Ja det här var ju en  match som redan var avgjord innan domaren hade blåst igång den, Barcelonas och Real Madrids fotbollsförbu.... förlåt det Spanska fotbollsförbundet hade tidigare bestämt att matchen skulle spelas på lördag kl 22 allt för att Barcelona skulle hinna vila ordentligt inför sin CL retur på tisdag när man tar emot Milan på Camp Nou. 

Något som man helt och hållet bortsåg ifrån var att Athletic spelade bortamatch i Europaleague så sent som på torsdagskvällen där man inte gick av  Veltins-Arena i Gelsenkirchen förrän kl 23:00. Det betyder alltså mindre än 48 timmars vila samt en resa på cirka 145 mil innan man skulle kliva in på Camp Nou.  Löjligt orättvist men det här är de flesta Spanka lag ganska vana vid...

Guardiola menade att det är sånt man måste vänja sig vid om man vill vinna titlar, undrar om han hade sagt samma sak om matchen hade spelats på söndagskvällen?

Hur som helst hjälper det inte att gnälla utan matchen måste ju spelas.

Med slitna spelare och resturen nästa vecka i åtanke valde Bielsa att vila sina nyckelsspelare, Llorente, Muniain, Amorebieta och Herrera.

Athletic kom istället  till start med följande spelare

--------------------------Iraizoz-----------------------

Iraola----Javi Martinez--- Ekiza----Aurtenetxe

---------------------Iturraspe------------------------

------------De Marcos-----Inigo Perez---------

Susaeta----------Toquero-------Ibai Gomez


Första halvlek handlar egentligen allt om Barcelona och Athletics målvakt Iraizoz, Barcaspelarna radar upp chans på chans men skjuter man inte utanför så står Athletic keepern i vägen.

Hela halvleken skall det dock inte hålla, i minut 40 dräller Ibai Gomez med bollen och Iniesta blir frispelad och gör inget misstag utan skickar in bollen stenhårt i Iraizoz nättak.

1-0 och det kunde inte vara mer rättvist än så.

Athletic byter in llorente, Muniain och Herrera under andra halvlek  och det förbättrar spelet något men det är väldigt mycket Barcelona ändå. 

Efter en intensiv Barcelona press skall matchen avgöras efter en mycket tveksam straff i 58e minuten. Tello trampar in i Athletics straffområde med Javi Martinez  i släptåg,  efter en lätt touch faller han och bevisar återigen att La Masia inte bara är en av världens bästa talangfabriker utan också världens bästa på att lära ut fina skådespelarfärdigheter.

Domaren går på det och blåser för straff samtidigt som han halar fram ett gult kort för Javi Martinez, obegripligt men sant...

Messi gör 2-0 och allt går enligt planerna. Vid det här laget skall nog Athletic vara glada att det bara står 2-0, sett till chanserna hade nog både 3 och 4-0 varit närmare än ett mål för bortalaget.

Det blir inga mer mål i matchen men Athletic får faktiskt en chans(kan faktikst inte komma på fler) innna matchen är slut.  Muniain är ytterst nära att rulla in bollen bakom Valdez men Pique rensar på mållinjen.

2-0 är som sagt vad ganska smickrande siffror för Athletic  och att Ekiza och Iraizoz  blev bortalagets bästa spelare säger väl en hel del om Barcelonas överlägsenhet, tråkigt dock att lagen inte får tävla på lika vilkor....

Bara att bryta ihop och komma igen, först kvartsfinal returen på torsdag mot Schalke 04 och sedan en mycket viktig hemmamatch mot Sevilla på Söndag.

Aupa Athletic!


En bitter artikel? Absolut men kan man bli annat?