Luis Enrique roterade rejält i startelvan och gav speltid till många av de spelare som mest fått nöta bänk under säsongen. Så här formerade han ligasäsongens sista startelva:

Masip
Adriano – Bartra – Vermaelen – Mathieu
Rafinha – Sergi Roberto – Xavi
Pedro – Messi – Neymar

Bänk: Bravo, Montoya, Douglas, Mascherano, Alba, Iniesta och Munir


Víctor Sánchez startelva innehöll inga överraskningar när Depor ställde upp med starkast möjliga manskap för att försöka hålla sig kvar i Primeran:

Fabricio
Laure – Lopo – Sidnei – Canella
Bergantiños – Borges
Salomão – Dominguez – Cavaleiro
Lucas Pérez

Bänk: Lux, Postiga, Costa, Insúa, Rodríguez, Oriol Riera och Mendunjanin


Första halvlek

Ett fullsatt Camp Nou välkomnar ligamästarna med ett mäktigt tifo som hyllar både laget och Xavi. Innan domaren hade hunnit blåsa igång matchen dundrar ett taktfast "Campeones, campeones oee oee oee" inne på Camp Nou och det är verkligen en underbar inramning på säsongens sista ligamatch.


Mäktigt.

Deportivo sparkar igång matchen och Barça tar som vanligt tag i taktpinnen så fort man erövrar bollen, vilket inte tar många sekunder. Rafinha måttar ett inlägg ämnat för en djupledslöpande Mathieu, men bollen blir lite väl brant och går ut till inspark för gästerna. Kort därpå ordnar Deportivo en hörna. Hörnan är dåligt slagen och Barcelona kan vinna boll och sätter av i en kontring. Det är Mathieu som löper med bollen längs vänsterkanten och slår ett inlägg mot Pedro vid bortre stolpen. Fabricio i Depormålet sträcker ut och får undan bollen innan den når kanariern, men inte bättre än att bollen hamnar rakt i gapet på Rafinha. Brassen tar sig läckert förbi en försvarare och är plötsligt ganska fri i straffområdet. Han slår ett perfekt inlägg som Messi möter med pannan och det rasslar till i nätet bakom Fabricio. 1-0 till Barcelona och festen har börjat väldigt bra.

Barçaspelarna slår inte av på tempot utan fortsätter att pressa tillbaka Deportivo. Efter en knapp kvarts spel hittar Neymar Messi med en underbar passning som helt friställer argentinaren. Leo kommer fri mot Fabricio och chippar retfullt bollen över målvakten, bara för att bli avvinkad för offside. Reprisbilderna visade dock att Messi var onside och att målet inte borde ha dömts bort.

Ett par minuter senare testar Messi skott från distans, men Fabricio sträcker ut och nekar argentinaren ett andra mål. Depormålvakten släpper dock retur rakt ut och Pedro är framme och hugger direkt, men på något märkligt sätt lyckas han inte få bollen i mål, utan Fabricio får en hand på bollen och styr undan till en resultatlös hörna.

Det är i stort sett spel mot ett mål och Deportivo är rejält tillbakatryckta. Gästerna lyckas dock få upp bollen på offensiv planhalva under en minut, men Barçaförsvaret har inga problem att freda sitt mål. Blaugrana trummar på och letar efter ett andra mål. Messi testar en volley som hamnar lite snett och därpå försöker Xavi nå Pedro utan resultat. Även Rafinha försöker sig på något som liknar en halv cykelspark, men brassen misslyckas rejält och Barça får tålmodigt börja om. Neymar är på showhumör och testar en bicicleta, men Fabricio kan enkelt rädda sambalirarens försök.

Barcelona biter sig fast på gästernas planhalva, men tempot har sjunkit något och Depor försvarar med tio man bakom boll, så det är svårt att hitta vägar igenom vimlet av vita spelare. Både Rafinha och Vermaelen testar skott från distans, men det första täcks av en försvarare och det andra är något missriktat, för att uttrycka det snällt.

Strax före halvtid tvingas Deportivos vänsterback Canella lämna planen på bår efter att ha fallit och landad illa på axeln i en duell med Adriano. Mendunjanin kommer in i hans ställe. Depor lyckas etablera lite spel på Barcelonas planhalva, men inget som hotar Masip i mål. Det händer inte mycket mer av värde i första halvlek och efter tre tilläggsminuter förkunnar domarens pipa att det är dags för halvtid.


