Valverde hade samtliga spelare tillgängliga inför denna match och han valde således att ställa upp med starkast möjliga elva i en 4-3-3 uppställning. De elva spelare som fick förtroende från start var:
 
 
             Ter Stegen
Vidal -Pique- Umtiti- Alba
             Busquets
          Rakitic-Iniesta
    Messi-Suarez-Deulofeu
 
På bänken hade Valverde följande spelare till sitt förfogande:
Cillessen, Mascherano, Digne, Roberto, Semedo, Denis Suarez och Alcácer
 
Zidane valde att formera sitt lag i en 4-3-1-2 uppställning med följande spelare:
 
                          Navas
Marcelo- Ramos- Varane- Carvajal
        Kovacic- Casemiro- Kroos
                          Isco
                 Benzema- Bale
 
På bänken hade Real:
Casilla, Fernandez, Ronaldo, Hernandez, Vazquez, Asensio och Ceballos
 
 
Första halvlek:
 
Båda lagen inledde matchen försiktigt och det märktes att matchtempot inte satt sig hos något av lagen. Det var mycket bolltrillande för båda lagen runt mittplan. Real låg något lägre med sina lagdelar och Barcelona således lite högre.
 
De första fyrtio minuterna var ett riktigt sömnpiller. Barcelona hade ett övertag bollinnehavsmässigt men inget av lagen skapade några riktiga målchanser. För Barcelonas del blev anfallsspelet väldigt statiskt då det saknades någon som kunde utmana sin gubbe och bryta mönstret. För Reals del saknades skärpan I den sista tredjedelen och deras anfall blev oftast väldigt korta.
 
Matchens första riktiga målchans skapas av Real Madrid. Det är Isco som dribblar sig fram i utkanten av Barcelonas straffområde. Spanjoren slår sedan en passning mot Bale som avslutar på en touch. Ter Stegen står dock bra placerad och kan parera bollen ut till en hörna.
 
I slutskedet av den första halvleken höjs tempot en aning. Barcelona flyttar upp fler spelare i anfallen och skapar därmed lite mer men det ger samtidigt Real kontringschanser. Trots att tempot höjs skapas det få klara målchanser och halvleken avslutas med Bales målchans som den enda.
 
Sammanfattning:
 
Den första halvleken kan sammanfattas med ett ord, händelselös. Det märktes på båda lagen att det är början på tävlingssäsongen. Matchen saknade intensitet och inget av lagen tog något kommando. Barcelona dominerade bollinnehavet men var väldigt uddlösa framåt. Real kändes lite farligare när de valde att anfalla men i ärlighetens namn var det en halvlek som båda lagen bör vara besvikna med.
 
Barcelona hade två halvchanser, ett avslut från Luis Suarez och en frispark från Lionel Messi. Real Madrid hade matchens dittills bästa chans genom Bale men Ter Stegen var bra med.
 
 
Andra halvlek:
 
 
Den andra halvleken börjar på sämst tänkbara sätt för Barcelona.  Marcelo driver bollen ned mot den nedre sidan av Barcelonas straffområde då han hamnar lite ur vinkel skickar han in bollen på vinst och förlust. Istället för en enkel räddning av Ter Stegen träffar bollen en täckande Pique och bollen går i en båge över Ter Stegen.
 
Efter målet öppnar matchen upp sig. Barcelona kommer mycket nära ett kvitteringsmål när Deulofeu väljer att passa Messi istället för att skjuta. Argentinaren når sånär bollen men dessvärre för Barcelonas del går bollen ut till inspark. I anfallet efter är det istället Real som är nära att utöka sin ledning. Benzema snurrar upp Pique på läktaren och spelar sedan in bollen mot den bortre stolpen, där står Carvajal som har ett helt öppet mål. Avslutet går mot mål men Jordi Alba slänger sig heroiskt och täcker bollen, där hade undertecknad kritat ner 0-2 för Real.
 
I den 58:de minuten gör båda lagen sina första byten. Denis Suarez och Ronaldo bytts in och ut går Deulofeu och Benzema. Direkt efter bytena får Barcelona en hörna som slås mot Luis Suarez. Uruguayanen får stå helt fri men hans nick räddas av Keylor Navas ut till en ny resultatlös Barcelona hörna.
 
Resultatet i matchen tvingade Barcelona att flytta upp vilket innebar stora ytor för Real att kontra på. Inledningsvis gav den högre pressen bra resultat för Barcelona då laget fick bättre kontroll på matchen. Många halvchanser skapades men inget mål ännu för hemmalaget.
 
I den 70:de minuten kommer Real upp på Barcelonas planhalva.  Det börjar med ett inlägg från Gareth Bale som Ronaldo försöker cyckelsparka in. I anfallet efter frispelas Marcelo men hans skott går rakt på Ter Stegen. Returen av det skottet går ut till en Real spelare som friställer Ronaldo och portugisen gör mål. Lyckligtvis står portugisen i offsideposition och målet döms bort.
 
Efter en kort period av Real press tar Barcelona tillbaka kommandot i matchen. Det är ett helt annat Barcelona som visar sig den andra halvleken. Om den första halvleken var temposvag av katalanerna var den andra mycket bättre. Barcelona låser sig fast på Reals planhalva och lyckas skapa ett par farliga lägen.
 
