De senaste dagarna har det mesta kring den här matchen handlat om vem som kommer spela på topp hos den röd-vitrandiga huvudstadsklubben. Diego Simeone var inne på att Diego Costa skulle ha det väldigt svårt att spela i mötet med Barcelona på Camp Nou med tanke på den skadan som han ådrog sig mot Athletic Club den gångna helgen, men det visade sig bli en helt annan som faktiskt stoppade honom, men mer om det senare i matchrapporten. På eftermiddagen klargjorde spansk media att Atlético skulle starta med Thibaut Courtois i mål. Samtidigt spelade Juanfran till höger i backlinjen, Miranda utgjorde mittbackspar tillsammans med Diego Godín och till vänster spelade Filipe Luís. Kvällens stora nyhet sett till de brasilianska spelarna var det faktum att Luiz Felipe Scolari fanns på plats för att se matchen. En chans för den brasilianske förbundskaptenen att faktiskt intyga att vänsterbacken existerar.

Atlético spelade ett 4-4-1-1-system där Tiago gick in istället för Mario Suárez som lagets ankare. Bredvid sig hade portugisen lagkapten Gabi som skulle visa sig vara väldigt viktig. Simeone använde sig även av Koke och Arda på varsin kant, men de båda gick väldigt mycket in i mitten av planen, men stannade också ute beroende på vilka typer av situationer som uppstod.

På topp spelade David Villa i en släpande anfallsroll där Diego Costa spelade ensam på topp i en utpräglad anfallsroll.

Primera parte
Precis som i de föregående UEFA Champions League-matcherna mot AC Milan så började Atlético de Madrid väldigt bra under de inledande 5 minuterna av matchen. Det var framförallt de för kvällen gul-blåas kortpassningsspel som stack ut under inledningen, något som också gjorde att man kunde behålla bollen inom laget under en två minuter lång sekvens i självaste inledningen. Det andra bollinnehav slutade i att David Villa fick en möjlighet att skjuta på mål sedan Filipe Luís och Koke kombinationsspelat sig förbi katalanernas presspel och hittat asturiern som sköt ur ganska dålig vinkel samtidigt som bollen seglade utanför Pintos högra stolpe. Det var ganska ofarligt. När hemmalaget således till slut fick igång passningsspelet och började rulla i backlinjen med hjälp av José Pinto i målet, så gick det inte riktigt som planerat. Den gamle Celta Vigo-målvakten är inte Victor Valdés och hade ofantligt svårt i spelet med fötterna i inledningen av matchen. Diego Simeones manskap skickade naturligtvis upp de egna spelarna högt upp i planen och det resulterade i ett jätteläge för David Villa sedan Pinto spelat bollen rakt ut på Filipe Luís. Vänsterbacken spelar direkt på ett tillslag och hittar Villa precis utanför straffområdet innan han går in och skjuter till vänster om Pinto med högerfoten, men bollen går precis utanför mål. Där skulle Atleti tagit ledningen.

Atlético-spelarnas goda inledning kom av sig något efter att Lionel Messi blivit fälld precis utanför gästernas mål. Gabi lyckas inte riktigt hinna ifatt argentinaren som växlade upp och var på väg igenom. Den efterföljande frisparken gick dock rakt i muren. Atlético gör precis som man gjorde mot Milan: man pressar högt upp när man får möjligheten för att hemmalaget inte skall kunna etablera något ordentligt anfallsspel. Vi har spelat ungefär 10 minuter när Diego Costa hamnar i en nickduell med Gerard Piqué på mittplan, något som slutar med att mittförsvararen åker i backen sedan han inte kunnat ta emot sig själv med händerna. Han blir liggande och två minuter senare visar Piqué ganska klart att han inte kan fortsätta. Marc Bartra tar av sig överdragskläderna och ersätter honom. Efter det här händer inte så mycket rent spelmässigt då Barcelona mest flyttar boll i sidled och Atlético-spelarna täcker ytor. När man inte hinner med drar man på sig frisparkar för att på så sätt förstöra rytmen för sina motståndare och man lyckas bra med det hela. Tyvärr åker Koke på en varning i den 19:e minuten sedan han gjort ned Neymar som låg konstant i backen matchen igenom.

