Medverkande
 
Michael Cedqvist: skribent Barcelona
Markus Inanoglu: skribent Barcelona
Emily Ottosson: skribent Barcelona
Filip Häggberg: skibent Real Madrid
Drilon Pollozhani: redaktör Real Madrid
 
 
Luis Enrique gör sitt första Clásico från tränarbänken på lördag. Är det en nackdel för Barcelona?
 
Michael
– Nej, tvärtom har ju efterfrågan varit på lite nytt blod och Lucho har ju inte varit rädd för att både plocka in nya spelare och bryta lite av det sidledsspelet som laget hade svårt att ta sig ur. Jag ser inget negativt med att han inte har specifik Clásico-erfarenhet som tränare, det är trots allt inte mer än några månader sedan han slog Real Madrid med sitt Celta Vigo.
 
Det blir lite intressant att se hur de båda tränarna matchas mot varandra, Ancelloti kommer ju inte falla ner på samma defensiv som Mourinho brukade göra, och Enrique gör sitt bästa från att bryta sig loss från jämförelserna med Guardiola. Nu får jag dock påstå att Ancellotis Real är favoriter på hemmaplan, så Luis har en tuff uppgift framför sig om man ska ta med sig några poäng hem till Katalonien.
 
Markus
– Rutin från Clasicon skadar naturligtvis inte att ha i bagaget. Ändå kan jag inte tänka mig att det är en nämnvärd nackdel att Luis Enrique i egenskap av tränare aldrig tidigare har varit involverad i något Clasico. Som aktiv spelare var han givetvis med i otaliga Clasicon, dessutom har han spelat för bägge klubbarna i fråga. Visserligen var det många år sedan det hände, men han har i varje fall någon slags erfarenhet av Clasicon. Nu blir denna match ett stort test för honom som Barcelonatränare. Han ger intryck av att ha utmärkt koll på sina spelare och är trogen sin spelidé. Hittills har han lyckats väldigt väl, så jag litar på hans kvalitéer som tränare.
 
Emily
– Visst går det att hävda att hans brist på rutin från att stå vid sidlinjen i ett el Clásico kan vara en nackdel, men ärligt talat tror jag inte att det har någon som helst betydelse. Luis Enrique har mött Real Madrid tidigare och vunnit, visserligen inte som tränare för Barcelona, men ändå. Jag har sett att några culés tycker att Lucho visar prov på viss naivitet i sina startelvor och byten ibland, till exempel när han bytte ut både Neymar och Messi ganska tidigt i andra halvlek mot Ajax och satte in två ungdomar i form av Sandro och Munir, men jag tror att Lucho har full koll på vad han gör och jag älskar att han visar så stort förtroende för ynglingarna. Det känns som om Luis Enrique bryter normen lite och kör sitt race och det är precis sådant som kan förvåna motståndarna.
 
Filip
– Det tror jag verkligen inte, snarare tvärtom. Han har själv spelat matchen för båda klubbar och vet vad det innebär. Stormatcher i allmänhet är en annan femma. Barca har haft en relativt lätt inledning i ligaspelet vilket man inte får glömma när man tittar på tabellen, och vi såg vilka problem man fick när PSG stod för motståndet. Nu är det upp till bevis att visa att man är så bra som tabellen säger.
 
Drilon
– Enrique har ju själv varit med ett och annat Clásico som spelare, så han vet vad det handlar om, rent emotionellt. Han vet dessutom hur det är att spela för både Real Madrid och Barcelona. Att stå vid sidlinjen och orkestrera är nog inte riktigt samma sak, men sitt första Clásico gjorde även Tata Martino i fjol – han lyckades då både med sin taktik och med resultatet. Det vore kanske tryggare för Luis Enrique att få debutera på hemmaplan, men å andra sidan har han något lägre press på sig i Bernabéu. Min tanke är att det inte är en nackdel för Barcelona. Senast en före detta spelare satt på tränarbänken i en Clásico-debut var 2008, i en match som Guardiolas lag lyckades vinna över Schusters dito.
 

Gareth Bale ser ut att missa matchen på grund av en skada. Hur stort avbräck är det för Real Madrid?
 
