Medverkande
 
Taher Mortezaie: redaktör Barcelona
Emily Ottosson: skribent Barcelona
Markus Inanoglu: skribent Barcelona
Michael Cedqvist: skribent Barcelona
 
 
Barcelonas inte alltid så imponerande prestationer i ligaspelet efter ett landslagsuppehåll har varit på tapeten förr och nu är det dags igen. På lördag väntar succénykomlingarna Eibar på Camp Nou. De charmiga baskerna har bara förlorat två matcher i ligan, plockat poäng mot bland annat Villarreal och stod upp riktigt bra mot Atlético Madrid på Vicente Calderón. Kan Eibar skaka Barcelona på lördag?
 
Taher
– Hmm, svår fråga. Först och främst kommer det bli väldigt spännande och se hur Eibar spelar. Jag är personligen väldigt nyfiken på deras spelstil efter en del imponerande resultat. Jag älskar lag som spelar mot större lag än sig själva utan något som helst rädsla eller överdriven respekt. Sagt detta så tror jag det kommer bli svårt för Eibar och kunna stå emot i längden. Jag tror det kan bli en svår match för hemmalaget men förr eller senare bör Barça lyckas ta sig igenom. En intressant match kommer det bli.
 
Emily
– Eibar har verkligen alla möjligheter att störa Barcelona på lördag. Kombinationen landslagsuppehåll, taggad nykomling och Champions League-spel plus el Clásico nästa vecka får varningsklockorna att börja ringa hos mig. Självklart ska det mycket till för att Eibar ska kunna plocka poäng av Barcelona, särskilt på Camp Nou, men konstigare saker har hänt och Eibar har inlett säsongen starkt. Nu har de haft lång tid på sig att förbereda sig inför matchen samtidigt som många Barçaspelare har varit iväg på landslagsplikt. Matchen på lördag blir väl antagligen en av de största någonsin för Eibarspelarna och de kommer att kriga till sista sekund. På pappret känns det som om det skulle kunna bli en manita för Barcelona, men i verkligheten tror jag att det kommer bli ganska tufft.
 
Markus
– Visst kan Eibar ställa till det för Barcelona. Bollen är rund och allt kan hända, för att dra en extremt utnött klyscha. Hur som helst är Barcelona storfavorit mot uppstickaren Eibar i hemmaborgen Camp Nou. Fastän många Barcelonaspelare i vanlig ordning under landslagsuppehåll har varit på uppdrag med sina länder så tror jag att Barcelona kommer att greja en seger på lördag. Luis Enrique har säkert god koll på spelarnas status och vet hur han ska disponera sitt stjärnspäckade lag i helgen. 
 
Michael
– Ja det stämmer ju rätt bra att lagets kryptonit är just FIFA-virus och nykomlingar, och även om kombinationen inte är dödlig så finns det anledning till oro. Eibars imponerande inledning visar att det inte går att ställa in skorna och man har utan tvekan möjlighet att överraska. Samtidigt möter man ett stabilt Barcelona på bortaplan, ett lag som fortfarande inte släppt in mål i ligan och som lyckats att avgöra de matcher som man de senaste åren haft svårt med. Så med respekt för motståndet behöver Barcelona bara hålla formen uppe och tre poäng ska vara en självklarhet.
 
 
Luis Enrique har under säsongsinledningen roterat ganska friskt i startelvan. Ett flertal nyckelspelare har kommit tillbaka till Katalonien efter långa resor med sina respektive landslag och Barcelona har en mycket viktig vecka framför sig med matcher mot Ajax och Real Madrid nästa vecka. Med det i åtanke, bör Luis Enrique vila några spelare på lördag?
 
Taher
– Definitivt enligt mig. Samtidigt går det lite mot tankesättet som han har att inga matcher är lätta matcher. Men man ska tänka att framförallt Neymar och Messi kommer båda från långa resor där de båda spelade ganska mycket, Ney spelade alla minuter i båda landskamperna. Kommer bli intressant och vilket lag Luis Enrique väljer att ställa upp med.
 
