Medverkande:

Michael Cedqvist: skribent Barcelona
Emily Ottosson: skribent Barcelona
el Flaco: skribent Barcelona
Markus Inanoglu: skribent Barcelona


Det drar ihop sig till åttondelsfinal i Champions League och för Barcelonas del föll lotten på Manchester City, precis som förra säsongen. Hur nöjd eller missnöjd är du med lottningen? Vilka chanser har Barcelona att slå ut engelsmännen och ta sig vidare i turneringen?

Michael
– Som vanligt är det fyra matchserier som ska vinnas, men det är klart att det varit bättre att möta motstånd som Basel eller Schalke. Samtidigt är City ett lag som Barcelona har en liten fördel mot i dagsläget och vi är nog fortfarande knappa favoriter. City är som vanligt starka i serien men gör emellanåt oförklarliga bottennapp och kommer att behöva göra en bra match på hemmaplan för att slippa åka till Camp Nou och jaga boll. 60-40 med fördel Barcelona.

Emily
– Den första känslan när Barcelona lottades mot City var faktiskt besvikelse. Det kändes riktigt tråkigt att lottas mot samma lag som förra säsongen. Nu när det har gått ett tag sedan lottningen lutar jag nog mer åt att vara nöjd med lottningen, även om det självklart är en svår lottning. Personligen tycker jag inte alls att det är roligt att lottas mot de på pappret enkla lagen. Hur kul är det att möta till exempel Schalke och vinna med fyra, fem bollar? Nej, enligt mig ska Champions League vara svårt, det ska vara stormatcher, pompa och ståt, giganter ska drabba samman i episka matcher om Europas gunst, det ska krypa i kroppen, adrenalinet ska pumpa, det ska vara det bästa av det bästa. Nu är visserligen City fortfarande en nykomling i Europacupsammanhang, men de har en tillräckligt bra trupp med spelare i världsklass för att ändå kunna rubba de etablerade jättarna. Men på det stora hela är jag nöjd, jag ser verkligen fram emot matcherna mot City mycket mer än vad jag skulle gjort om Basel eller Shakhtar eller Schalke skulle stått för motståndet, med all respekt för de lagen.

Barcelonas chans att slå ut City känns hyfsat stor, vi får absolut räknas som favoriter, men inte med jättestor marginal. City har så klart alla möjligheter att slå ut Barça också. Det kommer krävas två bra matcher från Luchos mannar, men visst har vi en fördel av att formen är bra, rutinen är stor och det faktum att City aldrig tagit sig vidare från åttondelen.

el Flaco
– När vi först lottades mot City var formen sisådär och det kändes som att vi fick den tuffaste möjliga lottningen. Nu med vind i seglen och många tongivande spelare i form ser det helt plötsligt inte lika dystert ut. Har alltid lagt mer tyngd på hur det egna lagets spel ser ut än vem motståndaren är för att bedöma chanserna för att gå vidare och med vår nuvarande form har vi en mer än realistisk chans att slå ut Manchester City.

Markus
– Jag kan inte säga att jag är nöjd med att Barcelona lottades mot Manchester City i åttondelsfinalen. På pappret är det nog det svåraste möjliga motståndaren som Barcelona fick, utifrån de lagen som man kunde ställas mot i det här skedet av turneringen. I vilket fall anser jag att Barcelona är favorit mot City över två matcher, men man är inte skyhög favorit. Jag gissar att man har 65% chans att slå ut City.


Förra säsongen var det ett mycket defensivt City som tog emot Barcelona på Etihad Stadium. Vilken matchbild förväntar du dig på tisdag? Vågar Pellegrini satsa mer offensivt eller kommer fokus att ligga på att täppa till framför eget mål?

Michael
– Jag såg Chelsea möta PSG på bortaplan och faktiskt lyfta upp så många som 7-8 spelare på offensiva planhalva i uppspelen, så ingenting är omöjligt. Självklart kommer City att fokusera på defensiven som de flesta gör mot Barcelona, och förlita sig på såväl snabbheten hos Agüero som på styrkan hos Yaya och Milner. Jag tror på ett offensivare lag än senast, men snarare marginellt än att det skulle vara någon helomvälvande taktik hos Pellegrini.

