Det bär emot att skriva den här matchrapporten så här nära inpå förlusten och det finns stor risk för att texten kommer innehålla ett visst mått bitterhet, men bear with me culés. Det kan inte bli värre nu.
 
Tata mönstrade följande elva spelare:
 
Pinto
Alves – Bartra – Mascherano – Alba
Xavi – Busquets – Cesc
Neymar – Messi – Iniesta
 
 
Bänk: Oier, Puyol, Adriano, Song, Sergi Roberto, Pedro och Alexis
 
 
Carlo Ancelotti ställde upp med följande elva:
 
Casillas
Carvajal – Ramos – Pepe – Coentrão
Modric – Xabi Alonso – Isco
Di María – Benzema – Bale
 
 
Bänk: Diego López, Varane, Casemiro, Nacho, Morata, Illarramendi och Willian José
 
 
Första halvlek
 
Real Madrid sparkar igång finalen. Efter några minuter kommer Neymar loss på högerkanten, men fälls av Isco som belönas med matchens första gula kort. Barcelona slår frisparken kort och fortsätter med sitt bolltrillande.
 
Minuten senare kombinerar Iniesta med Alba på vänsterkanten, varpå den sistnämnde avancerar in i offensivt straffområde med bollen, men avväpnas av Carvajal.
 
Kort därpå kontrar Real Madrid och Bale avlossar ett skott som mer blir som ett lågt slaget inlägg och bollen rullar ut över kortlinjen. Walesaren får sedan en ny chans, men skottet går utanför.
 
Barcelona kontrollerar matchen inledningsvis och Real Madrid ligger ganska avvaktande i sina positioner. Efter tio minuter vinner Madrid boll på egen planhalva och Isco hittar ut till Bale på Madrids vänsterkant. Walesaren ser Di María komma i en löpning i mitten och slår en passning mot det hav av yta som Barcelona lämnat mellan Pinto och backarna. Di María gör inga misstag utan sätter bollen i nät via Pintos fingertoppar. Tre passningar över i princip hela plan resulterar alltså i 1-0 till Real Madrid och Barcelona har som vanligt inte vaknat än.
 
Efter målet återgår Barcelona till ett ganska stillastående passningsspel och de vitklädda behöver bara ligga rätt i positionerna för att kunna försvara sig. Barcelona har inte alls fått igång sitt spel och det ser inte ut som ett taggat lag som spelar final.
 
Efter 20 minuter hittar Iniesta fram med ett instick till Cesc i straffområdet. Katalanen slår ett inlägg längs marken, men det finns ingen på plats i andra änden av inlägget. Alba har kort därefter en nick på mål, men Casillas är rätt placerad och bollen landar i famnen på den spanska landslagsmålvakten.
 
Fem minuter senare visar Barcelona upp en fin sekvens med Messi och Iniesta i samarbete. Argentinaren slår ut bollen till Alba som lyfter in bollen mot Neymar i straffområdet, men brassen misslyckas med nicken.
 
Barcelona fortsätter att passa runt, runt, runt, men kommer ingenstans.
 
Efter en dryg halvtimmes spel börjar Barcelona skapa lite tryck runt Real Madrids straffområde, men de vitklädda står emot bra. Istället vinner de Los Blancos boll, ställer om i en kontring och Isco får läge att skjuta, men bollen fastnar på en täckande Jordi Alba.
 
Barcelona må ha bollinnehavet, men Real Madrid känns livsfarliga i varenda kontring.
 
Strax innan halvtid bjuder Iniesta på lite konster i offensivt straffområde och efter lite om och men dimper bollen ner vid Messis fötter precis utanför straffområdet. La Pulga avlossar bössan från distans, men bollen går någon meter utanför.
 
Messi får ännu ett läge efter att Cesc lobbat bollen över Los Blancos backlinje, men den här gången får Leo inte kontroll på bollen och det hela mynnar ut i inspark för Real Madrid.
 
Benzema får möjlighet att dubbla Real Madrids ledning efter ett fint inlägg signerat Di María, men fransmannen får en felträff och bollen går ut över kortlinjen, ungefär halvvägs till hörnflaggan.
 
Det är det sista som händer i första halvlek innan domaren blåser av och Real Madrid har kopplat greppet om finalen i och med Di Marías mål redan efter elva minuters spel.
 
