Medverkande:
 
Markus Inanoglu: skribent Barcelona
Emily Ottosson: skribent Barcelona
Michael Cedqvist: skribent Barcelona
 
 
Häromveckan släpptes bilder på vad som kan vara Barcelonas tröjor nästa säsong. De vanliga vertikala ränderna var utbytta till horisontella ränder – för första gången i Barcelonas 115-åriga historia. Vad tycker du om tröjorna, hiss eller diss?
 
Markus
– Jag kan vara lite konservativ när det kommer till en sådan fråga som om matchtröjor. I detta fall kommer ju ändå de blåröda ränderna behållas, därför är jag inte helt och hållet negativ. Ärligt talat så är jag ganska kluven och har jag inte någon bestämd uppfattning om att Barcelona eventuellt ska ha tröjor med horisontella ränder nästa säsong. Ifall denna ändring skulle ske är jag säker på att det inte skulle ta lång tid innan i princip alla fans skulle tycka att de nya tröjorna är helt okej.
 
Emily
– Det blir en fet diss från mig. Att de är groteskt fula stör mig inte lika mycket som det faktum att ränderna är horisontella. Om det nu stämmer att bilderna visar nästa säsongs tröjor kan jag bara hitta en förklaring till att klubben har godkänt en tröja med ränder åt fel håll – pengar. Det gör mig så oerhört frustrerad hur pengakåta den nuvarande ledningen är. Bit för bit håller Bartomeu och hans junta på att bryta ner klubbens identitet. Tröjor med horisontella ränder känns precis lika fel som att Unicef har fått lämna plats för Qatar Airways framtill på tröjan. Att göra en sådan här stor förändring efter 115 års tradition med vertikala ränder skär i mitt blåröda hjärta och det kommer att kännas riktigt konstigt och fel att se Barcelona spela i en hemmatröja med horisontella ränder nästa säsong, om det nu blir så.
 
Michael
– Hiss självklart, jag vet att många människor värdesätter tradition så otroligt mycket, men en tröja är alltid en tröja och jag tycker det är viktigare att vi faktiskt har en matchställ som känns som en bra representation för klubben. Rent estetiskt så är tröjorna väldigt snygga, frågan är dock varför man väljer att byta från någonting så klassisk som våra vertikala ränder. Har det med pengar att göra, måntro?
 
 
Luis Enrique experimenterade rejält mot PSG, vilket föll väl ut resultatmässigt då Barcelona besegrade fransmännen. Vad var din första tanke när du såg startelvan? Var taktiken ett genidrag eller galenskap av Lucho?
 
Markus
– Luis Enrique upphör inte att förvåna mig. Det är alltid synnerligen svårt att lista ut hur han ska formera sitt lag. Jag blev återigen överraskad när jag såg startelvan mot Paris Saint-Germain. Jag tyckte att framför allt att det var anmärkningsvärt att han ställde över ytterbackarna i truppen. Men jag borde inte bli överrumplad. Enrique är den mest oförutsägbara tränaren jag känner till när det gäller startelvan. Hur som helst var det bevisligen inget fel på elvan som startade matchen, för det blev ju en seger. Jag kan inte klaga över vare sig startelvan och taktiken senast. Det har emellertid även hänt att hans experimenterande har misslyckats. Han vågar helt enkelt ta risker och då kan det ibland gå lite hur som helst. Jag är inte alltid särskilt förtjust i hans drastiska rotationssystem, men i slutändan accepterar jag det.
 
Emily
– När den första chocken hade lagt sig kan nog känslan i min kropp bäst beskrivas som skräckblandad förtjusning. Även om jag anser att Luis Enrique tidigare under säsongen har roterat för mycket i startelvan tycker jag att hans försök att utveckla laget i grund och botten är bra. Vad jag däremot inte gillar är att han experimenterar i helt fel lägen, som till exempel i en avgörande match i Champions League. Nu var visserligen Barcelona redan klara för åttondelsfinal, men det hade inte varit särskilt kul att hamna tvåa i gruppen och riskera att lottas mot till exempel Chelsea eller Bayern München. Samtidigt förstår jag honom, det är inte lätt att hitta rätt tillfälle att experimentera eftersom konkurrenterna i ligaspelet radar upp vinster och Barcelona inte har råd att tappa en enda poäng om man vill vara med och slåss om guldet.
 
Det känns dock inte som att Barcelona vann matchen mot PSG tack vare Luchos taktik, utan snarare tack vare individuella prestationer från vår sydamerikanska offensiva trio. Trebackslinjen – eller om det skulle vara en fembackslinje – fungerade inget vidare alls och det var bara Bartra som var stabil och såg ut som en ung, lång och smal version av Puyol. Samtidigt var mittfältarna inte tillräckligt delaktiga i spelet och kreativiteten på mitten blev lidande så Messi fick återigen allt för ofta komma ner i banan för att hämta boll.
 
Därför kan jag inte påstå att taktiken var genialisk, men jag vill inte heller kalla det för galenskap. Hade det varit Pep som hade experimenterat så här hade nog de flesta hyllat honom som ett geni. Med Lucho veckar det finnas lite mer pessimism bland culés, men ingen kan säga att han saknar cojones i alla fall. Gränsen mellan genialitet och galenskap är som bekant hårfin och än så länge balanserar Lucho fint på gränsen utan att tippa över åt något håll.
 