Emily
– City kanske går ut lite mer offensivt än sist, men i första hand tror jag att de kommer vilja hålla tätt bakåt. Pellegrini har vid upprepade tillfällen visat att han gärna ställer upp defensivt i stormatcher och jag kan inte minnas att han någon gång har satsat offensivt när något av lagen han har tränat har ställts mot Barcelona. Förra säsongens möte mellan Barça och City gick inget vidare när Pellegrini parkerade bussen och kanske har han lärt sig av misstaget och väljer att köra lite mer anfallsinriktat på tisdag. Med Messi, Suárez och Neymar på topp i Barcelona tror jag dock inte att han kan göra så mycket annat än att ställa upp en ljusblå mur framför eget mål. Det vore självmord att ge en massa yta till vår sydamerikanska anfallstrio, så tyvärr blir det nog återigen en defensiv inställning hos Cityspelarna som lär vara fokuserade på att ligga rätt i positionerna och försöka utnyttja kontringar, som så många andra lag gör mot Barcelona. Personligen hoppas jag att chilenaren går ut mer offensivt än sist och jag tror att det hade gynnat Barcelona, åtminstone om vi har en bra dag där mittfältet fungerar som det ska och framför allt om presspelet sitter som en smäck. Det blir intressant att se hur det kommer att se ut i City på tisdag.

el Flaco
– Pellegrini visade förra säsongen mot oss och även i toppmötet mot Chelsea för några veckor sen att han har en tendens att fega i de viktiga matcherna. Hörde en av hans förre detta spelare från tiden i Malaga berätta att chilenaren alltid vek ner sig när han ställdes mot Barça, att hans beundran för katalanerna gjorde att han valde en defensivare taktik som inte gav resultat. Återstår att se vilken strategi han väljer nästa vecka. Om han kör med en repris från förra mötet i Manchester borde det gynna oss.

Markus
– Barcelona kommer förmodligen att dominera bollinnehavet och större delen av matchen i sig. Men Manchester City är ett starkt lag med många högklassiga spelare. Barcelona kommer att sättas på prov. Men i första hand tror jag att City kommer att prioritera försvarsspelet, åtminstone så länge ställningen är oavgjord. Man kommer att vara disciplinerad i de bakre leden och kommer att satsa på kontringar. Det gäller för Barcelona att se upp med motståndarens attacker. Katalanerna kommer anfalla en hel del och skapa målchanser. City kommer att få stora bekymmer med Barcelonas stekheta anfallstrio.


Barcelona utnyttjar kontringsmöjligheter på ett betydligt bättre sätt nu för tiden än förut. Hur viktigt kan snabba omställningar vara mot ett City som normalt sett är ett offensivt och bollförande lag? Tror du att Barcelona kan tänka sig att överlämna bollen till City för att satsa på kontringar?

Michael
– Visst är det en taktik, men inte en taktik som passar Barcelona i det stora hela. Kan vi utnyttja de få lägen där City lyft upp laget så är det klart värt att chansa ibland, men annars bör laget spela på det sätt man är bekväma med och inte anpassa sig för mycket och låta City föra spelet. Barcelona är ju inte laget som lämnar en spelidé...

Emily
– Nej, jag tror inte att Barcelona medvetet kommer kliva ut på Etihad Stadium med en taktik som går ut på att låta City föra spelet. Att ge bollen till City skulle vara ett misstag och jag tror inte att Barcelona skulle gå segrande ur matchen om vi skulle ligga på försvar hela matchen. Citys offensiv är för bra och Barças defensiv skulle troligtvis inte klara av att bli tillbakapressade av engelsmännen i 90 minuter. Vi borde köra på precis som vi har gjort under hela 2015, hålla bollen inom laget och utnyttja kontringsmöjligheterna när de dyker upp.

el Flaco
– Det vore ett misstag av Barça att ge bort bollen och inrikta sig på kontringar. Även om vi har blivit bättre på att spela rakare och snabbare är vi trots allt som bäst när vi håller bollen inom laget och kontrollerar tempot. Vi bör därmed köra med plan A och försöka spela vårt eget spel. Att vi nu dessutom kan göra mål på kontringar och fasta situationer är bara en bonus och bidrar med välbehövlig variation och detta kommer komma till användning i Champions League.

Markus
– Kontringsspelet är en viktig ingrediens i Barcelonas anfallsspel, men jag vet inte om katalanerna medvetet kommer att fokusera på kontringar. Troligtvis kommer det att förr eller senare dyka upp utmärkta lägen när man kommer att kunna ställa om snabbt. Manchester City är ju hemmalag och kommer då och då att försöka att etablera ett anfallsspel och då kommer Barcelona sannolikt passa på och komma till snabba avslut vid gynnsamma tillfällen när man erövrar bollen.  


Luis Enrique har mixtrat med lite olika startuppställningar i stormatcher under hösten, både mot Real Madrid och PSG, med blandade resultat. Vad tror du om elvan mot City på tisdag? Kommer Lucho överraska eller blir det de vanliga spelarna som får starta? Hur skulle du ha ställt upp om du var Lucho?

