Medverkande:
 
el Flaco: forumräv och gästkrönikör Barcelona
Emily Ottosson: skribent Barcelona
Markus Inanoglu: skribent Barcelona

 
På lördag väntar en tuff match när Sevilla kommer på besök till Camp Nou. Vad har du för förväntningar på matchen?
 
el Flaco
­– Att Luis Enrique börjar spela in en klarare startelva och att man får se en tydlig spelidé ute på plan. Mot ett lag som Sevilla, som har spelat bra inledningsviss och ligger på en stabil femteplats i tabellen, går det inte att experimentera.
 
Emily
– Det lär bli en underhållande men tuff match och jag förväntar mig ganska offensiv fotboll från båda lagen. Efter den senaste tidens förluster och dåliga spel är det dags för Luis Enrique att visa vad han går för och att han kan få ordning på Barcelonas problem. Jag hoppas att vi får se ett Barcelona som kontrollerar matchen på mitten, som pressar högt och aggressivt och som blandar possessionsfotbollen med rakare spel och utnyttjar Rakitic och Messis fenomenala djupledsbollar då och då. Jag förväntar mig inte att Sevilla kommer att backa hem och parkera bussen framför Beto i mål, utan att det kommer att finnas yta mellan deras backlinje och målvakt och jag hoppas att Barcelona utnyttjar det på bästa möjliga sätt.

Markus
– Förväntningarna är att Barcelona i första hand vinner matchen och plockar hem tre viktiga poäng. Sedan vill jag att Barcelona börjar spela bättre igen och att många spelare som har underpresterat lite på senare tid höjer sig. Sevilla har inlett säsongen väldigt bra, så katalanerna kommer att behöva göra sitt yttersta för att gå segrande ur striden. Vidare vore det skönt om Luis Suarez lyckades öppna sitt målkonto för Barcelona och att Lionel Messi slår målrekordet i La Liga. Men som sagt det primära är en seger, så att man eventuellt inte tappar mark mot serieledande Real Madrid.   
 
 
I Sevilla hittar vi två utlånade Barcelonaspelare – Gerard Deulofeu och Denis Suárez som båda har gjort bra ifrån sig hittills. Hur högt rankar du de två lovande ynglingarna? Tror du att de har vad som krävs för att ta en plats i Barcelonas lag nästa säsong?
 
el Flaco
­– Jag måste erkänna att jag inte har sett så mycket av dessa två, fast med tanke på vår nuvarande situation med transferförbud och en kommande generationsväxling hade det inte skadat att ge de en chans. Skulle de ta en plats i truppen och bidra med bredd och alternativ hade nog bara varit positivt. 
 
Emily
– Jag rankar båda två väldigt högt och tror absolut att båda kan ta en plats i Barcelonas trupp nästa säsong. Att ta en plats i startelvan kan dock bli svårt, åtminstone direkt och kanske särskilt för Deulofeu. Neymar, Messi och Luis Suárez känns givna i anfallet, men bakom dem är det vidöppet i och med att Pedro inte levererar. Det är dock andra anfallare från Barça B som knackar på dörren till A-laget, främst Adama Traore, och även om Deulo borde ha ett övertag mot Adama lär det blonda yrvädret få agera inhoppare om han kommer tillbaka till Barcelona nästa säsong. Visst har han all chans i världen att ta en plats, men jag tror att det ska väldigt mycket till för att han ska rubba på någon av de tre giganternas plats i startelvan. Hans psyke och kanske även hans stolthet fick nog en liten törn när han lånades ut till Sevilla i somras, men om han visar med sin attityd och inställning att han är villig att kämpa hårt för en plats i laget är jag övertygad om att han kommer att ta chansen.
 
I Denis Suárez fall känns det annorlunda. Barcelona har problem på mittfältet och jag är inte så naiv att jag tror att Denis kan komma som en riddare och lösa alla problem, men jag tror att han har en större chans än Deulofeu att slå sig in i startelvan om han gör bra ifrån sig. I Sevilla tycker jag att han har imponerat hittills och det är inte helt lätt att gå rakt in i startelvan i ett helt nytt lag i den högsta divisionen. Men jag tror mycket på Suárez och hoppas att han får en ärlig chans i Barcelona nästa säsong om han kommer tillbaka då, även om det som i Deulofeus fall ska mycket till för att han ska ta en plats i startelvan.

