Jag vet inte om det är jag som har mognat eller att Barcelona för första gången på väldigt länge faktiskt förlorade mot det bättre laget? Barcelona har sedan 2009 titulerat sig som världens absolut bästa klubb fastän man både 2010 och 2012 åkte ut mot Inter och Chelsea i Champions League. Samtidigt är det ju det som är charmen med Champions League, att det bästa laget inte alltid vinner.  Men hur var det nu detta år?

Det är bara att konstatera att det tog hela fyra år att lyckas slå ut Barcelona genom att vara det bättre laget (Ja, denna semifinal-serie är över) och det gör det hela ärligt talat inte lika jobbigt. När rent av usla upplagor av både Inter och Chelsea slog ut Barcelona så var det ett hån mot hela fotbollen, hur kan ett lag vinna genom att stå på egen mållinje i 180 minuter frågade jag mig då? Nu är det tack och lov inte så, vilket ur ett fotbollsperspektiv gör det mycket enklare att gå vidare.

Fast jag har ju fortfarande min perfektionistiska sida som hela tiden vill hitta felet i Barcelona eller utveckla det som inte fungerade, och det gäller även när vi segrar. Ikväll låg dock mycket på det förstnämnda. Utöver Bayerns uppvisning, vad var felet? Givetvis är det som min kollega skriver, en kollektiv kollaps ända från presidentnivå till tränar samt spelarnivå.  Att inte kunna se alla dessa ”varningar” man fick mot både Milan och PSG, men även mot lag i ligan är för mig en gåta. Hade Milan och PSG varit lite bättre hade detta äventyr varit över redan i februari, men nu var de inte det och det fick Barcelona att glömma sin brister. Hur kan ledningen och Tito inte se att Barcelona exempelvis har, och har haft genom hela säsongen, stora problem på fasta situationer?

När Guardiola tog över Barcelona 2008 insåg han vikten av fasta situationer. Genom att spela med spelare som Marquez, Puyol, Abidal,  Yaya Toure, Busquets och Keita konternueligt samtidigt på planen så gav det laget en trygghet som gjorde oss otroligt svårtslagna. Det gav våra små genier längst fram i planen möjligheten att briljera eftersom motståndarna inte bara på chans kunde lyfta in bollen och göra mål och därmed förändra förutsättningarna. Dvs precis som Bayerns första mål ikväll eller PSG:s 2-2 i Paris. Eller för att inte tala om alla hörnor/frisparkar som i stort sätt är som en straffsparkar numera, precis som Bayerns andra mål ikväll och PSG:s 1-1 mål i Paris.  Här har vi en del att titta tillbaka på och försöka lösa till nästa säsong.

Även om vi med all sannolikhet kommer ta hem ligan och vunnit många av våra matcher under 2013, så har detta år ärligt talat varit ett rent helvete för klubben. Inte nog med att spelet började vackla redan i januari efter Titos cancerbesked, utan även alla spekulationer kring maktpositionerna inom klubben och hur ledningen, enligt mig, missköter klubben. I sommar krävs förändring, en förändring som åter tar oss tillbaka till den nivå som vi är vana vid och till det vi är allra mest kända för: att vara mer än en klubb.

Avslutningsvis vill jag ge Jordi Alba en rejäl känga. Att mot PSG vägra ta Lavezzi i handen efter att ha blivit kapad var riktigt dåligt. Men att nu dessutom kasta bollen i ansiktet på Robben är inte bara barnsligt, utan inte okej om man ska represtera FC Barcelona. Skärpning!

Nu låter vi alla haters njuta av det här. För visst är det härligt att se det lag, som på senare år har sopat mattan av samtliga lag i Europa med hjälp från UEFA, förlora så stort. Haters will always be haters, men vi kommer tillbaka för det har vi alltid gjort. I med och motvind!

Visca FCB (båda lagen)