Michael
– Självklart är det ett avbräck, men jag tror inte att det ska påverka laget allt för mycket. Det som kommer saknas mest är hans snabbhet då det defensivt och spelmässigt finns flera goda ersättare i laget. Visst får Real Madrid ytterligare en dimension i sitt omställningsspel med walesaren, men jag tror nog att man kommer ha både en plan B och en plan C klar inför el Clasico.
 
Markus
– Gareth Bale är onekligen värdefull för Real Madrids offensiv, så det är ett avbräck för marängerna att han inte är disponibel för Clasicot. Men huvudstadslaget har en bred trupp där det finns flera namn som med bravur kan ersätta Bale. Isco och James Rodriguez har visat fin form på sistone. Med andra ord står inte Real Madrid och faller med walesaren. Samtidigt får man komma ihåg att Bale förmodligen är Real Madrids snabbaste pjäs och att han är väldigt nyttig i kontringsspelet. Dessutom, när han har sin dag är han duktig på att komma loss sin bevakare och slå farliga inlägg eller skicka i väg kanoner mot mål. Sammanfattningsvis är hans frånvaro ett bakslag för marängerna, men han är ändå inte oersättlig.  
 
Emily
– Bale är en spelare som skulle kunna skära djupa sår i Barçaförsvaret med tanke på hans snabbhet, så personligen tycker jag att det känns skönt att han troligtvis missar matchen. Om det är ett så stort avbräck för Real Madrid är jag dock inte så säker på. Det enda riktiga avbräcket är just farten han bidrar med och även om Real Madrid är ett av världens bästa lag när det gäller kontringar och Bales snabbhet är viktig kommer inte walesarens frånvaro att vara avgörande för hur matchen slutar. Det finns massor med kvalitet i Real Madrids trupp och avsett vem som tar Bales plats är jag övertygad om att de vitklädda kommer vara oerhört giftiga offensivt.
 
Filip
– Väldigt stort, framför allt mot Barcelona. Jag hade inte varit lika oroad om vi ställdes mot en kontringsstark motståndare där Real ska vara bollförande, men i en match där vi ska stå för den snabba, direkta fotbollen är det givetvis ett stort avbräck. Bales snabbhet är, som vi såg i våras, en av de viktigaste ingredienserna när Ancelotti vill spela på omställningar. James, som lär ta walesarens position, är mer teknisk och är bättre på små ytor vilket passar bättre när Real ska dominera matchbilden. Så ja, Bales frånvaro blir märkbar.
 
Drilon
– Det känns något surt att inte ha honom tillgänglig till matchen. Hans förmågor är i de allra flesta scenarion mycket lämpliga när man möter Barcelona. Det finns täckning i truppen, men varken Isco eller James har det där monstersteget i löpningarna som man helst vill undvika att erfara som försvarare. Med det inte sagt att Isco och James inte har vad som krävs för att leda laget till vinst; tvärtom tror jag, om de nu kommer att starta tillsammans, att deras kvalitéer mycket väl kan ge stora fördelar mot Barcelona.
 

Vilken spelare i respektive lag ser du som det största hotet på lördag och varför?
 
Michael
– Med tanke på säsongsinledningen har väl matchningen Ronaldo vs. Messi aldrig känts mer aktuell, det brukar vara just dessa herrar som blåses upp ordentligt i media och man brukar glömma att det finns två stora lag med mängder av världsspelare bakom dem.
 
Ronaldo är helt ovärderligt i nuläget, men faktum är att Real Madrid troligtvis hade vunnit sina matcher även utan portugisen, om än med 1-0 eller 2-0. Att möta Barcelona är dock inte vilken match som helst, och med tanke på att Ronaldo är spelaren som lyfter laget just nu så kommer han att få det favoritskapet som han så gärna vill ha.
 
Messi å andra sidan ser mer staplande ut, vissa matcher är han åter självklarhet personifierad, medan han ibland tycks ha svårt att hitta sin roll och tappar fler bollar än normalt. Visst har Neymar klivit fram och blivit målskytten, men Lionel ligger fortfarande bakom nästan allt i anfallsväg och är alltid lika omöjlig att läsa för motståndarna.
 
