Efter att ha matchat i stort sett samma startelva i flera matcher i rad gjorde Luis Enrique som väntat flera förändringar i startelvan till dagens match. Följande spelare fick förtroende från start:

Bravo
Montoya – Bartra – Mascherano – Adriano
Rakitic – Busquets – Xavi
Pedro – Messi – Neymar

Bänk: Ter Stegen, Piqué, Mathieu, Alba, Rafinha, Sergi Roberto och Luis Suárez


Gästerna ställde upp med följande elva:

Mariño
I. López – Navarro – Ramis – Toño
Xumetra – Simao – Diop – Morales
Barral – Uche

Bänk: Vyntra, García, Juanfran, Jesús, Jason, Casadesús och José Mari


Första halvlek

Barcelona inleder som vanligt med sitt fina passningsspel mot ett Levante som ligger lågt och I den sjunde minuten får Barcelona ett bra läge att ta ledningen efter fint samarbete mellan Neymar och Messi, men argentinarens skott gick en bit över mål. Barcelona biter sig fast runt gästernas straffområde och Neymar har en del boll på vänsterkanten, men det är fullt av grönklädda Levantespelare och det är svårt även för en bolltrollare som Neymar att hitta minsta lucka i gästernas försvar.

Barça passar runt tålmodigt runt bollen, men det är svårt att forcera Levantes försvarsmurar. Rakitic testar skott från distans, men bollen går någon meter utanför. Efter en kvarts spel tar sig gästerna in på offensiv planhalva och ordnar en hörna. Barcelona får undan bollen och kan starta en kontring, som bryts klockrent av en Levanteförsvarare. Kort därpå slår Messi en fenomenal boll till Neymar som har smugit in bakom backlinjen och är helt fri till vänster i straffområdet. Brassen drämmer till bollen, får en felträff så bollen går rakt upp i luften, men dyker ner precis framför ribban och studsar in i mål. 1-0 till Barcelona och det känns underbart att Blaugrana har fått in ett tidigt mål mot ett oerhört defensivt Levante.

Efter ledningsmålet trummar Barcelona på, utan att det händer allt för mycket framåt. Levante sticker upp stundtals och har ett bra läge att kvittera när bollen dimper ner på fötterna på Barral i straffområdet. Barral skjuter, men har inte ställt in siktet och missar målet med någon meter. Några minuter senare får Levante en ny chans efter att Bravo slagit ut bollen över kortlinjen, men gästerna kan inte förvalta hörnan. Med halvtimmen spelad börjar Levante komma in i matchen och Morales blir frispelad med en fin djupledsboll. Tack och lov är Bravo på tårna och kommer ut från straffområdet för att avstyra chansen

Messi blir manglad en bit utanför straffområdet och tar själv hand om frisparken. Den här gången lyckas argentinaren inte få bollen på mål och Barcelonas något sköra 1-0-ledning står sig. Kort därpå bjuder Neymar på lite konster när han avancerar på offensiv planhalva, men blir av med bollen. Rakitic snappar upp andrabollen och serverar Messi på högerkanten. La Pulga drar iväg ett skott, men Mariño tar enkelt hand om bollen.

Med tio minuter kvar av första halvlek drar Adriano ner Xumetra och Levante får frispark i ett bra läge. Frisparken fastnar i muren och Barça sätter av i en kontring dirigerad av Neymar. Brassen tar sig vackert förbi en Levantespelare i mittcirkeln, väggspelar med Messi som sätter bollen i nät, men tyvärr visar det sig att linjemannen lider av en svår synskada och vinkar av för offside. Helt felaktigt och Barça blir blåsta på ett mycket vackert mål. Men men, det är bara att bryta ihop och gå vidare. Vilket var precis vad Barça gjorde. Katalanerna tappar bollen på offensiv planhalva, men Bartra kommer som skjuten ur en kanon, vinner tillbaka bollen och slår snabbt en passning till Messi. Leo klipper till och det rasslar genast i nätet bakom Levantes målvakt. 2-0 till Blaugrana!

Minuten efter får Barcelona ett ypperligt läge att utöka sin ledning. Det är Messi – vem annars – som orkestrerar anfallet när han smeker fram en fin passning till Adriano på vänsterkanten. Brassen slår ett inlägg längs marken och Pedro är framme och stör målvakten, men lyckas inte få in bollen. Neymar snappar upp den friliggande bollen i straffområdet, slår den en meter bakåt där Messi kommer löpande. Leo drar till, men bollen går högt över.

Barcelona fortsätter att ligga på för att få in trean, men domaren blåser av första halvlek och Luchos mannar får nöja sig med att gå till halvtidsvila med en tvåmålsledning.


Andra halvlek

Inget av lagen gör några ändringar i halvtid, men Levante inleder de första minuterna med att försöka flytta upp laget något. Barcelona trycker snart ner gästerna i knät på målvakten igen och efter drygt fem minuter dyker ett kontringsläge upp. Neymar får bollen på djupet och tar sig in i straffområdet. Messi löper med i mitten och brassen söker sin lekkamrat, men bollen går några decimeter bakom argentinaren och chansen rinner ut i sanden. Inom loppet av fem minuter skapar Barcelona ett par ruskigt bra lägen, men den sista lilla skärpan saknas och det står alltjämt 2-0 trots ett massivt tryck från Blaugrana. 3-0 ligger i luften och mycket riktigt kommer målet snart.

