Luis Enrique gjorde flera ändringar i startelvan från matchen mot Celta Vigo i söndags, men mönstrade ändå en stark elva. Neymar fick 90 minuter på bänken för att tänka över den senaste tidens mindre bra prestationer och Pedro tog hans plats i startelvan. Xavi fick en sällsynt startplats och Sergi Roberto fick chans att visa att han håller Barçaklass i pivoterollen då Busquets var avstängd och Mascherano tog plats i backlinjen tillsammans med Bartra för att ge firma Piqué-Mathieu lite välbehövlig vila. Lucho formerade sitt manskap enligt följande:

Bravo
Alves – Bartra – Mascherano – Adriano
Rakitic – Sergi Roberto – Xavi
Messi – Suárez – Pedro

Bänk: Ter Stegen, Montoya, Piqué, Iniesta, Neymar, Rafinha och Mathieu


Sergi Barjuán, som debuterade som Almeríatränare kvällen till ära, ställde upp med följande startelva:

Cuesta
Navarro – Marín – Trujillo – Casado
Corona – Thomas
Wellington – Espinosa – Édgar
Thievy

Bänk: Martínez, Hemed, Jonathan Zongo, Mané, Soriano, José Ángel och Azeez


Första halvlek

Gästerna sparkar igång matchen och det dröjer inte många sekunder innan Barcelona vinner boll och sätter av framåt. Messi söker Suárez med en djupledsboll, men en försvarare får ett ben emellan och bryter passningen. Blaugrana inleder ganska inspirerat och Pedro och Suárez kombinerar vackert längs vänsterkanten. Kanariern löper in i straffområdet och får tillbaka bollen av Luisito, men tappar lite balans i kamp med en Almeríaförsvarare och G-krafterna visar sig inte vara på Pedros sida när han trycks nedåt mot kortlinjen och hamnar ur linje. Det blir en liten lucka mellan kanariern och bollen, men Pedro kämpar för att hinna nå bollen först och fälls av en Almeríaspelare som går vinnande ur kampen och kan avvärja hotet. Pedro vädjar efter straff, men till publikens irritation friar domaren.

Barcelona har mycket boll och visar goda intentioner i anfallsspelet. Pedro tar sig återigen in i straffområdet, helt på egen hand denna gång, och slår ett inlägg till ingen alls och en försvarare får ut bollen till hörna. Hörnan rensas undan och Almería försöker sticka iväg i en kontring, men Barcelonas presspel har under de inledande fem minuterna varit mycket bra och Dani Alves vinner tillbaka bollen på offensiv planhalva. Pressen mot gästernas mål fortsätter, dock utan att hota Cuesta i mål allt för mycket.

Barcelona spelar tålmodigt och försöker hitta luckor i ett tätt packat Almeríaförsvar. Efter drygt tio minuters spel slår Alves ett inlägg mot en helt fri Messi i utkanten av straffområdet. Argentinaren möter bollen med pannan och skickar den mot mål, men nicken går ganska rakt på Cuesta, som utan problem tar hand om bollen. Kort därpå slår Bartra en underbar djupledsboll till Suárez, som är onside och fri med målvakten. Uruguayanen tvingas dock vänta in bollen något så en försvarare hinner ikapp och lyckas täcka skottet.

Under den första kvarten har det i stort sett varit spel mot ett mål, men Almería sticker upp och hotar Claudio Bravo. Thievy gör bort Pedro och Adriano vid kortlinjen och tar sig vackert in i straffområdet innan han slår en passning mot Wellington som avlossar bössan och för en sekund ser det ut som om gästerna kommer att ta ledningen. Wellingtons skott smiter dock precis utanför stolpen och Barçaspelarna kan andas ut.

Barça fortsätter att ligga på för ett mål och Messi söker Pedro flera gånger med sina patenterade passningar över backlinjen, men kanariern kan inte förvalta något av lägena och det är alltjämt mållöst på Camp Nou. När klockan har tickat upp mot 24 minuter bjuder Suárez på en delikatess när han efter ett instick från Messi retsamt enkelt lurar sin försvarare i straffområdet och slår ett inlägg mot bortre stolpen där ingen Barçaspelare finns och gästerna kan rensa ut bollen till en resultatlös hörna.

Efter en halvtimmes spel slår Pedro ett inlägg från vänsterkanten ämnat för Messi, men argentinaren förlorar nickduellen mot Navarro som får ut bollen ur eget straffområde. Alves plockar upp andrabollen och slår en krossboll mot Pedro som tar ner bollen i straffområdet och får iväg en passning till en fristående Xavi strax bakom straffpunkten. Kaptenen drar till på volley, men får ingen klockren träff och Cuesta kan säkert plocka bollen. Minuten därefter hittar Bartra ut till Messi med en passning. Messi avancerar längs högerkanten innan han bryter in banan och tar sig enkelt förbi Édgar och in i straffområdet innan han skjuter ett underbart skott som curlar sig in vid bortre stolpen. 1-0 till Barcelona efter en fin individuell prestation av Messi.