Michael
– Fyra mittbackar, en pivote, en central spelfördelare, en falsk nia, två yttrar och en striker. Det låter ju mer som galenskap än någonting annat och det var min första tanke när jag såg laguppställning. Jag tycker dock att Lucho gör helt rätt, vi spelade ändå inte långt ifrån var vanliga uppställning med skillnaden att Neymar/Pedro ligger offensive än Alba/Alves och att vi får ett stabilare mittförsvar och skapar en bra möjlighet för Mascherano att nyttjas till fullo i en roll som passar honom bättre. Samtidigt gjorde PSG tydligt att man försökte utnyttja kanterna och man lyckades ta sig förbi ett par gånger, men överlag börjar det likna ett allt bättre Barcelona, galenskap eller ej.
 
Tråkigt för Alba dock att han inte fick plats i den annorlunda uppställningen, jag tycker att hans senaste veckor varit formidabla. Mathieu såg långsammare ut en vanligt, och när det gäller en trebackslinje tror jag nog att Alba varit ett bättre val där. Jag hade högre förhoppningar på Busquets i den nya uppställningen, men tyvärr ser han fortsatt kall ut. Positivt dock att Bartra tog för sig precis som flera av anfallarna.
 
 
Barcelona tog den åtråvärda förstaplatsen i gruppspelet i Champions League. På måndag lottas åttondelsfinalerna. Hur ser du på lottningen? Vad är drömlottningen respektive mardrömslottningen?
 
Markus
– Jag hoppas att Barcelona slipper Juventus och Manchester City. Även Arsenal skulle jag vilja slippa. Bland de resterande lagen spelar det mindre roll vilket lag Barcelona ställs mot, då jag ser dem som mer eller mindre jämbördiga och lag som katalanerna borde besegra. Ett lag av Barcelonas klass har inga lag att frukta.
 
Emily
– Jag ser nog ingen riktig mardrömslottning bland lagen som Barcelona kan lottas mot. Det vore skönt att undvika Shakhtar, de känns som en riktig underdog som skulle kunna ställa till det för Blaugrana. I övrigt hoppas jag att Barcelona slipper Manchester City, främst för att lagen möttes i åttondel förra säsongen och det är roligare med variation än att ständigt möta samma lag. Juventus känns också som ett lag att undvika och skulle nog kunna göra det svårt för Barcelona med sitt kollektiva spel.
 
Drömlottningen på pappret är så klart Basel, även om schweizarna har några riktigt fina prestationer i bagaget. Tyska lag är alltid svåra, men varken Bayer Leverkusen eller Schalke känns oöverkomliga. Jag hade inte heller blivit särskilt ledsen om Barcelona lottades mot Arsenal, inte för att det lär bli lätta matcher, utan för att matcherna mellan Barcelona och Arsenal brukar vara underhållande samtidigt som Barça oftast vinner.
 
Michael
– Två år i rad har ju test-lottningen stämt överens med den slutgiltiga lottningen, så jag utgår från att svaret kommer redan på söndag. Det enda laget vi garanterat slipper är ju PSG, men man brukar säga att man måste slå dem bästa för att bli bäst så jag hade inte tackat nej till att få möta Juventus eller City direkt, även om det borde kallas mardrömslottning på pappret. I andra änden hade Basel varit drömlottningen, Real var helt överlägsna i en ganska dålig grupp och jag tror att det hade varit en lätt passage mot kvartsfinalen.
 
Våra motståndare PSG kan gärna få ta sig an Real Madrid så blir vi av med minst en bra konkurrent, och sen skickar jag helst de engelska lagen till Spanien och Tyskland för att som alltid befästa att de engelska lagen inte har i Champions League att göra...
 
 
Trots mängder av högerbackar i truppen är bristen på dem stor med tanke på att Dani Alves lär lämna till sommaren, Montoya är utfryst och lär lämna i januari, Douglas är ett enda stort frågetecken och Adriano är mer skadad än spelklar. Samtidigt hänger transferförbudet över klubben och platsen till höger i försvaret känns väldigt oklar framöver. Vad tycker du om att testa Pedro som högerback?
 
Markus
– Med hänsyn till situationen för ytterbackarna kan det vara värt att ge Pedro chansen som högerback. Jag förstår inte riktigt vad som händer med Martin Montoya. Han kändes väldigt lovande när han började spela i Barcelonas A-lag för några säsonger sedan. Den här säsongen har han varit iskall och han ställs ständigt utanför matchtruppen. Även Adriano får numera mycket begränsat med speltid. Douglas tror jag tyvärr var ett dåligt köp och räknar inte med honom på vare sig kort och lång sikt.
 
Emily
– Nja, ska man omskola en offensiv spelare till högerback tycker jag att man borde satsa på Adama. Pedro har nog dessvärre passerat sina bästa dagar och det vore ett smärre mirakel om kanariern skulle hitta tillbaka till toppformen. Skulle han mot förmodan börja leverera på den absoluta toppen igen kan man självklart göra ett försök att ge honom ansvaret på högerbacksplatsen, men i ärlighetens namn känns det mer sannolikt att Adama skulle kunna göras om till en fenomenal högerback. Kanske är det också enda sättet för den unga yttern att slå sig in i A-laget, anfallsplatserna är nog upptagna för en ganska lång tid framöver. Det hade onekligen varit väldigt spännande att testa honom som högerback i alla fall.
 
Michael
– Tyvärr får vi nog inse att Dani och klubben inte kan komma överens, men det smärtar efter han ryckt upp sig och håller god nivå nu igen. Douglas har jag kritiserat tillräckligt, och jag hoppas att Montoya får chansen så snart som möjligt för att vi åtminstone ska ha någon acceptabel spelare kvar på platsen. Test Pedro som högerback? Absolut, men då får vi köpa in bättre mittbackar än Mathieu och Vermaelen. Personligen hade jag lagt grillkol under Zubizarretas kontorsstol och stått bakom med en brandsläckare som jag inte använt förrän Dani Alves fått förlängt eller en högerback av kvalité införskaffats.