En fantasiskt passning signerad Busquets över backlinjen hittar Pedro, som på ett tillslag spelar in bollen till Messi. Argentinaren gör inget misstag och kan enkelt slå in bollen i öppet mål. Strax efter målet gör Lucho matchens första byte när Rakitic får kliva av och lämna plats för Sergi Roberto. Även Levante gör ett byte och Casadesús kommer in istället för Uche. Kort därpå löper Neymar sånär förbi sin försvarare i straffområdet, men fälls och domaren dömer straff till Barcelona. Messi slår iskallt in 4-0 och flåsar därmed en viss maräng i nacken i Pichiciracet.

Efter målet får Neymar motta publikens hyllningar när han byts ut och Luis Suárez äntrar Camp Nous gräsmatta. Luften har gått ur Levantespelarna och Barcelona spelar runt bollen utan att låna ut den en sekund till gästerna. En långboll hittar fram till Adriano som har slagit läger långt in på Levantes planhalva. Brassen slår ett härligt inlägg mot Suárez vid straffpunkten varpå Luisito vänder ryggen mot mål och bicycletar in bollen i nät. Manitan är fullbordad med ett vansinnigt snyggt mål och Suárez självförtroende verkar det inte vara några fel på trots att hans målskörd hittills inte är något att skryta om.

I slutminuterna får Levante iväg sitt första skott på mål, men Jasons träff är sådär och Bravo har inga problem att hålla tätt. Efter två minuters tilläggstid blåser domaren av matchen och Barcelona har tagit ytterligare tre sköna poäng.


Kommentar

Barcelona inledde matchen lite trevande och hade svårt att ta sig igenom Levantebussen. Efter det första målet blev Barcelona mer bekväma, men skapade inte så jätteheta chanser framför mål. I andra halvlek spände katalanerna musklerna något och spelade riktigt fin fotboll stundtals. Effektiviteten framför målet saknades dock och trots att matchen slutade 5-0 känns siffrorna i underkant. Hur som helst är det härligt att se hur Barcelona pressar för att snabbt vinna tillbaka bollen de få gånger laget tappar boll. 

För tillfället, eller snarare under den senaste månaden, känns Barcelona ostoppbara och anfallet med Messi, Neymar och Suárez levererar i varje match. Trots att Lucho vilade ett antal nyckelspelare funkar spelet och kanske har Lucho hittat det receptet han har sökt så länge efter. Även om mittfältet fortfarande inte är lika dominant som tidigare fungerar bevisligen Luchos idéer. Nu har Barcelona en veckas välbehövlig vila innan allvaret drar igång mot Málaga och sedan Manchester City om en dryg vecka. Framför allt matchen mot engelsmännen känns som en nyckelmatch för hur den här säsongen ska sluta och om Barça lyckas slå ut oljelaget är känslan att man kan gå hur långt som helst.

I kväll gläds vi dock åt att Barcelonas fina form håller i sig. Trots en lite trög start la Barça i en högre växel i andra halvlek och bjöd stundtals på riktigt vacker fotboll. Variationen och lekfullheten i anfallet är självklart det som är kvällens behållning och det faktum att det höga presspelet satt som en smäck – något som varit en trend de senaste veckorna. Messi och Neymar levererar som vanligt och kan underhålla en hel backlinje själva, men Suárez börjar komma igång och lyser faktiskt av självförtroende. Kvällens makalösa mål måste ha känts otroligt förlösande för uruguayanen och för tillfället är Barças offensiv ostoppbar. Laget anfaller på alla möjliga sätt och det är omöjligt att försvara sig mot. Samtidigt börjar mittfältet se bättre ut och både Busquets och Rakitic har spelat upp sig på sistone. Levante hotade visserligen inte särskilt mycket framåt i kväll, men försvaret gör en bra match ledda av Marc Bartra. Äntligen börjar vi få se elva spelare som spelar som ett lag därute och det är bara att hoppas att laget fortsätter på den inslagna vägen.


Bäst i kväll:

+++ Messi. La Pulga ligger bakom det mesta i anfallsväg som vanligt. Blev blåst på ett mål av en halvblind linjeman, men krönte ändå sin 300:e match i La Liga med ett hattrick, vilket känns ytterst passande. Leo har allt och det visade han i dag igen. En strålande speluppfattning och blick för spelet, fantastiska framspelningar och dessutom en dödlig målskytt. Världens bäste – det finns inte så mycket mer att säga.

++ Bartra. Den 25-årige försvararen gör en mycket bra match, även om han inte hade jättemycket att göra. Defensivt står han för flertalet fina brytningar och han pressade bra när han vann bollen och spelade fram till ett av Messis mål. En riktig ledare på plan och det är underbart att se honom leda Barcelonas försvar. Han är en blivande legend, punkt slut.

+ Pedro. Ja, kanariern gjorde faktiskt en mycket bra match. Som vanligt löpte han kopiöst mycket, pressade, öppnade ytor, offrade sig för laget. Hade ett par chanser att måla, men lyckades inte riktigt med det där sista lilla som behövdes för att hamna i målprotokollet. Trots det gjorde han en av sina bästa matcher på länge och stod för en fin framspelning till Messis andra mål.


Matchfakta

Mål:

1-0 Neymar, min 17
2-0 Messi, min 38
3-0 Messi, min 59
4-0 Messi, min 65 (straff)
5-0 Suárez, min 73


Gula kort:

Busquets (Barcelona), Ramis och Barral (Levante)


Statistik

Bollinnehav: 71% – 29%
Skott: 18 – 5
Skott på mål: 10 – 1
Hörnor: 3 – 4
Offside: 3 – 1
Regelbrott: 6 – 13Visca Barça!