Markus
– Med tanke på att Cristiano Ronaldo är i en hysterisk målform måste jag lyfta upp honom som det största hotet mot Barcelona. Fastän han inte alltid är vidare involverad i spelet är han oerhört skicklig på att se till att komma i målfarliga situationer. Han kan såra ett försvar på olika sätt, genom sin slägga till skott från distans, sitt huvudspel, i samspel med lagkompisar, i snabba kontringar. Han är ständigt hungrig på att göra mål. Barcelona får helt enkelt göra sitt yttersta för att se till han inte kommer till farliga avslutslägen. 
 
Den spelare som Real Madrid gör bäst i att hålla ett vakande öga på är Lionel Messi. Så här långt in i säsongen har han i lika hög grad bidragit med målpassningar som att själv stänka in mål. Han är som bekant ytterst svårfångad med sin kvickhet, dribblingsförmåga, målfarlighet och speluppfattning. Han är rakt igenom ett geni. Det känns som att han har en hjärna i sin gudabenådade vänsterfot. Oftast brukar inte ens de bästa försvararna hålla stången mot honom, så Real Madrid kommer att få det svettigt. Hans målhunger är omättlig och han ogillar att inte ligga överst i skytteligor. Han vill säkert slå målrekordet i La Liga på Santiago Bernabeu.
 
Emily
– Det känns rätt tråkigt att svara Messi och Ronaldo och i normala fall hade jag nog valt andra spelare, till exempel Busquets som jag anser vara den kanske viktigaste spelaren i Barcelona när han är som bäst, vilket han inte har varit den här säsongen. Problemet är att det för tillfället inte finns något som kan motivera att inte välja Messi och Ronaldo, båda två presterar extremt bra just nu och är obeskrivligt viktiga för sina lag, även om jag kanske ser Messi som snäppet viktigare för Barcelona än Ronaldo för Real Madrid.
 
Messi står för i princip allt framåt för Barcelona och skapar fler chanser åt sina medspelare än någonsin. Om (när) Barcelona gör mål på lördag lär Messi antingen vara kreatören bakom målet, spela fram till målet eller själv göra målet. Leo fullkomligen bär Barcelonas offensiv på sina axlar, även om Neymar har avlastat honom i målskyttet lite. Ronaldo då? Portugisen är i sitt livs målform och det känns som om han kan peta in bollen i nät när han vill och hur han vill. Ronaldo har alltid varit en målmaskin, men just nu känns han bättre än någonsin och självförtroendet är högt uppe i atmosfären, vilket är väldigt viktigt för Real Madrid.
 
Jag skulle dock vilja höja ett varningens finger för Isco, som kan ställa till stora bekymmer för Barcelona. Även Rakitic (om han nu startar, det har ju varit tal om att Xavi skulle ta en plats i startelvan på lördag) lär få en oerhört viktig roll på mittfältet när det gäller att stoppa Real Madrids kontringar.
 
Filip
­– Messi och Ronaldo. Svaret är inte roligare än så. Båda har inlett säsongen på ett utomjordiskt sätt och är utan konkurrens bäst i sina respektive lag. Ska jag ta ut två jokrar så är Isco en av dem. Andalusiern har imponerat i stort sett varje minut han har spelat under hösten och i lördags mot Levante var han helt magisk. Man måste också nämna Barcas defensiv, där Mathieu i synnerhet har presterat extremt bra. Inte ett enda insläppt mål i ligan, det blir något att bita i för Cristiano och co.

Drilon
– Benzema och Neymar. För att fokus som vanligt ligger på Cristiano och Messi, medan de förstnämnda bidrar med väldigt mycket. Benzema har varit en nyckel i Real Madrids anfall i synnerhet under Ancelotti; Neymar verkar ha hittat rätt denna säsong och bidrar med mycket mer numera. Håll ett extra öga på dessa två.

 
Vilken matchbild förväntar du dig?
 
Michael
– Det kittlade till lite i magen nu när jag tänker på det. Kanske kan vi få se en riktig kanonmatch på lördag, det har gått ett tag sedan ett Clásico verkligen levde upp till förväntningarna och jag tror att vi kan få se en mängd spelare som vill visa upp sig i världens största klubblagsmatch.
 
