För en gångs skull innehöll Barcelonas startelva inga överraskningar utan Luis Enrique mönstrade starkaste möjliga elva:
 
Bravo
Alves – Piqué – Mathieu – Alba
Xavi – Busquets – Rakitic
Suárez – Messi – Neymar
 
 
Bänk: Ter Stegen, Bartra, Adriano, Sergi Roberto, Rafinha, Pedro och Munir
 
 
Unai Emery ställde också upp med ett väntat manskap enligt följande:
 
Beto
Coke – Pareja – Carriço – Figueiras
Banega – Krychowiak
Vidal – Suárez – Vitolo
Bacca
 
 
Bänk: Reyes, Deulofeu, Rico, Iago Aspas, Gameiro, Mbia och Kolo
 
 
Första halvlek
 
Barcelona sparkar igång matchen och ser inledningsvis riktigt inspirerade ut. Efter knappt tio minuters spel får Messi ett gratisläge att göra mål, men placerar skottet rakt i famnen på Beto. Strax därpå hittar Xavi fram med en fin, om än något hård, boll till Luis Suárez som löper i djupled. Beto tvekar lite, men kommer ut och lyckas avvärja situationen och uruguayanens måltorka fortsätter.
 
Barcelona har inlett piggt och skapar en hel del farligheter framåt, men Sevilla försvarar aggressivt och med många spelare och gör det trångt för Barcelona. Med dryga kvarten spelad kombinerar Alba och Neymar fint i offensivt straffområde, men Albas inspel hittar inte fram till någon medspelare och gästerna kan städa undan bollen. Tempot har sänkts något och Sevilla lånar stundtals bollen, men Barcelona ser ut att ha kontroll på matchen.
 
Banega fäller Messi ett par meter utanför straffområdet och Barcelona får frispark i ett mycket bra läge. Messi lägger bollen tillrätta, tar sats, avlossar sin fantastiska vänsterbössa och Beto kan inte stoppa bollen från att borra sig in i krysset. Mycket vackert och 1-0 till Barcelona, som har fått en riktig smakstart på matchen. Samtidigt som spelarna firar målet skanderar publiken "Messi, Messi, Messi" och hyllar argentinaren som i och med målet nu har gjort lika många mål som La Ligas meste målskytt Zarra. Grande Messi!
 
Efter en halvtimme etablerar Sevilla lite spel på Barcelonas planhalva och Ever Banega bjuder på underhållning när han snurrar bort några Barçaspelare. Ett snett-inåt-bakåt-inspel blir farligt framför Bravo, men Alba räddar upp situationen. Messi kommer ner och vinner boll strax utanför eget straffområde och sätter av i en kontring. La Pulga smeker fram bollen till Rakitic som med hästkliv löper genom Sevillas planhalva, väggspelar med Neymar och sedan faller i straffområdet efter en lätt tröjdragning från en Sevillaförsvarare. Kroaten tittar bedjande på domaren, men någon straff får han inte och det ska han inte heller ha.
 
Sevilla ser mer defensiva ut än undertecknad trodde de skulle göra inför matchen och tycks inte ha någon klar idé om vad man ska göra när man har bollen. Det innebär att Barcelona ganska snabbt kan vinna tillbaka bollen och Sevilla hotar inte alls framåt.
 
Strax innan halvtid bränner Barcelona två gyllene lägen att dubbla sin ledning. Först hittar Messi fram med en fantastisk passning till Jordi Alba som har fri gata mot mål och väljer att försöka passa Luis Suárez som brottas med Carriço ungefär en meter bredvid Alba. Sevillaförsvararen vinner kampen och räddar bollen på mållinjen. På den efterföljande hörnan landar bollen efter lite om och men hos Neymar, som bara behöver lägga in bollen vid någon av stolparna, men skottet blir väldigt löst och Beto räddar Sevilla.
 
Domaren blåser av första halvlek och känslan är att Barcelona har en trygg ledning, vilket självklart är lite missvisande eftersom en uddamålsledning aldrig riktigt kan vara trygg.
 
 
Andra halvlek
 
Sevilla sparkar igång andra halvlek och Vitolo tar sig enkelt förbi både Alves och Piqué och slår ett inlägg mot Denis Suárez som inte når bollen. Det gör däremot Alba som oturligt får bollen på sig och stöter in den i eget mål. 1-1, både turligt och oförtjänt för Sevilla, men sådan är fotbollen.
 
Barcelona replikerar dock blixtsnabbt. Nico Pareja drar ner Luis Suárez och Barcelona får ännu en frispark i ett rätt bra läge. Xavi slår ett inlägg som Neymar nickar in. 2-1 och Barcelona har rättvist återtagit ledningen.
 
Under de första minuterna är det fortsatt lågt tempo, men Sevilla visar lite mer intentioner till anfallsspel. Det öppnar upp matchen något och Barcelona får stundtals mer ytor på offensiv planhalva, men kan inte ta tillfället i akt och utnyttja dem.
 
Efter en timmes spel gör Sevilla ett dubbelbyte där Gameiro och Deulofeu kommer in istället för Denis Suárez och Aleix Vidal. Bytena injicerar lite mer fart i Sevilla som flyttar upp laget mer och får till en del spel på Barcelonas planhalva. Riktigt nära mål kommer man dock inte, men på bara några minuter avlossar gästerna två skott, vilket är två fler än de gjort under hela första halvlek.
 
