Barcelonas formkurva pekar uppåt och trots att motståndet i dag inte var av den absoluta toppklassen ger katalanerna ett styrkebesked när vissa fans och journalister talar om kris. Hur ska Barcelona klara sig utan Messi? Hur ska Barcelona klara sig utan Valdés? Barcelona visade i dag att de klarar sig bra och att de inte är ett lag som är beroende av Messi på samma sätt som tidigare år. Fyra mål och fyra olika målskyttar talar sitt eget språk och Tatas prägel på laget börjar synas allt mer, men vi tar det hela från början.
 
Tata valde att ställa upp med starkast möjliga manskap utifrån de spelare han hade till sitt förfogande. Detta resulterade i följande startelva:
 
Pinto
Montoya – Piqué – Bartra – Adriano
Cesc – Busquets – Iniesta
Pedro – Neymar – Alexis
 
Bänk: Oier, Puyol, Mascherano, Song, Sergi Roberto, Dongou och Adama.
 
 
Lucas Alcaraz valde att ställa upp i en 4-3-3-formation som dock mest såg ut som 4-5-1 på plan. Så här formerade Alcaraz sitt lag på pappret:
 
Roberto
Nyom – Diakhaté – Murillo – Foulquier
Iturra – Recio – Fran Rico
Brahimi – Piti – El-Arabi
 
Bänk: Karnezis, Angulo, Coeff, Yebda, Buonanotte, Riki och Ighalo.
 
 
Första halvlek
 
Barcelona sparkar igång matchen och Alexis visar direkt att han är i riktigt bra form just nu när han inom loppet av några sekunder testar Roberto i Granadamålet med ett skott. Barça tar tag i taktpinnen direkt och tilldelas efter ett par minuters spel en frispark ett par meter utanför straffområdet. Cesc tar hand om frisparken och skjuter via muren så bollen går ut till en resultatlös hörna för hemmalagets del. Minuten senare sticker Granada upp i sin första kontring, men gästerna får se sig stoppade av Bartra.
 
Några minuter därefter är Iniesta, Barcelonas kapten för dagen, ute och härjar på högerkanten. Den bleka spanjoren viker inåt i plan och testar skott strax utanför straffområdeslinjen, men får ingen riktig fart på bollen och Roberto kan enkelt ta hand om den.  Efter tio minuter kommer Granada återigen över egen planhalva och testar skott från långt håll, men skottet går högt över och oroar inte Pinto i mål.
 
Strax därefter bryter Alexis en dålig Granadapassning på offensiv planhalva och hittar fram till Neymar som vänder och vrider mot tre Granadaförsvarare innan han avlossar ett skott som går en bra bit över målramen. Minuten senare fälls Adriano en bit utanför straffområdet vilket ger Blaugrana frispark i ett bra inläggsläge. Den här gången får Neymar ta hand om frisparken och brassen slår ett perfekt inlägg mot tre framrusande Barçaspelare. Alexis får en touch på bollen, men Roberto gör en fenomenal räddning och hindrar chilenaren från ett givet mål.
 
De för dagen vitklädda Granada sticker upp emellanåt och verkar köra på taktiken ”skjut-så-fort-vi-är-på-motståndarnas-planhalva”. Bortalagets skott kommer nämligen i princip så fort de passerat mittlinjen och varje skott går högt, högt över.
 
I den 19:e minuten får Cesc bollen i straffområdet. Han tråcklar sig igenom några vitklädda spelare och faller när det tar stopp på Foulquier. Domaren dömer straff, kanske lite väl lätt enligt vissa, men ingen kan förneka att det var kontakt. Don Andrés stegar fram för att ha hand om straffen och placerar bollen säkert vid målvaktens vänstra stolpe. En kyligt och perfekt slagen straff av vår vampyr och 1-0 till Barcelona!
 
Några minuter efter Barcelonas ledningsmål ställer Piqué till det lite för sig när han inte får undan bollen på egen planhalva. Piti får ett bra skottläge från distans och drar till med högern. Bollen går i en farlig båge mot mål, träffar ribban och Barcelona kan andas ut och ta kontroll på bollen igen. Iniesta fortsätter att dominera på mittfältet och slår ett inlägg mot Cesc i Granadas straffområde, men Roberto når högst och plockar ner bollen ovanför katalanens huvud.
 
