"Vi har haft fyra dagar att återhämta oss på och imorgon får vi se om vi roterar eller inte." sade Diego Simeone på presskonferensen under lördagen. Kontentan av det hela blev att Atlético de Madrid spelade med i stort sett det manskap man alltid brukar ställa upp med i stora och viktiga tillställningar. Thibaut Courtois, som varit huvudpersonen sedan de röd-vitrandiga dragit Chelsea i UEFA Champions League under fredagen, vaktade precis som vanligt målet. Vidare använde sig Simeone av en fyrbackslinje med välbekanta ansikten, trots att han säkerligen övervägde att vila någon av mittförsvararna. Juanfran spelade till höger, Miranda utgjorde mittlås tillsammans med Diego Godín och på vänsterbacken återfanns Filipe Luís.

En som däremot inte fanns med från start var Tiago. Portugisen ställdes över mot Getafe under söndagskvällen eftersom Cholo ville ha någon med ännu mer energi och fysik på mitten i form av Mario. Kanske var Tiago lite trött också, han var ju trots allt otroligt bra mot Barcelona i onsdags. Lagkaptenen Gabi har ju ingen naturlig ersättare så han dundrade vidare på Atléticos centrala mittfält med sin fysik och intensiva presspel. Raúl García spelade på den ena kanten och Koke fick inta ytterligare en kantposition. I anfallet var dock den glädjande nyheten att Diego Costa var tillbaka i startelvan. Han utgjorde anfallspar med David Villa mot Getafe.

Innan domare David Fernández Borbalán blåste igång matchen visade Atlético-spelarna upp sitt stöd till ytterbacken Sílvio som fått sin VM-dröm krossad efter att ha ådragit sig en otäck skada i Benficas match mot AZ Alkmaar i torsdags. Man glömmer inte sina egna.

Primera parte
Det var ganska uppenbart att det skulle bli en ganska trasslig och ful tillställning när David Fernández Borbalán blåste igång matchen på Coliseum Alfonso Pérez under söndagskvällen. Som om det inte vore nog stod det också klart att det skulle bli svårt att spela fotboll längs marken då underlaget liknades vid konstgräs när bollen studsade och spelades något framför medspelarnas fötter. Trots det var det Atlético som tog tag i taktpinnen. Det hade gått ungefär fyra minuter av matchen när Diego Costa tog emot en långboll längs vänsterkanten innan han sprang sig loss in i straffområdet och slog in bollen på en inspringande David Villa som inte lyckades nå bollen. Hade anfallaren bara kollat upp en gång till och spelat bollen mot straffpunkten när han nått kortlinjen hade Raúl García fått ett jätteläge att göra mål. Han stod nämligen helt ensam. Det var en bra möjlighet att ta ledningen i början av matchen och det skulle dröja ganska länge innan man skapade nästa målchans. Spelmässigt var det ingen bra tillställning. Inget av lagen var särskilt intresserade av att spela bollen längs marken och i ärlighetens namn tillät inte alltid underlaget det så kontentan blev väldigt fysiskt spel. Atlético försökte ta sig igenom Getafes försvarsmur i inledningen av första halvlek, men de ställde upp ganska bra och spelet gick mest runt deras linjer. 16 minuter in i matchen höll Ciprian Marica på att bryta sig loss från Diego Godín, men uruguyanen såg till att stoppa rumänen samtidigt som Fernández Borbalán gav honom en välförtjänt varning.

Den efterföljande frisparken blev ofarlig och nickades bort av Mario Suárez som var stark i luftrummet. Sen var det ju det där med fult spel och tjuvknep. Getafe-spelarna, som gjort sig ovänner med allt och alla på Mestalla för ett par veckor sedan använde sig av det mesta. Gabi blev exempelvis nedsparkad av Diego Castro efter 19 minuters spel trots att han inte hade någon som helst möjlighet att nå bollen. Diego Castro var det ja..ni minns kanske Christian Stuanis match mot Atlético när Espanyol besökte Vicente Calderón förra månaden? Han drog på sig 5-6 frisparkar inom loppet av 25 minuter i just den matchen. Diego Castro var på jakt efter hans siffror, men fick stanna vid tre orsakade frisparkar på 19 minuter. Nej, det var en riktigt ful och dålig tillställning under stora delar av första halvlek.

