När säsongen 2013-2014 hade spelats färdigt var Filipe Luís en av Atlético-supportrarnas mest omtyckta spelare för hans insatser längs vänsterkanten under Diego Simeones ledning, men allt som krävdes för att brasilianaren skulle bli det motsatta var en flytt. Atlético gav honom visserligen chansen till en rejäl löneförhöjning och Simeone, som utvecklat honom till en av världens bästa, i undertecknads ögon, världens bästa vänsterback under just den säsongen, fick nobben. Filipe hade bestämt sig för att testa på ett äventyr i Premier League under José Mourinhos ledning och vägrade ge med sig när klubben klargjorde att man inte ville sälja honom. Det räckte inte med ett nytt kontraktsförslag, att han var mycket omtyckt i omklädningsrummet, supportrarna och tränarstaben, nej, han ville till London, där skulle han tjänar tre gånger så mycket som i röd-vitrandigt.  I slutändan är det ju spelaren som bestämmer vart han vill spela sin fotboll och även i det här fallet fick just spelaren som han ville. Atlético tvingades ut på övergångsmarknaden och lösningen på vänsterbacksplatsen blev inte vad många hade hoppats på. 

Ett år senare har Atlético inte löst problematiken på vänsterbacken och Filipe, ja, han vill plötsligt..återvända. Varför? Det blev inte som han hade tänkt sig. Han fick aldrig riktigt chansen i Chelsea-tröjan. Räddningen? Diego Simeone. Argentinaren fick Miguel Ángel Gil Marín att gräva ned stridsyxan och påbörja förhandlingar som sedemera slutfördes i början av den här veckan. Filipe Luís hade återvänt. Den här gången verkar han ha gjort det för att stanna, men även om han lyckats få Simeone, Gil Marín och resten av spelartruppen att förlåta honom så återstår numera det svåraste kapitlet: Atlético-supportrarna. Vänsterbacken har en tydlig strategi och den förklarade han under onsdagens presskonferens som han själv hade kallat till efter att värvningen blivit officiell. 

När du lämnade Atlético de Madrid förklarade du att du alltid kunde säga till dina barn att världens bästa fans sjöng ditt namn. Är det ett av dina mål nu när du har återvänt till Atlético efter ett år i London med Chelsea?
"Först och främst är jag väldigt glad över att återigen vara här igen. Det har gått ett år., Jag har haft möjligheten att uppleva en väldigt fin erfarenhet genom att spela i Premier League. I samband med att möjligheten att återvända dök upp tvekade jag inte eftersom det är just här som jag har upplevt den bästa tiden i mitt liv och varit som lyckligast. Det här är mitt hem. Mina barn är närvarande här idag och om sanningen ska fram så ser jag fram emot att de ska få se mig spela i Atlético med ivrighet"

Hur har dina medspelare tagit emot dig och hur tror du att Atlético-supportrarna kommer ta emot dig?
"Mina medspelare har tagit emot mig på ett spektakulärt sätt. Jag förlorade aldrig kontakten med de när jag lämnade och jag har följt Atléticos matcher precis som de har följt vissa av mina. När det gäller supportrarna så gav jag alltid allt när jag väl representerade Atlético och det kommer inte vara annorlunda den här gången. Jag anser att man vinner över supportrarna på sin sida genom att prestera på planen och inte genom att prata en massa utanför densamma. Det spelar ingen roll om man är på en och samma plats i tio år eller gör sitt första år, detsamma gäller för alla: man måste alltid prestera maximalt. Jag är beredd att göra det och förväntar mig att prestera på topp"

När är det tänkt att du ska debutera för Atlético? Du har dessutom haft både José Mourinho och Diego Simeone som tränare. Vilka är de primära skillnaderna mellan de båda tränarna?
"Jag har bara gjort två träningar därför är det lite väl tidigt att veta när jag kommer spela igen När det gäller min debut så beror inte det på mig utan tränaren och Profe Ortega för om det berodde på mig skulle jag spela på en gång. Mourinho och Simeone skiljer sig i stort sett på alla plan och är väldigt olika när det gäller exempelvis träningarna. Det enda de delar är en galen ambition om att hela tiden vinna och att de verkligen lever in sig i fotbollen. Annars är de helt annorlunda"

