Ett Athletic som började våren lika snubblande som man genomförde hösten tar idag med tre matcher utan förlust i ryggen, emot bottenkollegan Espanyol.
 
Det är två lag som försatt sig i en position där man är i konstant behov av poäng. Espanyol har hunnit byta tränare under året till Javier Aguirre. Att hemmalagets Bielsa klarat sig såpass länge och inte riskerat att få sparken beror till stor del på att han anses vara en del av ett långsiktigt projekt i kombination med det förtroende han arbetade upp under fjolåret.
 
Det här är två lag som brukar spela jämnt mot varandra. De senaste åren har två saker varit genomgående för mötena mellan lagen, relativt många mål och Llorente gör åtminstone ett. Det sistnämnda kommer dock inte att hända ikväll då Llorente är skadad och inte ingår i truppen.
 
Om Aguirre tagits in för att hålla kvar Espanyol och satsar på pålitliga rutinerade namn som han vänt skutan med så fortsätter Bielsa med sitt långsiktiga projekt vilket tillsammans med skador gör att det är ett ungt gäng han ställer på banan ikväll.
 
Athletic mönstrar följande trupp:
 
Iraizoz, Toquero, Aurtenetxe, Laporte, San José, Iturraspe, De Marcos, Ibai, Raúl, Susaeta, Iraola, Isma López, Muniain, Aduriz, Ander Herrera, Castillo, Igor Martínez och Ramalho.
 
Tanken var fram till Gurpegis skada under veckan att man skulle starta Gurpegi i backlinjen bredvid Laporte och låta Mikel San José vara kvar som defensiv mittfältare, en position han skött med den ära på slutet. Nu flyttas istället San José ner på mittbacken och Iturraspe tar den defensiva mittfältsplatsen vilket leder till följande startuppställning för Athletic Club:
 
I mål Gorka Iraizoz, backlinje med Iraola, Laporte, San José och Aurtenetxe. Mittfält med Susaeta, Ander, Iturraspe, De Marcos och Muniain. På topp såklart Aritz Aduriz.
 
Startuppställningen i Espanyol kommer att bestå av idel kända namn med spelare som Sergio Garcia, Capdevila, Joan Verdú, Simao och Stuani på topp. Spelare med mycket rutin som vet hur man står rätt men som också vet hur man vinner matcher och som kan göra många mål. Det syntes inte minst i senaste hemmamatchen mot Levante som man vann med 3-2.
 
Det här är en match där gästernas rutin och skicklighet kommer att ställas mot hemmalagets entusiasm, bollkontroll och explosivitet. Det är en match där det definitivt finns möjlighet att få se många mål och underhållande fotboll.
 
För Athletic är nycklarna till seger att få första målet, att mittbackarna San José och Laporte kan hålla den defensiva koncentrationen, att man som i de senaste klarar av att hota från annat håll än Aduriz. Om dessutom Iker Muniain fortsätter att bli bättre efter en lite seg första del av säsongen så kan det bli riktigt bra för lejonen från Bilbao.
 
Om däremot Espanyol lyckas göra första målet och sen använda sin rutin till att styra spelet dit man vill så kan det bli tungt för de rödvita.
 
Jag hoppas ju såklart att talangen, farten, explosiviteten i Athletic ska vara det som fäller avgörandet idag men mest av allt tror jag att vi kan se fram emot en riktigt underhållande match med två lag som spelar en attraktiv fotboll.
 
Aupa Athletic