Andra halvlek

Barcelona inleder andra halvlek på samma sätt som man avslutade den första. Tempot är relativt lågt och Barça har full kontroll på matchen. Spelarna passar runt bollen i sökandet efter en öppning, men utan att ta ut sig allt för mycket. Xavi, Bartra och Neymar gör flera försök att trä in bollen bakom Deportivos backlinje, men utan resultat. Efter en timmes spel ordnar Neymar frispark till Barça i ett bra läge. Xavi tar sats och skjuter – högt över.

Minuten därpå nickskarvar Pedro fram bollen till Neymar som har fri väg mot mål. Messi löper med till höger och Neymar lägger väldigt osjälviskt bollen till Messi som bara behöver peta in bollen i öppet mål. 2-0 till Barcelona och festen fortsätter!

Víctor Sánchez reagerar direkt och inser att han behöver få in en till anfallare. Oriol Riera byts in och Juan Domínguez får kliva av. Även Lucho gör sitt första byte när en debuterande Vermaelen byts ut till höga applåder och Douglas för göra ett sällsynt inhopp. Därmed tar Mathieu plats i mittlåset bredvid Bartra, medan Adriano flyttar över till vänsterkanten och Douglas tar plats till höger i backlinjen.

Douglas presenterar sig direkt när han i fint samarbete med Rafinha dribblar sig in i straffområdet. Den numera kända brassen slår ett lågt inlägg menat för Pedro, men en Deporförsvarare hinner emellan och kan rädda ett givet mål. Några minuter senare gör Deportivo ett besök på Barcelonas planhalva och ett misslyckat inlägg från Celso Borges hamnar lite turligt hos Lucas Pérez. Spanjoren vänder upp, lägger bollen till rätta och dundrar in den i krysset, otagbart för Masip. 2-1 och hoppets låga tänds hos Depor som mot all logik har kontakt.

Deportivo får en frispark farligt nära mål, men skottet tar i ribban och går ut till inspark. Barcelona har under de senaste fem minuterna spelat med tio man då Bartra fick en smäll i ansiktet och behövde läkarvård vid sidlinjen. Katalanen såg ganska omtöcknad ut och dessvärre kan han inte fortsätta, så Mascherano kommer in i hans ställe. Munir, som tidigare stod redo att komma in får snällt gå och sätta sig på bänken igen.

Barcelona får en bra chans att utöka sin ledning när Xavi får fram bollen till Neymar, men brassen tar lite för lång tid på sig och Fabricio får undan bollen framför hans fötter. Xavi snappar upp bollen och försöker lobba in den, men Fabricio är återigen i vägen.

Matchen har öppnat upp sig en hel del efter Depors kvitteringsmål och gästerna ordnar en ny frispark i ett mycket farligt läge precis i utkanten av straffområdet efter att Mathieu täckt ett skott med armbågen. Frisparken tar i muren, men Barcelona är oförmögna att få undan bollen och Salomão kan trycka dit kvitteringen efter väldigt taffligt försvarsspel av Blaugrana. 2-2 och nu får Barça lägga i en högre växel om man vill avsluta ligasäsongen med en seger.

Barça letar och letar och letar efter en öppning, men om Deportivo hade parkerat bussen tidigare är det ingenting emot vad man gör nu. Gästerna sitter i stort sett i knät på sin målvakt och Barcelona har svårt att ta sig igenom. Rafinha lyckas sånär och skapar en hörna – resultatlös.

Därefter kliver Xavi av Camp Nou för sista gången i ligasammanhang och det är en synligt rörd kapten som byts ut till ett öronbedövande jubel och det är omöjligt att hålla tårarna tillbaka. Vi vet dock alla att det här inte är ett farväl, utan snarare ett på återseende. Gràcies per tot, Xavi!


Kärlek.

Iniesta ersätter Xavi och nu återstår det bara några minuter av matchen. Deportivo försvarar sig med näbbar och klor då resultatet innebär att de stannar i Primeran en säsong till. Klockan tickar upp mot 90 minuter och fjärdedomaren visar att det är fem minuters tilläggstid.

