Det var en speciell dag idag, det märktes redan tidigt på morgonen där många personer hade på sig den vackra Barcelonatröjan på stadens gator. Det var den första el Clásicon för Tata Martino och även det första derbyt utan en viss Jose Mourinho. Matcherna som brukade vara så laddade med portugisen inblandad, skulle nu fokuseras mer på det som verkligen intresserar, själva fotbollen.
 
För undertecknad var det en stressig dag innan det skulle vara dags för att sitta på soffan hemma för att njuta av världens största klubblagsmatch. Tidigt på morgonen var det dags och närvara på en kurs och därmed fick man bevittna vad den här matchen egentligen innebär. Tröjor överallt och många var förväntansfulla inför kvällens match.
 
När jag skyndade hem för att se sportsnyheterna blev jag överraskad för en stund när jag såg hur mycket de pratade om Madrid inför matchen. Sedan kom jag på att det här är Spanien och precis på samma sätt som det endast pratas om Barça på de katalanska kanalerna, så är det Real Madrid som favoriseras när man tittar på de spanska. Mer om det senare.
 
 
 
Första halvleken
 
Hursomhelst, det var dags för matchen att börja. Tiden hade kommit för att se den fina tifo som hemmafansen hade förberett ägnat till Tito. Samtliga stjärnor var på planen och det kändes hur viktigt denna match egentligen var. I sportnyheterna som jag hade följt tidigt under dagen blev jag chockad när jag hörde att Betis, som kommer spela mot Atletico på söndagskvällen, hade förberett en träning klockan 18 på lördagen. Men samtliga spelare hade då bett tränaren Pepe Mel om att byta träningstiden eftersom de ville se matchen mellan Barça och Real Madrid. För mig personligen låter det helt otroligt men det visar om inte annat hur stor den här matchen är för många personer.
 
Barça började matchen riktigt bra och intensiteten var det inget fel på. Real Madrid som hade startat med en väldigt defensiv uppställning kunde knappt låna bollen och så fort hemmalaget tog tillbaks bollen gick man till anfall.
 
Iniesta var på spelhumör och det verkar som om han nu har vaknat på allvar. Han tog bollen, i en av sina många initiativ under kvällen, och störtade mot Madridmålet. Precis innan straffområdet passade han med vänsterfoten till Neymar som kom rusande. Brassen skottfintade med vänstern och på ett elegant sätt bredsidade in bollen i mål med högerfoten som passerade igenom två Madridbackar, 1-0.
Euforin gick att ta på och sättet som undertecknad, tillsammans med många miljoner runt omkring jordklotet, skrek går inte och beskriva. Neymar i sin första el Clásico match, gör mål mot ärkerivalen!
 
Men Barça stannade inte där utan laget fortsatte och fortsatte med sitt fina spel. Man kontrollerade händelserna och Madrids kontringar kändes inte alls farliga. Det var ett tag sedan man hade den känslan när laget hade mött marängerna. Man skapade ett par lägen till men halvleken slutade med hemmaledning 1-0.
 
 
 
Andra halvleken
 
När den andra halvleken började kändes det som att hemmalaget hade spelat bra men att det var långt ifrån över. Man kunde inte riktigt döda matchen som man hade hoppats på och Madrid är Madrid. Man lät bortalaget komma in i matchen, eller rättare sagt, Real Madrid tog för sig och flyttade upp positionerna på planen. Illaramendi kom in istället för en Sergio Ramos som hade spelat som defensiv mittfältare (?!) under matchen.
 
Madrid förbättrade sitt spel ytterligare och hade det inte varit för en viss Victor Valdes (vad ska Barça göra när han lämnar nästa säsong?) och ribban så hade Madrid säkert kvitterat.
 
Barça i sin tur var inte alls ofarliga och man gick snabbt till anfall när man fick bollen. Eftersom Madridspelarna försökte anfalla mer, så lämnade man stora ytor bakom sig. Det var en öppen match i den andra halvleken och riktigt, riktigt spännande. Iniesta som hade varit helt klart planens bästa spelare fick lämna för Song med knappt kvarten kvar och spela. Stående ovationer för en spelare som är underbar och se när han är på spelhumör.
 
Minuten senare kontrade Barça när Neymar fick bollen som han tog ner på bröstet, kontrollerade och hittade Alexis i djupet. Alexis spurtade och precis när man trodde att hans skulle hinna innan mittbacken och komma ensam med Diego Lopez, så stannade han bollen strax utanför Madrids straffområde. Varane försökte blocka eventuella skott men chilenaren chippar bollen på ett fantastiskt sätt över Diego Lopez och 2-0 var ett faktum. Ett helt underbart och fantastiskt mål.
 
Matchen var redan avgjord men Madrid hann med ett reduceringsmål på övertid när Cristiano kontrade snabbt och hittade den inbytte Jese som avslutade mitt på mål men som gick under Valdes, 2-1. Domaren blåste av matchen och Barça hade tagit en viktig seger i jakten på ligatiteln. Spelarna såg nöjda ut och laget stod för en fin insats. Från Madrids håll klagade man återigen på domaren…
 
 
 
Domaren och den spanska ”objektiviteten”
 
Det är alltid känsligt och prata om domaren i en el Clásico. Det är sällan man kan vara objektiv och oftast brukar hjärtat avgöra i situationer som man kanske skulle se på ett annat sätt ifall det inte rörde sig om just den här matchen. Men det som irriterar undertecknad är när man endast väljer att ta upp och diskutera det som intresserar och blunda för det andra.
 