Barcelonas första riktiga målchans dyker upp efter 24 minuters spel och det är Neymar som får den. Efter en längre sekvens med kortpassningsspel lyckas slutligen Xavi hitta brasilianaren i straffområdet sedan han tagit sig in i en central anfallsposition och väl där nickar han på mål, men Courtois står rätt och plockar ned skottförsöket ganska lätt. Just under den här perioden har Barcelona kopplat ett ganska klart grepp om bollinnehavet och spelet och Simeones manskap lyckas inte ta sig igenom motståndarnas presspel. Det har gått ungefär 25 minuter av tillställningen när Barcelona får sin överlägset bästa målchans i första halvlek. Efter ett bra samspel där man kombinerat sig in i straffområdet genom att först trycka ned Atléticos backlinje så lyckas Lionel Messi hitta Andrés Iniesta inne i straffområdet. Miranda går bort sig och lyckas inte stoppa argentinarens passning in i sraffområdet, men hela den här situationen slutar med att Godín dyker upp i sista stund för att blockera anfallarens jättechans med en mycket snygg glidtackling. Det var första gången som Atlético-spelarna tvingades till desperation. Hemmalaget pressar på och spelar ganska bra, men har problem att skapa riktigt bra målchanser förutom just den sistnämnda. Mitt i den här pressen försöker Diego Costa springa sig loss i mitten av planen, men han känner att det gör ont i baksidan av låret och man ser på honom att det är slutspelat. Han går visserligen av banan, tar sig ett snack med Simeone som ber honom att vara ärlig mot sig själv och framförallt: laget. När han väl klivit in så får han också kliva av: Atlético gör sitt första byte i den 28:e spelminuten. Diego Costa kliver av och in kommer Diego Ribas.

Det händer inte så mycket under en tiominutersperiod och det är precis samma sak som tidigare: Barcelona håller i bollen, Atlético spelarna står rätt i sina positioner och täcker ytor förnämligt. Hemmalaget är dock betydligt mer sugna på att gå framåt i banan, något som är ganska uppenbart. Det gör också att Diego Godín tvingas ingripa ett par gånger under den andra delen av halvleken. Atlético-spelarna är bra med i presspelet, men drar på sig ganska många frisparkar. Det är också någonting får konsekvenser när Gabi fäller Neymar på Filipe Luís vänsterkant när han är på väg igenom. Lagkaptenens besvikelse är fullt förståerlig för man kunde ha behållt bollen på ett bättre sätt i sekvensen tidigare. Barcelona skapar inte några farligare målchanser, det känns bara farligare än det är med tanke på att publiken på Camp Nou är på tårna just när chanserna dyker upp. Marc Bartra hade en nick på en fast situation som gick långt utanför Courtois vänstra stolpe och Jordi Alba försökte på volley i slutet av halvleken.

Vi är inne i 41:a minuten när Courtois tvingas göra en räddning, men även den är ganska lätt. Den här gången har Dani Alves följt med i anfall, kommit in bra och slagit ett inlägg i mitten av straffområdet. Messi lyckas komma till sin rätt och nickar, men Courtois slänger sig till vänster och räddar nickförsöket som är lågt. Under de sista minuterna av första halvlek är Atlético väldigt bra på att hålla i boll och det gör man framförallt genom ett bra kombinationsspel mellan Koke, Diego och Filipe Luís. I den första tilläggsminuten får Villa en fin möjlighet att skjuta på mål sedan man tryckt sig kvar i motståndarnas straffområde, men Pinto gör en väldigt fin räddning. Det är Gabi som slår en enormt bra frispark från mittplan när ingen har uppfattat att Villa springer i djupet bakom Dani Alves, anfallaren tar ned bollen och skjuter med högerfoten, men Pinto är snabbt nere. Det är mållöst när vi går till halvtidsvilan.