Att gissa på hur Barcelona ska spela är ett slöseri med tid så vi kör sammanfattningen; bollinnehav, kortpassningsspel, offensiva ytterbackar, hög press och Messi. Det gäller att klara av så många som möjligt av dessa punkterna och ändå ha lite plats för överraskningar, gärna i form av Neymar och Suaréz.
 
Real Madrid brukar tippas gå offensivt inför Clásico, och sedan kommer man allt för ofta ut med nio försvarare och Ronaldo. I och med att man brutit en hel drös förbannelser det senaste året så tror jag på att ett Real Madrid med självförtroende kommer vilja föra spelet i den mån man kan, men självklart är det i Barcelonas svagheter på kontringar och fasta situationer som man framför allt lär lägga sin tyngd.
 
Markus
– I vanlig ordning kommer Barcelona att försöka äga mycket boll och gå till attack med tålmodigt passningsspel. Det troliga är att Real Madrid kommer att sträva efter att krympa ytorna för katalanerna och sedan slå om till kontringar när tillfällen ges. Jag utgår från att Barcelona till och från kommer att anstränga sig för att överrumpla marängerna med korta, raka anfall. Real Madrid har spelare som tycker om att hålla i bollen inom laget, så man kommer emellanåt göra så gott man kan för att anfalla i normalt tempo med många passningar. Det kommer att bli ytterst intressant att se vilken taktik lagen kommer att ha mot varandra. På senare år har Barcelona varit bollförande laget och byggt upp metodiska anfall, medan Real Madrid har varit tämligen defensivt långa stunder och satsat på kontringar.  
 
Emily
– Det lär se ut på det vanliga sättet – stort bollinnehav för Barcelona medan Real Madrid satsar på sina sylvassa kontringar. Jag måste ändå säga att jag hoppas på att Barcelona testar att lämna ifrån sig bollen stundtals om spelet skulle låsa sig och man får svårt att hitta vägar igenom Madridförsvaret. Genom att låta Real Madrid vara det bollförande laget tar man ifrån dem deras farligaste vapen – kontringsspelet. Barcelona ska absolut gå ut och spela som man alltid gör, men om det skulle låsa sig hoppas jag att Lucho vågar testa något nytt. Om rörelsen, den höga pressen och passningsspelet klaffar lär det gå undan och jag hoppas att Barcelona går in med den inställningen redan från start och tidigt stör Real Madrid. De vitklädda är i riktigt bra form för tillfället och får ses som favoriter i lördagens match, men vi vet alla hur Madridlaget brukar reagera när saker inte går som planerat och därför är det viktigt att få dem i obalans så fort som möjligt.
 
Filip
– Det blir inga konstigheter. Barca har bollen och Real vill kontra. Huruvida hur överlägset bollinnehavet kommer vara för Barca beror mycket på hur Ancelotti formerar sin elva. Väljer han att starta med både Isco och James, vilket mycket tyder på i och med Bales skadefrånvaro, finns det chans att hemmalaget har mer boll än vad vi är vana vid att se i dessa möten. Båda är bollkära tekniker som trivs bäst när man får operera i lägre tempo. Spelar Illarramendi eller Khedira bredvid givna Kroos/Modric vinner Barca bollinnehavet med minst 70/30, det har du mitt ord på.
 
Drilon
– Det lutar mot den klassiska matchbilden. Barcelona kommer i genomsnitt att ha mer boll och Real Madrid kommer i högre utsträckning att köra med mer direkta anfall. I fjol kontrade Tatas Barca med att ligga längre ner i banan, vilket gjorde det väldigt svårt för Real Madrids anfall som förväntade sig en annorlunda bild (detta i första mötet). Under Enrique verkar man inte vilja spela någon nämnvärt direkt fotboll, vilket Tata Martino gjorde anspråk till, och det känns inte troligt att ett sådant scenario inträffar, men taktiken kan givetvis modifieras i en match som denna. Real Madrid har ett något bollskickligare lag tillgodo nu gentemot i fjol, med tanke på värvningarna av Kroos och James, men givetvis även Isco som är väldigt duktig på att hålla i boll. Det kommer att bli en hyperintressant duell i mittfältet just på grund av det. Real Madrid kommer i alla fall som vanligt att tillämpa sin formationshybrid, där man till störst del kommer att falla tillbaka till 4-4-2, men det ska bli upplysande att se hur pass mycket (och effektivt) man klarar av att hålla i gång längre uppställda anfall.
 