Barcelona visar stundtals upp riktigt fint spel på offensiv planhalva och det är främst Iniesta, Cesc och Neymar som visar prov på vackert samarbete när de gång på gång bjuder publiken på fina kombinationer. Efter en halvtimmes spel ordnar Granada en hörna. Pinto boxar undan bollen, men de vitklädda biter sig fast utanför Barcelonas straffområde. Neymar fäller Piti några meter utanför straffområdet och Granada får ett bra frisparksläge. Piti tar själv hand om frisparken och slår bollen över muren mot mål, men Pinto är på tårna och räddar Pitis skott.
 
I slutet av första halvlek är det mycket Barcelona och ett 2-0-mål hänger i luften. Cesc gör bort en Granadaspelare och slår en härlig boll på djupet till Alexis, men chilenaren lyckas inte riktigt med mottagningen och blir dessutom störd av en Granadaförsvarare så chansen rinner ut i sanden. Ett par minuter senare bjuder Iniesta och Neymar på lite konster på vänsterkanten. Därefter hittar Iniesta ut till Alexis på högerkanten med en fin krossboll. Alexis slår ett lågt inlägg som rensas undan precis framför fötterna på Pedro.
 
Barcelona kommer allt närmare ett andra mål och i den 40:e minuten slår Alexis en passning till Iniesta i utkanten av Granadas straffområde. Iniesta tar emot bollen och kapas bakifrån av Recio, varpå domaren dömer ännu en straff till hemmalaget. Den här gången går beslutet knappast att ifrågasätta, oavsett vilken färg man har på sina glasögon. En straff blir inte mer solklar än denna. Efter att Cesc ordnade straffen som Iniesta satte tidigare ger Iniesta den här straffen till Cesc. 26-åringen stegar fram och bombar säkert in bollen bakom Roberto. 2-0 till Barcelona och målet innebär även det 2500:e målet som görs på Camp Nou i ligaspelet.
 
Klockan tickar upp mot 45 minuter när Iniesta återigen hittar ut till Alexis med en alldeles underbar passning. Chilenarens mottagning lämnar återigen mer att önska och han lyckas inte ta vara på den här chansen heller. Kort därefter blåser domaren av första halvlek och Barcelona går till halvtidsvila med två mål upp.
 
 
Andra halvlek
 
Granada inleder andra halvlek ganska bra och El-Arabi får ett bra läge att reducera efter ett inlägg från Barcelonas högerkant. Marockanen lyckas dock inte riktigt tajma nicken och bollen gör över ribban. Barcelona får jaga boll i några minuter, men tar sedan tag i taktpinnen igen. Alexis har bollen till höger om Granadas straffområde när Montoya kommer löpande bakom honom. Chilenaren klackar fram bollen till katalanen som slår ett lågt inlägg. Roberto lyckas stöta bort bollen framför fötterna på Neymar, men inte bättre än att den hamnar hos en helt fri Pedro i straffområdet. Kanariern tar emot bollen och skjuter vad som vore ett givet mål, men på något sätt lyckas han skjuta över.
 
Några minuter senare vänder Iniesta elegant bort Iturra på mittplan och smeker fram bollen till en djupledslöpande Neymar. Brassen lyckas dock inte förvalta chansen då Roberto kommer ut och skär av vinkeln för honom och dessutom visar det sig att han var offside. Tio minuter senare är det Neymars tur att sånär hitta fram med en djupledspass till Alexis, men en Granadafot är i vägen den här gången.
 
I den 66:e minuten fälls Pedro av Iturra ute på högerkanten. Domaren blåser frispark till Barcelona och delar helt riktigt ut ett gult kort till Iturra, som hade ett gult kort sedan tidigare och därmed fick syna det röda kortet. Iturra går av plan utan att protestera och Neymar tar hand om frisparken och slår den lite lurigt mot mål. Roberto har vissa problem med bollen, men lyckas ändå få undan den till slut.
 