Segunda parte
De båda lagen är väldigt snabbt ute på Camp Nous gräsmatta i andra halvlek, något som gör att den tyske domaren Felix Brych kan blåsa igång halvleken tidigare än förväntat. I jämförelse var den andra matchen mellan Manchester United och Bayern München fyra minuter före. Barcelona såg ganska bra ut spelmässigt i inledningen av andra halvlek och man satte genast fart på sitt anfallsspel för att försöka göra mål på gästerna. Det var framförallt genom vänsterkanten som man koncentrerade en stor del av sina anfall. Neymar rörde sig över styra ytor och fick friheten att gå från kant till kant, det i sig resulterade i flertalet skottförsök. Vi har spelat 52 minuter när Juanfran åker på en varning sedan han stoppat upp en kontring på mittplan, men där domare Brych gav fördel till hemmalaget. Korrekt beslut och kanske var det bra att högerbacken stoppade upp katalanerna som tappade i fart, men ändå fick fortsätta anfalla. Under den här perioden har Atlético-spelarna förtvivlat svårt att ta sig ur Barcelonas mycket framgångsrika presspel, mycket pg.a. det faktum att man tvingas spela kort hela tiden och inte har ett längre alternativ i Diego Costa eller Raúl García. Den enda spelaren som egentligen lyckas vinna boll emellanåt är Gabi, men hans passningsspel när han vill sätta igång kontringslägena är int tillräckligt bra.

Efter 56 minuter lyckas således Diego, som gjort ett bra inhopp fram tills dess, skapa lite andrum sedan Iniesta fällt honom på mittplan. Gabi spelar en kort frispark till just Diego, som tar emot bollen från 35 meter, vänder sig om och tar sig bort från Xavi innan han drar till med en riktig projektil i vänster kryss. Bollen pressar sig bort från Pinto i målet och det spelar ingen roll att han har en hand på densamma, den går i mål. 0-1 till Atlético de Madrid på Camp Nou som plötsligt är jättetyst. Vilket mål!

Minuten senare går Barcelona till anfall, men det slutar med att Jordi Alba fäller Juanfran och drar på sig en varning pg.a. protest. Frustrationen lyser igenom hos Barcelona-spelarna. Atlético har en kortare period där man får med sig några domslut och därmed en viloperiod. Strax därpå börjar Barcelona-spelarna att sluta spela runt bollen i sidled och det är Sergio Busquest som är först med att göra det hela. Hans skott från distans går till vänster om Courtois mål, men målvakten slänger sig och gör en kvalificerad räddning. Med belgarens mått mätt så är det en ganska stabil räddning, men så är han ju enormt stor och har en speciell räckvidd. Katalanerna vill bryta mönstret. När man sedan anfaller längs Atlético vänsterkant med Dani Alves och Xavi som passningsläggare hänger inte riktigt Filipe Luís med, men högerbackens skott är stenhårt och går rakt på Messi som försöker brösta in bollen i mål, men det är omöjligt även för geniet från Rosario.

I den 68:e minuten gör således Gerardo Martino sitt första byte: av kliver Cesc Fàbregas, in kommer Alexis Sánchez. Nu vill man ha ett något rakare spel med ytterforwards som bryter in sig bakom Atléticos backlinje och framförallt ytterbackar där löpningar utan boll är en nyckel. Simeone är inte sen med att agera. Han plockar av Villa i den 70:e minuten och José Sosa ersätter honom. Ett konstigt byte som gör att Atlético spelar utan någon spjutspets. Atlético-spelarna fortsätter att ha problem att ta sig ur Barcelonas presspel och det är just så som katalanerna kommer att göra mål. Efter en situation där Arda försöker vända sig om med bollen blir han slutligen nedgjord av inhoppande Alexis. Turken tappar kontrollen på bollen, Barcelona-spelarna förflyttar den till höger sett från Atléticos håll och Iniesta slår en perfekt utsida mellan Juanfran, Sosa och Miranda samtidigt som Neymar kommer in i en perfekt position för skott. Brasilianaren skjuter med högerfoten, skruvar och sätter kvitteringsmålet till vänster om en chanslös Courtois.