 
Andra halvlek
 
Tata Martino har tvingats till ett byte redan i halvtid när Alba, Barcelonas bästa spelare i första halvlek, tvingas utgå och Adriano kommer in i hans ställe.
 
Barcelona inleder andra halvlek ungefär lika inspirationslöst som under de första 45 minuterna. Efter bara ett par minuter ställer Real Madrid om via Bale och Real Madrids ena miljardvärvning skjuter i burgaveln. Tur för Barcelona. Därefter kommer Messi rättvänd med lite yta och fälls av Pepe. Barcelona får frispark i ett ganska bra läge, men Leo skjuter bollen högt över.  
 
När andra halvlek är tio minuter gammal misslyckas Busquets med en rensning och bollen hamnar hos Bale som testar skott från utkanten av straffområdet, men bollen susar någon centimeter över ribban.
 
Efter en timmes spel utan att Barcelona egentligen har skapat en enda målchans byter Tata ut Cesc till förmån för Pedro och äntligen får vi se Neymar flytta ut på sin naturliga position på vänsterkanten.
 
Real Madrid ordnar en hörna direkt efter bytet. Benzema når högst, men nicken går rakt på Pinto, tack och lov. De vitklädda skapar ännu en hörna och Ramos slänger sig i straffområdet och vill ha straff, men domaren köper inte hans skådespel. Bollen landar istället hos Xabi Alonso som tar ett distansskott, men bollen går en bit över ribban.
 
När Barcelonas offensiva spelare sviker måste någon annan kliva fram och det är Marc Bartra som kommer löpande med älgkliv med bollen på offensiv planhalva. Barcelonas enda mittback testar ett tungt distansskott som verkar förvåna Casillas som inte lyckas hålla bollen utan styr ut den till hörna - resultatlös.
 
I den efterföljande sekvensen kontrar Real Madrid och Benzema skjuter, men Pinto kan tippa ut bollen till hörna. Efter hörnan får Real Madrid in bollen i nät, men målet räknas inte då domaren anser att Bale störde Pinto och Real Madrid leder alltjämt med 1-0.
 
Spelet är mer böljande nu och det är Barcelonas tur att anfalla. Blaugrana ordnar hörna och Marc Bartra får pannan på bollen och nickar i mål! 1-1, Barcelona har utjämnat och plötsligt vaknar alla culés som i glädjeyran kan skrika ur sig all den frustration som byggts upp under matchen.
 
Real Madrid kontrar återigen via Gareth Bale och Pinto gör en mycket bra räddning på Bales skott.
 
Målet ingjuter naturligtvis hopp och mod i Barcelonaspelarna och ger dem energi att fortsätta leta efter ett ledningsmål. Ju längre tiden går, desto mer öppen känns matchen och Barcelona försöker lirka upp det vita försvaret, dock utan framgång. Real Madrid är inte ofarliga och hotar som vanligt via kontringar. Med tio minuter kvar av full tid skjuter Luka Modric från distans och bollen tar i stolpen innan den går ut över kortlinjen.
 
I den 85:e minuten kontrar Real Madrid ännu en gång och det är som vanligt sprintern Bale som kommer rusande. Walesaren springer ifrån en halvskadad Bartra, tunnlar Pinto och sätter 2-1 till Real Madrid. Ridå för Barcelona.
 
Både Tata och Ancelotti agerar direkt efter målet. I de vitklädda får Di María lämna plats för Illarramendi och i Blaugrana kliver Bartra  av och in kommer Alexis. Det finns inget annat mode än full fart framåt för Barcelona nu om man ska ha en möjlighet att få in kvitteringen. Med en minut kvar av ordinarie matchtid kommer läget för Barcelona. Ett instick till Neymar och brassen friställs i straffområdet, men hans skott tar i stolpen innan den studsar tillbaka ut i straffområdet och Casillas kan ta hand om bollen. Så oerhört nära för Barcelona, men det känns som den där stolpträffen definierar hela Barcelonas säsong.

Domaren blåser av matchen och Real Madrid kan fira sin första titel för säsongen. Grattis, madridistas.
 
 
Kommentar
 
Ett ord kan summera hela matchen och hela Barcelonas säsong. Viljelöst. Första halvlek var en pina att skåda som culé. Andra halvlek var något bättre och det var säkert en underhållande match för utomstående. Jag kan dock inte sätta mig in i någon objektiv roll, allt jag känner är en förbannad smärta över att ledningen har låtit laget förfalla så enormt.

