Medverkande:

Markus Inangolu: skribent Barcelona
Michael Cedqvist: skribent Barcelona
Behnam Hashemi Bani: skribent Barcelona


För några veckor sen vann Barcelona sin tredje titel för säsongen när Juventus besegrades i Champions League-finalen. Barça fullbordade därmed en historisk trippel och blev första laget någonsin att vinna trippeln två gånger. Hur skulle du vilja summera den här säsongen?

Markus
– Säsongens startade löftesrikt för Barcelona, för man bjöd på en sevärd och effektiv fotboll. Men det tog inte lång tid förrän man tappade lite i kvalité och förlorade några matcher. Efter nyår har man över lag spelat en formidabel fotboll och sannerligen varit världens bästa klubb. Resultaten har naturligtvis varit fenomenala. Även spelmässigt har det varit en fröjd att se Barcelona denna säsong. Man har bjudit på ett sprudlande, vasst anfallsspel.

Michael
– Från att ha varit ett lag utanför toppen i Europa så är man tillbaka som etta, och det går ju inte annat än att vara nöjd när man ser till vad laget har åstadkommit under säsongen. Luis Enriqué kom in efter misslyckandet i Roma och en klart bättre säsong i Celta Vigo, fick igång två hungriga anfallare och lyckades även få en forward som Suárez att prestera bra under sin första säsong i klubben, vilket både Pep och hans efterföljare haft svårt för. Lägg därtill allt från presidentavhopp till en pånyttfödd backlinje så har kaoset som klubben genomgått inte ens rispat ytan på det kollektiv som representerar Blaugrana idag.

Behnam
– Vi börjar från noll. Precis i början av säsongen såg det väldigt bra ut för Barca och Luis Enrique. Laget verkade vara väldigt peppade att vinna titlar igen. Plötsligt när de mötte lag som PSG och Real Madrid så förlorade laget. Under hösten såg spelet väldigt knackigt ut som att äta Wasa knäckebröd. Det var inte alls roligt att se. Ett nytt år börjar och förlusten på Anoeta blev bara kniven mot strupen. Efter det hittade laget allt. Allting fungerade inom laget. Det kändes som att titta på filmen nyckeln till frihet då i början såg det väldigt mörkt ut och plötsligt kom ljuset och en ny väg öppnades. Säsongen slutar och Barca vinner trippeln. Helt fantastiskt. Jag kan inte klaga på något.


Vilket är ditt bästa respektive sämsta minne från säsongen som har gått?

Markus
– Det finns många underbara minnen från den gångna säsongen. Jag minns nog starkast Messi alla uppvisningar, som i Champions Leagues-matcherna mot Manchester City och Bayern Munchen hemma, och hans magnifika, viktiga mål, i synnerhet målet som bärgade La Liga-vinsten, nämligen mot Atletico Madrid borta, och det suveräna solomålet i den spanska cupfinalen mot Athletic Bilbao. Det finns negativa minnen också, men de är knappt värda att nämna då de överskuggas av alla positiva minnen.

Michael
– Det bästa minnet blir utan tvekan klassikern på hemmaplan när jag var på plats och fick beskåda matchen som till slut blev mer avgörande av vad jag trodde då. Matchen i sig var inte den mest välspelade, men det var fantastiskt att få se och höra fansen på arenan som tyvärr ofta tystas i TV-sändningar och därför gett spanska fansen ett rykte om att vara tystlåtna, ett rykte som man dock vände på när man sjöng ut Italienarna i CL-finalen i Tyskland. Sen är det alltid underbart att heja på en klubb som applåderar mer åt sina egna spelare än vad man visslar åt motståndarna, trots att Ronaldo fanns på planen.

Sämsta minnet blir Xavis tårar, inte för att det på något sätt representerar någonting dåligt utan för att det är smärtsamt att se en spelare med såna känslor för en klubb när han tvingas tacka för sig. Stort av Xavi att inse att hans fotbollskarriär inte gå hand i hand med Barca, även om det är tråkigt att inse det själv. När Puyol slutade förra året sa han att han inte kommer komma tillbaka som tränare men att det fanns andra spelare som kommer ta den rollen, och jag hade nog kunnat satsa en slant eller två på att vi inte sett det sista av Xavi på Camp Nous gräsmatta, även om han har kostym nästa gång.

