Primera parte
Det var gästerna som gjorde avsparken i samband med att domare Undiano Mallenco blåste igång tillställningen på Camp Nou under söndagskvällen. Det tog en knapp minut innan Atlético hade lyckats ta sig högt upp på motståndarnas planhalva efter fint kombinationsspel där Mandžukic slutligen fick en halvchans sedan bollen nästan hittat in till straffpunkten, men kroaten fick aldrig iväg ett avslut då Barcelona-försvararna fick ut bollen i sista stund. Efter det här tar Barcelona hand om bollen och sätter igång att rulla bollen på sedvanligt manéer. Efter det här är det också bara ett lag på planen. Atlético-spelarna gick långt ned på egen planhalva för att hålla katalanerna i skick och även om man lyckades med huvudmålet under den här perioden så hamnade man nästan i knät på Moyà. Alla befann sig ungefär 30 meter från mål. När vi väl hade spelat 10 minuter så fick även hemmalaget matchens första riktiga målchans. Det kom efter att Neymar lyckats jobba fram bollen till den sista tredjedelen. Strax därpå hittade han Lionel Messi som dribblar sig loss, men han kommer också ur vinkel i skottögonblicket och tvingas skjuta med högerfoten. Moyà ser bollen segla till inspark sedan den gått utanför mål. Atlético har stora problem med att försöka komma ur Barcelonas press under stora delar av första halvlek, något som också gör att gästerna inte lyckas gå till kontring. Man stoppas upp redan 30-40 meter från det egna målet och sedan tvingas spelarna tillbaka in i sina försvarspositioner. Hemmalagets synkade anfallsspel skulle ge utdelning efter 12 minuters spel. Man tar sig in längs Jesús Gámez vänsterkant där Dani Alves trär in bollen på mycket, mycket små ytor. Messi är lite snabbare än sin bevakare och har fyra Atleti-spelare runtomkring sig innan han slår in bollen mot mitten av straffområdet. Väl där inne springer Luis Suárez på bollen sedan varken Jesús Gámez eller Arda tagit upp markeringen på uruguyanen. Den förlängs till Neymar sedan Juanfran misslyckats med en rensning och Moyà hinner inte fram före brasilianaren som rakar in 1-0 till hemmalaget. Atlético har maximal otur i den avgörande situationen med Juanfran och det är ett direkt misstag av högerbacken som gör att katalanerna kan ta ledningen. 

Atlético har enorma problem under inledningen av matchen och Barcelona är mycket nära att öka på sin ledning strax efter avsparken. Det är framförallt kombinationsspelet mellan Neymar, Luis Suárez och Messi som gör det mycket svårt för Atlético. Den här gången är det de förstnämnda som kombinerar blixtsnabbt på ett tillslag innan Jordi Alba dyker upp och skjuter på mål. Moyà tappar bollen, Luis Suárez är mycket snabb in i andra situationen och han springer än en gång på bollen. Moyà gör ytterligare en jätteräddning. Atlético försöker ge svar på tal med ett skott från distans minuten därpå, men Kokes försök är inte tillräckligt precist och går utanför mål. Det är aldrig nära. Hemmalaget är återigen igång med sin press mot Atléticos mål ett par minuter efter Kokes halvchans. Den här gången slår man in bollen mot mitten där Giménez hamnar i en 50-50-duell med Neymar. Uruguyanen tokstämplar brasilianaren på ankeln och det blöder genom hans strumpor. Där har Giménez tur att han inte åker ut. Neymar låg på marken i flera minuter innan han slutligen kunde lämna planen. Lyckligtvis kom han återigen in på planen lite senare efter läkarvård. 

Under stora delar av första halvlek hade Atlético enorma problem längs vänsterkanten där Jesús Gámez vikarerade till förmån för Guilherme Siqueira. Efter 21 minuters spel blev han även varnad sedan han dragit ned Messi. Han hamnade efter i en löpduell och hade aldrig chansen att komma ifatt. Det var aldrig något snack om saken. Atlético är än en gång mycket illa ute minuten därpå när Luis Suárez får ett inlägg slaget emot sig. Han försöker nicka på mål, men den går precis utanför Moyàs ena stolpe. Kort därpå misslyckas Atleti behålla bollen i anfall vilket gör att springer sig loss på högerkanten där det finns yta. Giménez springer ut för att täcka upp för Gámez som är helt vilsen i positionsspelet. Luis Suárez väntar in sin landsman, petar förbi bollen och springer sig loss mot mål. Sedan sätter han ett inlägg mot Neymar på bortre stolpen som bara har att nicka in bollen, men brasilianaren nickar utanför från mycket nära håll. 

