Med ett öga på cupfinalen mot Real Madrid nästa vecka stuvade Tata Martino om ganska rejält i startelvan i kväll jämfört med förlusten i onsdags. I brist på mittbackar fick Busquets ta klivet ner bredvid Mascherano i backlinjen, men Tata nöjde sig inte bara med en nykomponerad falsk mittbacksduo, utan tänkte väl att försvaret inte kan bli så mycket värre så varför inte testa att slänga in Montoya och Adriano på kanterna? Tata mönstrade följande manskap:
 
Pinto
Montoya – Busquets – Mascherano – Adriano
Cesc – Song – Iniesta
Pedro – Messi – Neymar
 
Bänk: Oier, Alba, Xavi, Alves, Alexis, Tello och Sergi Roberto
 
 
Hemmalaget ställde upp med dessa elva spelare:
 
Karnezis
Nyom – Ilori – Murillo – Foulquier
Iturra – Fran Rico – Recio
Brahimi – Piti – El-Arabi
 
 
Bänk: Roberto – Mainz – Ighalo – Coeff – Fatau – Bravo och Success
 
 
Första halvlek
 
Barcelonas kapten för dagen – Andrés Iniesta – sparkar igång matchen i ett kvällssoligt Granada. Pedro ordnar matchens första hörna efter fyra minuters spel. Det blev en kort variant och Messi blev snabbt avväpnad av fyra hemmaspelare. Barcelona vinner dock tillbaka bollen och Pedro, Cesc och Montoya visar upp fint väggspel som resulterar i en frispark i ett farligt läge för Barcelona. Messi skruvar bollen mot mål, men Granadamuren står i vägen.
 
Barcelonas första riktigt farliga chans dyker upp efter drygt tio minuter. Adriano slår ett inlägg från vänsterkanten och i Granadas straffområde är Montoya sopren. Canteranons nick blir dock väldigt tam och landar rakt i famnen på hemmalagets målvakt. Några minuter senare slår Iniesta en fenomenal krossboll mot Messi i offensivt straffområde, men en Granadaförsvarare är först på bollen och kan avstyra vad som säkerligen skulle ha varit ett ledningsmål för Blaugrana.
 
Strax därefter kommer Granada i en kontring. Rico slår en mycket fin passning på djupet mot Brahimi, som i kamp med Montoya avlossar bössan och bollen går i mål! 1-0 till hemmalaget och man kan ju konstatera att Montoya borde ha gjort bättre ifrån sig i det läget.
 
Barcelona höjer tempot efter målet men skapar inte så mycket framåt mot ett ganska kompakt hemmaförsvar. Montoya får lite yta ute till höger och slår ett fint inlägg mot Neymar, som inte riktigt kommer rätt till bollen och nickar över. Blaugrana ser ut att ha full kontroll på händelserna på gräsmattan, men det där lilla extra saknas.
 
Efter en knapp halvtimme får Montoya lite turligt ett hav av yta i straffområdet efter ett misstag av Granadas vänsterback. Barças högerback slår en passning snett inåt bakåt och Cesc skjuter, men en hemmaförsvarare står vägen. Neymar avlossar därefter en kanon från distans som Granadas målvakt får stäcka ut ordentligt på, men Barcelona är alltjämt mållösa i Andalusien.
 
Strax därefter blir det livsfarligt i andra änden. Granada kommer i en kontring och Piti avlossar ett skott från distans. Pinto räddar, men släpper retur rakt ut, där El-Arabi står och väntar. Tack och lov är det avvinkat för offside och Barcelona kan andas ut.
 
Barcelona fortsätter att spela runt bollen och försöka hitta instick, utan framgång. De chanser som dykt upp för Barcelona i första halvlek har i princip bara kommit på inlägg och krossbollar. Att Montoya varit mest aktiv i anfallet för Barcelona säger väl det mesta, även om Neymar har varit pigg också.
 
Tiden rinner i väg för Barcelona och efter 45 minuter lägger domaren till en minut övertid. Sekunderna tickar på och Adriano testar ett väl optimistiskt skott från distans som landar i famnen på Karnezis. Carlos Delgado Ferreiro sätter pipan i munnen och blåser av en frustrerande första halvlek och Blaugrana går till halvtidsvila i underläge.
 
 
Andra halvlek
 
Barcelona inleder andra halvlek på samma tafatta sätt som i första halvlek. Bollen går runt, runt, runt från en stillastående spelare till en annan. Det dröjer nästan tio minuter innan Granadas målvakt behöver ingripa när ett inlägg når Neymar vid bortre stolpen. Brassen nickar bollen snett bakåt, där Cesc laddar bössan och skjuter på volley. Karnezis gör en mycket bra räddning och ser till att hålla Barcelona mållösa.
 
Granada står med samtliga spelare bakom boll, men lyckas ändå sticka upp i en kontring. Brahimi har fri gata mot Pinto, men Montoya hinner upp och får en tånagel på bollen och hindrar ett solklart mål för hemmalaget. Kort därefter får Neymar se bollen rulla retfullt nära Granadas ena stolprot, dock på fel sida.
 
Neymar fälls och ordnar frispark i bra läge för Barcelona. Messi stegar fram, skjuter och ur den vinkel som bildproducenten väljer att visa ser bollen ut att vara på väg rakt in i mål. Sedan dyker plötsligt en hand upp i sista sekunden och Granadas målvakt tippar ut bollen till hörna. Hörnan skapar lite kalabalik i straffområdet när bollen för en sekund ligger fri. En sittande Busquets får iväg ett skott som fastnar på målvakten.
 
Frustrationen lyser ur Barçaspelarnas ögon och det visar sig inte minst när Messi snackar till sig ett gult kort.
 