Emily
– Om vi ser till nyckelspelare som Messi, Neymar, Iniesta, Rakitic och Busquets tycker jag absolut att några bör vila på lördag. Jag tror och hoppas att Xavi och Munir får starta, samtidigt som Bartra får välförtjänt speltid. Kanske borde Luis Enrique testa Mascherano som defensiv mittfältare så att Busi kan vila för en gångs skull. Någon av Messi och Neymar borde definitivt sitta på bänken på lördag, men det känns hugget som stucket vem av dem man ska välja. Egentligen hade det kanske varit bra om båda hade fått vila med tanke på deras långa resor med sina respektive landslag, men tyvärr är anfallsbesättningen inte tillräckligt bra för att förpassa lagets två överlägset bästa offensiva spelare till bänken samtidigt. En anfallstrio bestående av Munir, Sandro och Pedro känns inte särskilt skrämmande för tillfället, även om det hade varit spännande att se.
 
Markus
– Saken är den att Luis Enrique jämt och ständigt vilar spelare, i och med att han är trogen sitt rotationssystem. Med tanke på det täta matchprogrammet för Barcelona de närmaste veckorna kommer han förhoppningsvis fortsätta att rotera bland spelarna på ett klokt sätt.
 
Jag tycker inte att han ska välja att spara någon av nyckelspelarna på lördag, såvida det inte handlar om en ordentligt sliten eller småskadad spelare. Tack och lov har han en superb trupp att tillgå, vilket gör att spelet i vanliga fall inte blir negativt inverkat eller lidande när en klasspelare ersätter en annan. I samma andetag ska det betonas att det finns en och annan spelare som inte går att avvara i stormatcher. 
 
Michael
– I och med att vi inte har någon klar startelva så kommer det ju bli spelare som vilas, men det går ju alltid att diskutera hurvida Xavi, Pedro, Piqué m.fl. bara är rotationsspelare. Som det ser ut i dagsläget krävs en seger hemma mot Ajax nästa vecka, och mot Real Madrid är det självklart inte fråga om några spelare som får stå över, vilket gör lördagens match till den enda under den närmsta veckan där Lucho har en möjlighet att rulla runt.
 
Om ter Stegen fortsätter stå i CL lär ju Bravo hålla stolparna som vanligt i ligan, sen kan vi ju hoppas att Bartra kan få speltid centralt i försvaret. Ju vill gärna se Mathieu på kanten mot Ajax eller Real Madrid, vilket gör att vi kan få se vilket uppställning som helst i försvaret på lördag. Xavi får förhoppningsvis speltid på bekostand av Rakitic eller Iniesta, men Rafinha och Sergi Roberto lär få nöta bänk till en början. Offensivt hade jag gärna vilat Neymar och/eller Messi så vår övriga anfallsbesättning får lite tid innan Suárez tar på sig tröjan nästa lördag, men som vanligt blir det nog knapphänt med vilotid för stjärnorna.
 
 
Neymar har inlett säsongen bra och har hittills varit en stabil målskytt. Förra säsongen gjorde brassen 15 mål på 41 matcher i Barçatröjan, vilket inte är några bländande siffror. Den här säsongen har han spelat sju matcher och redan hittat nätmaskorna sju gånger. Vad är anledningen till Neymars briljanta säsongsinledning?
 
Taher
– Ganska enkelt egentligen, han har kommit mer in i laget, in i spelet och även blivit mycket mer integrerat i samhället (intressant ord med tanke på allt som händer i Sverige). Han är fortfarande sig själv och det är enligt mig den största anledningen till att han har lyckats. Han har inte ändrat sitt spel för att passa in här, utan han har helt enkelt hittat sättet och kunna lyckas bäst med sitt eget sätt och spela i Barças spelsystem. Han har tagit till sig taktiken som ibland saknas i Brasilien, samtidigt som han fortsätter med sin magiska fantasi som han växte upp med andra sidan atlanten. Detta är, enligt mig, hemligheten bakom hans fina inledning så här långt.
 
Emily
– Man måste ha i åtanke att Neymar förra året inte bara gjorde sin första säsong i Barcelona utan även sin första säsong i Europa. Hur upphaussad han än var, hur stor talang han än hade (har) är det skillnad att spela i Brasilien och i Europa, framförallt i Barcelona. Förväntningarna på Neymar var för höga och även om hans målsnitt inte var något att hurra över gjorde han ändå en klart godkänd första säsong i Barçatröjan.
 
