Det var enkla förutsättningar inför matchen. Vinst skulle mer eller mindre säkra avståndet ned till nedflyttningsstrecket medan oavgjort skulle vara okej, och förlust skulle vara ödesdigert.

Med fyra raka segrar i ryggen för Galicierna så var detta på förhand en svår bortamatch. Deportivo ställde följande lag på planen:

Aranzubia
Manuel Pablo – Aythami – Kaká – Sílvio
Álex Bergantiños – Juan Domínguez
Bruno Gama – Valerón – Pizzi
Riki

I Athletic fick Llorente lite överraskande starta istället för Aduriz annars var det med förväntat manskap man ställde upp.

Iraizoz
Iraola – Gurpegi – Ekiza – Aurtenetxe
Iturraspe
Susaeta – Herrera - De Marcos – Muniain
Llorente

Lite förvånande var att Deportivo inte satte högre press än vad man gjorde. Förutom en enstaka chans i början av matchen genom Riki så var det bara ett lag på planen. Athletic bombade på och man såg på spelet att matchen betydde mycket.

Man radade upp målchanser och Llorente gjorde ett bra jobb med att ta emot bollen felvänd så att laget kan flytta upp och De Marcos, Muniain och Susaeta kunde komma i löpningar in i straffområdet.

Llorente har fler chanser i luften och på marken som kom till på inlägg och krossbollar från framför allt högerkanten där Susaeta, De Marcos och Iraola firade triumfer. Men efter en dryg halvtimmes speltid så slarvas det i försvaret och Bruno Gama snappar upp bollen utanför straffområdet och skruvar läckert in 1-0 bakom Gorka Iraizoz i Athleticmålet.

Detta är givetvis inte alls bra då Atlhetic har haft fasligt svårt att vända på matcher den här säsongen men man trummar på med den tydliga matchplanen att skicka in bollar mot Llorente i mitten. Strax innan halvtid så får Llorente omarkerad nicka in ett finfint inlägg från Iraola och en sju månader lång måltorka är över. Skönt för hans självförtroende och ett viktigt mål i jakten på poäng i nedflyttningsstriden. Lagen går till halvtidsvila med delad pott 1-1.

Andra halvlek fortsätter i samma stil med Athletic som det lag som vill vinna och som för spelet. Deportivo sticker emellan med enstaka försök till kontringar men saknar möjlighet att tränga igenom ett fördagen stabilt Athleticförsvar. Riki får ingen tid med bollen då Ekiza sitter som ett plåster på honom hela matchen och Gurpegi städar upp bakom vilket knappt behövdes.

Deportivo såg ut att vara nöjd med poängen medan Athletic kände att de var det bättre laget och bytte in Ibai och Aduriz för att få till ett ledningsmål men istället drar Iturraspe på sig sin andra varning och blir utvisad.

Detta tvingar Bielsa att ta ut Aduriz igen, och offensiven kommer givetvis av sig och Deportivo fick lite vinstvittring men de få minuterna som var kvar blev det ingenting av för något av lagen och matchen slutar 1-1. Ett resultat som känns som två förlorade poäng snarare än en vunnen poäng.

Matchstatistik@athletic-club.net