Medverkande
 
Michael Cedqvist: skribent Barcelona
Markus Inanoglu: skribent Barcelona
 
 
Sex matcher, fem segrar och noll insläppta mål är Barcelonas facit hittills. Vad säger du om säsongsinledningen?
 
Michael
– Vågar man kalla det för en Lucho-effekt? Som vanligt kommer jämförelsen mot Guardiola, Tito och Tata, och trots de otroliga säsongsinledningar vi sett de senaste åren så är det inte resultaten eller spelet som imponerar på mig; det är backarna. Jämför vi med våra närmsta konkurrenter i Europa så har vi haft ett mycket dåligt försvar, och Luis ska ha alla cred för att ha fått ihop ett lag som lyckas hålla tätt i match efter match.
 
Vi har dock inte varit i närheten av att få se det bästa av Barcelona, inte ens under storsegern mot Levante lyckades laget imponera nämnvärt under första halvleken. Dessutom har motståndet varit en bit från toppklass, men med de stora rotationerna i startelvan är det ändå imponerande att man lyckas gå segrande ur så många matcher.
 
Jag sitter dock fortfarande och väntar på att få se Neymar vakna ur koman, det känns som att han gör sitt i var tredje match och sen behöver vila upp sig i två omgångar. Om en månad kommer Suárez vara spelklar, och just nu imponerar Sandro och Munir mer än Neymar och Pedro. Samtidigt har Rakitic gått in och tagit över mittfältet direkt efter Xavi (nudge-nudge, Cesc och Thiago) och bidragit till både ett mer kombinationsrikt spel, samtidigt som hans högerfot visat att det inte räcker att hålla koll på Messi och försvara på halvdistans mot Barcelona längre, precis som vi önskat.
 
Markus
– Det blev en smärre plump i protokollet för Barcelona senast, i och med att man spelade 0-0 borta mot Malaga tidigare i veckan. Ändå får man lov att säga att Barcelona har fått smakstart på säsongen, i alla fall resultatmässigt. Även spelmässigt har det varit en del att glädjas över. Till exempel har försvaret ju varit vattentätt, presspelet har ofta varit högst närvarande, nya ynglingar har fått speltid och gjort bra ifrån sig, laget har gett ett mer motiverat intryck än på länge.
 
På minussidan är att det offensiva spelet i vissa matcher inte har klaffat. Framför allt vill jag se Lionel Messi oftare en aning högre upp på planen, så att han kan komma till fler mållägen. Han är som bekant en fenomenal målskytt, vilket Luis Enrique behöver se till att Barcelona drar största möjliga nytta av. 
 
 
Barcelonas defensiv ser bättre ut än på många år, är allt Jérémy Mathieus förtjänst eller vad har egentligen hänt med Barçaförsvaret?
 
Michael
– Mathieu har, med undantag för någon enstaka match, spelat formidabelt och även Piqué har börjar ge åtminstonde en glimt av att det finns någonting kvar av spelglädjen från 2011. Jag tror dock inte att fransmannen ska tillskrivas hela äran, vi har en fantastisk målvakt under inledningen och även lyckats rotera stora delar av backlinjen utan nämnvärd försämring.
 
Skillnaden mot föregående år är att vi inte har kvar åldersmännen (Puyol, Abidal) samt att vi sluppit allvarligare skador den senaste tiden, med undantag för Adriano som lyckligtvis var tillbaka senast mot Málaga. Nu ska vi inte inbilla oss att vår backlinje är särskilt mycket bättre, visst är det glädjande att Mathieu glidtacklar med mer precision än Mascherano och dominerat mer i luften än övriga backlinjen, men annars är det som vanligt inte backlinjen som är viktigast i vårt försvar, utan det eviga presspelet. Samtidigt tittar vi tillbaka på noll insläppta mål hittills utan någon nämnvärd prestation av Piqué, Bartra eller Mascherano, vem vet då vad som händer när laget spelar som bäst?
 
Markus
– Jeremy Mathieu har helt klart varit till sin fördel och visat sig vara ett tillskott till försvaret hitintills. Han är en anledning till att Barcelona alltjämt inte har släppt in något mål bakåt den här säsongen. Förmodligen har han övertygat mest bland Barcelonas mittbackar i säsongsupptakten, men även de andra centrala backarna har över lag varit solida i det defensiva spelet. Egentligen har hela backlinjen varit stabil och trygg.
 
