Första halvlek
Barcelona inleder matchen som väntat med ett högt passningsspel och stort bollinnehav. Girona ligger rätt i positionerna och gör det svårt för hemmalaget att ta sig förbi det samlade bortaförsvaret. Med fem minuter spelat är det istället Girona som får matchens första chans när Espinosa nickar på hörna. Nicken är dock svagt placerad och hamnar rätt i famnen på ter Stegen.

De efterföljande minuterna fortsätter att präglas av ett stort bollinnehav för Valverdes manskap som snabbt vinner tillbaka bollen så fort den hamnar hos en Girona-spelare. Arturo Vidal, som gjorde sin första match från start, stod för flera fina kombinationsspel med bland annat Messi. I den tolfte matchminuten är det också de som står för Barcelonas klart bästa målchans så långt in i matchen. Messi väggar med Vidal, rundar tre spelare och avfyrar ett skott i Bonos högra hörn. Målvakten räddar försöket och Barcelona samlar kraft för att hitta ett sätt att överlista Gironas backlinje. Bara minuter senare ger den höga pressen resultat. Semedo driver bollen på sin högerkant och hittar Vidal intill straffområdet. Chilenaren gör det bra under press av flera försvarare och hittar in med bollen till straffpunkten där Messi placerat sig. Argentinaren gör inget misstag och med en touch styr han in ledningsmålet på Camp Nou med 19 minuter spelat. 

Målet ger energi och Barcelona tar över matchen och börjar bryta ned ett Girona som försöker göra sitt bästa för att undvika fler baklängesmål. Barca fortsätter skapa några halvchanser men utan reslutat. I Girona letar man efter omställningar och i den 28 minuten är man nära att sätta kvitteringen efter att Portu rundat ter Stegen. Den spanska anfallaren avlossar ett skott som Piqué lyckas rensa på mållinjen och här blir det tydligt att Girona inte är ofarliga framåt. Kort därefter uppstår en ny situation där Girona ställer om när Portu kombinerar med Pedre Pons. På väg in mot straffområdet stoppas han av Lenglet som själv faller omkull efter duellen. Domare Gil Manzano blåser först frispark till Barcelona, men begär sedan en VAR-analys då Girona-spelarna protesterar våldsamt. Reprisbilderna visar att Lenglet föst armbågen i ansiktet på Pons och efter videogranskningen får Lenglet syna det röda kortet. Med 35 minuter på klockan får Barcelona spela vidare med tio man och utvisningen ger ett tydligt avtryck på matchbilden.

Barcelona försöker hitta tillbaka till sin vanliga rytm men istället är det Girona som börjar äta sig in i matchen. Barca håller boll och söker ytor men då svarar bortalaget med en överraskande kvittering. Aday slår en långboll mot Stuani som tar sig in i straffområdet. Piqué får en touch på bollen men Stuani petar bollen framför honom och skjuter sedan förbi en utspringande ter Stegen. Ett tungt kvitteringsmål för Barcelona som ser frustrerat ut när de går in för halvtidsvila. 


Andra halvlek
Barcelona försöker samla sig efter pausen och byter in Umtiti för Dembélé för att bygga en stabilitet i backlinjen. Hemmalaget fortsätter ha svårt att komma till klara lägen i början av den andra halvleken. Istället är det Girona som chockar Barca med ett 2-1-mål när Portu möter en djupledsboll som går igenom Barcaförsvaret. ter Stegen tar sig ut och blockerar det första skottet men Stuani väntar utanför straffområdet och trycker in ledningsmålet i krysset. Barcelona är skakat och kämpar hårt för att hitta kvitteringen. Suaréz, Messi och Vidal försöker alla att bidra framåt men den sista tredjedelen stämmer inte riktigt.

I den 58 minuten bestämmer sig Valverde för att skapa mer fantasi i offensiven. Ut går Vidal och Arthur och in kommer istället Coutinho och Rakitic. Bytet ger effekt direkt och Barcelona börjar se allt mer farliga ut framför bortamålet. Efter en hörna lyckas Coutinho och Messi spela sig in i straffområdet. Messi spelar bollen in mot Suaréz som lyfter bollen över Bono. Piqués huvud når högst och med en stenhård nick trycker han dit 2-2. Målet ger vittring på poäng och nu blir det än mer tydligt att de resterande minuterna handlar om spel mot ett mål.

Girona fortsätter slå ifrån när Barcelona hotar med flera farliga inspel mot Piqué. Suaréz och Alba gör vad de kan från vänsterkanten och skapar flera farligheter men återigen så saknas det sista lilla framför målvakten. I 87 minuten får Coutinho en gyllene chans efter en pass från Messi. Brasilianaren viker inåt, skjuter från distans och är nära på att begrava ledningsmålet bakom Bono, men bollen går tätt utanför. Tre minuter tilläggstid räcker inte för Barcelona som tappar sina första ligapoäng för säsongen.

Reflektioner
En tung poängtapp mot ett på pappret klart sämre Girona. Barcelona vrider, vänder och hotar i stora delar av 90 minuter men den där skärpan som synts i säsongsinledningen fanns inte riktigt i söndagens match. Med 72 procents bollinnehav efter den första halvleken borde 1-0 vara i underkant men faktum är att Barcelona inte var tillräckligt bra framför mål. 22 skott och endast två mål över hela matchen talar för en frustration i Barcelona som tenderar att bli låsta när de möter defensivt lagda lag. Att Lenglet svarar med ett rött kort i matchen där han får förtroendet från start kommer knappast välkomnas av Valverde. Utvisningen är det som sänker ett Barcelona som redan innan såg ut att ha det svårt mot Gironas backlinje. 

Messi, Suárez, Coutinho och Piqué är spelarna som lyfter tillbaka Barca in i matchen men det är oroväckande att Valverde tvingas använda sina bästa spelare även mot de sämre lagen i La liga. Barcelona spelar upp sig mer i slutskedet av den andra halvleken men ska det bli någon trippel i år gäller det att sätta lägena i fortsättningen. Resultatet 2-2 är knappast vad publiken förväntat sig på Camp Nou. Girona vann en poäng medan Barca tappar två.

FC Barcelona

                 Ter Stegen

               Piqué Lenglet

Semedo                           Alba

                  Sergio
 Vidal (Rakitic)       Arthur (Coutinho)

Messi         Suaréz       Démbéle (Umtiti)


Matchfakta

Bollinnehav: 68-32
Skott: 22-7
Skott på mål: 11-6
Hörnor: 8-2
Offsides: 1-1
Gula kort: 3-1
Röda kort: 1-0