Michael
– Lucho har all möjlighet att överraska genom att rucka på uppställningen, men blir det vår klassiska 4-3-3 känns rollerna ganska klara i dagsläget. Busquets har börjat ta sig ur sin dåliga form och lär vara given på mittfältet, vilket tvingar ner Mascherano i mittförsvaret tillsammans med Piqué. Alba/Alves är lika givna som anfallstrion, och förutom Iniesta på mittfältet tror jag på Rakitic tillbaka i startelvan, även om Rafinha är i klart bäst form. Även Xavi har gjort några bra matcher och bör vara med i diskussionerna. Mathieu blir bubblare i försvaret och Pedro, som gjorde sig förtjänt av en startplats efter senaste matchen, får agera bubblare i anfallet. Blir det en taktisk omkastning lär Masch ta det defensiva mittfältet och Busquets i så fall peta ut Rakitic, men jag tror inte Lucho vill spela så defensivt i CL.

Emily
– Luchos experiment verkar vara ett minne blott, men det är klart att han skulle kunna överraska och köra en 3-4-3-uppställning eller liknande. Borta mot City i en CL-åttondel tror jag dock inte att Lucho tänker chansa. Jag både hoppas och tror att han ställer upp med sin numera ihopspelade normala startelva, vilket innebär Ter Stegen i mål, Alves, Piqué, Mascherano och Alba i backlinjen, Rakitic, Busquets och Iniesta på mittfältet och Messi, Suárez och Neymar på topp. Det är åtminstone så jag hade format elvan mot City. Med tanke på att Rakitic brukar få nöta bänk i stormatcherna skulle jag inte bli förvånad om Lucho väljer Xavi före kroaten, men jag tror inte att det är rätt strategi. Rakitic är ingen Xavi som kan hålla bollen inom laget och styra tempot i matchen, men jag tror ändå att kroatens defensiva arbete, tunga skott och förmåga att slå fina bollar på djupet kan bli viktigt mot City. Möjligtvis får Mathieu starta bredvid Piqué i mittlåset, men då skulle jag bli extra nervös varje gång City anfaller. Fransosen har inte levt upp till förväntningarna i stormatcherna hittills och Mascheranos rutin borde gå före alla dagar i veckan. Jag ser dock ingen anledning till att stuva om i den vanliga startelvan och hoppas och tror att Lucho håller med.

el Flaco
– Jag hoppas verkligen inte Lucho får för sig att experimentera med startelvan mot City. I det här skedet av säsongen gäller det att köra med de bästa i toppmatcherna. Precis som han gjorde i mötena mot Atlético. På mittfältet har Luis Enrique kanske fler alternativ att använda sig av, både på pivote-positionen (Busi och Masche) och på interior-platserna (Xavi, Rakitic, Rafinha och Iniesta), men i överlag är jag för att inte testa några nya experiment i en så här viktig match.

Markus
– Antagligen väljer Luis Enrique att starta med sin för dagen bästa tänkbara elva. Han har fått kritik för sitt överdrivna roterande och mixtrande och förefaller ha insett att det är fel sätt att matcha detta världslag. Det är intressant och uppskattat att han har ändrat sig på denna punkt. Han roterar ju fortfarande, men han gör det på rätt sätt numera, mer behärskat, och vid lämpliga tillfällen.

Hur jag skulle formera laget mot Manchester City? Marc-Andre Ter Stegen har vaktat målet i Champions League fram till dags dato. Han har väl inte haft så otroligt mycket att göra hittills, men han har över lag varit bra. Jag skulle ge honom chansen även när det nu är slutspelsdags i denna prestigefyllda turnering. Som ytterbackar vill jag ha Dani Alves och Jordi Alba. Som mittlås den pånyttfödde Gerard Pique och Javier Mascherano. Mittfältet ska bestå av Andres Iniesta, Sergio Busquets och Ivan Rakitic. Egentligen skulle jag inte ha något emot om Xavi tog Rakitic plats, för spanjorens förmåga att hålla i bollen inom laget kan vara särskilt värdefull i en bortamatch av denna karaktär. Ett annat alternativ är att placera Mascherano som defensiv mittfältare och ge plats åt Marc Bartra i mittförsvaret. Angående anfallsfronten väljer jag naturligtvis ut den fruktade trion Lionel Messi, Luis Suarez och Neymar. Med andra ord: MSN.