Markus
– I ärlighetens namn har jag sett ytterst lite av båda spelarna i aktion och är följaktligen inte rätt person att uttala om deras möjligheter att slå sig in i Barcelona nästa säsong. Rent generellt går det att konstatera att det är svårt för unga förmågor att ta plats i Barcelona, med tanke på den stentuffa konkurrensen. Det är konstant många unga lovande spelare som aspirerar om några få platser i truppen, men de flesta kan inte beredas plats och säljs eller lånas ut. Under årens lopp har oräkneliga ungdomar varit på gränsen och nära, men i slutändan har de inte haft en framtid i Barcelonas A-lag.
 
 
I söndags var det elva år sedan Lionel Messi gjorde sin debut för Barcelona. Det har varit elva magiska år fyllda med fantastiska prestationer från argentinaren. Vilka är dina tre bästa Messi-minnen?
 
el Flaco
­– Det finns så många att oavsett vilka tre ögonblick man väljer kommer det finns 20-25 andra som mycket väl förtjänar att nämnas i samma diskussion, men ok då. Utan att rangordna de kör jag med Messis första hattrick i el Clásico säsongen 06/07. I ett lag som hade cracks som Ronaldinho, Eto'o, Xavi och Deco var det den unge argentinaren som klev fram och stal showen med en oförglömlig uppvisning.
 
Messis solomål mot Getafe samma säsong i cupen är också en av mina favoritminnen. Likheterna med Maradonas episka mål mot England är skrämmande. Det tredje är Messis prestation på Bernabéu säsongen 10/11 i Champions League. Trots att vi var det bollförande laget hade vi svårt att komma fram till många avslutslägen och det är egentligen Messi som, återigen, kliver fram och avgör matchen och kanske hela avancemanget. Det andra målet var sagolik och man tröttnar aldrig på att kolla på det. Han får det att se så enkelt ut. En Leo Messi i toppen av sin karriär. 
 
Emily
– Oj, vad svårt att bara välja ut tre saker. Det finns ju så oändligt många. Men jag gör ett försök. Messis hattrick mot Real Madrid säsongen 06/07 är definitivt väldigt högt upp bland Messi-minnena. Att som 19-åring åka till Bernabéu och stänka in ett hattrick är galet. Hans fyra mål mot Arsenal i Champions League-kvartsfinalen 2010 måste jag ju bara nämna. Inte bara för att han gjorde fyra mål, men för att han var mer än utomjordiskt bra i den matchen. Slutligen vill jag lyfta Messis solomål mot Real Madrid på Bernabéu i CL-semin 2011, när han tog sig an hela Real Madrids backlinje helt själv, fick de allihop att se ut som ett gäng yra höns och satte 2-0 till Barcelona i matchens slutminuter. Helt makalöst.

Markus
– Mina fina minnen av Lionel Messi är oändliga … I och med det mästerliga spel han har bjudit på till dags dato betraktar jag honom som den absolut bäste i fotbollshistorien. Redan när han var 24 år övertygade han mig om att han är den definitivt störste fotbollsspelaren som har funnits. Intressant i sammanhanget är att han i dag inte är mer än 27 år och har förhoppningsvis åtminstone tre-fyra riktigt goda år till framför sig. Hur de närmaste åren blir beror nog främst på hans fysiska status, men även på hur pass motiverad han är att prestera på yppersta nivå.

För att återgå till den ställda frågan. Jag gillar skarpt hans åtskilliga dribblingsuppvisningar genom åren, men när jag ska välja ut de tre bästa tillfällena i hans karriär hittills vill jag lyfta upp några av hans viktigaste insatser, samtliga prestationer råkar vara från Champions League. Det tredje bästa minnet är när han punkterade finalen mot Manchester United 2009 med sin tjusiga lobbnick i 2-0-segern. Detta var ett skede i hans karriär där han verkligen etablerade sig som bäst i världen. Tvåa bäst är finalen mot samma lag 2011, då han dundrade in ledningsmålet från distans i andra halvlek i 3-1-vinsten. Han var mer eller mindre ohotad som den bäste spelare den här tiden. Mitt favoritminne framför alla andra är hans storstilade uppvisning mot Arsenal i kvartsfinalen 2010 på Camp Nou. Han gjorde fyra mål när Barcelona vann med 4-1. Hans fenomenala prestation gav eko i hela fotbollsvärlden och diskussionen om att han kan vara den främste spelaren genom tiderna tog fart på allvar.
 
