Medverkande:

el Flaco: skribent Barcelona
Markus Inanoglu: skribent Barcelona
Emily Ottosson: redaktör Barcelona


Barcelona besegrade City med 2-1 på Etihad i tisdags, men trots det verkar känslan bland de flesta culés vara besvikelse. Vad säger du om matchen och resultatet? Hur kostsam kan Messis straffmiss bli?

el Flaco
– Det är en märklig känsla man hade efter slutsignalen då resultatet är väldigt bra att ta med sig till Camp Nou, men man hade en bitter eftersmak efter straffmissen. Vi hade en chans att definitivt avgöra dubbelmötet och tog inte den. Trots det finns det all anledning att vara optimistisk inför returen. Vi visade ännu en gång att vi är överlägset bättre än City och även om Messi missade straffen stod argentinaren för en brutal insats och ledde laget till seger. Vi får bara inte tappa detta.

Markus
– Barcelona vann rättvist och imponerade stort i framför allt den första halvleken. Det var ett fokuserat och hungrigt Barcelona som visade sin klass. När man spelar på den höga nivån som man långa stunder gjorde mot Manchester City så är det frågan om det finns något lag där ute som kan slå katalanerna. 

Det var härligt med Barcelonas styrkebesked mot City, men matchen lämnade ändå en fadd eftersmak hos mig på grund av att Lionel Messi missade straffsparken. Han var nog bäst på plan och hade en utmärkt chans att sätta pricken över i:et med ett väldigt tungt vägande mål. Ändå tror jag att Barcelona kommer att dra fördel av sin 2-1-seger och avancera i Champions League. Jag är säker på att Messi längtar till returmötet mot City och att han kommer göra sitt yttersta för att måla då.

Emily
– Med tanke på straffmissen känns resultatet lite surt, även om en 2-1-seger på bortaplan självklart är ett mycket bra resultat att ta med sig till returen. Ser man bara till resultatet är jag nöjd, men om man har i åtanke hur matchen såg ut är siffrorna i underkant och vi borde ha fått med oss åtminstone 3-1, kanske till och med 4-1. I första halvlek dominerade vi fullständigt och City hade inte mycket att komma med. Spelet såg riktigt bra och säkert ut och till och med mittfältet såg bra ut. I andra halvlek sänktes tempot något och det var som om vi bjöd i City i matchen. Jag vet inte om Lucho bara ville spela av andra halvlek och åka hem med 2-0 i bagaget, men det kändes inte som helt rätt taktik. Det såg lite slarvigare ut i andra och det var just efter ett misstag som City gjorde mål. 

Överlag gjorde Barcelona en riktigt bra match och visade att vi är att räkna med i CL. Messi gjorde lite som han ville och är så överlägsen alla andra att det nästan inte känns rättvist. Leo spelar i sin egen liga och ingen kommer någonsin att komma upp dit. Tyvärr var Neymar rätt under isen och vägde väldigt lätt i duellerna. Brassen uträttade inte särskilt mycket och hade svårt att ta sig fram på vänsterkanten. I försvaret var Piqué en mur och såg ut som Piqué från fornstora dagar. Efter förlusten mot Málaga var det härligt att se att vi snabbt var tillbaka i fin form och City var flera nummer för små för att kunna rå på Barcelona. Trots det känns resultatet som sagt lite surt, men i slutändan tror jag inte att Messis straffmiss får någon betydelse.


Mot City gjorde Luis Suárez för första gången i sin Barcelonakarriär två mål i en och samma match och han kunde knappast ha valt ett bättre tillfälle. Uruguayanens skärpa framför mål har lyst med sin frånvaro hittills under säsongen, tror du att han är på väg att komma igång på allvar nu? Vad tycker du om han insats i Manchester?

el Flaco
– Suárez gjorde förmodligen sin bästa insats i Barça-tröjan på Etihad och det var både bra för honom och för laget. Det var till såna där matcher som man värvade honom till. Det var de målen man efterlyste och han klev fram i rätt ögonblick. Man får hoppas att detta stärker hans självförtroende ännu mer och leder till fler viktiga mål längre fram. Samarbetet med Messi och Neymar har sett bra ut och de hittar varandra mer och mer för varje match.

