Skulle Iniesta hinna tillbaka i tid? Och skulle Dembélé få chansen från start?
 
Svaret blev ja, och ja. Med siktet inställt på avancemang mönstrade Ernesto Valverde följande startelva, där såväl Iniesta som Dembélé fanns att hitta.
                           
                             MATS
                      Piqué    Umtiti
Roberto                                        
                           Busquets
                                                                  Alba
                  Rakitic           Iniesta
Dembélé
                     Messi
                               Suárez

 
I Chelsea-lägret föll valet på följande manskap:
                        
                          Courtois
   Azpilicueta    Christensen        Rudiger
Moses        Fabregas     Kanté      Alonso
             Willian   Giroud  Hazard

 
 
Första halvlek:
 
Två minuter, och sex sekunder.
 
Mer tid behövdes inte, för Leo Messi att bryta dödläget. I samband med ett misslyckat väggspelsförsök hittade Luis Suárez Leo Messi med en kylig skarv, och utan någon som helst vinkel placerade argentinaren bollen mellan benen på Thibaut Courtois. 1-0 till Barça!
 
En drömstart för katalanerna, alltså. Men snabbt skulle engelsmännen äta sig in matchen, och under loppet av den följande kvarten var det Chelsea som höll i tyglarna, och utnyttjade Barças ambivalenta press-spel.
 
Utan att göra mål, dock. Och när Leo Messi i den 20:e minuten tog vara på Cesc Fabregas slarv på egen planhalva, fanns därför möjligheten att döda dubbelmötet.
 
Och visst, ett par argentinska tempoväxlingar, en spelvändning, och vips – så hade Ousmane Dembélé dunkat i sitt första mål i Barçatröjan. 2-0 till Barça!
 
Vilket borde ha tagit luften ur gästerna. Men underläget till trots fortsatte Chelsea att trycka på gasen, och med marginalerna på rätt sida kunde engelsmännen mycket väl ha reducerat innan halvtidsvilan. Dels genom Kanté, som bommade ett nästan-friläge, dels genom Alonso, vars frispark träffade utsidan av krysset.
 
 
Andra halvlek:
 
Barcelona, eller Manchester United?
 
Under delar av den andra halvleken, var det svårt att avgöra. Med tvåmåls-ledningen i bagaget gav katalanerna nämligen bort bollinnehavet, och spelade lågt. Bytte ut Dembélé till förmån för Paulinho, och fokuserade på försvarsspelet.
 
Ett val som, med facit i hand, föll väl ut. Nog för att Chelsea nog borde ha fått en straff, men tack vare storspelande Piqué och Umtiti kunde Barcelona med nöd och näppe hålla fortet.
 
Hålla fortet, och lämna resten åt Leo Messi. I den 64:e minuten tog argentinaren vara på en omställningsmöjlighet, accelererade sig förbi två Chelsea-försvarare – och dunkade bollen förbi Courtois i Chelsea-målet. 3-0 till Barça!
 
Vilket även blev slutresultatet. Såväl Paulinho som Rudiger kom nära med sina respektive pannor, men varken Chelsea eller Barça lyckades snygga till siffrorna.
 
Slut, och Barça till kvartsfinal!
 
 
Reflektioner:
 
En på en och samma gång imponerande, och illavarslande, insats.
 
Imponerande så till vida att stjärnorna klev fram när det gällde som mest. Piqué, Umtiti, Iniesta – samtliga visade upp sig från sin bästa sida, och när dessutom Leo Messi växlade upp som han gjorde, var det aldrig något snack. Jesus vilken insats av argentinaren, som i och med sin dubbel gjorde sitt hundrade (!) mål i turneringen.
 
Men rent taktiskt gav Barça ett förvirrat intryck. Den offensiva startelvan till trots valde Valverde att strunta i återerövringen, och resultatet blev en inte så gyllene medelväg där katalanerna dels var offensivt balanserade, dels avvaktande i spelet utan boll.
 
Det blev varken hackat eller malet, helt enkelt. Varken offensivt och återerövrande, eller defensivt och stabilt. Och mot bättre motstånd kommer det krävas antingen hackat, eller malet. Antingen Paulinho-brunk, eller frenetisk återerövring.
 
Om inte Messi fortsätter att fixa biffen på egen hand, vill säga.  
 
 
Matchfakta:
 
FC Barcelona – Chelsea 3-0
Messi (3’), Dembélé (20´), Messi (64´)
 
Bollinnehav: 53 – 47
Skott: 8-7
Skott på mål: 7-3
Gula kort: 1-3