Vad är det du har här som du inte lyckades hitta i Chelsea?
"När jag bestämde mig för att lämna Atlético hade jag bestämt mig för att prova på en ny erfarenhet. Redan efter första dagen visste jag att det skulle bli jobbigt eftersom jag lämnade en familj. I mitt tycke är hela Atléticos omklädningsrum som en enda stor kompisgrupp, som en familj. Spelartruppen är väldigt enad. Därför visste jag att det skulle bli jobbigt och det var även fallet. Jag har aldrig upphört att följa Atlético och titta på lagets matcher. Det handlar om två olika klubbar som också spelar i två olika ligor. Jag har haft ett fantastiskt år i en fantastisk klubb och därför tycker jag att det har varit en positiv erfarenhet"

Vad är skillnaden på det Atlético som du lämnade och som du nu har kommit tillbaka till?
"Jag pratade med Juanfran och Esteban (Arévalo, fystränare, reds. anmärkning) om just det här nu på morgonen. Den känslan som jag får är att jag bara har varit på en förlängd semester. Allt är precis som vanligt. Det känns som om jag aldrig ens lämnade och att vi nu ska påbörja en ny säsong. Många spelar har visserligen lämnat och jag har själv förlorat möjligheten att umgås med mina vänner på daglig basis, men samtidigt har många nya spelare kommit med mycket kvalité och stor ivrighet"

När dök möjligheten att återvända till Atlético upp och varför bestämde du dig för att återvända?
"Möjligheten att återvända till Atlético dök upp i samma veva som säsongen hade spelats färdigt. När en sådan möjlighet dyker upp velar man inte fram och tillbaka. Det här var det enda jag ville för såväl mig själv som min egen familj. Jag sade åt min representant att jag alltjämt har två år kvar på mitt kontrakt och att jag skulle fullfölja det om jag var tvungen, men utöver detta ville jag återvända till Atlético om de ville ha mig tillbaka eftersom det skulle göra mig gladast. Förhandlingarna pågick sedan Copa América och till min stora glädje nåddes en överenskommelse mellan parterna"

Atlético har förstärkt laget mycket bättre än de två stora, det är i varje fall känslan man får. Aspirerar ni på samtliga titlar?
"Det är en sån här fråga som kan få tränaren att döda mig. Därför väljer jag att svara att det är bättre att ta en match i taget. Utöver det är spelartruppen enormt bra. Värvningarna är bra, och det här medför god press för att betala tillbaka den här enorma investeringen som klubben har gjort genom bra spel, målskytte och segrar. Vi är medvetna om att vi måste göra en bra säsong. I mitt tycke är den här truppen den bästa som vi någonsin har haft"

Betyder det att du föredrar spel i La Liga istället för Premier League i och med att du återvände så hastigt?
"Jag ville testa på Premier League. Det är en väldigt annorlunda liga. Den är bättre organiserad, mer konkurrenskraftig, arenorna är alltid fullsatta och matcherna är jämnare. La Liga är bättre när det gäller kvalitéen på spelarna, där är man mer beroende av den fysiska delen samtidigt som hemmasupportrarna innehar en mycket viktig roll under matcherna här. Domarna släpper spelet där borta. Det är betydligt mindre avbrott där, men jag tycker om La Liga mer om man jämför de båda eftersom jag är van vid att spela min fotboll här då jag varit i Spanien i tio år"

Skulle du återigen lämna om du fick möjligheten att gå tillbaka i tiden? Ångrar du någonsin att du gick dit eller hade du gjort vissa saker på ett speciellt sätt?
"Det är en väldigt bra fråga. Det finns folk som tror att jag lämnade för att saker och ting inte gick vägen under min tid i Chelsea, men det är precis tvärtom. Jag har upplevt ett otroligt år. Jag har haft möjligheten att spela i en helt annorlunda liga med helt andra lagkamrater som jag annars aldrig hade fått möjligheten att göra om jag inte gick dit. Allt har sin betydelse. Jag har haft ett privilegium som väldigt få människor fått, nämligen att vinna La Liga och Premier League efter varandra. Jag har lärt mig väldigt många saker under det senaste året. Jag har lärt mig att uppskatta saker som jag inte lade tillräckligt stor vikt vid och jag tror att jag återvänder som en bättre fotbollsspelare och bättre människa. Jag är tacksam mot Chelsea över att jag fått möjlgiheten att uppleva den här erfarenheten"