Att Neymar har inlett den här säsongen så bra tror jag beror på två saker. För det första: om vi jämför med förra säsongen har han nu acklimatiserat sig både till den spanska fotbollen och till Barcelonas sätt att spela. För det andra: har tar för sig mycket mer än tidigare. Han utmanar mer och vågar gå själv mer och det ger naturligtvis resultat. Neymar har hittat sin roll i laget och det är inte att agera framspelare eller bollplank till Messi, utan hans uppgift är se till att laget gör mål. Det innebär inte att det är han som ska göra alla mål, men att han nu har fått igång målskyttet ökar hans självförtroende och kommer bara göra honom bättre. Alla spelare måste vara lite egoistiska, till en viss gräns naturligtis, och förra säsongen var det nästan löjligt att se hur extremt oegoistisk han var 99 procent av tiden. Han sökte ständigt Messi och det är kanske inte så konstigt, han ville visa att han inte kommit till Barcelona för att peta ner argentinaren från tronen och det tror jag gynnade både honom själv och hans relation till Messi.
 
Neymar gjorde helt rätt som visade en enorm ödmjukhet förra säsongen (till min förvåning ska erkännas) och han gör helt rätt nu när han tar för sig mer. Sen måste det tilläggas att Messis mer tillbakadragna roll och ständiga smörpassar till Neymar självklart påverkar brassens målproduktion på ett positivt sätt.
 
Markus
– Jag ser tre tydliga förklaringar till att Neymar i säsongsupptakten har varit het med målgörandet. För det första har han blivit mer bekväm med Barcelonas spelmodell. Samtidigt som han har anpassat sig till katalanernas passningsorienterade spelsätt har han på bästa sätt lyckats få ut sina kvalitéer, som dribblingarna och påhittigheten. För det andra har han och Lionel Messi fungerat utmärkt ihop på sistone. De har till synes lärt känna varandra på djupet som spelare och det har givetvis underlättat deras fina samarbete. För det tredje har brassen helt enkelt blivit en bättre spelare det senaste året. I dag är han 22-år ung och han är i ett skede av sin karriär där han fortfarande utvecklas.
 
Första säsongen i Barcelona var inte alls oävet från hans sida. Han stod för flera ypperliga insatser under debutsäsongen. Men nu är det uppenbart att han har blivit rejält varm i Barcelonatröjan. Han spelar med stort självförtroende och spelglädje. Dessutom har han onekligen en näsa för mål. En otroligt imponerande spelare. Han har inte många övermän som fotbollsspelare för tillfället.
 
Michael
– Det handlar alltid om att göra många mål när man går till Barcelona, och Neymar får ju även han sälla sig till mängden som inte ansågs leva upp till förväntningarna under debutsäsongen, eller vad säger ni David Villa och Zlatan Ibrahimovic? Neymar har haft tid att anpassa sig och har klarat sig utan allvarliga skador under inledningen, det är nyckeln för alla spelare. Sen underlättar definitivt Messis passningsspel, och det är inte en slump att det är just denna duo som varit färgstarkast hittills i år.
 
 
Bland sommarens alla nyförvärv är det tre spelare som redan har fått stora roller i laget – Bravo, Mathieu och Rakitic. Vem av dessa har imponerat mest på dig hittills och varför?
 
Taher
Bravo för att ingen riktigt visste hur bra han var trots att han har spelat så många år i den spanska fotbollen. Den stabilitet som han visar upp är imponerande.

Mathieu för han har svarat på planen till alla de som kritiserade hans värvning. Hans snabbhet imponerar med tanke på att han är över 30. Det enda som han egentligen bör förbättra är hans första touch på bollen och hans passningar som ibland går till motståndarna istället för lagkamraterna.

Rakitic för att man visste att det är en klasspelare men att han har anpassat sig så bra till Blaugranas spel så snabbt är inte lätt. Samtidigt har han tagit Xavis plats som är förmodligen en av världens genom tiderna bästa mittfältare. Inte så enkelt men kroaten tar för sig sakta men säkert. Han har självklart inte Xavis spelvision och passningsspel, men han tillför något som Barça har saknat på åratal, nämligen en spelare som skjuter utanför straffområdet. 

