Beskriv dina känslor inför att Juventus nu spelar Champions League-final för första gången på 12 år.

Arash
– När nu de första surrealistiska intrycken sakteligen börjar lägga sig så känner jag en enda sak: stolthet. Ren och skär stolthet. Det har varit tufft som juventino från 2006 och framåt, och att ha varit med under eländet i Serie B, att ha varit med under år av sjundeplatser och miserabla insatser, gör den här triumfen så oändligt mycket häftigare. Jag är oerhört stolt och glad över att mitt Juventus kan visa upp denna sida av sig själv och av italiensk fotboll.

Mats
– Det är inget annat än magiskt. För nio säsonger sedan inledde vi säsongen mot Ancona i Serie B. För fyra säsonger sedan blev vi utslagna ur gruppspelet i Europa League utan att vinna en enda match, och vi slutade sjua i serie A - för andra året i följd.

Sedan dess har Juventus nästan gjort allt rätt, och vi har ett väldigt profilstarkt lag som är lätt att tycka om. Roligare än så här blir det nog inte att vara supporter.


Vilken matchbild förväntar du dig på lördag?

Arash
– Jag väntar mig ett kompakt, lågt sittande Juventus som gör allt för att skärma av topptrion i Barcelona från resten av laget. Jag ser en Messi som kommer ha minst två spelare på sig hela tiden, och ett Juventus som försöker sig på fartfyllda kontringar där Tevez och Morata ges ett stort ansvar. Det kommer sannolikt vara Barcelona som för spelet och pressar på, men Juventus kan gnistra till emellanåt. Vi har en spännande match framför oss.

Mats
– Ett Barcelona som dominerar bollinnehavet och har långa anfall mot ett Juventus som spelar lågt försvarsspel och som försöker anfalla ganska snabbt i djupled. Knappast någon revolutionerande eller originell analys.


Trots att Juventus slog ut de regerande mästarna Real Madrid i semifinal är det Barcelona som går in som favoriter på Olympiastadion på lördag. Är det en fördel för er att Juventus ses som underdogs inför finalen?

Arash
– Det tror jag helt klart. Juventus har, som klyschan säger, ingenting att förlora. Det enda vore om man åkte på storstryk med, säg, 5-0 – det hade varit rejält pinsamt. I övrigt är det Barcelona som har all press på sig, med ett Juventus som vet att man trots underdogstämpeln har oerhört mycket klass i truppen. Juve har stått för formidabla insatser mot bland annat Dortmund och Real Madrid, och att man är underdogs ger nog spelarna optimala förutsättningar inför finalen.

Mats
– Ärligt talat tror jag att spelarna påverkas ganska lite av hur favoritskapet värderas inför matchen. Jag tror inte att något lag kommer till en Champions League-final och förväntar sig annat än förstklassigt motstånd. Att något av lagen skulle spela sämre eller bättre på grund av underskattning eller för att man vill överbevisa sina belackare har jag mycket svårt att tro.


Både Massimiliano Allegri och Luis Enrique är relativt oerfarna tränare på den här nivån och lördagens Champions League-final blir den första för båda två i egenskap av tränare. Hur tror du tränarnas brist på erfarenhet påverkar finalen och vem av dem ser du som den bästa tränaren av de två?

Arash
– Jag tror inte att den bristande erfarenheten kommer påverka finalen märkvärdigt. Både Juventus och Barcelona är klubbar som genomsyras av erfarenhet och tradition, och det tränarna saknar på den fronten kommer vägas upp av spelarnas rutin och klubbarnas historia. Jag har svårt att sätta fingret på Luis Enrique. I Roma gjorde han ett halvdant jobb och det märktes tydligt att den spelstil han försökte applicera på laget inte passade just Roma. I Barcelona verkar han ha hittat helt rätt, och motsvarande kan sägas även om Max Allegri. Jag vågar inte fälla ett omdöme om vem som är den bättre av dem, men jag vet att jag litar på Allegri till hundra procent efter hans bragdartade jobb under säsongen.

Mats
– Luis Enrique gjorde väl inga direkta underverk vare sig i Roma eller i Celta. Resultaten med Barcelona den här säsongen är ju imponerande, men det är ju inte direkt något hopplöst lag han lett till framgångar...

Max Allegri är till skillnad från sin företrädare befriad från allt vad utstrålning och star-quality heter, men spelarna vet vad de ska göra och kan växla spelsätt beroende på motstånd och ställningen i matcherna. Det räcker gott för mig. Jag tror att det finns fler tränare som skulle klara att ta Barcelona till CL-final än som skulle lyckas göra det med Juventus, och blev jag erbjuden att byta tränare med Barcelona skulle jag tacka nej.

Hur respektive tränare kan komma att påverka finalen är svårt att säga på förhand - det beror ju på vad som händer under matchen. Barcelona lär spela ungefär som man alltid gör, oavsett ställningen i matchen. Juventus kan växla taktik/attityd genom att byta in Barzagli (vid ledning), Pereyra (vid underläge) eller någon av Matri/Llorente om Morata jagat sig trött, men det är ganska okomplicerade ändringar som vem som helst skulle kunna göra. Jag tror att spelarna - inte tränarna - kommer avgöra finalen.


Juventus har ett av världens bästa försvar, men på lördag ställs de mot en anfallstrio som tillsammans har gjort 120 mål den här säsongen. Vem av Messi, Neymar och Suárez är du mest orolig för inför finalen och hur ska Juventus kunna stoppa Barcelonas heliga treenighet?

