Det kändes som en svår match på förhand. Betis har imponerat och befinner sig på en mycket fin fjärde plats i tabellen. Sedan att Athletic har sett väldigt blekt ut överhuvudtaget den senaste tiden med ett dåligt bortafacit till på köpet öppnade inte direkt för drömmar om någon vinstchans.

Men det fanns ett litet hopp i och med att de rödvita fått vila i tio dagar inför den här matchen till skillnad från Betis som spelade mot Atlético Madrid på torsdagen och har returen att spela på torsdag.

Men om man granskar denna vila så är det fortfarande bara tal om fysisk vila, för någon mental avslappning är det naturligtvis inte tal om i den baskiska klubben. Interna stridigheter och dispyter avlöser varandra gällande uteblivna kontraktsförlängningar, laguttagningar och sportslig motgång.

Någonting som de flesta ansåg vara positivt var att Bielsa till slut beslutat att ge en lite annan uppställning en chans. Nämligen den klassiska 4-2-3-1 istället för den länge valda 4-1-4-1. Argentinaren valde alltså att satsa på att ha två sittande mittfältare framför den ungdomliga mittbacksduon Ekiza och Laporte som fick äran att kampera tillsammans igen pga Amorebietas med både klubb och tränare.

Uppställningen i sin helhet var Iraizoz, Iraola, Ekiza, Laporte, De Marcos, Gurpegi, Iturraspe, Susaeta, Ander Herrera, Muniain, Aduriz.
Med lite hopp om trötta Betis-ben och en ny stabilare(?) uppställning så blåste domare Ayza Gámez igång matchen. Det dröjde inte längre än till andra minuten förrän det var straff till Betis och 1-0. Absolut inte den starten som man önskat sig.

Iraizoz missbedömer sin chans att nå bollen och fäller spelaren istället för få armen på bollen och som vanligt så skickas straffen in i ena hörnet och Gorka ligger i andra. Är det inte konstigt att han aldrig lyckas chansa åt rätt håll? Det är ju mer eller mindre 50 % chans att man väljer rätt.

Ridå ned tror de flesta men på något sätt lyckas Athletic resa sig den här gången med hjälp av den otroligt pålitlige målskytten Aritz Aduriz som i den 41:a minuten kommer fri och läckert lobbar in 1-1. Hur hade vi väl klarat utan honom? Passningen står den alltid så viktiga mittfältskuggen Ander Herrera för.

Athletic har flest chanser och borde väl förvaltat någon av dem men Betis målvakt Adrián gör en supermatch och radar upp kanonräddningar. Det har varit lite av ett tema den här säsongen, att Aduriz gör målen och ingen annan.

Betis har några enstaka chanser att även de avgöra med ett vinstmål men det blir 1-1 och en välbehövlig poäng för båda lagen.

Reflektioner efter matchen
Ander Herreras insats hyllas och även den unge mittbacken Laporte visar prov på stabilitet plus en offensiv ådra a la Javi Martínez eller Piqué om man så vill. En elegant orädd mittback som är så pass intressant att man inte saknar Amorebieta ett dugg. Med Ekiza och Laporte som mittbackar så har vi en perfekt matchning. Ekiza med sitt lugn och kunnande och Laporte med sin teknik och passningskicklighet så kan det bli ett mycket intressant mittbackspar. Sen skadar det ju inte om Exteita värvas in som konkurrens till dessa två. Man ska komma ihåg att Laporte är ung och skall inte nötas ut i förtid.

Muniain gjorde en pigg insats med sin fart och vilja att utmana. Vänsterbackspositionen är fortfarande ett stort frågetecken då varken De Marcos gjorde någon överdrivet lugn där ute, men som helhet kändes det stabilare bakåt och därav lite mer vågat framåt.

Fortsätter vi på det här spåret så kanske vi till och med tar oss upp över mitten i tabellen?