I den 76:e minuten fångar Suarez upp en retur på ett avslut från Messi.  Uruguayanen lobbar bollen över Keylor Navas och målvakten lägger sina händer på Suarez som faller. Domaren väljer efter en stunds tvekande att döma straff  En billig straff enligt undertecknad men Keylor Navas har händerna uppe och det går således att argumentera för att straffen är korrekt dömd. Messi kliver fram för att ta straffen och argentinaren gör inga misstag från elva meter, 1-1!.
 
Målet innebar en energiinjektion för Barcelona som valde att pressa på för ett andra mål. Istället för ett logiskt andra mål lyckas Real med en perfekt kontring. Ronaldo väggspelar med Isco som slår en perfekt djupledspassning som portugisen kan ta emot utanför Barcelonas straffområde. Portugisen tar sig förbi Pique och skjuter bollen mycket fint i Ter Stegens bortre hörn, 1-2 i marängernas favör och kalldusch för FC Barcelona.
 
Bara minuten efter Reals ledningsmål hamnar Cristiano Ronaldo i en löpduell med Umtiti. Portugisen faller i Barcelonas straffområde och vädjar efter straff. Istället för straff varnas Ronaldo för filmning. Det var portugisens andra gula och Ronaldo visas ut efter drygt 20 minuter på plan.
 
Efter utvisningen trycker Barcelona på för ett kvitteringsmål. Laget kombinerade fint i många lägen men skärpan saknades i avsluten. I den 90:e minuten gick Real på kontring, Lucas Vazquez spelade fram bollen till Marco Asensio som hade Pique mot sig. Asensio tog ett kliv åt sidan och när det såg ut som att han kommit ur vinkel avlossade han ett stenhårt skott som letade sig in vid Ter Stegens första hörn, 1-3 till Real. Målet var i princip det sista som hände under matchen och domaren blåste i sin pipa tre minuter in på tilläggstiden. Real vinner det första mötet med klara 1-3.
 
 
Sammanfattning:
 
Halvleken börjar mycket dåligt för Barcelona genom ett självmål av Gerard Pique. Därefter tycker jag att vi tar över matchen mer och mer. Laget länkar ihop bra och det såg ut som att målet blev den tändvätska som de behövde.
 
Efter en period med hög press av Barcelona kommer således utdelningen på straff av Lionel Messi. Istället för ytterligare ett Barca mål kontrar Real Madrid in både 1-2 och 1-3 och det tycker jag sammanfattar skillnaden mellan lagen. Real är brutalt kliniska och solida i sitt spel. Laget är väldigt tryggt med att bli tillbakapressat och så fort det vankas kontringar är laget sylvassa framåt. Det gör ont att konstatera att Real Madrid just nu är världens bästa lag.
 
Barcelona förlorar alltså trots att vi får en väldigt billig straff(felaktig i min mening) och att Ronaldo blir utvisad(väldigt hårt dömt trots att portugisen vinkar för straff). Barcelona gör i det stora hela en helt okej match och kanske hade det mest rättvisa resultatet spelmässigt varit 2-2 men fotboll handlar om att förvalta sina chanser och det gjorde Barcelona inte idag.
 
Ytterligare en aspekt som är oroväckande är att försvarsspelet fortfarande ser uselt ut. Pique blev bortspelad flertalet gånger och Umtiti fanns inte där för att erbjuda understöd, dessutom ser Ter Stegen fortfarande valpig ut ibland. Jag vet att det fortfarande är tidigt på säsongen och att Valverde inte hunnit sätta sin prägel på laget men visst skulle det kännas bra med en bra mittbacksvärvning.
 
Inför returen:
 
Eftersom den spanska supercupen spelas både hemma och borta väntar en returmatch på Bernabeu på onsdag. Det är inte en omöjlig uppgift för Barcelona att vinna på Bernabeu men ska laget ha en chans måste försvarsspelet sitta.
 
Jag tror att laget skulle må bra av att slutföra sina transfers så att samtliga spelare kan lägga fokus på spelet istället för eventuella värvningar. Som det ser ut nu är det offensiva pjäser som är på väg in men undertecknad skulle vilja se åtminstone en defensiv värvning.
 
Vidare hoppas jag att Valverde får lugn och ro oavsett resultat i returen. Det viktigaste för Barcelona nu är att laget blir samspelt så att man kan utmana om La Ligaoch Champions. En vinst i supercupen är en bonus och skulle vara en bra självförtroende boost för laget. Jag är fortfarande hoppfull om att vi kan gå segrande ur denna strid men då krävs det att vi är vassare framför mål samt att vårt försvarsspel är bättre.
 
Matchfakta:
 
FC Barcelona – Real Madrid CF 1-3
Pique(självmål) (48’), Messi (77’), Ronaldo (81’), Asensio (90’)
 
Bollinnehav: 59%-41%
Skott på mål: 5-7
Hörnor: 13-4
Offside: 4-5
Gula kort: 3-5
Röda kort: 0-1