 
Barcelona har inte släppt in ett enda mål i ligaspelet den här säsongen och Real Madrid har inte misslyckats med att göra mål i en enda ligamatch. Tror du Barcelona kommer att klara av att hålla nollan i huvudstaden, eller kommer Real Madrid sin vana trogen att göra mål?
 
Michael
­– Det gör lite ont att behöva vara realistisk här, men självklart kommer Real Madrid att göra mål även på lördag. Det är en otroligt imponerande bedrift som Barcelona har stått för, men en fotbollsmatch är inte svårare än att du ska göra fler mål än motståndaren. Jag tror inte heller att det finns något särskilt intresse från laget att hålla nollan, utan jag tror helt och hållet på att de är fokuserade på uppgiften och vill till varje pris vinna matchen, antingen det blir med 1-0 eller 5-4. Frågan är om Ronaldo kommer fira överhuvudtaget om det blir någon annan än han själv som gör det första målet...
 
Markus
– Det vore en smärre bedrift om Barcelona skulle hålla nollan på bortaplan mot ett så målglatt lag som Real Madrid. Å andra sidan är det något lag som har en chans att klara av det så är det onekligen Barcelona. Jag förväntar mig verkligen inte att Claudio Bravo ska förlänga sitt fantastiska rekord med noll inställda mål när marängerna står för motståndet. Känslan på förhand är att det blir mål i matchen och att bägge lagen gör minst ett mål vardera.
 
Emily
– Bravos nolla lär definitivt spräckas. Real Madrid har inte misslyckats med att göra mål mot Barcelona på Santiago Bernabéu sedan CL-mötet i april 2011. Sedan dess har sju el Clásicos gått av stapeln i huvudstaden och Real Madrid har gjort mål i samtliga, så oddsen på att de vitklädda får fira åtminstone ett mål känns extremt låga. Personligen bryr jag inte det minsta om Real Madrid gör mål så länge Barcelona gör fler, men det blir ofta onödigt mycket fokus på saker när det handlar om att slå eller utöka ett rekord. På lördag handlar det inte om att hålla nollan utan att vinna. Om Barcelona inte släpper in något mål är det självklart en bonus, men man åker knappast till Bernabéu med fokus på att hålla nollan.
 
Filip
– Ska nog mycket till om Barca ska hålla nollan, men det blir som sagt en rejäl utmaning för Real. Precis som Barca inte har stött på någon offensiv superkraft i ligan har Madrid inte ställts mot någon urstark defensiv förutom Atletico, och då fick vi bara in ett mål (på straff dessutom).  Men vi är bättre idag än vad vi var då, så nog tror jag på mål.
 
Drilon
– Jag är nästan helt säker på att Bravos nolla kommer att spräckas på lördag.
 

Luis Suárez har inte spelat en tävlingsmatch sedan 24 juni, men kan på lördag debutera för Barcelona. Kan han göra avtryck direkt och näta på Santiago Bernabéu?
 
Michael
– Jag tror ärligt talat att Lucho inte har tagit något slutgiltig beslut ännu, men jag vill definitivt se Suárez från start på lördag. Visst är han inte matchtränad, men det är en spelare som är inköpt för just dessa matcherna och jag tror att han själv inte vill någonting hellre än att komma in och prestera från början. Om han gör mål eller inte är oviktigt för mig, jag vill se honom bidra i anfallen och våga utmana, jag vill se hans samspel med övriga laget och framför allt vill jag inte se några bett eller filmningar. För att gälla Suárez är det högt ställda krav...
 