Atlético får en något lugnare period efter det här, men efter 29 minuters spel är Barcelona mycket nära att öka på sin ledning igen. Neymar tar emot bollen och springer fram till gästernas straffområde. Väl där kombinerar han med Messi som kommer från vänster. Efter att argentinaren än en gång gjort bort Jesús Gámez lyckas han inte överlista Moyà. Det är ett under att det inte står mer än 1-0. Under den här perioden går ingenting Atlético-spelarnas väg. Man är frustrerade och försöker på alla vis, men kommer inte åt sina motståndare. Efter 34 minuters spel hamnar Mandžukic i rampljuset sedan han och Busquets hamnar i en konfrontation på Barcelonas planhalva. Kroaten sätter upp armen strax nedan halsen på katalanen som faller som en fura. Anfallaren belönas med en varning av Undiano Mallenco, men strax innan uppstår även ett bråk mellan de båda aktörerna när kroaten går fram för att konfrontera Busquets. Det uppstår lite tumult därpå, men det hela lugnar ned sig. Sen så händer det som är helt oundvikligt. Barcelona gör 2-0. Den här gången slår Busquets en passning som gör att Jesús Gámez hamnar på mellanhand. Messi tar med sig bollen och springer iväg. Hela högerkanten är öppen, men argentinaren springer sin vana trogen in mot mitten. Fyra röd-vitrandiga hamnar på fel sida. Det skapas ett 3-mot-4-läge för hemmalaget. Messi driver bollen, Gabi hinner inte upp honom och sedan spelar han bara ut den till Luis Suárez som rakar in 2-0 för hemmalaget. Liksom Juanfran på första målet är Gabi på bollen, men lyckas in bryta. Atlético-spelarna är ursinniga. De vet att Messi kontrollerar bollen med handen i 50-50-duellen med Jesús Gámez, men det har Undiano Mallenco helt missat. 

Efter 40 minuters spel drar Messi således på sig en frispark sedan han satt armbågen i nacken på Jesús Gámez. Som om det inte vore nog kommer han även undan en solklar varning. Det är även Messi som får halvlekens sista målchans. I den 43:e minuten är han återigen framme och hotar, den här gången balanserar han bollen på kortlinjen inne i straffområdet, men Moyà är smart och täcker av skottytan. Han har ingen vinkel att skjuta på. Hemmalaget gör en enastående första halvlek. Gästerna gör en av sina värsta halvlekar på mycket länge. Man är inte med överhuvudtaget. Det står 2-0 i halvtid, men det kunde och borde ha varit mycket mer i katalanernas favör. 

Segunda parte
När de båda lagen återigen springer ut på planen för att sätta igång andra halvlek så har inget av lagen annonserat ut några byten. Det tar dock inte lång tid innan Simeone skickar iväg Fernando Torres och Saúl för att värma upp. Atlético gör en godkänd inledning på andra halvlek och är faktiskt framme vid Barcelonas straffområde för första gången på väldigt, väldigt länge i den 48:e minuten. Griezmann skapar en hörna sedan Luis Suárez försvarat mot fransmannen. Den slås in från höger sida av Koke och väl där inne i straffområdet dyker Godín upp. Uruguyanen är högst upp i duellen, men bollen går via Busquets ut till en inspark. Det är förstås helt felaktigt dömt av Undiano Mallenco. 50 minuter in i matchen åker Juanfran på en varning sedan han gjort ned Neymar. Det är inget snack om saken. Han fäller brasilianaren bakifrån och har ingenting att komma med i sitt försvar. I inledningen av andra halvlek är det uppenbart att Simeone sagt åt sitt manskap att ligga högre upp i banan för att försöka vinna bollen med sitt presspel. Det man inte gjorde i första halvlek, gör man nu, i alla fall emellanåt. Busquets är nästan alltid den viktigaste punkten för att vända spelet och behålla bollen i uppspelsfas längre ned i banan. Man lyckas vinna bollen fler och fler gånger längre upp i banan eftersom man står rätt i utgångspositionerna längre upp i planen. Det var ett jätteproblem i första halvlek. Efter 57 minuters spel har ett flertal närmanden av Barcelonas mål gjort att man slutligen bjuds in i matchen. Efter att ha behållt bollen utanför hemmalagets straffområde lyckas slutligen Griezmann spela Jesús Gámez som ramlar nere i straffområdet sedan Messi gjort ned honom. Nu är det Barcelona-spelarnas tur att vara ursinniga. Det uppstår förstås tumult. Mandžukic tar hand om bollen, lägger den till rätta på straffpunkten och sedan skjuter han bollen rakt i mål. Det är reducerat. Atlético har fått liv i matchen. 

