Orsaken till förbudet är att Barcelona har brutit mot FIFAs regler vad gäller värvning och registrering av utländska, icke EU-spelare under 18 år. Under ett års tid har FIFA utrett tio fall där Barcelona ska ha brutit mot flera av reglerna och nu har domen alltså kommit.

Enligt FIFAs regelverk tillåts värvning av utländska spelare under 18 år endast om någon av följande tre punkter uppfylls:

1. Spelarens föräldrar har flyttat till landet av orsaker som inte har med fotboll att göra
2. Värvningen sker inom EU och spelaren är mellan 16 och 18 år gammal
3. Spelarens hem ligger mindre än 50 kilometer från landsgränsen

I Barcelonas fall gäller regelbrotten i huvudsak spelare under 18 år som värvats från Asien, men även en eller ett par spelare som värvats från Afrika.
 
Redan i början av 2013 stängde FIFA av några utländska ungdomar i La Masia från att spela på grund av brott mot värvningsreglerna gällande icke EU-spelare under 18 år.

Förutom transferförbudet får Barcelona också böta CHF 450 000. Även spanska fotbollsförbundet, RFEF, straffas och bötfälls.

Barcelona har ännu inte gjort något officiellt uttalande, men man får anta att klubben kommer att överklaga domen.

FIFAs pressmeddelande kan läsas här.


Uppdatering 3 april

I går kväll publicerade Barcelona ett officiellt uttalande på sin hemsida. I uttalandet skrev klubben att man kommer att överklaga FIFAs dom och om nödvändigt ta ärendet vidare till Tribunal Arbitral Du Sport, alltså Idrottens skiljedomstol. Dessutom meddelar klubben att man kommer att kräva att förbudet att värva spelare ska upphävas under perioden för överklagandet. Därefter listar klubben 14 olika punkter som huvudsakligen går ut på att man inte har gjort något fel och hur verksamheten kring La Masia fungerar.

Hela uttalandet finns att läsa här:

I nuläget cirkulerar mängder av rykten, bland annat att Barcelona inte kommer att kunna plocka tillbaka utlånade spelare vars lån går ut till sommaren, men än så länge finns inga officiella uppgifter som bekräftar några av de rykten som florerar. Klockan 19.00 i kväll håller Bartomeu en presskonferens, som visserligen ska handla om omröstningen gällande Espai Barça-projektet som hålls på lördag, men förhoppningsvis får vi även lite svar på den här soppan med FIFA. Under eftermiddagen har dock klubben meddelat att presskonferensen flyttats fram och tiden som gäller nu är kl 17.00 i eftermiddag.

 


Källor: fifa.com, espnfc.com, fcbarcelona.com