De båda lagens tränare hade inför matchen en del skadeproblem att brottas med. Tata Martino valde att ställa upp med det bästa tänkbara laget med det undantaget att Bartra fick sig se sig bortvald till förmån för Mascherano. På bänken fanns sparkapital i form av veckans tremålsskytt Tello samt Afellay som äntligen var med i matchtruppen igen efter lång frånvaro.
Schuster å sin sida hade en del bryderier med tanke på skadorna i försvarslinjen. Till sist valde han att spela Flavio Ferreira bredvid Sánchez i stället för den från skada återkommande Casado. På det offensiva mittfältet fick unge Juanmi chansen tillsammans med nyförvärvet Pablo Pérez. Den sistnämnde spelade för övrigt under förra säsongen för Martino i Newell´s.

Laguppställningarna i sin helhet;

Barcelona (4-3-3);

                 Valdés
Alves – Piqué – Masche – Alba
       Xavi – Sergio – Cesc
     Alexis – Messi – Pedro
 
Málaga (4-2-3-1);
 
                           Willy
Angeleri – Sánchez – Flavio – Antunes
              Camacho – Tissone
            Juanmi – Duda – Pérez
                      Santa Cruz
 
Första halvlek

Clos Gómez blåste igång matchen och Barcelona tog omgående tag i taktpinnen och drev upp ett betydligt högre tempo från början än vad man gjort i de tidigare matcherna. Motståndarnas backlinje stod relativt högt upp och gav bra möjligheter till djupledsspel. Det tog fem minuter innan Barça skapade den första riktigt heta chansen. Cesc hittade med en fin boll fram till Alexis som skutir in från sin kant. Avslutet gick i bortre stolpen, och ska man vara kritisk så borde skottet åtminstone gått påå mål på riktigt. På de efterföljande anfallen skapar lagen var sitt bra frisparksläge, där Dudas skott tvingade Valdés till en betydligt vassare räddning än den Willy gjorde på Xavis försök.

Efter de tio första minuterna stod det klart att bortalagets strategi var att packa ihop i mitten och var det någonstans man skulle lämna ytor var det på kanterna. Barcelona valde allt som oftast att anfalla längs med högerkanten där Alves och Alexis skapade oreda för motståndarna, dock utan att hitta fram till de klara lägena. Efter hand sjönk Málagas backlinje betänkligt och stod allt som oftast precis utanför eget straffområde. Dryga 20 minuter in i matchen får Leo Messi sin första målchans. Dessvärre får han bollen några centimeter för långt ifrån sig efter mottagningen och chippen förbi målvakten får inte den rätta vinkeln. Minuten senare tvingas bortalagets Santa Cruz kliva av på grund av skada, och in kom i stället Pawlowski.

Ytor på högerkanten var det ja. Cesc hittade Alves med en ny förtjusande crossboll och brassen hade all tid i världen på sig att ta ner bollen och slå en passning in till flera framstormande lagkamrater. I stället väljer ytterbacken att nonchalant lyfta in bollen alldeles för högt och för nära Willy i bortamålet. En chans som rann ut i sanden precis som när Pedro någon minut senare får ett fritt skottläge från 12-13 meter. Dobbarna var uppenbart inte tillräckligt långa för yttern halkade till innan något skott hann avlossas. Efter hand började Barça nu även använda vänsterkanten mer flitigt och hotade nu i alla riktningar.

Med dryga kvarten kvar tappar Barcelona boll på högerkanten. Bollen går till nyinbytte Pawlowski som efter en kroppsfint blir nerriven av Piqué precis utanför straffområdet 15 meter från kortlinjen. Duda tar frisparken och hittar Angeleris skalle. Nicken går mitt på Valdés som knappt hinner reagera, och Barcelona kommer med nöd och näppe undan ett baklängesmål. I anfallet efter får Jordi Alba ett fint skottläge, men då är det Willys tur att briljera då han gör en lysande enhandsräddning. Chanserna avlöser varandra och det är hemmalaget som producerar dem. Alexis gör en dribblingsräd ner mot kortlinjen och hittar Xavi med inlägget. Nicken är dock för lös och kan rensas undan innan den när mållinjen. Därefter är det Pedros tur att testa skottlyckan men bollen viner tätt utanför stolpen.

Matchens snackis (så långt) kommer med knappa tio minuter kvar. På en djupledsboll mot Pedro sparkar Sergio Sanchez i ett rensningsförsök ner sin lagkamrat Angeleri. Båda faller till marken medan bollen går ut till en fristående Cesc. Då väljer domaren att blåsa frispark för Málaga. Publiken låter Clos Gómez få veta vad de tycker om saken och busvisslingarna vill inte ta slut. Inte långt därefter skulle de få anledning att ge hals igen, men då var det annat ljud i skällan. På en hörna gör nämligen Piqué det som anfallarna hittills misslyckats, nämligen mål. Bollen dimper efter en skarv ner framför fötterna och inte ens Willy kan rädda det distinkta avslutet från mittbacken. 1-0 till Barcelona!

