I veckans upplaga av Estació Blaugrana diskuterar vi Barcelonas offentliggörande av Neymars kontrakt och om det är rätt eller fel att Rosells arvtagare Josep Maria Bartomeu får behålla sin position som president trots att han inte är vald av medlemmarna. Dessutom reflekterar vi kring den årliga februarisvackan och blickar framåt till en eventuell Copa del Rey-final.


Efter mycket rykten och smutskastning mot Barcelonas före detta president Sandro Rosell angående Neymarvärvningen valde brasilianaren att häva sekretessen kring kontraktet och tillät klubben att publicera alla siffror rörande värvningen. Det visade sig att Rosell talade sanning när han sa att Neymars transfersumma var 57,1 miljoner euro och det var till synes inget fiffel med siffrorna. Var det rätt eller fel av klubben att offentliggöra dessa uppgifter?
 
Marcus
- Eftersom det är ett kontrakt mellan klubben och spelaren så är det upp till båda parterna om de väljer att exempelvis göra som de gjorde, häva sekretessen. Det var ett sätt att få fram riktig fakta och stoppa alla spekulationer som spårat ur. Det var också ett sätt att rengöra Rosell's namn, åtminstone i den här affären. Nackdelen kan vara nästa gång man inte väljer att öppna upp ett avtal för allmän beskådning, då det istället kommer tolkas som att man har något att dölja. Men förhoppningsvis har man i alla fall fått slut på den här långdragna diskussionen.

Taher
- Det var rätt eftersom det blev en alltför stor grej av hela affären. Sedan ska det också sägas att nästan med all säkerhet så var det en del ”detaljer” i hela Neymargate som säkert inte gick helt enligt regelboken. Men samtidigt är det sällan det går rätt till vid dessa stora affärer. Det Barça gjorde och som var ganska smart var att man visade alla officiella papper där det knappast går att kritisera ifall man jämför med vilken annan värvning som helst.

Men som allt annat här i Spanien så har det tolkats helt olika beroende på vart man bor i landet. Från huvudstaden är det officiella priset 87 miljoner då man även räknar in Neymars lön under de kommande fem åren och från Barcelona är man envis med att säga att operationen Neymar kostade 57,1 miljoner. Andra kostnader som säkerligen hade med det och göra räknas inte i själva transfern. Slutsats? Så länge Neymar presterar som han gör på plan behöver varken Barça eller spelaren be om ursäkt för något. Den dagen då resten av dessa stora värvningar presenteras och kritiseras i detalj, så kan vi också gå djupare i Neymars fall.

Emily
- Rent generellt tycker jag inte att det ska behöva gå så långt att man ska behöva offentliggöra sekretessbelagda dokument. I just det här fallet hade anklagelserna eskalerat till ohanterliga nivåer och Rosells låga trovärdighet var en bidragande faktor till det. Därför tycker jag att klubben gjorde rätt som la alla kort på bordet och visade att det inte var något fel eller fiffel bakom Neymars transfersumma och det blev även som ett långfinger rakt i ansiktet till de (bland annat mig själv) som tvivlade på att Rosell talade sanning. Risken med att inte offentliggöra alla siffror i Neymars kontrakt är att den här historian troligtvis hade blivit väldigt långdragen och påverkat klubben negativt på lång sikt. I och med att Rosell inte lyckades få ett slut på anklagelserna och spekulationerna genom att stå på sig och berätta att han inte hade gjort något fel, vilket kanske skulle ha räckt om han inte sedan långt tidigare hade tappat i princip all trovärdighet, var det rätt av klubben att offentliggöra uppgifterna och på så sätt sätta stopp för hela den här soppan.
 
 
I samband med Sandro Rosells avgång utsågs dåvarande vice president Josep Maria Bartomeu till Rosells efterträdare, något som väckt en del reaktioner då Barcelona är en demokratisk medlemsstyrd klubb där presidenten ska väljas av medlemmarna. Har Rosell gjort rätt som utsett Bartomeu till president, eller borde det utlysas ett nyval till sommaren?
 
Marcus
- Medlemmarna har valt Sandro Rosell till president och att agera i klubbens bästa intresse, med fullt förtroende att han gör just detta. Man borde lämpligtvis anta och lita på att när han lämnar över mandatet till en efterträdare, att han väljer sin efterträdare som agerar enligt klubbens bästa intresse. Om det var "vem som helst" som tog över mandatet vore det rimligt med ett nyval men det är vice presidenten. Jag tycker alltså att Rosell har agerat enligt klubbens bästa intresse och så länge inte Bartomeu spårar ur så finns det ingen anledning för nyval. 