Efter målet fortsätter Barcelona på samma sätt som tidigare och skapar några halvchanser, men när klockan nått 45 minuter och domaren blåser av första halvlek är det bara ett mål som skiljer lagen åt och även om Barça gör en ganska bra halvlek behöver skärpan framåt bli bättre till andra halvlek.


Andra halvlek

Inget av lagen gör några förändringar i halvtid och Barcelona fortsätter äga boll medan Almería får fokusera på att försvara sig. Gästerna tycks dock ha flyttat upp positionerna något och sitter inledningsvis inte i knät på sin målvakt. Barça jobbar fram en hörna som är nära att gå i mål via Suárez, men en Almeríaförsvarare får upp en fot och styr bollen över ribban. Den efterföljande hörnan blir resultatlös. Barcelona försöker skruva upp tempot, men de gästande andalusierna försvarar bra med nio spelare bakom boll och tvingar oftast ut katalanerna på kanterna.

Almería har i början av andra halvlek hittat en tillstymmelse till anfallsspel och Thievy sysselsätter Barcelonas försvar och det ser ut att kunna bli farligt framför mål. Dani Alves kommer dock farande och räddar situationen och Barcelona kan ställa om. Alves ligger inte på latsidan utan tar en löpning uppåt i banan, får bollen av Sergi Roberto i mittcirkel och slår den vidare till Suárez som smyger längs högerkanten. Uruguayanen vänder och vrider, tar sig in i straffområdet och avlossar en rökare som sitter i bortre krysset, otagbart för Cuesta, som ändå lyckas få ett par fingrar på bollen. 2-0 till Barcelona efter en magnifik prestation signerad Luisito!

Efter målet öppnar matchen upp sig lite mer och Almería försöker komma tillbaka in i matchen genom att byta ut Wellington till förmån för Fernando Soriano. Gästerna får till lite eget spel och vaskar fram en hörna, men Barçaförsvaret är med på noterna och det blir aldrig riktigt farligt. Barcelona får lite mer yta att operera på, men det ser ganska slarvigt ut på sista tredjedelen av plan och är det inte en för hårt slagen passning är det ett missriktat inlägg som sätter stopp för Blaugranas anfall.

En dryg timme in i matchen får Dani Alves kliva av när Luis Enrique gör sitt första byte och Montoya tar brassens plats till höger i försvaret. Ett par minuter senare får även Rakitic lämna planen och Rafinha kommer in i hans ställe.

Barcelona fortsätter att ha ett massivt spelövertag utan att skapa särskilt mycket. Det slås en hel del långbollar ut på kanterna och det är trångt i mitten där Almería har överbefolkat planen. Pedro får dock ett läge efter ett fint inspel längs marken från Montoya, men Cuesta hinner ner till marken och stoppar Pedros kvicka skott. Strax därpå gör Messi ett ryck på offensiv planhalva och försöker kombinera med Montoya, men en Almeríaförsvarare får en fot emellan och bollen går ut över kortlinjen. Xavi slår hörnan mot straffpunkten där Bartra dyker upp och nickar in bollen i mål. 3-0 till Barcelona, Bartra gör sitt första ligamål för säsongen och matchen känns nu så gott som helt avgjord.

Almería håller dock inte med, utan hotar direkt efter målet. Thievy får en boll på djupet, lyckas i kamp med Mascherano ta sig in i straffområdet och slå ett inlägg mot nyligen inbytte Jonathan Zongo, men Bravo gör det bra och plockar ner inlägget innan det når Jonathan. Ett viktigt ingripande från chilenaren, som har haft en mycket lugn kväll mellan stolparna.

Med tio minuter kvar av matchen skapar Barcelona ytterligare en hörna – den 13:e i ordningen. Hörnan slås kort och landar hos Adriano som delikat lyfter bollen över Almerías backlinje och friställer Messi. Argentinaren rullar in bollen i nätmaskorna, men målet döms bort eftersom domaren verkar ha hittat en frispark då Messi knuffar sin bevakare i ryggen innan han tar ett kliv inåt och därmed blir fri. 3-0-resultatet står sig och på reprisbilderna ser det ut som om domaren tog helt rätt beslut. Några minuter senare görs Xavi ner och Barcelona får frispark i ett bra läge några meter utanför straffområdet. Messi och Xavi står vid bollen och det blir argentinaren som slår till – rakt i muren. Minuten därpå får Messi ett nytt försök när Barcelona får en ny frispark i ett liknande läge. Den här gången får La Pulga bollen över muren, men Cuesta står i vägen och Leo tycks få nöja sig med ett mål i kväll.

Almería sticker återigen upp i ett försök att få in ett reduceringsmål och det är som vanligt Thievy som är inblandad. Barcelona har dock kontroll på händelserna och låter inte Thievy få iväg något skott. Istället vinner Barça boll och sätter av i en kontring. Rafinha hittar Pedro som förlänger till Messi på högerkanten. Argentinaren avancerar mot straffområdet och fälls precis när han gör ett ryck för att ta sig förbi Casado. Domaren bedömer att förseelsen skedde precis utanför straffområdeslinjen och Barça får frispark i ett ypperligt läge för en vänsterfot. Tredje gången gillt för Messi och den här gången är frisparken riktigt bra. Bollen går mot främre stolpen, men Cuesta hinner dit och får undan bollen precis innan den skulle borrat sig in i nätet.