Behnam
– Det bästa minnet från den har säsongen var att en legendar som Xavi avslutar sin karriär i Barca på allra bästa sätt. Han vinner trippeln och han vinner totalt 25 titlar med Barca efter 24 år i klubben. Den här legendaren kommer jag alltid att minnas tills jag dör. Han har varit helt fantastisk som spelare och har han förändrat fotbollsvärlden med sin spelstil. Säsongens sämsta minne är matchen mot Real Madrid på Santiago Bernabéu. Jag kunde inte tro mina ögon att Barca spelade så dåligt och så ofokuserat. Det var precis som att titta på en väldigt dålig film som Titanic 2. 


Luis Enrique har förlängt sitt kontrakt med Barcelona till 2017 och om inte något helt oväntat händer efter presidentvalet kommer Lucho att sitta kvar på tränarbänken i Katalonien även nästa säsong. Vad tycker du om hans insats vid sidlinjen den här säsongen och är det rätt att han stannar?

Markus
– Det är sannerligen inte lätt att säga ett ont ord om Luis Enrique som tränare när han precis har lett Barcelona till trippeln. I höstas var jag en smula fundersam kring hans flitiga rotationer på laguppställningen. Jag undrade om han inte roterade lite väl mycket och om det verkligen var gynnsamt för lagets prestationer. Med facit i hand var det inte så pjåkigt att han valde att rotera ständigt den första halvan av säsongen. Vidare fick jag genast ett gott intryck av honom. Detta för att det var uppenbart att han prioriterade disciplinen, presspelet och inte minst ett varierat anfallsspel. I takt med framgångarna under våren förefaller hans och Lionel Messis relation blivit bra, vilket är väldigt viktigt. I det långa loppet håller det nog inte att två i allra högsta grad nyckelfigurer i klubben har en frostig relation. Med tanke på den pyramidala succén med tre prestigefyllda troféer bärgade och att han blott har tränat klubben i en säsong så är det inte mer än rätt att han fortsätter minst en säsong till. Han är en kompetent tränare som i hög grad har bidragit till att Barcelona i dag spelar den typ av fotboll som jag länge har önskat att se klubben att spela.      

Michael
– Det har varit en alldeles för stor ruljans på tränarbänken de senaste åren, så det är mycket välkommet med en tränare som både vill stanna själv men som också har förtroende från styrelse och supportrar. Jag tror inte att någon presidentkandidat kommer att tjäna någonting på att försöka ersätta Lucho, utan istället ser det ju ut att vara hur resten av ledningen skall formeras som blir det hetaste ämnet. Några omedelbara värvningar är det ju inte heller frågan om, så det känns som att vi får ett ovanligt stabilt Barcelona med samma ledning och i det stora hela samma spelartrupp som vann allt denna säsongen som även kommer att starta nästa säsong.

Tittar vi enbart på Luis så är han en lugn profil och det brukar vara gångbart inom rörelsen Barcelona, samtidigt som han har lyckats med det svåra konststycket att motivera de spelare som många tyckte inte längre så hungriga ut. Xavi godkände en mer understödjande roll, Pedro har accepterat en bänkplats igen och spelare som inte har levererat har obönhörligen förpassats från matchtrupperna. Lucho har gjort en mycket lyckad säsong trots den orättvisa kritiken i höstas, och jag ser fram emot att låta honom upprepa historien under ytterligare några år.

Behnam
– Innan Barca kom ut med nyheten att Luis Enrique stannar och förlänger kontraktet med ett år. För mig var det en självklarhet att han skulle stanna. Det var lika självklart som att gå på Burger King och man vet vad man ska beställa och man har bara ett val. Jag är väldigt glad att Luis Enrique stannar. Jag tycker att han gör helt rätt att han stannar. Han kan fortsätta göra historia med världens vackraste klubb. Jag tycker att han har gjort en historisk insats. I början med hans rotationer började jag tröttna väldigt mycket. Rotationerna hjälpte laget att vinna trippeln då spelarna såg pigga ut och inte trötta under våren. Jag tycker också att Luis Enrique har varit väldigt lugn och säker på sig själv. Han är en kämpe med rätt strategi precis som Alexander den store. Han lyckades med att vinna 3 titlar för att han använde sin fantasi. Boxaren Muhammad Ali sade en gång: ”En människa utan fantasi har inga vingar”. Jag ger Luis Enrique betyget 5. Jag kan inte ge honom något annat för denna fantastiska avslutning.