Taher
- Alltså enligt den bestämmelse som finns så är Bartomeu en helt legitimerad ersättare och kan i dessa fall ta över som president. Kritikerna har främst kommit från andra som gärna skulle vilja se sig själva som president, läs Laporta etc. Enligt min mening så har denna ledning, precis som Laporta, i stort gjort det mesta rätt i klubben. Alltså man måste komma ihåg att de sedan Laporta blev president ända till nu har det förmodligen varit de bästa åren i FC Barcelonas mer än 100 åriga historia.

Att den förra presidenten samt Rosell lovade en del saker som de inte genomförde till slut hör till vanligheterna, tyvärr. Men jag tycker att man alltid ska försöka se det stora hela. Trots alla kritiker går Barça väldigt bra i alla turneringar och har fortsatt göra det under flera år. Detta är väldigt, väldigt svårt och det är bara se med andra topp klubbar i Europa för att se ifall man kan hitta ett annat lag som kan skryta med samma resultat och spel under de sista åren. Med alla kritik mot Laporta, Txiki i sin tid och nu Rosell och Zubi så måste de ha gjort rätt en hel del saker, annars hade klubben inte alls varit var man är idag. Jag är alltid för kritik eftersom det gör att man växer, men man måste samtidigt ha perspektiv och se det stora hela.
 
Enligt mig är det helt ok ifall Bartomeu sitter ända tills 2016 och vi får se hur han, och ännu viktigare laget, kommer klara sig till dess.

Emily
- Det finns alltid två sidor av myntet och även om jag ogillar tanken på en president som inte valts av medlemmarna får jag nog, med lite perspektiv på saken, säga att den nuvarande lösningen med Bartomeu som president nog är den bästa för klubben så som det ser ut just nu. Att riva upp hela den befintliga ledningen mitt under pågående säsong känns som ett rätt dåligt alternativ, även om det rent demokratiskt kanske vore det enda rätta. Däremot bör man fundera på att till sommaren utlysa val som hålls sommaren 2015 istället för att Bartomeu ska sitta till 2016.
 
 
Februari brukar vara en månad då Barcelona ofta hamnar i en liten svacka och det här året började februari med en kostsam förlust mot Valencia på Camp Nou. Detta resulterade i att Barcelona petades ner från tabelltoppen efter att ha prenumererat på förstaplatsen i 59 ligaomgångar. Var förlusten i söndags bara en engångsföreteelse eller finns det någon anledning att tro att februarisvackan återkommer även i år?
 
Marcus
- Barcelona är i otakt och någon behöver ta taktpinnen och leda laget mot segrar igen genom den dominans som många förknippar med Barcelona. Februari är en avgörande månad för om det blir något guldfirande. Jag tror att Barcelona kan vända på allt till sin fördel men man måste höja spelnivån. 
 
Taher
- Mycket bra fråga och ännu svårare att svara på, vi börjar med februarisvackan. FC Barcelona brukar precis som du säger nästan alltid ha en liten svacka runt januari – februari. Detta är inte av slump utan storklubbar brukar planera säsongen på ett sätt att man tar upp formen strax efter inledningen samt att man i slutet på säsongen lyfter sig igen och avslutar den på bästa sätt. Så var det under Peps tid och Barça brukade då komma i storform på slutet av säsongen. Under Titos tid startade vi med allt laget hade ända till januari då det började sakta men väldigt säkert gå ner i tempo och fysisk form.

Tatas lag verkar mer vara det första alternativet. Problemet med laget nu är att man i början av säsongen inte heller hade sin bästa form. Då letade laget efter spelet och medan man vann matcherna så var spelet under all kritik under vissa matcher. Nu när spelet har förbättrats markant så vinner man inte lika mycket. Valenciamatchen är egentligen helt otroligt hur en match kan vända på så pass kort tid. Första halvleken förmodligen säsongens bästa för att sedan kollapsa helt under den andra. Mer än förlusten i sig så oroar jag mig för publiksiffran som sällan brukar svika och har hittills under det nya året varit väldigt lågt. Trots det tror jag att Barça kommer lyfta sig nu och komma i riktigt bra form på slutet. Låt oss hoppas på det.
 