När Getafe var intresserade av att skapa någonting så gjorde man det via fasta situationer och då framförallt hörnor. Pedro Leóns inläggsförmåga är ett av deras största vapen och det var även så man fick sin första målchans. Alexis kom högst upp i kamp om bollen med Atléticos centrala block i försvarssituation, men nickade långt utanför mål. Strax därpå bestämde sig Pedro Mosquera för att kapa Diego Costa för att se om han är tillbaka från skada. Han blev varnad. Diego Costa blev förbannad. Efter att de röd-vitrandigas frispark varit resultatlös fick Getafe således en hörna efter att Thibaut Courtois visat varför just han inte är en målvakt för Barcelona. Han tappade nämligen ut bollen till hörna sedan den spelats hem till honom. Pedro León slog in bollen i straffområdet, Alexis nådde återigen högst, men bollen seglade högt över målet. I den 25:e minuten blev Alexis varnad. Han fällde Diego Costa. Det var ingenting att prata om.

Atléticos fasta situationer var ofarliga under stora delar av första halvlek, men i den 27:e minuten slog Koke in en boll från höger, ungefär 30-35 meter från mål. Den hamnade så småningom på Diego Godíns panna och uruguyanen tryckte till bollen mot mål, men Jordi Codina gjorde en riktigt fin räddning. Bollen var på väg att gå mellan benen, men han lyckades slå ihop de och rädda. 28 minuter in i matchen har Ciprian Marica en möjlighet att komma helt ren med Thibaut Courtois sedan Atléticos backlinje inte fått tillräckligt med understöd av sina mittfältare, men den assisterande domaren blåste av för offside. Det var felaktigt. Minuten därpå verkade det som om han kompenserade genom att inte varna Rafa efter en kapning av Diego Costa. Det var irriterat och dåligt spel. Fysiken dominerade. Fernández Borbalán fick stå i mycket kommande minuterna. Först bedömde han att Juanfran inte tog bollen medvetet med handen inne i eget straffområde när han försökte ta med sig bollen framåt i banan, sedan ramlade Diego Costa i straffområdet. Det var mycket av allt förutom det som alla kommit för att se: spelet.

Getafe-spelarna fotsatte med sina tjuvnyp, den här gången Juan Rodríguez på Diego Costa. De båda sade några väl valda ord mellan varandra innan de också började småbråka. I den 38:e minuten hade David Villa ett läge att göra mål, men han misslyckades med avslutet efter att ha försökt skjuta på ett tillslag. Med fem minuter av första halvlek får Atlético en hörna som slås in i straffområdet, men nickas undan av Getafe-försvarare. Den kommer ut till Juanfran som tar emot bollen, lägger den till rätta och slår ett långt, svepande inlägg mot högerkanten där Godín dyker upp. Codina är ute på mellanhand och det utnyttjar uruguyanen som nicklobbar bollen över målvakten och in i öppet mål. 0-1 till Atlético de Madrid och det är en riktig tabbe av den gamle Real Madrid-målvakten. Spelarna springer ned till Atleti-supportrarna i ena hörnan och firar med de. Ett mycket viktigt mål.

Andra halvlek avslutas med att Villa är riktigt förbannad. Han bråkar med Alexis som sänkt honom till marken efter en duell utanför spelet. Villa reser sig upp, går rakt emot Alexis utan att bry sig om spelet och konfronterar honom. Sedan sätter han upp bröst mot bröst och trycker till mittförsvararen som han en gång har varit lagkamrat med. Alexis faller ihop som ett korthus, tar sig för huvudet och försöker få Villa utvisad. Det hela slutar med att båda får varsin varning. Båda lägrena är riktigt upprörda. Mono Burgos har lärt sig sin läxa från Madrid-derbyt, så han särar på alla. Atlético leder i paus.