Fem minuter senare kommer Granada i ett sällsynt anfall och det är högerbacken Nyom som tillåts gå nästan hela vägen in i mål. Han avlossar ett skott från nära håll, men vem är där och täcker upp för Blaugrana om inte Marc Bartra och ynglingen räddar Barça från ett givet mål. Barcelona sätter iväg i en kontring och det är Neymar som driver bollen framåt på offensiv planhalva. Brassen har med sig Alexis till höger och Pedro till vänster och nu går det undan. Neymar väljer att passa Alexis som lekande lätt sätter bollen i nät. 3-0 till Barcelona!
 
Direkt efter målet byter Granada ut El-Arabi och in kommer den gamle Deportivoräven Riki. Samtidigt gör Tata ett dubbelbyte när Busquets och Alexis får lämna plats för Song och Sergi Roberto. Bytena innebär att Pedro flyttar ut till högerkanten, Neymar flyttar till vänsterkanten och Cesc tar platsen i mitten i anfallet, medan Iniesta, Song och Sergi Roberto bildar mittfält.
 
Några minuter senare testar Piti skott från distans och Pinto får stäcka ut rejält för att kunna tippa ut bollen till hörna. Publiken visar sitt stöd till Pinto genom att skandera hans namn – vackert att se och höra. Hörnan leder inte till någonting och spelet återgår till att föras på Granadas planhalva. Song är högt uppe och stressar Granadaförsvaret vid kortlinjen. Försvararen rensar bollen rakt ut i straffområdet där Pique står och kan snappa upp den. Barças mittback har i princip öppet mål, men får en något skev träff på bollen och den rullar ut på fel sida om stolpen.
 
I den 83:e minuten kommer bytet som så många culés har väntat på. Adama Traore står redo att komma in och Tata väljer att plocka av Neymar. Adama springer ut på Camp Nou för första gången och gör alltså sin debut i A-laget blott 17 år gammal. Den unge spanjoren, med rötter i Mali, visar direkt varför han är en sådan högt rankad talang när han tar sig igenom två Granadaförsvarare och dribblar bort en tredje innan han avlossar ett skott som Roberto räddar. Adama har en explosivitet som få och visade en liten glimt av vad vi kan komma att få se av honom i framtiden – förhoppningsvis i den vackra blåröda tröjan.
 
Men det är inte bara Adama som visar prov på sin briljans. En annan inbytt yngling tar också chansen att visa vad han går för, nämligen Sergi Roberto. I den 90:e minuten vinner katalanen boll på mittplan, sätter full fart framåt och har både Pedro och Cesc med sig. Sergi passar Cesc strax utanför Granadas straffområde och Cesc hinner kladda lite på bollen innan han passar den vidare till Pedro i andra änden av straffområdet. Den här gången gör Pedro inget misstag utan stänker in 4-0 till hemmalaget, mycket fint regisserat av Sergi Roberto. Minuten senare håller hela målsekvensen på att upprepas, men den här gången är en Granadaförsvarare i vägen för Cescs passning till Pedro. Domaren blåser av matchen och Barcelona tar en säker vinst och fortsätter vara det enda obesegrade laget i La Liga den här säsongen.
 
 
Kommentar
 
Undertecknad trodde inte att Barcelona skulle vinna så lätt som de faktiskt gjorde i dag. Kombinationen landslagsuppehåll och försvarsinriktat motstånd har inte varit det allra bästa för Barcelona i tidigare matcher och den där Osasunamatchen för några veckor sedan satt fortfarande färsk på näthinnan inför dagens drabbning med Granada. Barcelona visade dock att vi culés inte har någonting att oroa oss för, bredden i laget är fantastisk och inte ens världens bästa fotbollsspelare var särskilt saknad i dag.
 
Nu kanske inte Granada är den absolut bästa värdemätaren, men man måste ha i åtanke att gästerna bara hade släppt in 11 mål hittills i ligan, tredje minst efter Barcelona och Atlético Madrid. Ändå gör Barcelona fyra mål, visserligen två på straff, men det är ändå starkt av Blaugrana.
 
Överlag gjorde Barcelona en riktigt bra match rent kollektivt. Ingen gjorde en dålig match och många glänste individuellt, vilket var kul att se. Extra kul är naturligtvis att Sergi Roberto fick speltid och imponerade under de minuter han spelade. Dessutom fick Adama debutera och jag hoppas verkligen att vi får se mer av dessa två herrar när Barcelona tar steget in i Copa del Rey om ungefär två veckor.
 