Emily
- Hlebruari brukar inte vara någon höjdarmånad och sedan Peps dagar verkar en svacka vara ”inplanerad” i just februari. Varför kan man ju fråga sig eftersom första matchen i åttondelen i CL spelas då så en ”inplanerad” svacka just då känns faktiskt ganska korkat. Om man nu absolut behöver ha en svacka kanske den kan läggas i typ januari istället.  Hur man överhuvudtaget kan ”planera in” en svacka låter i mitt huvud lite märkligt. Nu är det kanske så att spelarna är vana att gå ner i tempo i februari och då kommer svackan naturligt, men jag hoppas verkligen klubben slutar med jippoförsäsongerna och lägger mer fokus på att utveckla och stärka spelarnas fysik. Inte bara på grund av det ökända Hlebruari, utan rent allmänt ser det ut som att spelarna är långt ifrån den fysik de hade för några år sedan.
 
Om Barcelona är på väg in i den vanliga februarisvackan eller inte är väl egentligen inte så lätt att svara på med tanke på att spelet har svajat en del under hela säsongen. Med undantag för den första halvleken mot Valencia har det ju inte sett överdrivet bra och inspirerat ut på gräsmattan den senaste tiden och det har inget att göra med att det är februari.
 
 
Barcelona tog sig enkelt vidare i Copa del Rey och i semifinal står Real Sociedad för motståndet. Den första matchen slutade 2-0 till Blaugrana, som därmed har ett litet grepp om finalplatsen. I den andra semifinalen gör de två Madridlagen upp om en plats i finalen och Los Blancos har stor fördel efter 3-0 hemma på Bernabéu i det första mötet. Vad tror du om Barcelonas chanser att avancera till final och vem ser du helst som motståndare i finalen om Barcelona tar sig dit?
 
Marcus
- Ett el Clasico skulle vara en mycket intressant final vilket jag hoppas på. Det är också det mest sannolika att det är Real Madrid som står för motståndet. 
 
Taher
- Ifall Barcelona inte gör ett fiasko i returen lär man gå vidare, men det kommer bli tufft. Real Sociedad är ett mycket bra lag som dessutom brukar göra det svårt för Barça på Anoeta. Men 2-0 är ett mycket bra resultat och gör laget ett mål så ska det mycket till för att Sociedad ska göra fyra.

I Madrids fall blev jag faktiskt överraskad att man vann med hela 3-0. Det är nästintill avgjord för marängernas fördel men även där kommer Real få det tufft. Nu tror jag inte att Atleti kan vända på det men man kommer säkert ta mycket krafter från Madrid som kanske kommer senare märkas i ligaspelet.

Men en drömfinal mellan Barça och Madrid som har växt är alltid underbart. Dessutom lär det bli svårt och mötas i Champions eftersom det finns flera bra lag detta år. Men en final i Copa del Rey där halva publiken sjunger Spaniens nationalsång medan den andra halvan buar och en hel del snack, tjafs och kontroversiella beslut som lär diskuteras i efterhand gör att man faktiskt ser fram emot den matchen. De enda som saknas är egentligen Pep och Mou. 
 
Emily
- Efter 2-0 i första matchen har Barcelona ett bra utgångsläge inför returen och borde absolut kunna hålla undan och ta sig till final. Real Sociedad kommer dock inte ge upp och Barcelona kan inte bara åka till Anoeta och ställa ut skorna, då blir det som i Getafematchen i cupen 2007 när Barca hade 5-2 att gå på från första mötet, men på nåt sätt lyckades man med bedriften att förlora med 4-0 i returen i Madrid och så var det tack och hej till cupen det året. Det var inte kul att se då och jag hoppas Barcelona gör allt för att inte tappa det här på Anoeta.
 
Det är ju i princip redan klart att Real Madrid spelar final, jag tror tyvärr inte Atlético kommer vända ett 3-0-underläge. Och visst kanske det är kul med ett el clásico i final men alltså jag känner bara nej, nej, nej. Sen alla clásicos för några år sen är jag fortfarande så trött på Barça-Madrid så jag spyr. Jag minns när el clásico var den största matchen på året, det man såg fram emot i flera veckor och man blev liksom helt avskärmad från verkligheten dagarna innan match för att allt man kunde tänka på var matchen. Hjärtat bultade i turbofart timmarna innan matchen och fokus var på fotbollen, inte på nåt annat. Tyvärr är den känslan fortfarande förstörd för mig efter alla matcher lagen emellan för några år sen. Det blev för mycket fult spel, för mycket bråk, för mycket pajkastning och det tog bort det roliga med rivaliteten. Självklart ska rivaliteten finnas där och det ska vara heta känslor, men det får inte gå överstyr som det gjorde då. Nej, jag hoppas på Atlético men förbereder mig på Real i finalen.