Strax därpå får Luis Suárez bollen på djupet och håller inne ett inlägg tills att Rakitic har dykt upp vid den bortre stolpen. Då lyfter uruguayanen bollen som sitter som en smäck i pannan på Rakitic och trots att Beto är på bollen kan han inte avstyra kroatens mål. 3-1 till Barcelona och det känns både logiskt och rättvist.
 
Barcelona har hittills spelat ganska bra, men nu verkar det släppa lite mer för katalanerna. Suárez hittar Alba, som kvällen till ära agerar mer som vänsterytter än vänsterback, som med vänster utsida försöker pricka målet, men får se bollen gå en bra bit utanför istället.
 
Sevilla försöker kontra ett par gånger, men verkar återigen ha tappat gnistan. Istället kommer Barcelona i en kontring när Messi driver uppåt med bollen. Leo har både Neymar och Suárez med sig och väljer att passa ut till brassen på vänsterkanten. Neymar löper in i straffområdet och spelar tillbaka till Messi som slänger sig fram och sätter 4-1 till Barcelona. Målet gör Messi historisk då han nu är den spelare som har gjort flest mål i La Ligas historia. Publiken hyllar återigen Messi och de övriga Barçaspelarna firar Messi genom att kasta upp honom i luften. Underbart att se. Det går inte att ta miste på glädjen i laget och det är bara att vara tacksam för att man lever och får uppleva det här. Återigen; grande Messi!
 
Några minuter senare löper Leo på Messivis längs motståndarnas straffområdeslinje, väggar med Neymar och avlossar vänstern. Beto kan inte göra någonting för att stoppa Messi från att fullborda sitt hattrick. 5-1 till Barça och det är omöjligt att sudda bort Messis leende.
 
Under de sista tio minuterna har Barcelona full kontroll på händelserna på plan och Messi har ett par lägen att utöka Barcelonas ledning ännu mer. Klockan tickar på och när domaren blåser av matchen står det 5-1 på resultattavlan och Messi hyllas som den bäste han är.
 
 
Kommentar
 
Barcelona gör en bra match mot ett förvånansvärt fegt Sevilla. Det finns fortfarande aspekter att förbättra, det finns det alltid, men att besegra en toppkonkurrent med 5-1 är givetvis ett styrkebesked och bådar gott inför den tuffa period som väntar fram till juluppehållet. Barcelona såg bra ut under hela matchen och samtliga spelare stod för en bra insats. För första gången på länge såg det ut som ett lag på plan och inte elva individer. Det mesta klaffade och även om Sevilla spelade långsamt och segt såg Barcelona hungriga och starka ut.
 
Och Messi, vad ska man egentligen säga om honom? 27 år gammal och redan främste målgörare i La Ligas historia. Det är egentligen absurt. Det finns inga ord som är tillräckligt starka eller stora för att beskriva Leo. Han behöver ett helt eget lexikon. Är Messi världens genom tiderna bästa fotbollsspelare? Utan minsta tvekan.
 

Priceless.
 
Förutom att laget presterade bra fotboll och att Messi äntligen slog målrekordet var nog det bästa med den här kvällen att Messis leende var tillbaka. Argentinaren har haft en tuff period, både på och utanför planen och det kändes som om en sten lyfte från hans axlar i dag. Kvällens höjdpunkt var definitivt när spelarna kastade upp Messi i luften efter hans andra mål, det var så fint att det var omöjligt att hålla tårarna tillbaka. Det är fantastiskt vilken glädje det här laget och de här spelarna skänker. Gràcies Barça!
 
 
Bäst i kväll:
 
+++ Messi. Det går inte att komma ifrån att Messi tappade mycket boll i matchen, men det går inte heller att komma ifrån att Leo stod för en mycket bra insats och verkligen släppte loss efter sitt första och framför allt andra mål. Hans tredje mål var inget annat än världsklass, trots att det såg så lekande lätt ut. Leo gör lite som han vill, när han vill. Efter att ha gått mållös några matcher gör han nu tre, blir återigen historisk, och jakten på Pichichin kan börja.
 
++ Neymar. Likt Messi leker Neymar fotboll och deras samarbete är fantastiskt att skåda. Brassen har verkligen hittat rätt i Barcelona och bär tillsammans med Messi Barças offensiv på sina axlar. I kväll var han väldigt pigg och skapade stor oreda i Sevillaförsvaret. Ett mål och två assist på kontot blev det i kväll och Ney går verkligen från klarhet till klarhet i Barçatröjan.
 
+ Alba. Egentligen hade vem som helst kunnat få den här platsen för alla Barçaspelare gjorde bra ifrån sig. Men Alba stack ut lite extra i och med att han agerade som en extra anfallare och ständigt hotade längs vänsterkanten och flera gånger tog sig förbi Sevillaförsvaret tack vare sina underbara löpningar. Hans samarbete med Neymar är vackert att skåda och trots att han är så offensiv väger han upp det med att vara bra även i försvaret. Den perfekta vänsterbacken för Barcelona helt enkelt.
 
 
Matchfakta
 
Mål:
 
1-0 Messi, min 21
1-1 Alba, min 47 (självmål)
2-1 Neymar, min 49
3-1 Rakitic, min 65
4-1 Messi, min 72
5-1 Messi, min 78
 
 
Gula kort: Mathieu (Barcelona) och Coke, Pareja (Sevilla)
 
 
Statistik
 
Bollinnehav: 70% – 30%
Skott: 16 – 2
Skott på mål: 10 – 0
Hörnor: 5 – 4
Offside: 0 – 4
Regelbrott: 8 – 21
 
 
VISCA EL BARÇA I VISCA MESSI!