Segunda parte
Ingen av de båda tränarna gör några byten när de båda lagen kommer ut till andra halvlek. Den i sin tur börjar ganska trevande, inget av lagen tar riktigt tag i taktpinnen. Atlético har visserligen bollen och läget under kontroll, men man verkar mest intresserade av att spela av matchen, redan under de första minuterna ser man tendenser till det hela. Den första intentionen till anfallsspel sker efter 50 minuters spel när Koke slår en långboll som aktiverar Diego Costa i djupled, men där Rafa kommer igen starkt i löpduellen och vägrar sälja sig. Till slut får brasilianaren bollen på sig och det blir inspark. Minuten därpå åker Ángel Lafita på en varning sedan han armbågat Gabi i en nickduell. Lagkaptenen reser sig dock snabbt. Vi har spelat 54 minuter när Getafe får sin bästa chans i matchen. Det är återigen en fast situation, den här gången en hörna från Atléticos vänsterkant där Marica tvingat Godín att ge bort en fast situation med hårt arbete. Bollen slås in av Pedro León i vanlig ordning, den är hårt inåtskruvad och hittar Juan Rodríguez panna, men hans nick  går rakt på Courtois som gör en kvalificerad räddning. Trots den här jättechansen lyckas inte Getafe dra nytta av den nyvunna energin, man etablerar helt enkelt inget tryck på Atlético.

Då bestämmer sig Cosmin Contra för att byta in Adrián Colunga istället för Diego Castro efter 58 minuters spel. Asturiern har varit inne i en minut när Marica lyckas hitta honom för ett skotläge, men bollen går rakt på Courtois som gör en enkel räddning. Efter en timmes spel förbereder Simeone lagets första byte: Villa går av planen till förmån för Adrián. Ett ganska väntat byte trots att Diego Costa inte har tränat för fullt de senaste tio dagarna. I den 64:e minuten är Mario på väg igenom på Atléticos högerkant sedan han följt med upp i anfall och gjort en löpning utan boll för att ge medspelarna alternativ i anfallsspelet. Det hela slutar med att han dribblar en motståndare, men det hela stannar på Alexis som ger bort en hörna. På den efterföljande hörnan, som förövrigt slås in i mitten av straffområdet, kan Fernández Borbalán välja och vraka. Först dras Diego Costa ned av Alexis och i samma situation faller även Miranda när han försöker skjuta på mål. Det är Lafita som agerar försvarsspelare och gör bort sig. Det kostar honom ett rött kort eftersom han förhindrar en solklar målchans. Det är straff. Många av Atlético-spelarna ser lite oroligt runtomkring sig när Diego Costa plockar upp bollen i händerna och lägger densamma till rätta på straffpunkten. Sedan tar han sats och skjuter, men Codina läser hans intentioner och slänger sig till vänster. Han räddar! Det är Diego Costas fjärde straffmiss den här säsongen.

Det händer inte så mycket mer under en fem minuter lång period då Raúl García byts ut mot Diego i den 71:a minuten. Navarra-sonen ser riktigt besviken ut. Han är missnöjd med sin insats, det är ingen tvekan om det. "Calidad de minutos" brukar Simeone prata om på presskonferenserna. Det ville Diego rättfärdiga för han har varit inne i en minut när han drar till med ett skott mot Codinas mål, men målvakten gör en kvalificerad räddning.

Atlético har läget under kontroll, men det finns alltjämt en fara att leda med uddamålet och vara en man mindre. Den ser vi dock inte mycket av. Om det inte vore nog med allt fult spel och alla tjuvknep i första halvlek så försöker nu Getafe-spelarna utjämna antalet utvisningar. Juan Rodríguez ger honom ett slag i ryggen och låtsas som inget. Anfallaren blir förbannad, markerar och knuffar Getafe-spelarna som ramlar till marken på en gång. Diego Costa blir varnad. Simeone instruerar de egna spelarna att hålla huvudet kallt. I den 79:e minuten är Marica på väg igenom Atléticos försvarsmur, men så faller han till marken och låtsas ha ont. Miranda sätter upp handen i ryggen på honom, men det är uppenbart att rumänen väldigt gärna vill ha en straff. Det är hela syftet med aktionen. Contra bestämmer sig för att ta av Roberto Lago i den 80:e minuten sedan han klagat på en skada i ena foten. In kommer Sammir. Några minuter senare har Getafe en sista chans att göra något åt resultatet, men inte heller den gången lyckas man vara precisa i avslutningsläget. Det är inhopparen Colunga som hittar Pedro León med en passning, men yttermittfältarens avslut är väldigt dåligt. Det går helt enkelt högt över målet. Läget i sig var bra.