Att se matchen på den spanska Canal Plus är lite känsligt då båda kommentatorerna egentligen håller på Real Madrid. Men att båda dessa säger klart ut att det borde ha blåsts för två straffsparkar för Madrid blir det endast skrattretande. Den första situationen var handsen på Adriano där ifall man ser sekvensen flertal gånger kan man se att det är helt omöjligt för brassen och gömma sin hand. Samtidigt står inte handen vägen för varken en annan motståndare eller stoppar att bollen går i mål.
 
I den andra situationen då Masche tacklade Cristiano tycker inte jag heller att det är straff. Domaren kan självklart döma för det, men då kan och borde han även döma för flera andra situationer som dök upp under matchen.
 
Cesc stämplas av Pepe (vem annars?) utan att domaren reagerar på det. Sergio Ramos borde ha visats ut för hans många taktiska frisparkar på mittplan. Men som vanligt tas inget av dessa upp utan det enda man skyller på är två ”solklara” straffar som åter fällde Madrid…
 
Varken Real Madrid eller FC Barcelona borde klaga över domarna eftersom man oftast får med sig besluten mot de mindre lagen. Men att Madrid klagar (IGEN) över domarna efter det som har hänt under den här säsongen blir det lite larvigt faktiskt. Det bästa var när en journalist frågade Ancelotti på presskonferensen hur det kommer sig att han väljer att uttala sig om domaren efter kvällens match, men sa efter Championsmatchen mot Juventus att han aldrig kommenterar domarinsatserna. Hans svar? ”Att den här gången såg han straffen på Cristiano framför hans ögon men Chiellinis utvisning var för långt bort…”
 
 
 
Kommentarer
 
Som sagt, det är svårt och vara objektiv i sådana matcher och det ska sägas att undertecknad gillar inte heller vissa Barcelonaspelares attityd efter att det går dåligt för laget och man skyller på gräset och ifall det har vattnats eller inte. ”Sluta jiddra, börja trolla” hette det i en reklamfilm när jag bodde i Sverige och den känslan är något man ofta känner när man ser dessa spelare klaga så mycket.
 
På tal om att trolla tycker jag det Dani Alves gjorde är så nära man kan komma. Han tog bollen och sprang igenom mer än halva planen med hög fart, stannade upp utanför Madrids straffområde när både Cristiano och en till spelare pressade honom. Med en överstegsfint försvann det ena spelaren och senare med en tunnel gick han igenom portugisen. Hade han lyckats med sitt avslut hade nog den här matchen gått till historieböckerna.
 
Men det var en bra match. Barça spelade riktigt bra stundtals under den första halvleken samt i slutet på matchen. Madrid i sin tur växte allt eftersom och hade en väldigt bra period i början och mitten på den andra halvleken. Många intressanta spelare och den gode Ancelotti kanske borde ha satsat mer offensivt redan från start. Men det är alltid lätt och vara efterklok.
 
FC Barcelona tog en mycket viktig seger ikväll och laget har nu en 6 poängs övertag mot de största rivalerna Real Madrid. Fortfarande ser inte spelet hundraprocentig ut men man ska inte heller glömma att laget har vunnit 9 av tio matcher där man bland annat mött Valencia, Sevilla och ikväll Real Madrid.
 
 
 
Dessutom måste man komma ihåg att Messi var inte alls sig lik ikväll då han inte riktigt har hittat formen sedan skadan. Men det positiva är Neymar och hans mentalitet där han inte alls är rädd för de stora matcherna. Jag kommer ihåg en viss Ronaldinho som i sin första el Clásico chippade en passning till Xavi på Bernabeu där laget vann med 1-2. Som en vän sa till mig då, ”Det här är Dinhos första el Clásico, vänta bara nästa år så kommer du se vad han kommer göra”. Året efter var det år då publiken på Bernabeu applåderade brassen.
 
Hur långt Neymar kommer att nå är för tidigt och förutspå redan nu. Men en sak är klar, idag var han kungen i Barcelona, idag har han blivit döpt till Reymar. Framtiden får utvisa hur långt brassen kan nå, under tiden så njuter vi av hans konster och tillsammans med Messi och Iniesta som verkar ha vaknat kan detta bli en riktigt historisk säsong.
 
 
 
Visca Barça och Visca fotbollen!
 
 
Matchfakta:

Barça: Víctor Valdés; Alves, Piqué, Mascherano, Adriano; Busquets, Xavi, Iniesta (Song, m.77), Cesc (Alexis, m.70), Messi och Neymar (Pedro, m.84).
 
Real Madrid: Diego López; Carvajal, Pepe, Varane, Marcelo; Khedira, Sergio Ramos (Illaramendi. m.56), Modric; Di Maria (Jesé, m.76), Cristiano Ronaldo och Bale (Benzema, m.61).
 
Målen: 1-0, m.19: Neymar. 2-0, m.78: Alexis. 2-1, m.91: Jesé.
 
Publik: 98 761