Faktum är att Barcelona har levt på gamla meriter och individuella prestationer de senaste åren nu. Man lever i någon form av bakåtsträvan och det är livsfarligt. Man fortsätter vilja spela som under Peps era, men inser inte att det var Pep som höll i verktygen och de försvann med honom. Det finns ett bäst-före-datum på allt. Utvecklas man inte står man stilla. Står man stilla hamnar man på efterkälken. Det är precis vad som har hänt med Barcelona. Man vill så gärna vara det där laget som bländade världen 2008-2011, men verktygen är borta.

Tata Martino kom in i klubben med nya, fräscha idéer och utvecklade Barcelonas spel. Vi såg det under hösten. Det var fart, det var fläkt, det var underhållande, det var målrikt. Det var nytt. Men bollinnehavet sänktes. Ledningen blev missnöjda. "Så här ska inte Barcelona spela. Så här spelade inte Barcelona under Pep, när vi var som mest framgångsrika". Tillbaka kom bollinnehavet och försvann gjorde farten, fläkten och målen. Typ. Tata var inne på helt rätt spår under hösten, men ledningen satte antagligen stopp för det. Jag ser helt enkelt inte någon annan förklaring. Den nuvarande ledningen vill att laget ska spela som under Peps ledning. Men det går inte utan Pep. Det är dags att sluta titta bakåt och börja bygga för framtiden.
 
Jag skrev det efter förlusten mot Granada och jag skriver det igen: jag har fullt förtroende för spelarna och laget. Allihop. Varenda en. Nåja, nästan varenda en. Den första förändringen som krävs i Barcelona är på ledningsnivå. Det är där problemen startar och de startade redan 2010 när Rosell och hans pack tog över. Får man till en förändring där och om tränaren (Tata eller vem det nu blir som eventuellt tar över om han skulle lämna efter säsongen) får fullt förtroende att utnyttja sina spelare på det sätt han anser vara bäst och spela utifrån sina egna idéer känner jag inte minsta tvekan på att laget kan ta sig ur den här nedåtgående spiralen. Men ledningen måste bort innan de driver laget, spelarna och klubben i botten.
 
Återigen grattis till Real Madrid som spelade smart, utnyttjade sina styrkor och Barcelonas svagheter och som är välförtjänta vinnare av Copa del Rey den här säsongen.
 
För Barcelonas del är det bara att bryta ihop och gå vidare. Det är fem matcher kvar av säsongen och jag hoppas att Barcelona visar vilja och hjärta i samtliga kvarvarande matcher. Inte för att man har något att spela för direkt, men gör det åtminstone för fansen. Därefter kan vi ta nya tag till nästa säsong. Men först krävs det stora förändringar.
 
 
Bäst i kväll:
 
+++ Alba. Spelade bara första halvlek men var överlägset bäst både offensivt och defensivt. Var ständigt med i Barcelonas attacker och kombinerade fint med både Cesc och Iniesta. Även stabil defensivt och räddade ett givet Real Madrid-mål.
 
++ Bartra. Han må vara ”skyldig” till Bales 2-1-mål och gör ett avgörande misstag, men han är inte ensam om att bära skulden. Vart var Alves? Bartra förtjänar en plats på min bäst-i-kväll-lista på grund av att han är ensam om att visa vilja, inställning och hjärta i laget. Gör kvitteringsmålet och står överlag för en stabil insats. Grande Marc!
 
+ Busquets. Är aldrig dålig, men gör kanske inte sin allra bästa match i karriären. Ingen annan förtjänar att utnämnas som bäst i kväll och Busi drar ett extremt tungt lass på mitten för Barcelona och får sällan den cred han förtjänar. En av Barcelonas absolut viktigaste spelare, inget snack om saken.
 
 
Matchfakta
 
Mål:
 
0-1 Di María, min 11
1-1 Bartra, min 68
1-2 Bale, min 85
 
Gula kort:
 
Isco, Pepe, Alonso (Real Madrid) och Neymar, Mascherano (Barcelona)
 

Statistik
 
Bollinnehav: 68% – 32%
Skott: 12 – 18
Skott på mål: 4 – 7
Hörnor: 7 – 5
Offside: 5 – 1
Regelbrott: 5 – 8
 
 
 
VISCA BARÇA!