Emily
– Det är en ganska svår fråga eftersom alla tre har presterat bra. Claudio Bravo får mycket beröm för att han hållit nollan så länge och det är helt rätt, han ska ha beröm för det. Man måste dock komma ihåg att han faktiskt inte har fått så vansinnigt många skott på sig, även om han stått för ett flertal riktigt bra räddningar. Hittills har Bravo nog överraskat många culés positivt och han känns stabil mellan stolparna, även om han inte riktigt har ställts inför de allra svåraste proven än.
 
Mathieu har verkligen varit ett utropstecken i backlinjen så här långt. Fransmannen har gått rakt in i startelvan på en av de svåraste positionerna i Barcelona och stundtals dominerat, vilket definitivt har imponerat på mig. Samtidigt har han stått för några klumpiga misstag, men på det stora hela får han väl godkänt för sina insatser i Barçatröjan så här långt.
 
Kvar har vi då Ivan Rakitic. Kroaten har verkligen fått mig på fall – sällan har jag fallit så fort för ett nyförvärv som jag har gjort för Rakitic. Jag känner redan nu för att utropa honom till sommarens bästa nyförvärv i hela Europa, men jag får försöka lägga band på mig. För att utnyttja en välanvänd klyscha: säsongen är lång och mycket kan hända. Men ändå. Jag älskar Rakitic. Han bidrar med så otroligt mycket på Barcelonas mittfält, allt från hans defensiva ansvar (som han gör tio gånger bättre än både Xavi och Iniesta), hans fysik och vilja att gå in i närkamper (återigen, tio gånger bättre än Xavi och Iniesta), hans driv framåt, hans snabba hjärna, hans fantastiska passningar och krossbollar till hans skott och väldigt jämna höga nivå.
 
Rakitic är ingen Xavi och kommer heller aldrig att bli det, men han har kommit utifrån, gått in och tagit Xavis position och faktiskt fått mig att inte sakna Xavi särskilt mycket, inte ens när Xavi var som allra bäst. Det måste vara det bästa betyg en fotbollsspelare kan få. Rakitic har på väldigt kort tid anpassat sig till Barcelonas spel och ser i mina ögon ut att ha Barça DNA med en touch av det där raka spelet och distansskyttet som har saknats på sistone.
 
Så, om det inte var uppenbart är mitt svar alltså att Ivan Rakitic har imponerat mest på mig.
 
Markus
– Claudio Bravo, Jeremy Mathieu och Ivan Rakitic har mer eller mindre varit lika tongivande hittills. De första matcherna tyckte jag att Rakitic övertygade aningen mer än de övriga nyförvärven, men de senaste matcherna har det jämnat ut sig mellan nämnda trio.
 
Bravo har som bekant inte släppt in en enda boll än den här säsongen och har varit säkerheten själv. Mathieu har för det mesta varit en klippa i försvaret med sin brytningssäkerhet och snabbhet. Rakitic har bidragit med sin löpstyrka, taktiska färdigheter, passningsspel, ja, med allt möjligt. Det är glädjande att dessa tre spelare omedelbart har funnit sig till rätta i Barcelona och blivit viktiga pjäser.
 
Michael
– Det är egentligen en omöjlig jämförelse då både Rakitic och Mathieu har kommit in mycket bra i sina roller och visat att vi inte bara köper in spelare för att sätta dem på bänken. Laget behövde förändring, och framför allt Rakitic bidrar till spelet på ett sätt som vi saknar när Xavi och Busquets inte presterar. Mathieu är inte någon gudabenådad försvarare utan snarare galen nog att vilja spela mittback i Barcelona, och hittills har han lyckats över förväntan.
 
Men mest imponerad är jag av Bravo, när Valdes lämnade var känslan att vi skulle få uppleva en period av tuff konkurrens innan någon tog den självklara målvaktsrollen. När ter Stegen köptes in var han killen med hela lagets tyngd på axlarna, och bakom honom smög Bravo förbi, norpade åt sig nummer 13 och gick rakt in på planen och spikade igen målburen. Ska ter Stegen lyckas slå sig in för att ens få konkurrera om förstaplatsen får han nog ta med sig ett bräckjärn och några kofötter för att bända loss Bravo...