Busquets eller Digne?
 
Med Umtiti och Vermaelen utanför truppen - och Piqué halvskadad - återstod det att se vem som skulle bilda mittbackspar tillsammans med Yerry Mina. Och medan katalanska medier satsade franskt, trodde undertecknad på en Busquets-lösning.
 
Men tji fick jag. Valet föll nämligen på fransmannen, medan Busquets iklädde sig sin vanliga roll på det sittande mittfältet.
 
I övrigt kom Barça till spel enligt följande 4-3-3-uppställning:
 
                    MATS
           Mina           Digne
Roberto                                 Alba
                  Busquets
        Rakitic            Coutinho
                    Messi
              Paco    Suárez

 
 
I den andra ringhörnan mönstrade José Bordalás följande manskap:
 
                         Guaita
Darmian     Djene    Gonzalez        Antunes
                Fajr        Arambarri 
       Portillo     Amath    Shibasaki
                        Angel

 
 
Första halvlek:
 
En rakt igenom usel första halvlek.
 
Passningsspelet, bollbehandlingen, återerövringen – absolut ingenting fungerade för Barcelona, och sålunda kunde Getafe gång efter annan sticka upp, och skapa oreda i Barça-försvaret.
 
Framförallt genom anfallstrion Amath, Angel och Shibasaki, som vid åtskilliga tillfällen sånär på spräckte målnollan. Bland annat i den 40:e minuten, när den sistnämnda fullständigt sjabblade bort ett nästan-friläge.
 
Och så kom halvleken att avlöpa. Medan Barça knappt satte en fot rätt, spelade Getafe överraskande modigt, och högt upp i plan. Skapade mängder med halvchanser, medan hemmalaget skapade noll.
 
Och när jag skriver noll, så menar jag bokstavligen noll – efter 45 spelade minuter hade Barça skjutit noll skott på mål…
 
Halvtid, och (med nöd och näppe) mållöst.
 
 
Andra halvlek:
 
Bättre, men fortfarande uselt.
 
Låt vara att Coutinho plötsligt kom till skott, och att Messi plötsligt ansträngde sig – men fram till omkring den 65:e minuten får även den andra halvleken betraktas som ett bottennapp. Kollektivt satt laget inte ihop, och det tekniska utförandet fortsatte att förbluffa.
 
Fram till den 65:e minuten, som sagt. Då klev nämligen Iniesta in i handlingen, och rätade ut Barcelonas skrynkliga spel.
 
Med Don Andrés på plan kunde Barça plötsligt flytta boll, och följaktligen tvingades Getafe sjunka allt lägre. Så lågt att det under loppet av matchens avslutande tio minuter kändes som att det trots allt skulle gå vägen.
 
Men icke. Suárez bufflade, Messi distans-sköt, Mina nickade – men ingen lyckades överlista Guaita i Getafe-målet.
 
Slutsignal, och mållöst.
 
 
Reflektioner:
 
Som sagt – en rakt igenom usel insats.
 
Visserligen svängde matchbilden till slut över till katalanernas fördel, men totalt sett stod laget för en av säsongens absolut sämsta insatser. Den sämsta, troligtvis.
 
Det är knappt man vet i vilken ände man ska börja. Varken passnings- eller press-spelet fungerade alls, och rent tekniskt höll spelarna Chygrynskiy-klass. Det vill säga, slog knut på sig själva, och tappade bollen på de mest obegripliga vis.
 
Ord och inga visor, jag vet. Men både ur en kollektiv och en individuell synvinkel underpresterar laget idag. Och hur jag än vrider och vänder på det har jag svårt att hitta några ursäkter.
 
Det skulle vara den nykomponerade backlinjen i sådana fall. Men så vitt jag kan bedöma fanns felen snarare att hitta högre upp i planen, och i vissa spelares tekniska utförande.
 
Ta bara Coutinho som exempel. Eller för den delen Dembélé, efter att han byttes in. Ska någon av miljard-männen lyckas i Barça-tröjan (vilket undertecknad både tror och hoppas att de kommer göra) krävs att de skär bort det överflödiga fettet. Att deras respektive roller definieras tydligare, och att spelarna själva växer med uppgiften.
 
Av dagens match att döma, kan det komma att ta tid…
 
 
Matchfakta:
 
FC Barcelona – Getafe CF 0-0

Bollinnehav: 70 – 30
Skott: 8-9
Skott på mål: 6-3
Gula kort: 2-3