Minuten därpå lyckas Atlético ta sig loss och kontra för första gången sedan Lafita blivit utvisad. Det var också anledningen till att Simeone kastade in Adrián i andra halvlek. Bollen spelas till just asturiern som får den med sig in i straffområdet innan han lägger en perfekt avvägd passning diagonalt genom motståndarförsvaret från höger stolpe till vänster stolpe och på den bortre dyker Diego Costa upp. Han skickar in 0-2. Det uppstår ett enormt jubel, men det i sig dämpas några sekunder senare när alla inser att Diego Costa ligger i backen. Anfallaren är så ivrig att göra mål att han krockar med stolpen och drar upp ett rejält köttsår i ena skenbenet. Han vrider sig i plågor. Medspelarna ser tagna ut. Filipe Luís kollar upp mot skyn. Rör det sig om en skenbensfraktur? Ingen vet i just det läget. Alla röd-vitrandiga supportrar drabbas säkerligen av en enorm ångest. Filipe Luís tecknar för byte. Det är färdigspelat för Diego Costa. Han bärs av planen på en bår med händerna i ansiktet.

De kommande minuterna är det INGEN som överhuvudtaget tittar på matchen. All fokus ligger på Diego Costa och hans ben. GolTV, som sänder matchen i Spanien rapporterar att anfallaren har enormt ont, att han skriker samtidigt som en ambulans förbereder honom för transport till akuten. TV-stationens sidlinjereporter säger också att Profe Ortega har tårar i ögonen. Det mesta tyder på en mycket otäck skada.

Cebolla byts in istället för Diego Costa i den 87:e minuten.

Diego har en chans i slutminuterna som undertecknad inte ens minns. Fjärdedomaren lägger till fyra minuter där ingenting händer. Atlético vinner med 0-2.

In på sociala medier. Sätt på radiostationen. Lyssna. Leta information. Ett par minuter efter slutsignalen skämtar någon i Cadena COPE om att stolpen kommer tvingas "amputeras" efter kollisionen med Diego Costa innan..just det, innan Atlético meddelar att Diego Costa är ok! Det är bara ett köttsår enligt klubbens officiella Twitter-konto.

En tweet som retweetas över 3,000 gånger de första tre minuterna. Årets tweet.

MATCHFAKTA

Getafe (4-2-3-1): Codina; Arroyo, Rafa, Alexis, Roberto Lago (Sammir, 80'); Juan Rodríguez, Mosquera (Lacen, 68'); Pedro León, Lafita, Diego Castro (Colunga, 58'); Marica

Atlético de Madrid (4-4-2): Courtois; Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luís; Raúl García (Diego, 72'), Gabi, Mario, Koke; Villa (Adrián, 62'), Diego Costa (Cebolla Rodríguez, 87')

Domare: David Fernández Borbalán (Almería, Andalusien)

Varningar: Mosquera (22'), Alexis (25'), Lafita (51'); Godín (16'), Villa (45'), Diego Costa (74')

Utvisningar: Ángel Lafita (64')

Målskyttar: 0-1 Diego Godín (40'), assisterad av Juanfran, 0-2 Diego Costa (84'), assisterad av Adrián

Skott: 9-12
Skott på mål: 2-8
Skott utanför mål: 4-2
Skott i målvirket: 0-0
Blockerade skottförsök: 3-2
Bollinnehav: 48%-52%
Passningsprocent: 74%-71%
Tacklingar: 19-24
Regelöverträdelser: 15-15
Hörnor: 3-4
Offsideavblåsningar: 1-2
Vunna nickdueller: 24-25

Efter matchen klargjorde Diego Simeone att Atlético de Madrid går in i en ny fas av säsongen där man byter ut "partido a partido"-mantrat till "final a final". Den första av fem finaler spelas mot Elche på Vicente Calderón. En fredag.

¡¡¡Aupa Atleti!!!