I den 66:e minuten gör Tata sitt första byte när Adriano får lämna plats för Jordi Alba. Antagligen hade brassen någon känning, annars vore det ett mycket märkligt byte. Drygt fem minuter senare tar Tata ut Busquets och sätter in Alexis och jag börjar på allvar undra vad som försiggår i Tata Martinos huvud.
 
Barcelona försöker och försöker och försöker, men kommer ingenvart. Det är totalstängt framför Granadamålet och inte ens en pansarvagn hade kommit förbi det rödvita försvaret.
 
Med tio minuter kvar av matchen hittar Alexis in med ett instick till Neymar. Brassen missar i princip bollen och även om målvakten är överspelad och bollen långsamt rullar mot mål, kan en Granadaförsvarare rensa undan bollen innan den rullat över mållinjen.
 
Kort därpå vänder och vrider Neymar i straffområdet och petar bollen till Iniesta, som vänder upp och får iväg en strumprullare som går precis utanför stolpen. Den lilla vampyren försöker sig strax därpå på ett skott från distans, men bollen går några meter utanför.
 
Med bara ett par minuter kvar slår Pedro ett inlägg som Messi med ansiktet ”nickar” högt över. Därefter är det hönsgård i Barcelonaförsvaret och El-Arabi kommer fri mot Pinto. Barçamålvakten gör en enastående räddning en-mot-en och ser till att det fortfarande finns hopp om oavgjort i kväll.
 
På övertid står Mascherano för en vidrig filmning utanför Granadas straffområde och lurar domaren att blåsa frispark till Barcelona. Messi slår ett inlägg som nickas bort. Barcelona vinner en hörna som inte resulterar i någonting. Domaren blåser av matchen och Barcelona har förlorat sin andra raka match. Hej då, La Liga.
 
 
Kommentar
 
Ja, vad kan man säga. Besvikelsen är så total så här precis efter matchen. Barcelona försöker, försöker och försöker lite till, men det vill sig inte mot ett Granada som inte är det minsta intresserade av att spela fotboll. Chanserna fanns där, men bollen vägrade att gå in och i ärlighetens namn gör Barcelona inte en så dålig match. Inställningen är bättre än i onsdags och laget försöker verkligen. Stundtals såg det tafatt, oinspirerat och slött ut, men på det stora hela tycker jag inte man kan skylla förlusten på spelarna.
 
Granada gör mål på sin första chans och det är otur för Barcelona. Så är det ibland och även om det är surt och gör ont just nu är det bara att bita ihop. På onsdag väntar Real Madrid i cupfinal och laget bara måste ladda om till dess.
 
Sen kan man fråga sig vad Barcelonas ledning håller på med. Man verkar ignorera allt sportsligt och satsa på andra, helt onödiga, saker som till exempel det idiotiska Espai Barça-projektet. Vad är meningen med att slänga 600 miljoner euro på att renovera och bygga om Camp Nou och klubbens andra faciliteter? Vad är meningen med att utöka antalet sittplatser när det aldrig är fullsatt på Camp Nou i dagsläget? Snacka om att lägga fokus på helt fel saker.
 
Och hur är det möjligt att man genomför en omröstning angående ombyggnadsförslaget utan att ens ha presenterat hårda fakta på hur det ska se ut? Visst, det finns ett förslag på hur det kan komma att se ut, men det är inget som är hugget i sten och ledningen har nu möjlighet att göra precis som de själva vill och hävda att det är demokratiskt beslutat. Yeah, right. Man kan ju också undra hur det kommer sig att klubbens medlemmar i Barcelona röstade för förslaget. Och varför kan vi medlemmar som inte bor i Barcelona inte fjärrösta? Och varför var det bara typ 30 procent av medlemmarna som röstade? Bryr sig medlemmarna inte längre? Så många frågor och så få svar.
 
Laget och spelarna har mitt fulla förtroende. Det är så oerhört mycket annat som har drabbat den här klubben sedan Rosell och hans inkompetenta imbeciller till ledning tog över efter Laporta. Jag vet att Rosell inte längre är kvar, men han lever vidare i Bartomeu och det märks. Problemen med dagens Barcelona är inte spelarna eller tränaren. Problemet stavas ledningen och innan klubben får en kompetent ledning vars fokus ligger på det sportsliga planet kommer klubben och laget att fortsätta sjunka. Bort med packet, tack.
 
Nu är det bara att hålla tummarna för att de båda Madridlagen tappar poäng i den här ligaomgången och att Barcelona klarar av att ladda om till cupfinalen på onsdag. Visca Barça!
 
 
Bäst i kväll:
 
+++ Pinto. Kan inte göra mycket på målet, men står sedan för ett par avgörande räddningar och håller hoppet om att få med sig poäng från matchen vid liv. Han må orsaka en och annan hjärtklappning när han har bollen vid fötterna, men hans räddning vid El-Arabis friläge är världsklass.
 
++ Montoya. Var klart bäst i första halvlek och var mer inblandad i Barcelonas offensiv än någon annan. Slog ett par riktigt bra inlägg – se och lär Alves – och kändes även stabil bakåt av det lilla han sattes på prov.
 
+ Neymar. Kämpar och sliter som ingen annan. Hade lite problem mot Nyom, men var ändå en frisk fläkt i Barcelona och skapade chanser, både åt sig själv och sina medspelare.
 
 
Matchfakta
 
Mål:
 
1-0 Brahimi, min 16
 
Gula kort:
 
Neymar, Messi, Busquets (Barcelona)
 
 
Statistik
 
Bollinnehav: 14% – 86%
Skott: 5 – 29
Skott på mål: 4 – 9
Hörnor: 1 – 13
Offside: 1 – 2
Regelbrott: 10 – 5
 
 
VISCA BARÇA!