra sidan har Athletic de senaste åren haft det svårt på San Mamés mot de regerande ligamästarna. Endast två hemmasegrar på hela 2000-talet är inget resultat att skryta med. Historiskt sett kan dock de rödvitrandiga sträcka på sig då de nästan alltid vann hemma mot katalanerna till och med 80-talet. Oavsett hur kvällens match slutar kan de baskisk-katalanska ligamatcherna på historiska San Mamés genom åren summeras som en enda lång Athletic-succé.

Bortalaget

Tränaren Tito Vilanova verkar nu ha återhämtat sig från sin allvarliga sjukdom så pass att han fullt ut kan styra laget. I skrivandes stund har dock ingen matchtrupp gjorts officiell och mediespekulationerna är massiva. Busquets, Puyol och Mascherano är definitivt skadade, men de övriga? Kommer Barcelona att vila sina slitna stjärnor för att åtminstone ge sig själv en ärlig chans att vända den förnedrande 0-4 förlusten i Bayern? Frågan handlar egentligen i första hand om Messi specifikt, vilket är helt naturligt eftersom Barcelonas anfallsspel de senaste säsongerna alltmer kommit att gå via den lille argentinaren.

Messi var Barcelonas sämste spelare i Tyskland och när han inte tappade boll eller joggade runt i mittcirkeln, så hängde på sina knän och grimaserade. Själv har han i media hävdat att han är återställd efter sin skada, men matchotränad och alltså i behov av att få fler spelminuter. För Athletics del behöver det för en gångs skull inte vara en nackdel om Messi startar…

Oavsett om Vilanova väljer att vila några av sina stjärnor är det ett förstklassigt spelarmaterial som kommer att mönstras i laget som är mer än en klubb. Song lär knappast göra bort sig på mittfältet till exempel och Villa är alltid en målkung. Den enda akilleshällen är den unge mittbacken Bartra som har en bit upp till de övrigas nivå. Där har Bielsa och Athletic Club sin chans att måtta giftiga svärdshugg...