Således vill jag att Barcelona ställer upp med följande elva:

Ter Stegen

Alves-Pique-Mascherano-Alba
Iniesta-Busquets-Rakitic
Messi-Suarez-Neymar  


Vad är nyckeln till seger för Barcelona på tisdag? Vem ser du som nyckelspelare i Barcelona inför matchen och vem i City är det viktigast att Barcelona får stopp på?

Michael
– Mitt svar är alltid tålamod, och ju tuffare matcherna blir desto viktigare blir det. Vi behöver inte slå ut City redan i första matchen, utan se till att minimera våra misstag och helst få i ett mål eller två. Messi blir givetvis farligast i Barcelona, och Yaya Touré är fortsatt Citys mest kompletta spelare. Matchen kan absolut avgöras av vilket lag som har det bästa innermittfältet.

Emily
– Nyckeln ligger i mittfältet och hur väl Barcelona lyckas med presspelet. Barças mittfält har tyvärr inte alls varit så dominant under Luchos ledning och stundtals har det varit riktigt stora hål där Busquets ofta har lämnats alldeles för ensamt centralt i banan. Det får inte se ut så mot City, då kommer det vara öppen gata för engelsmännen och Hawaiifotbollen lär vara total, vilket inte gynnar Barcelona även om vi nu för tiden är vassa på kontringar. Jag vill se ett tajt mittfält som får stöd under hela matchen och jag vill se en hög press, precis som vi har blivit vana vid de senaste matcherna. Jag vill se ett Barça som vinner tillbaka bollen när City håller på att ställa om och att vi utnyttjar kontringslägena som kommer att dyka upp, vilket jag är övertygad om att vi kommer att göra. City lär vara ganska tillbakapressade och det ger dem ytor att kontra på när vi tappar boll. Kan vi vinna tillbaka den snabbt tack vare en hög, aggressiv och väl fungerande kollektiv press mitt i Citys omställningsförsök tror jag att det kan resultera i åtminstone ett mål.

Nyckelspelare i Barcelona är som vanligt Messi, men jag tror att Neymar kommer ha en stor roll i matchen. Ska vi säga att Messi spelar fram Neymar till ett mål – det känns rätt givet. Samtidigt har Piqué en väldigt stor roll i defensiven. I City är det David Silva och Yaya Touré som vi måste få stopp på – två fantastiska mittfältare, även om de kanske inte varit fullt lika framträdande den här säsongen som förra.

el Flaco
– Luis Enriques Barça har, sedan förlusten mot Real Sociedad, handlat mycket om den sydamerikanska trion längst fram och då är det självklart att Messi, mer än någonsin tidigare, är nyckelspelaren både för sina mål och för de delikata framspelningarna. Visserligen har Neymars senaste insatser hjälpt till att avlasta argentinaren, men när la Pulga tar kommandot råder det ingen tvekan om vem herren på täppan är.  

I City är det i mångt och mycket Touré Yaya som jag håller som den att hålla ögonen på. När han dundrar fram genom banan med bollen under kontroll finns det nog inget eller ingen som kan stoppa honom. I förra mötet på Etihad fick han en väldigt defensiv roll, tack och lov, men skulle Pellegrini våga släppa loss ivorianen på offensiva raider kan det skada oss.

Markus
– Försvaret måste hålla högsta nivå för att Barcelona ska kunna få med sig ett bra resultat. Den här säsongen har Barcelonas försvarsspel varit stabilare än på flera säsonger och om viktiga defensiva pjäser som Busquets och Pique har en bra dag på jobbet så tror jag att Barcelona kommer att vinna på bortaplan igen mot Manchester City. Anfallet ledda av supergeniet Lionel Messi är sannerligen svårstoppat för närvarande, så jag tror att katalanerna gör mål framåt. Beträffande Messi så är det självklart av största vikt att han lyckas komma loss och skapa farligheter i anfallsspelet för att Barcelona ska lyckas få med sig ett gynnsamt resultat hem till Katalonien.

Det går inte komma ifrån att Sergio Aguero faktiskt är Manchester Citys giftigaste anfallare. Han kan göra mål på halvchanser när han är i slag. Följaktligen får man se upp med argentinaren. Sedan är Yaya Touré en spelare som betyder mycket för Citys spel. Han har väl inte varit lysande den här säsongen hitintills, men han är ändå en mittfältsmotor av stora mått. Han är även ett hot med sin genombrottskraft.


Hur slutar matchen?

Michael
– 1-2 till Barca.

Emily
– Hjärtat säger 3-1 till Barcelona, men hjärnan försöker tona ner det hela och säger 1-1.

el Flaco


Markus
– 2-1 till Barcelona. Lionel Messi och Luis Suarez målskyttar.