Det går inte långt innan Barcelona själva vill ha en straff. Den här gången har Rakitic gått upp för att försöka nicka när Giménez sätter upp undersidan av sin arm i ansiktet på honom. Skillnaden är att uruguyanen vinner nickduellen innan han slutligen mosar kroaten i luftrummet. Luis Suárez klagar till sig en varning och nu är plötsligt hemmalaget ur balans. Det svänger snabbt inom den här sporten. Atleti satte igång sin jakt på ett kvitteringsmål och Juanfran var nära att hitta Griezmann med ett inspel som stoppades i sista stund av Gerard Piqué efter 63 minuters spel. Tiago åkte på en varning efter att ha gjort ned Neymar på mittplanen strax därpå. Atlético gör sitt första byte när Fernando Torres kommer in istället för Gabi. De röd-vitrandiga jobbar verkligen för en kvittering, men mycket går också emot de. Griezmann kämpar och kämpar, men får inte till det. Istället blir han varnad när Barcelona får en ganska billig frispark långt ned på egen planhalva. Luis Enrique ser till att hemmalaget lugnar ned sig och påbörjar längre sekvenser med att hålla bollen inom laget. Atlético vet dock att det kommer dyka upp målchanser om man håller sig kalla och väntar in rätt lägen. Efter 69 minuters spel drar Javier Mascherano på sig en varning sedan han dragit ned Arda. Det var inget snack om saken. Arda täcker bollen mycket väl i just den situationen. Sedan gör Simeone ett byte: ut med Griezmann och in med Raúl García. 

De röd-vitrandiga kommer i sina anfall längs framförallt den egna högerkanten. Man får med sig Koke, Juanfran och till viss del Arda också. Tyvärr är inläggen och inspelen ofta för dåliga. I den 73:e matchminuten har Mandžukic hittat yta längs den egna högerkanten. Han tar emot, driver och lägger slutligen en mycket bra passning i djupet på Torres som kommer bakom Barcelonas backlinje. Tyvärr är passningen lite för hård och Claudio Bravo läser situationen mycket väl. Det fattas någon meter för att Torres ska få ett gyllene läge att kvittera. Mandžukic ja..han vägrade ge sig. Minuten därpå skapar han en hörnspark som blir resultatlös, men anfallssekvensen därpå när Atleti vunnit andra bollen är mycket farlig. Efter att Rakitic tagit bort bollen i eget straffområde så återvinner man den i Atleti. Sedan får Arda bollen, han täcker undan Piqué och så lägger han den snyggt mellan benen på Barcelona-försvararen för en inspringande Torres som spelar in bollen på första ytan. Ingen dyker upp just där, men på andra bollen får Raúl García ett gyllene läge att kvittera. Tyvärr försöker han lobba över Bravo i hemmalagets mål istället för att skjuta på kraft eller placera. 

76 minuter in i matchen får Messi en varning sedan han gått för hårt åt Moyà samtidigt som Godín fick det för att han gjort ned Luis Suárez minuten därpå. Simeone gör lagets tredje byte när Jesús Gámez ersätts av Siqueira i den 78:e minuten. Atlético lyckas inte skapa några chanser mot slutet utan det är Barcelona som är nära ett tredje mål när Neymar springer iväg på högerkanten och serverar Messi inne i straffområdet. Argentinaren skjuter på mål, men Moyà gör en fin räddning längs marken trots att det är en jättebra position för Messi. I den 87:e minuten så sätter Barcelona spiken i kistan. Efter mycket små bataljer över planen minuterna innan så går katalanerna till kontring. Luis Suárez får bollen och gästerna är i underläge. Uruguyanen spelar en diagonalboll mot Messi som dyker upp till höger. Sedan tar argentinaren emot bollen, frispelar Rakitic som hittar tillbaka in till Messi, men emellan kommer Raúl García som råkar spela fram Messi igen. Argentinaren tackar, tar emot och gör 3-1.

FC Barcelona: Bravo; Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba; Rakitic, Busquets, Iniesta; Messi, Luis Suárez, Neymar

Atlético de Madrid: Moyà; Juanfran, Giménez, Godín, Jesús Gámez (Siqueira, 83'); Arda, Gabi (Fernando Torres, 68'), Tiago, Koke; Griezmann (Raúl García, 74'), Mandžukic

Domare: Undiano Mallenco

Varningar: Luis Suárez (59'), Messi (81'); Jesús Gámez (21'), Mario Mandžukic (33'), Juanfran (50'), Tiago (65'), Antoine Griezmann (69'), Diego Godín (83')

Målskyttar: 1-0 Neymar (12'); 2-0 Luis Suárez (35'), 2-1 Mario Mandžukic (57', straff), 3-1 Lionel Messi (87')

Skott: 17-5
Skott på mål: 7-3
Skott utanför mål: 6-2
Skott i målvirket: 0-1
Blockerade skottförsök: 4-0
Bollinnehav: 65,1%-34,9%
Passningsförsök: 589-263
Lyckade passningar: 506-181
Passningsprocent: 86%-69%
Hörnor: 1-3
Offsideavblåsningar: 0-3
Tacklingar: 20-20
Regelöverträdelser: 16-18
Varningar: 2-6