Sedan har Sergio Busquets i vanlig ordning varit en nyttig pjäs i försvarsarbetet. Även Ivan Rakitic är en spelare som hjälper effektivt till i försvarsspelet. Aggressiviteten hos alla spelare över hela planen när man är utan boll är kanske den främsta anledningen till det lyckade försvaret hittills.
 
 
Luis Enrique tycks föredra Claudio Bravo i mål framför Ter Stegen, men tysken får kanske chans att starta i Champions League-matcherna. Vad tycker du om en sådan uppdelning, är det bra eller föredrar du en uttalad förstemålvakt?
 
Michael
– Nja, som läget var under sommaren när de båda kom in från andra klubbar så tycker jag att kvalitén ska få avgöra, och med ter Stegens skada tog Bravo verkligen chansen och har storspelat samtidigt som han snabbt visat (an)passningsförmåga till Barças spel, där fotarbetet och speluppfattning är A och O, titta på hur avvärjer en potentiellt farlig situation mot Málaga genom att tydligt visa Piqué vart han vill ha bollen, och sedan snabbt kan rulla över den till närmsta medspelare. Jag tror att även tysken har möjligheten att bli en startmålvakt i Barça, men just nu ser jag inte att han kommer peta Bravo, och jag tycker inte heller att han ska "få" matcher i någon speciell turnering utan hellre i såna fall spela honom regelbundet i de matcher man tror kan bli lite lättare.
 
Markus
– När man har två eller tre jämbördiga målvakter av hög klass så får tränaren angenäma problem. Med tanke på att detta förefaller vara fallet i dagens Barcelona och att det är många matcher att spela under en säsong så har jag inget emot att Luis Enrique låter Claudio Bravo spela ligamatcherna medan Marc-Andre ter Stegen får stå mellan stolparna i Champions League. Det skulle inte förvåna om Jordi Masip skulle få stå i Copa del Rey.
 
Vi vet inte än hur Enrique har tänkt med sina målvakter. Kanske har han inte bestämt sig för hur han ska ha det på lång sikt. Kanske kommer han att välja att ha en uttalad förstemålvakt när han har sett mer av de tre målvakterna i matcher.   
 
 
Leo Messi har under säsongsinledningen tagit en mer tillbakadragen roll bakom två anfallare och verkar nu agera mer som en renodlad tia än en falsk nia. Vad tycker du om Messis ”nya” roll? Gynnar den laget och honom själv?
 
Michael
– Messi roll är nog inte det som gynnar laget mest, utan snarare gynnas laget mest av de två lite mer centrala anfallarna om vi jämför med sidslickarna från de senaste säsongerna. Vi skapar ett helt annat hot i djuplep när insticken kommer tio meter närmare mål än förr, och flera av våra anfallare är också bättre centralt i banan, med undantag för Pedro. Så länge vi har Alves och Alba på kanterna fungerar också kantspelet som ett hot, och jag hoppas att vi kan få se framför allt brasilianaren höja sig lite på vad som verkar bli hans sista säsong i blaugrana; han har gjort sig förtjänt av att lämna med huvudet högt, men han kommer också att behöva förtjäna det nu när vi har tre högerbackar i laget.
 
Lionel tror jag dock inte är alltför glad med två spelare framför sig, men hans spel gynnas av det. När han hämtar boll lågt och gör sin gubbe står det alltid minst 2-3 motståndare framför honom, men innan blev insticken på kanterna oftast ofarliga när dessa ganska enkelt (och med tjuvnyp och screeningar) markerade bort Messi i straffområdet. Nu kan inspelen ske snabbare eftersom yttrarna har fler alternativ offensivt, och jag tror att om säsongen fortsätter som den gjort lär den inte bli Messis mål-rikaste, men kan säkerligen bli den assist-rikaste.
 
Markus
– Helst vill jag att Lionel Messi oftare ska vara närmare motståndarlagens mål, eftersom han är en gudabenådad målgörare. Visserligen är han en mästerlig framspelare också, men i avsaknad av en skarpare målskytt än honom så är det till Barcelonas fördel att primärt använda honom som en falsk nia.
 
Jag tror dock att han kommer att skifta mellan rollerna som en klassisk tia och en falsk nia under säsongens gång, vilket nog kan bli en bra lösning för såväl superstjärnan själv som för laget. Förutom sina superba kvalitéer som avslutare så är han en omättlig måljägare, så jag förväntar mig att han kommer att fortsätta att ösa in mål.  Vad tycker du? Diskutera gärna i kommentatorsfältet nedan.