Arash
– Det finns bara ett svar på den frågan och det är Lionel Messi. En levande legend som förmodligen går till historien som världens bästa spelare genom tiderna. Det som är fascinerande med Barcelonas anfallstrio är att alla håller sådan hög kvalitet att det den ena förlorar i att bli punktmarkerad eller dylikt, kan de övriga dra stor nytta av. Juventus backlinje står inför "uppgifternas uppgift", men samtidigt känner jag att om det är något försvar i världen som ska kunna hantera Barcas trio så är det just Juves försvar, med det italienska zonspelet och den taktiska medvetenheten som grund. Det blir en häftig, matchavgörande duell.

Mats
– Jag tycker Barcelona känns allra farligast när man kommer in med någon av sina kantspelare för att anfalla centralt, och just där är Juventus försvar väldigt stabilt. Misstänker att vi därför oftare än normalt lär få se Barcelona försöka komma runt på kanterna. Evras en-mot-en-spel och Lichsteiners positionsspel kommer få väldigt stor betydelse.

Vad gäller Barcelonas omtalade anfallstrio, så håller Suarez och Neymar för all del toppklass, men de är trots allt vanliga fotbollsspelare. Messi är nåt annat - oklart vad.


Under sin tid som tränare för Milan mötte Allegri Barcelona vid åtta tillfällen. I en match avgick han med segern, tre matcher slutade oavgjort och fyra matcher förlorade han. Statistiken talar sitt tydliga språk, men nu har han ett nytt lag till förfogande och hans facit i Champions League med Juventus är väldigt bra. Vad är Juventus främsta vapen för att kunna ta hem segern på lördag och fullborda trippeln? Har Allegri några ess i rockärmen att plocka fram mot Barcelona den här gången?

Arash
– Med tanke på den trupp Barcelona besitter och har haft under de senaste åren tycker jag Allegris facit ändå är godtagbart. Det Milan han förfogade över bestod av en ålderstigen trupp med några få nyckelspelare som ofta bar laget. Detta Juventus är några nivåer bättre och fungerar mer som en lagmaskin. Juventus främsta vapen är dels, som nämnt, försvarsspelet, kapten Buffon inkluderad, men det är på mittfältet Juventus kan vinna matchen. Har samtliga mittfältare en bra dag så är mycket vunnet, och på en sådan dag tror jag att Juves mittfält överglänser Barcelonas dito. Har man en sämre dag kommer det nog tyvärr, för vår del, synas på resultattavlan.

Mats
– Juventus "ess" är i första hand bristen på svagheter, och det ligger inte i rockärmen på Allegri utan fullt synligt på bordet. Det är inte överraskningar som ska vinna titeln till Juventus, utan ett hårt, gediget och effektivt arbete, kombinerat med bra beslutsfattande. Den som kan bryta mönstret är Pogba, som är den mest mångsidiga och oförutsägbara spelaren i Juventus lag och som kan ta egna initiativ i djupled med bollen vid fötterna.


Juventus har under säsongens gång ibland spelat med en trebackslinje och ibland med en fyrbackslinje. Hur tror du att Allegri tänker inför lördagens match och hur skulle du formera laget om du fick bestämma?

Arash
– Juventus backtrio kompletterar varandra helt fantastiskt, med Barzagli som den individuellt bästa backen i Italien, med Bonucci som den spelskicklige kämpen, och med Chiellini som den blodtörstiga ångvälten. I Champions League har det dock fungerat bättre med fyrbackslinje, och då har Allegri fått stå ut med lyxproblemet att välja två av dessa tre. Idag kom dock den fatala nyheten att Chiellini missar finalen. Det innebär förhoppningsvis att Barzagli, som också lidit av mindre problem under veckan, spelar i hans ställe. Oerhört trist för Giorgio som verkligen har förtjänat att spela i finalen. Men Barzagli och Bonucci är också en extremt bra duo.

Mats
– Allegri lär spela med fyra försvarare, precis som han gjort under större delen av säsongen. Orsaken är främst att vi i har fyra mittfältare i toppklass som alla spelar tämligen centralt. Då behöver vi två naturliga kantspelare.

Men leder vi i 70:e minuten lär Barzagli komma in för att täta i straffområdet. Med trebackslinje (som i praktiken ofta fungerar som en fembackslinje) är vi ruskigt svåra att göra mål på, men vi tappar lite flexibilitet framåt.


Till sist. Hur slutar matchen?

Arash
– De senaste veckorna har jag anti-jinxat med att snacka om 0-5 till Barcelona och att, oj vilken lekstuga Messi kommer att ha, och så vidare. Men nu återgår jag till min sedvanliga optimism. Morata chockar med att ge Juventus ledningen. En lång Barcelona-press tar vid och Buffon står för ett gäng svettiga räddningar. I mitten av andra halvlek kommer så den oundvikliga kvitteringen, och matchen går till såväl förlängning som straffar. När straffläggningen är över och finalen ska summeras är det en särskild fras som ekar genom fotbollsvärlden. "Gianluigi Buffon – tidernas bästa målvakt."
Ni kanske kan lista ut hur straffläggningen slutade

Mats
– Enda gången vi har mött Barcelona i Champions League (kvartsfinalen 2003) slutade båda matcherna 1-1 och Juventus vann i förlängning. Buffon och Pirlo har ju dessutom vunnit en VM-final efter 1-1 vid full tid på den aktuella arenan. Så jag säger 1-1 och att Juventus står som mästare efter förlängning och eventuella straffar.
Tusen tack till Arash och Mats som ställde upp och svarade på våra frågor. Vi önskar er och alla andra Juventusfans en härlig final, men hoppas samtidigt att ni båda har tippat fel. Väl mött på lördag!