I alla tider har Athletic Club och Real Sociedad varit de största lagen inom den baskiska fotbollen. Så är det fortfarande, med en viss modifering. För La Real och Athletic fortsätter vara störst, men inte bäst. Till exempel är ju Alaves, med en viss John Guidetti, en bra bit före sina basksiska rivaler i tabellen just nu.

Men det är bara en liten detalj inför det här debryt. För när det väl är dags för El Derbi Clásico i Euskal Herria (Baskien), så spelar de inspelade poängen mindre roll. Nu är det på liv och död.

Derbyt och Madrid

Däremot finns det en annan typ av rivalitet mellan Athletic och Real Sociedad, jämfört mot Athletic och Real Madrid. Mot La Real är det mer sportsligt, nu handlar det om att bli bäst i Baskien. Det finns ett mer politiskt och historiskt perspektiv mot Madrid som gör att det mötet kan bli - om möjligt - ännu mer hetskt än det mot laget från San Sebastian.

Hur som haver. Förutsättningarna inför den här matchen är att Athletic, med hemmafördel på San Mames, får gälla som aningen favoriter. Båda lagen har ju gått trögt det senaste, men Athletic har haft ett aningen tuffare motstånd, har en match mindre spelad och kommer dessutom med ett färskt 1-1-resultat borta mot Barcelona i bagaget.

För Athletics del så gäller det att få Munain och Williams tillsammans med Aduriz att bli involverade i det offensiva spelet. Låser det sig på det här planet kommer det att bli en tuff kväll. Dessutom så kommer Susaeta tillsammans med målvakten Unai Simon att få viktiga roller. Bra att veta är även att La Real saknar mängder av spelare på grund av såväl skador som avstängningar.