Energinivån höjs väldigt mycket inne på Camp Nou och Atlético är satta under rejäl press. Någon minut efter kvitteringsmålet är Barcelona mycket nära att ta ledningen sedan Atlético-spelarna rensat bollen rakt ut på Iniesta som dröjt sig kvar utanför straffområdet. Mittfältaren tar emot bollen och skjuter från distans bakom en skymd Courtois som inte ser bollbanan. Många spelare står skymmer honom, men belgaren gör en klassräddning och förhindrar ett ledningsmål för hemmalaget. Atlético-spelarna är illa ute två gånger till innan Barcelonas enorma press efter målet avtar någorlunda, men båda gångerna lyckas man få undan bollen antingen i sista stund eller precis innan sista passningen skall in i straffområdet. Simeone förstår snabbt att han måste göra något. Tillsammans med Mono Burgos tar han beslutet att plocka av Arda Turan som är väldigt trött. In kommer Cebolla Rodríguez. Vi har då spelat exakt 77 minuter.

I den 80:e minuten drar Diego på sig en varning sedan han fällt Busquets och Atlético behöver varje paus de kan få i det här läget. Atleti-spelarna springer och sliter, men Iniesta är överallt och han kombinerar precis allt. Samtidigt som Barcelona-hymnen ringer runt Camp Nou fortsätter "Los Guerreros del Cholo" att täcka ytor över hela planen. Det är inget lätt jobb, speciellt så  här i sluttampen av matchen. Hemmalaget får en jättechans att ta ledningen i den 85:e minuten sedan man återigen tvingat kvar Atlético-spelarna vid eget straffområde. Koke fäller slutligen Alexis och Messi står vid bollen för en frispark från ungefär 25 meters avstånd till höger. Argentinaren skjuter med vänsterfoten, men Courtois sträcker ut och gör en kvalificerad räddning. Den bollen var nog på väg utanför mål i ärlighetens namn, men hörna blir det. De sista minuterna handlar bara om att hålla i 1-1 och det är precis vad Atlético-spelarna lyckas göra. Sosa får en varning sedan han slarvat vid eget straffområde, men kommer undan med det den gången. I slutet försöker man bara slå långt för att eliminera farliga situationer, försöka ta sig ur pressade situationer och i slutändan får man även ett läge att slå en fast situation..trodde alla. Felix Brych blåser av efter 93 minuters spel och matchen slutar oavgjort. Koke är förbannad av naturliga anledningar och i vanlig ordning hade det här aldrig hänt om det var exempelvis Barcelona som fick möjligheten att slå en sista frispark. Nåja, det är i alla fall ett bra resultat.

FC Barcelona: Pinto; Dani Alves, Piqué (Bartra, 12'), Mascherano, Jordi Alba; Xavi, Busquets, Fàbregas (Alexis, 68'); Neymar, Messi, Iniesta

Atlético de Madrid: Courtois; Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luís; Arda (Cebolla Rodríguez, 77'), Gabi, Tiago, Koke; David Villa (Sosa, 70'); Diego Costa (Diego, 30')

Domare: Dr. Felix Brych (GER)

Varningar: Iniesta (56'), Jordi Alba (58'); Koke (19'), Gabi (38'), Arda (44'), Juanfran (52'), Diego (79'), Sosa (90+1')

Målskyttar: 0-1 Diego (56'), assisterad av Gabi, 1-1 Neymar (71'), assisterad av Iniesta

Skott: 19-6
Skott på mål: 6-2
Skott utanför mål: 7-2
Skott i målvirket: 0-0
Blockerade skottförsök: 6-2
Bollinnehav: 71%-29%
Passningsprocent: 90%-67%
Offsideavblåsningar: 0-3
Hörnor: 8-1
Tacklingar: 26-35
Regelöverträdelser: 16-24
Varningar: 2-6
Utvisningar: 0-0