Under de sista fem minuterna av halvleken fortsätter de blåröda att trycka på och skapar ett par heta lägen till.
Resultatet står sig dock och Barcelona leder fullt rättvist efter en riktigt trevlig och chansrik första halva.
9-0 i hörnor och 13-2 i skott talade sitt tydliga språk.
Bäst i hemmalaget så långt var Jordi Alba medan Willy utmärkte sig i bortalaget.

Andra halvlek

Ingen av tränarna gjorde några förändringar spelarmässigt och samma manskap fick chansen igen. Schuster fortsatte med att köra 10 man bakom bollen i försvarsspelet, men samtidigt verkade Juanmi fått order om att ligga lite närmare Pawlowski i spelet med boll. Och det var bortalaget som skapade halvlekens första riktigt vassa målchans när Duda (vem annars) fick gott om tid på sig att måtta ett flackt inlägg. På detta störtade de båda tidigare nämnda spelarna fram och om det inte varit för Jordi Albas ben hade Valdés förmodligen fått se nollan spricka.

Några minuter senare var det dags för hemmalaget att replikera. En hörna utmynnade i en dubbelchans där Piqué åter var nära att sätta bollen i mål. Denna gång var dock stolpen i vägen, och i sekvensen efter skjuter Sergio från nära håll mitt på en täckande försvarare. Oturen grinade lagen i ansiktet, men Barcelona skulle minuterna senare få anledning att låta mungiporna gå uppåt igen. Dani Alves satte igång en offensiv räd från mittplan och fick något turligt med sig bollen efter ett motlägg. Bolen spelade han vidare till Messi som utmanade försvarslinjen och spelade bollen i djupet till Pedro. Denne vek inåt, väntade en sekund och placerade läckert in bollen bakom en chanslös målvakt. 2-0 till Barcelona var därmed ett faktum 10 minuter in andra halvlek.

Inspirerade av framgångarna fortsatte katalanerna att visa upp ett kreativt och rörligt anfallsspel. Exakt kvarten in kom Messi farande i exakt samma läge som innan efter att ha snurrat runt med ett par motståndare. Precis som då hittade han ännu en gång Pedro som i stället för att avsluta valde att generöst passa vidare till en framrusande Alexis på bortre stolpen. Chilenaren gjorde inget misstag från så nära håll och 3-0 blinkade fram på resultattavlan som produkt av detta. Martino valde sedan omgående att byta ut Pedro och in kom i stället Tello.

Efter målen tappade matchen en aning i intensitet. Mycket på grund av att båda lagen förstod att matchen redan var avgjord, men också för att spelarna till följd av detta kunde slappna av och inte nödvändigt vis hålla helt på disciplinen. Det enda som fattades för att undertecknad skulle vara nöjd var ett mål från la Pulga. Med knappa 20 minuter kvar kom läget efter att han själv rivits ner bakifrån strax utanför straffområdet. Perfekt läge för Messi som inte haft lyckan med sig på de tidigare frisparkslägena i matchen. Extra tråkigt då att det blev Xavi som fick ta frisparken, ett skott som inte hotade Willy i någon högre grad.

Sista kvarten präglades av lite mer hafsigt spel där passningar och löpningar inte satt riktigt som de skulle. Matchbilden blev lite mer böljande och kvaliteten sjönk betydligt. Värt att nämna var väl egentligen bara Barcelonas sista byte. Med fem minuter kvar fick nämligen Ibrahim Afellay göra entré och comeback efter en lång lång tids frånvaro. Senast han spelade en match i världens vackraste tröja var i maj 2012.
Efter tre minuters tilläggstid var matchen över och 56.000 på läktarna kunde gå hem i januarinatten med ett leende på läpparna.

Summering

Barcelona visade att man kommer långt med en bra inställning, ett högt bolltempo och fin rörelse. Laget var (äntligen) tillbaka i samma slag som innan juluppehållet där man på allvar visade var skåpet skulle stå redan från första minuten. Även om det tog 40 minuter innan målet kom så skapades chanser på löpande band och på många olika sätt dessutom. En dag på jobbet kan tyckas, men säkert en skön seger med tanke på de två kryssen mot Atlético och Levante. Laget behåller därmed serieledningen, en ledning man haft intakt i 59 omgångar. Nu väntar returmöte i cupen på onsdag, innan det är dags för nästa ligamatch mot Valencia på lördag. Avspark redan 16.00.

Matchfakta
Mål: 1-0 Piqué (40), 2-0 Pedro (55), 3-0 Alexis (61)
Skott (på mål): 23-3 (10-2)
Bollinnehav %: 71-29
Varningar: Piqué (Barcelona), Duda, Pérez, Ferreira (Málaga),
Byten;
Barcelona: Tello (Pedro), S. Roberto (Xavi), Afellay (Alexis)
Málaga: Pawlowski (Santa Cruz), Morales (Pérez) Darder (Tissone)

Visca el Barça!