Minuterna tickar iväg utan att någonting händer. Deportivo får inkast på offensiv planhalva, därefter får de frispark och hörna och resten av tiden går åt till att bara stå stilla. Slutligen får Barcelona inspark och får en sista chans att vinna säsongens och Xavis sista ligamatch. Adriano får ett läge att skjuta, men bollen går långt utanför. Domaren blåser av matchen och trots att det känns surt att inte avgå med segern är det svårt att inte glädjas åt Deportivo som undviker nedflyttning.

Ligapokalen bärs in och firandet kan börja!


Kommentar

Barcelona inledde matchen väldigt inspirerat och både Messi och Neymar tycktes vara på lekhumör. Redan efter fem minuter målade Messi efter ett fint anfall och där dog antagligen en hel del hopp hos Deportivo. Tempot var inledningsvis ganska högt och Barça skapade en del chanser, men utan att lyckas överlista Fabricio i gästernas mål. Allt eftersom sjönk tempot och Barcelona såg ut att ha full kontroll på matchen. Man vann tillbaka bollen väldigt snabbt efter man tappat den och bjöd på ett ganska varierat anfallsspel. Med tanke på att ligan redan var avgjord och att Barcelona inte hade någonting att spela för gör laget en fullt godkänd insats i första halvlek.

När Messi i andra halvlek satte 2-0 efter en kontring som tagen ur skolboken var känslan att det kunde rinna iväg och bli stora siffror mot stackars Deportivo. Gästerna kvitterade dock efter ett slumpartat, men väldigt snyggt, mål signerat Lucas Pérez och matchen öppnade upp sig allt mer. Barcelona, som under stora delar av matchen spelat med samtliga utespelare på offensiv planhalva och pressat tillbaka Depor rejält, tappade en del av kontrollen och även om det aldrig kändes riktigt farligt när gästerna anföll banade det väg för att galicierna kunde jobba sig in i matchen och känna att det fanns hopp om att få in en kvittering. Och visst kom den till slut. En sekunds dåligt försvarsspel och så satt 2-2 bakom en överraskad Masip. Resultatet var kanske inte rättvist och speglade kanske inte matchbilden, men med tanke på att ett reservbetonat Barcelona gick på halvfart var det kanske inte heller så förvånande. Katalanerna hade säkert velat vinna för Xavi och för fansen i säsongens sista ligamatch, men samtidigt var spelarna nog inte 100 procent fokuserade med tanke på vad som väntade efter matchen och de två finalerna laget ska spela framöver.

Det var i alla fall kul att se Lucho ge speltid till många som inte har spelat så mycket den här säsongen och framför allt var det kul att se att det stundtals såg ganska bra ut, trots en startelva som inte alls är samspelt. Deportivo bjöd visserligen inte på något vidare motstånd, även om de lyckades kriga sig till ett oavgjort resultat, men Rafinha briljerade och Vermaelen gjorde en väldigt stabil debut. I slutändan är det ingen mening med att vara besviken över dagens resultat, när domaren blåste av matchen var alla på Camp Nou glada och stämningen var på topp både i Barçalägret och i Deportivo.

Efter matchen utspelades härliga scener på Camp Nou när Xavi lyfte ligapokalen och därefter fick en avtackning värdig en legend. En tårögd Xavi tackade fansen och inte ett enda culéöga kan ha varit torrt. Tack Xavi, för alla minnen, alla perfekta passningar, alla assist, alla mål, alla titlar, alla snurrar. Tack för allt du står för och välkommen tillbaka som tränare när du är redo om några år. Visca Xavi!


Matchfakta

Mål:

1-0 Messi, min 5
2-0 Mesi, min 59
2-1 Pérez, min 67
2-2 Salomão, min 76

Gula kort: Mathieu (Barcelona) och Domínguez, Bergantiños, Medunjanin (Deportivo)


Statistik

Bollinnehav: 69 % – 31 %
Skott: 18 – 10
Skott på mål: 7 – 2
Hörnor: 4 – 4
Offside: 4 – 3
Regelbrott: 6 – 9VISCA EL BARÇA I VISCA XAVI!