Och Tatas prägel då? Ja, det kan ju inte ha undgått många att Barcelona oftast inte har lika mycket bollinnehav som tidigare och faktiskt har börjat kontra in mål. Det här är helt klart Tatas förtjänst och vissa ser det säkert som något negativt och anser att Barça har gått ifrån sin filosofi, numera får vi se det bästa av två världar – dels vackra sekvenser av tikitaka samtidigt som vi bjuds på enkel, rakt och effektiv fotboll. Jag är personligen inget fan av kontringsfotboll och vill verkligen inte att Barça ska gå ifrån sin filosofi allt för mycket. Men ärligt talat, hur många gånger har man inte suttit och skrikit åt tv:n att Barcelona ska gå framåt när de har ett läge att kontra? Och istället har Xavi stannat upp, lugnat ner spelet och själv sitter man där och sliter sig frustrerat i håret och tänker ”nån gång, NÅN GÅNG kan ni väl försöka kontra när ni har chansen?!”.
 
Tatas Barcelona visar att de kan lämna ifrån sig bollen mer och samtidigt ha kontroll på matchen. Man behöver inte vara någon taktisk expert för att se och förstå att Barcelona inte tar lika stor skada av kontringar som de har gjort under de senaste åren. Tata är en stor anledning till att Barcelona släpper i otroligt få mål den här säsongen, jämfört med förra säsongen.
 
Bäst i dag:
 
+++ Iniesta. Don Andrés verkar äntligen ha hittat tillbaka till sitt vanliga jag efter att ha varit ganska blek tidigare under säsongen och troligtvis gjort sin sämsta säsongsinledning någonsin. I dag visade han sitt rätta jag och styrde och ställde på mittfältet som han brukar. Han skapade den ena chansen efter den andra till sina lagkamrater och skar djupa sår i Granadas försvar med sina patenterade passningar. Samarbetet med både Neymar, Cesc och Alexis såg ruskigt bra ut och vi får hoppas att det här inte var en engångsföreteelse från Iniestas sida, utan att han verkligen är tillbaka i toppform – då är han och Barcelona ostoppbara.
 
++ Bartra. En mur där bak. Marc Bartra går verkligen från klarhet till klarhet och jag tycker att han har spelat sig till en permanent plats i startelvan nu. Killen har vuxit ut till en best under den här säsongen och visst är man glad att Barcelona inte slängde massa pengar på en mittback i somras? Då hade Bartra knappast fått chansen att spela och blomma ut till den spelare han blivit i dag. Nu gäller det bara för klubben att snabbt förnya hans kontrakt, för det finns en blivande legend och lagkapten i unge Marc Bartra. Det är nästan så man börjar undra om han är ett labbprojekt byggt för att, ja ni vet…?
 
+ Cesc. Den gode Cesc har varit ifrågasatt egentligen ända sedan han kom tillbaka till Barcelona. Det tog tid innan han hittade sin plats och roll i laget, men under Tata verkar han äntligen ha hittat rätt. Dominerade på offensiv planhalva i dag tillsammans med Iniesta. Han är otroligt osjälvisk och sätter upp läge på läge för sina medspelare. Cesc är kanske inte den snabbaste spelaren i världen, men han fördelar bollar och hittar luckor i motståndarnas försvar som ingen annan. Åtta assist i ligan hittills, lika många som Neymar, talar sitt tydliga språk.
 
 
Matchfakta
 
Mål:

1-0 Iniesta, min 20 (straff)
2-0 Cesc, min 40 (straff)
3-0 Alexis, min 71
4-0 Pedro min 90
 
Gula kort: Busquets, Neymar (Barcelona) och Diakhaté, El-Arabi, Iturra x2 (Granada)
 
Röda kort: Iturra (Granada)


Statistik
 
Bollinnehav: 59% – 41%
Skott: 13 – 10
Skott på mål: 8 – 3
Hörnor: 3 – 7
Offside: 2 – 4
Regelbrott: 19 – 17
 
 
Visca Barça!