Markus
– Att döma av youtubeklippen från Luis Suarez senaste match, träningslandskamp med det uruguayanska landslaget häromveckan, är han i hygglig form. Jag tror att han kan bli en joker mot Real Madrid. Han vill säkert visa för sig själv, för Barcelona och hela världen att han är en storspelare av bästa märke. Clasicot är givetvis ett ypperligt tillfälle för honom att visa att han är en fenomenal fotbollsspelare. Samtidigt ska man inte redan nu ha särskilt stora förväntningar på honom, i och med den långa avstängningen och färska klubbytet. I grunden är han så pass skicklig och har vinnarinstinkter utöver det vanliga, varför han definitivt har potential att på en gång avgöra en tät fajt.
 
Emily
– Förhoppningsvis kommer han in från bänken och gör ett mål, men jag varken tror eller hoppas att han får spela från start. Suárez har inte spelat på fyra månader annat än en handfull träningsmatcher och det vore ingen bra idé att slänga in honom från start på lördag. Jag tror att han gör mer nytta om han kommer in i andra halvlek och visst är det möjligt att han gör mål, det hade blivit en riktig drömstart för honom. Samtidigt kan jag inte låta bli att oroas lite för vad han kan tänkas göra när han ställs mot spelare som Pepe, Marcelo och Arbeloa som lär försöka få den smått labile uruguayanen att tända till och göra bort sig. Hur som helst borde det vara självklart att Suárez får speltid, om han gör mål eller inte känns svårt att tippa på förhand, men omöjligt är det definitivt inte.
 
Filip
– Spelar Suarez lär Pepe få ett och annat avtryck på halsen i alla fall! Skämt åsido så tror jag det ska mycket till att Suarez startar. Tveksamt om Enrique vågar chansa med en så pass matchotränad spelare i match av denna dignitet. Jagar Barca mål i slutskedet är chansen större att han blir inbytt, men att Suarez ska vara Suarez-bra har jag svårt att se. Förutom den fysiska biten ska han anpassa sig till spel i en ny liga med nya lagkamrater och nya motståndare. Blir ruggigt imponerad av både Enrique och Suarez om vi får se uruguayanen från start och han dessutom gör det bra.
 
Drilon
– Eftersom han inte har fått spela en enda match med sina lagkamrater överhuvudtaget tror jag inte det är särskilt troligt att han startar matchen – i synnerhet inte då den spelas på Bernabéu. Ett inhopp känns inte helt avlägset. Sammantaget är det inte någon stor chans att han gör avtryck denna kväll, men han har goda kvalitéer, och har jag fel vad gäller hans möjligheter att spela, har jag nog också fel om det andra.
 
 
Till sist. Hur slutar matchen? Vem blir hjälte?
 
Michael
– 2-3 efter ett sent avgörande av Neymar!
 
Markus
– Hjärnan säger oavgjort. Kanske 1-1 eller 2-2. Men hjärtat säger 2-1 till Barcelona. Vid en seger är drömscenariot att en viss Lionel Messi gör Barcelonas båda mål. Det vore mäktigt om han blev tidernas målkung i La Liga på den största rivalens hemmaplan och fick en värdig hyllning av publiken.
 
Emily
– Hjärtat säger att Barcelona vinner, men det lär bli riktigt tufft. Jag säger 3-2 till Barça, Messi tar återigen hjälterollen och skriver historia på Bernabéu när han gör två mål och därmed blir den meste målgöraren i La Ligas historia.
 
Filip
– Ska man vara optimist eller realist? Till att börja med tror jag varken Casillas eller Bravo håller nollan, inte sedan CL-semin 2011 har något av lagen gått mållöst från ett el Clasico. Dock talar mycket för att det blir mer målfattigt än vad vi är vana vid då Barca lär vara rädda för Reals offensiv och inte vågar lyfta upp allt för mycket. Äsch, Ronaldo har lekstuga mot Alves i vanlig ordning och gör två mål. Messi gör ett på straff. 2-1.
 
Drilon
– 4-2 till Real Madrid. Inga straffar delas ut och inga röda kort. Benzema gör ett mål och en assist, Ronaldo gör två mål, en gång framspelad av Isco , en gång av Benzema, och James – framspelad av Kroos – gör matchens sista och avgörande mål. Neymar och Messi står på egen hand, både som målgörare och framspelare, för Barcelonas mål.
 

 
Ett stort tack till Drilon och Filip från Real Madrid-redaktionen som tog sig tid att svara på frågorna!