Aláves vs Barcelona, alltså.
 
En inte helt okomplicerad match, om man ser till tidigare möten lagen emellan. Så sent som i fjol fick Barça pisk mot Alavés i ligan, och med tanke Copa del Rey-finalen i maj (där lagen ställdes mot varandra, och Barça drog det längsta strået) har baskerna revansch att utkräva.
 
Å andra sidan är det en ny säsong, och helt nya förutsättningar. Såväl tränare som spelare har kommit och gått, och de båda klubbarna går in i den nya säsongen med ett visst mått av ovisshet.
 
Mer om detta, när vi tittar närmare på de respektive lagen!
 
 
Alavés:
 
Kan Deportivo Alavés – återigen – överträffa sig själva?
 
Frågan tål definitivt att ställas. Efter fjolårets succé  (när man som nyuppflyttade landade på nionde plats i ligan, och tog sig till final i cupen) är förväntningarna uppskruvade, men att Alavés ska lyckas upprepa bragden förefaller otroligt. Dels med tanke på klubbens begränsade resurser, dels med tanke på den sommarens spelartapp – både Theo Hernández och Marcos Llorente har lämnat klubben under sommaren.
 
Dessutom har klubben bytt tränare. Efter fjolårets succé plockades Mauricio Pellegrino av engelska Southampton, och in hämtades 36-åriga argentinaren, Luis Zubeldía, från colombianska Independiente Meddellín.
 
Zubeldía kunde fått en bättre start på säsongen. Premiären mot nedflyttningskandidaten Leganés resulterade i en 1-0-förlust, och med tanke på att baskerna under loppet av de kommande fem omgångarna ställs mot lag som Barcelona, Real madrid, Celta Vigo och Villarreal löper Alavés risken att snabbt förvandlas till en nedflyttningskandidat...
 
Desto ljusare är skadeläget! Truppen är helt och hållet skadefri, och står till Zubeldías förfogande inför lördagens drabbning.


Barcelona:
 
Idel frågetecken...
 
Säsongen är i gång, och Barça har ännu inte saker och ting på plats. Nyförvärven lyser alltjämt med sin frånvaro, och att döma av supercupmatcherna råder det knappast harmoni i den befintliga truppen. Följaktigen är ledningen under större press än någonsin, vilket cementerar problematiken ytterligare.
 
Jobbigt läge, kort sagt. Ändå lyckades man besegra Real Betis i premiären, och därmed få en smula arbetsro. Utan att imponera nämnvärt skrevs slutresultatet till två mål mot noll, i en match som främst kom att handla om terrordådet och dess många offer.
 
Men, tre poäng är tre poäng, och vill Barcelona hålla jämna steg med Los Blancos bör man angripa lördagens drabbning på ett liknande sätt. Det vill säga fokusera på den enskilda matchen, snarare än helheten. Först när truppen är färdigbyggd kan man sätta sig ned formulera ett mer bestående spelsätt.
 
Vad gäller skador har vinden mojnat en smula. Både Iniesta och Piqué är kvitt sina respekitve skador, och redo att medverka mot Alavés. Suárez är däremot fortfarande knäskadad, och missar lördagens drabbning.
 
 
Laguppställning/Matchbild:
 
Tre- eller fyrbackslinje?
 
I premiären mot Betis föll valet på det senare, och det mesta talar för att så blir fallet även mot Alavés. Närmare bestämt en hybrid mellan en 4-2-3-1-uppställning, och en 4-3-1-2-uppställning, där en av de tre mittfältarna följer med i djupled och erbjuder understöd till Messi, som utgår från en central position bakom två anfallare.
 
Nedan följer en eventuell laguppställning.
 
Ter Stegen
Semedo, Piqué, Umtiti, Alba
Rakitic, Busquets, Denis
Messi
Deulofeu, Alcácer

 
Vad matchbilden beträffar sticker jag ut hakan och gissar på ett lågt spelande Alavés, som blott vid enstaka tillfällen kommer att möta Barça högt upp i planen. Följaktigen vill det till att Barça lyckas penetrera den förmodade, baskiska försvarsmuren – dels med hjälp av djupledslöpningar, dels med hjälp av individuell genombrottskraft. För det sistnämnda krävs att framförallt Messi och Deulofeu plockar fram sina 1v1-egenskaper. Om inte riskerar man att bli handbollsspelande, och bortkontrade.
 
 
Håll ögonen på:
 
Enzo Zidane
 
Zidane Jr har lämnat boet, och testar vingarna i Alavés. Kan han göra sin farsa stolt, och sätta käppar i hjulet för Barça?
 
Gerard Deuofeu
 
Usel mot Real Madrid, tongivande mot Betis – har Gerard Deulofeu vad som krävs för att spela i Barcelona?
 
Nélson Semedo
 
Imponerade stort i premiären. Har Barça äntligen hittat sin Dani Alves-ersättare?
 
 
 
 
Matchfakta:
 
Vad: Omgång 2, La Liga
Var: Estadio Mendizorrotza, Vitoria-Gasteiz
När: 18:15
Sändning: TV3, Viasat Ultra HD, Viaplay