Tränaren Marcelo Bielsa ställde upp med förväntade startelvan. Den lille dribblerkonstnären Iker Muniain fick vikariera som spelfördelare istället för avstängde Ander Herrera och fräsige Ibai Goméz fick starta på vänsterkanten. Fernando Llorente fick – trots sitt succéinhopp senaste mot Lyon – återigen agera bänkvärmare.
Getafes tränare hade fått tillbaka Abdel Barrada och Abraham från skada och bägge fick starta i en 4-5-1 uppställning.

Första halvlek

Domaren Manzano Gil blåste igång matchen. Tolv minuter senare anade de flesta hur matchen skulle sluta. Getafes storstjärna Pedro Léon hade precis svept in en perfekt frispark som en helt omarkerad Juan Rodriguez med en nick styrt in bakom Gorka Iraizoz. Lagkaptenen Carlos Gurpegi hade efter samma spelsekvens burits ut på bår med stora smärtor och extremt formsvage Mikel San José bytts in istället. Här var det nog mer än en åskådare som svor en ramsa över att Ekiza skadade sig i förra ligamatchen mot Valencia och alltjämt saknades.

Getafe, nu med en oväntad ledning att försvara, sjönk djupare ner i försvarsspelet och fokuserade på enstaka kontringar och fasta situationer. Försvarsspelet från Madridlagets sida var riktigt bra. Spetsforwarden Àlvaro lade det mesta av sitt krut på att skära av Ander Iturraspe från spelet. Den gänglige mittfältsspelaren fick ofta sjunka djupt ner på utsidan av mittbackarna innan han tilläts få bollen. Och därifrån var spelfördelningsmöjligheterna små.

Långa stunder i första halvlek sjönk Getafes mittfält djupt ner och parkerade fem-tio meter utanför eget straffområde. Athletic hade i och med detta stora svårigheter att utnyttja De Marcos djupledningslöpningar. Iker Muniain hade ofta bollen, men stillastående dribblingar utan rörlighet hos sina lagkamrater, ledde gång på gång till att Getafes aggressiva mittfält kunde avväpna honom. Den ende som egentligen klarade av att skapa någon farlighet alls var Ibai som gick på avslut när han hade chansen. Halvlekens chans för Athletic stod Aduriz för när han med en riktigt vass nick på hörna precis missade målet.

I försvarsspelet hade långsamme och närkampssvage San José stora problem och det är tydligt att han inte alls besitter de kvalitéer som krävs av en mittback i Bielsas man-man-försvar. Gång på gång blev han ifrånsprungen och rundad av kontrande Getafespelare, men som tur var fick Getafe ingen utdelning i kontringarna alls i första halvlek. Man var betydligt närmare att få utdelning på fler Pedro Léon-frisparkar från mellandistans. Vid flera tillfällen lyckades mer eller mindre omarkerade Getafespelare nickskarva fram farliga avslut mot Iraizoz. Sällan har Athletic sett så desorganiserade ut i försvarsspelet på fasta situationer.

Andra halvlek

Tidigt i andra halvlek får Getafe ett inkast djupt ner på Athletics planhalva. Amorebieta förlorar nickduellan mot sin anfallare och bollen dimper ner framför Mikel San José. Tyvärr står den uppenbarligen baktunge mittbacken återigen på hälarna och låter Getafeforwarden Àlvaro få en fot på bollen. Nästa tillslag på bollen är Àlvaros när han gör en riktigt läcker bicykleta som bryter Getafes elva matcher långa svit utan att en anfallare gör mål. I detta läge är matchen definitivt över, trots att det återstår över 40 minuter av matchen. Och ändå lämnar inte en käft arenan. Lojalt sitter klubbens supportrar kvar och gör sitt bästa för att driva på sitt lag. Det är klass.

Marcelo Bielsa gör ändå ett försök att förändra i lagets dynamik. En haltande Iturraspe byts ut och till hemmapublikens massiva buropa joggar Fernando Llorente in på plan. Det är dock mycket möjligt att Bielsa gör detta byte endast för att slippa spela San José som mittback. Denne flyttas nämligen upp mittfältet, Aurtenetxe in som mittback och De Marcos ner som vänsterback. Aduriz tar De Marcos plats som släpande anfallare, men i en betydligt högre position.

Athletic börjar spela längre och slår fler höga inlägg. Llorente får till några halvdana avslut på nick, men förutom en mäktig ribbträff uppstår egentligen inga farligheter. En trött – och för kvällen misslyckad – Iker Muniain byts ut med kvarten kvar innan några av de livsfarliga bolltapp han levererat på löpande band resulterat i baklängesmål. Några minuter tidigare hade han missat halvlekens chans när han fått ett drömläge i närheten av straffpunkten. Skottet, som föregicks av för många tillslag, tappade dock fart och kraft när det flipprade igenom det kompakta Getafeförsvaret, som i detta skedde består av hela fem man.

Visserligen får Athletic ett tröstmål på hörna i de sista övertidssekunderna, men halvleken kändes mest som en långtråkig transportsträcka mot ännu en förlust. Det är San José, den Athleticspelare som absolut minst förtjänade det, som tröstmålar efter att Llorente skarvat en Ibai-hörna.

Domaren

Manzano Gil gjorde inga större misstag, även om Athletic mycket väl kunde haft en straffspark i andra halvlek. Dock lyckas han varna halva Athletic (men bara en Getafespelare) i en ganska juste match. Faktum var att han missade att dela ut kort vid kvällens bägge fula kapningar, signerade Rafa och Amorebieta.

Efter matchen

Getafes tränare Luis García var efter matchen nöjd med såväl resultatet som sina spelares insats. Han lyfte på presskonferensen särskilt fram de fasta situationerna och kontringarna som lyckade. Marcelo Bielsa var av förståliga skäl mindra nöjd och konstaterade att laget inte spelade bra. ”Tabellen talar i mitt ställe”, sa han och erkände att situationen är ”komplicerad”.

Reflektioner

Efter att ha spelat bra i två matcher, men ändå förlorat, har Athletic insinuerat att bättre tider är på antågande. Denna match omöjliggör dock alla sådana spådomar. Det var länge sedan Athletic såg så kraftlösa ut. Lokaltidningen Deia gav samtliga spelare lägsta betyg, vilket kändes legitimt snarare än överdrivet och dramatiskt.

Carlos Gurpegi har genomgått en magnetröntgen av sin fotled och tycks ha klarat sig med såväl ledband som benbitar intakta. Dock kommer han i och med den kraftiga stukning han ådragit sig missa åtminstone ett par veckors spel. Eftersom Athletic spelar match ungefär var fjärde dag fram till jul och släpper in alldeles för många mål innebär detta problem. Ekiza är för närvarande skadad (också stukad fotled) och den uppmärksamme läsaren kan ha noterat att undertecknad har vissa tvivel kring San José defensiva kvalitéer. Lagkaptenens skada kan vara ett riktigt hårt slag mot Athletics redan skraltiga defensiv. Och det var det absolut sista som laget behövde.