 
Vi fortsätter på ämnet Messi. I dagarna har det rapporterats att argentinaren inte är helt säker på sin framtid i Barcelona. Finns det anledning till oro? Tror du att det finns en risk att Messi kommer att lämna Barcelona inom den närmsta tiden?
 
el Flaco
­– Om man ska tro allt som sägs och alla rykten verkar det som att det finns vissa styrelseledamöter som har funderat på att sälja Messi och detta är en av anledningarna till argentinarens frustration med juntan. Jag tolkar hur som helst Messis uttalanden som ett klar subliminal diss mot styrelsen och det känns nästan som att han därmed öppnar dörren för Laporta.
 
Det är klart att risken finns att Messi kan lämna om det finns direktörer som vill sälja honom och om spelaren själv vill ge sig av. Jag ser dock inte hur det hade kunnat gynna klubben oavsett hur mycket pengar vi hade fått från den försäljningen. Den här juntan har visat gång på gång att de är inkapabla att ta vettiga beslut så det hade varit en katastrof att lägga de pengarna i händerna på Zubi & Co.
 
Jag vill inte se Messi lämna under dessa omständigheter. Ännu en klubblegend som måste ta farväl via bakdörren och efter osämja med styrelsen. Precis som under Núñez dagar då både Neeskens och Maradona tvingades ut. Bartomeu verkar vara besatt att följa samma spår som ex-presidenten. Det intressanta hade varit om Laporta kommer tillbaka och lyckas återbygga den starka relationen han hade med Messi tidigare och om det kan återspegla sig på planen och vi får se en comeback av argentinaren. 
 
Emily
– Med den här ledningen kan man aldrig veta. Jag tror inte att Messi själv kommer att be om att få lämna, utan litar på det han alltid har sagt – att han vill avsluta sin karriär i Barcelona. Däremot finns det en risk att ledningen kommer tvinga bort honom och det är inte bara på grund av Messis senaste uttalanden jag tror det. Med allt som har hänt den senaste tiden tror jag inte att Messi känner sig uppskattad av ledningen och för ett år sen kritiserade han Faus helt öppet. Något är helt klart infekterat i relationen mellan ledningen och Messi och jag hoppas bara att det inte kommer driva honom bort från Barcelona. Om det skulle göra det är det definitivt inte för att han själv vill det, utan för att ledningen vill det. Senast 2016 försvinner (förhoppningsvis) den här ruttna ledningen och det är bara att hålla tummarna för att de inte är så otroligt dumma att de säljer Messi.

Markus
– Jag tror inte att Barcelona är villiga att sälja Lionel Messi den närmaste tiden. De senaste dagarna har både hans pappa tillika agent Jorge Messi och Barcelonas president Josep Maria Bartomeu betonat att det inte är aktuellt med försäljning av superstjärnan. Ifall Barcelonaledning verkligen vill behålla Messi har jag svårt att tänka mig att han självmant kommer att vilja byta klubb. I spansk media har det ryktats om att det i klubbledningen finns en och annan person som åtminstone överväger att sälja Messi. Om denna uppgift stämmer är det förståeligt att Messi vacklar lite om sin framtid i Barcelona.

Vidare har nog möjligen det rent sportsliga också betydelse i sammanhanget. Om Barcelona inte vinner någon titel denna säsong kan Messis frustration växa och då kanske han efter moget övervägande nappar på ett lukrativt erbjudande från en klubb i ett annat land. Med allt detta sagt så förmodar jag ändå att han blir kvar i Barcelona i minst tre-fyra år till. Det skulle inte förvåna om han förblir klubben i sitt hjärta trogen.