Minuterna tickar på och tiden håller på att rinna ut, men Barcelona trummar på för ytterligare ett mål. Almería har dock inte gett upp och när matchklockan slår över på tilläggstid ordnar Thievy en hörna. Hörnan slås, bollen rullar ut mot sidlinjen på motsatt sida där gästerna kan snappa upp den. Jonathan slår ett inlägg som Thomas otroligt vackert bombar in i mål med en sagolik halvcykelspark. Domaren har dock hittat något att blåsa för och målet döms bort. Barcelona sätter igång spelet igen och Messi hittar ut till Pedro på vänsterkanten. Kanariern har oceaner av yta på offensiv planhalva och löper en bit med bollen innan han mycket osjälviskt passar Suárez som har löpt med på andra kanten. Luisito har öppet mål och gör inga misstag när han lägger in bollen i målet. 4-0 till Blaugrana, domaren blåser av matchen och det är tre otroligt sköna poäng som bärgas inför ett galet tuff period som väntar under resten av april.


Kommentar

Trots seger med fyra mål blev det ingen sprakande tillställning på Camp Nou den här onsdagskvällen. Barcelona stod för en stabil insats utan att ta ut sig för mycket, men inte så mycket mer än så. Att då göra fyra mål är definitivt ett styrkebesked, men det såg stundtals ganska slarvigt ut offensivt. Barça inledde matchen piggt och skapade en hel del framåt de första tio minuterna, men sen sänktes tempot och trots ett man hade ett stort spelövertag hade man svårt att komma till farliga lägen. Eller rättare sagt; man skapade lägen, problemet var att det var otaliga passningar och inlägg som inte landade på rätt adress.

En stunds magi från Messi banade vägen för segern och följdes upp av en individuell prestation från Suárez. Spelmässigt var det okej, men inte så mycket mer än så. Kanske kan man inte förvänta sig mer mot ett Almería på 18:e plats i tabellen som satsade på den parkerade busstaktiken och en fenomenal Thievy på topp. Det funkade ju ganska bra när lagen möttes på Estadio Mediterráneos i höstas.

Hur som helst gjorde Barcelona inte en dålig match, men fick förlita sig på individuella prestationer för att bärga de tre poängen. Messi och Suárez stod för fina insatser, särskilt den sistnämnde som alltid kämpar och sliter om varenda boll. Uruguayanens rörelsemönster är underbart att skåda och hans första mål var riktigt vackert. Messi var den kreativa kraften framåt och låg bakom det mesta som skapades. Leo fick det att se så enkelt ut när han tog sig förbi en motståndare innan han skruvade in bollen i mål och såg till att Barcelona tog ledningen. Även Pedro var livlig och väldigt delaktig i spelet, framför allt i första halvlek. Kanariern stod för några fina prestationer, men det där sista saknades, som så många gånger förr.

På mittfältet var Xavi tillbaka i gammalt gott slag och det var härligt att se honom dominera på mittfältet. Visserligen ska man inte dra för stora växlar med tanke på att motståndarna mest campade utanför eget straffområde, men Barcelona blir ett annat lag med Xavi på plan – på gott och ont. Kaptenen gjorde en mycket bra match och styrde mycket av spelet och publiken verkade njuta av att se honom på plan då de under hela matchen skanderade hans namn och uppmanade honom att stanna kvar i klubben och inte dra till Qatar som det har ryktats mycket om på sistone. Sergi Roberto gjorde det bra på det defensiva mittfältet och stoppade ett antal kontringar samtidigt som han spelade smart och enkelt. Även Rakitic stod för en fin insats och tog några smarta löpningar in i offensivt straffområde, vilket öppnade upp ytor för medspelarna.

Försvaret var stabilt och Bartra gjorde som alltid när han spelar en bra insats, som han dessutom fick kröna med ett mål. Härligt för den La Masia-skolade mittbacken som kanske kommer att få lite mer speltid framöver då spelschemat är tajt.

Barcelona har inlett april månad på bästa sätt med två raka segrar och behåller därmed försprånget i ligan. Nu väntar en otroligt tuff period som mycket väl kan bli helt avgörande för om det blir några titlar i Katalonien den här säsongen. Barça behöver höja sig några snäpp för att ta sig igenom virrvarret av svåra matcher som väntar de kommande veckorna. Först ut väntar ett Sevilla i mycket bra form på Ramón Sánchez Pizjuán på lördag och därefter är det dags att ställa om till Champions League när Barça reser till Paris för att ta sig an PSG. Nu kör vi. Visca!


Matchfakta

Mål:

1-0 Messi, min 33
2-0 Suárez, min 55
3-0 Bartra, min 75
4-0 Suárez, min 92

Gula kort: Mascherano (Barcelona) Casado, Soriano och Thievy (Almería)


Statistik

Bollinnehav: 68% – 32%
Skott: 19 – 6
Skott på mål: 12 – 3
Hörnor: 14 – 5
Offside: 3 – 2
Regelbrott: 9 – 14


Visca el Barça!