Markus
– Luis Suarez må inte ha öst in mål i Barcelona hitintills, men har ändå varit en mycket värdefull pjäs. Han är en hårt arbetande anfallare som löper mycket och tar ett stort defensivt ansvar. Vidare går han gärna på djupet, tenderar att spela rakt och skapar många målchanser för både sig själv och sina medspelare. 

Vid sina två mål mot Manchester City visade han hur giftig målspottare han är i sina bästa stunder. Han gjorde i övrigt en bra match, men utöver målen stod han inte för en spektakulär insats. Det är viktigt för hans självförtroende att han gör mål. Jag tror att han kommer att förbättra sin målstatistik för Barcelona under våren.

Emily
– Även om Suárez har sett ut som en blind man framför mål alldeles för många gånger tycker jag att han bidrar väldigt mycket i Barcelonas anfall. Han kämpar, han löper, han pressar och hans rörelsemönster skapar yta för både Messi och Neymar. Han gjorde det bra mot City, men jag tror inte att en bra match gör att Suárez på något magiskt sätt kommer tillbaka till toppform direkt. Han håller fortfarande på att anpassa sig till Barcelonas spel och man måste ge honom tid. Vi känner väl alla till nummer 9-förbannelsen – ingen som har burit tröja 9 efter Eto’o har kommit upp i normal standard i Barcelona. Vi får se hur det går för Luisito, trots alla missar tycker jag ändå att det ser bra ut. Han skapar lägen åt sig själv och åt medspelarna, problemet är bara att han inte förvaltar sina chanser. Så länge han skapar något är jag inte orolig och även om han inte kommer igång fullt ut den här säsongen tror jag att det kommer att se helt annorlunda ut nästa säsong.


Gerard Piqué har varit i strålande form på sistone och känns helt given i startelvan. Platsen bredvid honom i mittlåset känns dock mer öppen. I somras insisterade Lucho på att köpa Mathieu, men Mascherano tycks gå före fransmannen i rangordningen medan Bartra allt som oftast får följa matcherna från läktaren. Vem borde ackompanjera Piqué i försvaret?

el Flaco
– Jag har länge sagt att Marc Bartra borde vara en av mittbackarna. Mascherano visar mycket vilja  och hjärta, men jag ser mer framtid och potential i katalanen och Mathieu har jag inget förtroende för alls. Förstår inte vad Bartra måste göra för att bli given i startelvan. Varje gång man ser honom lira gör han ett bra jobb. Naturligtvis vet man inte vad som sker under träningarna och inställningen som ynglingen visar upp bakom kulisserna, men prestationerna på planen går inte att klaga på.

Markus
– Jag vill helst att Javier Mascherano ska spela som defensiv mittfältare. Han gör nog sig själv mest rättvisa på den positionen. Med tanke på att Sergio Busquets är förstavalet på mittfältet för Luis Enrique och jag gärna vill ha Mascherano i startelvan så tycker jag att argentinaren ska ackompanjera Gerard Pique i mittförsvaret. Över lag är han en strålande mittback, trots att han till och från går bort sig lite väl billigt i sin iver att vinna bollen. 

Vidare vill jag gärna att Marc Bartra får mer speltid i försvaret. Han har goda egenskaper och är fortfarande relativt ung. När han väl har fått spela har han gett ett tryggt och säkert intryck. Jag skulle inte protestera om han gick före Jeremy Mathieu i rangordningen. Det betyder inte att Mathieu har varit undermålig. Tvärtom har fransmannen varit stabil och bra.

Emily
– Inte för att jinxa nåt nu, men Piqué ser ut som han gjorde i fornstora dagar och det är verkligen underbart att se. Vi har saknat en riktig ledare i försvaret sedan Puyol huserade mer i sjukstugan än på plan och även om potentialen har funnits i Piqué har han känts för omogen och stundtals okoncentrerad för att kunna leda ett försvar. Nu verkar det dock ha vänt. Även om Piqué aldrig kommer att bli någon Puyol har han tagit stora kliv framåt under de senaste månaderna och han har hållit både en hög och jämn nivå, om vi bortser från bjudningen till Villarreal i ligamötet i början av februari.

Jag är väldigt svag för Bartra och hade gärna sett ett mittlås bestående av Piqué och Bartra. De senaste två säsongerna har Bartra tagit flera steg framåt i sin utveckling trots att han har fått ett begränsat antal minuter på plan. Jag är helt övertygad om att regelbunden speltid hade gjort att Marc hade tagit det där sista steget och slutligen utvecklats till en världsback. Att han har ett Barçahjärta i klass med Puyol gör ju inte saken sämre.


Pedro har fått sparsamt med speltid den här säsongen och har öppnat upp för en flytt från Katalonien. Är det dags för kanariern att testa sina vingar någon annanstans eller har han mer att ge för Barcelona?

el Flaco
– Pedrito har alltid varit en personlig favorit och jag har svårt att föreställa mig honom i en annan klubb, men om han är den som pushar för at lämna finns det inte så mycket man kan göra. Och ska man vara ärlig så är dagens Pedro inte den vi såg under Guardiolas ledning. Även om kanariern bidrar med bredd och rutin finns det många unga talanger som knackar på dörren hos A-laget som hade kunnat fylla det tomrummet. Som till exempel Deulofeu eller Adama.

Markus
– Barcelona har i Pedro en lojal anfallare av hög klass. Så länge inte Barcelona har en bättre anfallsreserv så vill jag att han stannar i klubben. Jag tror att han har mer att ge för katalanerna. Han har mestadels varit pigg och nyttig när han har fått spela den här säsongen. Dessutom är det stort plus att han inte är en besvärlig avbytare. Han verkar hantera sin prekära situation som reserv på rätt sätt. Han försöker alltid visa sin duglighet och kapacitet när han får chansen och jobbar alltid hårt på planen. 

Även om en sådan spelare av hans sort är uppskattad att ha i truppen så kan jag förstå om han överväger att byta arbetsgivare. Han är 27 år och vill säkert spela mer än vad som är fallet för närvarande. Med tanke på det rådande transferförbudet och att han är den bästa anfallsavbytaren som klubben förfogar över så hoppas jag att Barcelona behåller honom åtminstone över nästa säsong också. 

Emily
– Det känns väldigt tråkigt att säga, men Pedro borde nog lämna Barcelona. Han har tyvärr gått ner sig en del de senaste säsongerna och det känns inte som om han kan konkurrera med någon av Messi, Neymar och Suárez. Han är inte heller någon supersub som man kan slänga in om spelet låser sig, det är inte honom man förlitar sig på för att kunna luckra upp ett slutkört motståndarförsvar som sitter i knät på sin målvakt i slutminuterna av en match. Åtminstone inte nu för tiden. Pedro var fantastiskt bra under Pep-eran, men tyvärr har något hänt som gör att kanariern oftast inte går att känna igen. Han löper och kämpar och ger allt för klubbmärket, men dessvärre känns det inte som att det räcker längre. Han förtjänar att få mer speltid för att förhoppningsvis hitta tillbaka till toppformen och det kommer han inte få i Barcelona. 

För hans egen skull är det nog därför bäst om han lämnar, dessutom har vi otroligt spännande yttrar i Adama och i Deulofeu. Det återstår att se om någon av de kan slå sig in i A-laget med tanke på vilken trio som huserar i anfallet, men det vore tråkigt om en Pedro som inte har framtiden för sig längre skulle sno speltid framför de lovande ynglingarna. Jag måste dock poängtera att jag inte vill att Pedro lämnar i sommar då han bidrar med bredd och rutin. Nästa sommar tycker jag däremot att det är dags för vår kanariefågel att flyga iväg och testa lyckan någon annanstans – både för hans skull och för klubbens.