Vilken spelare tycker du har varit bäst i Barcelona den här säsongen?

Markus
– Lionel Messi! Det finns knappt ord kvar för att beskriva denne titans storhet. Efter att ha varit föremål för kritik i något år har han denna säsong spelat sin bästa fotboll någonsin. Han har successivt mognat och utvecklats som spelare. I dag är han en komplett offensiv spelare. Han har tagit fotbollen till en annan nivå i åratal. Jag har inte varit maken om en sådan mästerlig fotbollsspelare. Jag blir alltmer övertygad om att han är den bästa idrottsmannen jag någonsin har sett.

Michael
– Det är många som förtjänar positiv kritik, men den spelaren som faktiskt utmärker sig mest är Ter Stegen. 23 år gammal och med en auktoritet som få världsmålvakter hade vågat ha när man ställer sig bakom FC Barcelona. Hans passningsfot är det absolut mest utmärkande, och nu blir den stora utmaningen att bestämma hur målvakterna ska dela på uppdraget nästa år. Claudio och Marc André är två jämna målvakter, men i dagsläget är frågan hur länge Bravo håller sig kvar i toppform och hur bra Ter Stegen verkligen kan bli om han utvecklas rätt.

Behnam
– Det är många spelare som har varit riktigt bra denna säsong. I backlinjen tycker jag att Dani Alves och Piqué var tillbaka och bäst som säsongen 2008/2009. Det kändes som att de var 5 år yngre än idag. De har varit helt fantastiska. Ivan Rakitic tycker jag har varit helt fenomenal. Han hittade sig själv i laget på allvar vid årsskiftet. Han har spelat väldigt bra med en stor självsäkerhet. Hans kompanjon Andrés Iniesta har också spelat helt fantastiskt under våren. Rakitic och Iniesta har varit Barcas Bobby Fischer och Garry Kasparov i mittfältet. Till sist har vi de tre musketörerna eller tres amigos. De har varit helt fenomenala. Alla tre har hjälpt varandra på ett fantastiskt sätt.


Är det någon spelare eller något annat du är besviken på?

Markus
– Det är svårt att tala i negativa ordalag om Barcelona i dessa dagar när man har just har avslutat en historisk succésäsong.

Michael
– En gammal spelare får det bli, Zubizarreta som agerade sportchef när säsongen inleddes. Visst har vi fått in några bra spelare, men säsongens värvningar av en konstant skadad Vermaelen och ett skämtköp av Douglas gör att jag är glad att han har fått lämna klubben. I övrigt har de flesta spelarna presterat det man kan kräva av dem och i många fall mycket mer än så, vilket gör att denna kolumnen lämnas ganska tom efter en formidabel säsong.

Behnam
– Jag är inte besviken på någon spelare för att alla spelare i laget denna säsong har bidragit att Barca har vunnit tre titlar. Jag är inte alls besviken på något men en sak som kunde ha gjort mig besviken om klubben inte förlängde med Dani Alves vilket de gjorde i den sista sekunden.


Vilket av Barcelonas nyförvärv anser du har gjort det bäst den här säsongen?

Markus
– Marc Ter Stegen, Claudio Bravo, Ivan Rakitic och inte minst Luis Suarez har alla varit väldigt värdefulla. Suarez har varit guld värd med sin raka spelstil, offervilja och målsinne. Säga vad man vill om Andoni Zubizarreta, som hastigt och lustigt sparkades som sportchef i vintras, men han har onekligen legat bakom flera utmärkta värvningar.

Michael
– Ter Stegen fick ju utmärkelsen innan, så då får Rakitic definitivt priset nu. Han hade en formdipp under den tidiga våren där Iniesta och Busquets lyckligtvis började komma igång igen, men båda hans inledning och avslutning på säsongen har gett Luis Enriqué en bra anledning till att bänka Xavi. Kroatens långskott är viktiga även om de utnyttjas begränsat, och tekniken må inte tillhöra toppskiktet i klubben man det är ingen Alexander Song på mittfältet i alla fall.

Samtidigt kan vi inte glömma bort det stora affischnamnet, jag brukar gilla att hylla underhuggarna men Suárez har stått för en premiärsäsong i Barcelona utan dess like. Alexis Sanchez behövde tre säsonger, Zlatan Ibrahimovic fick aldrig sin andra chans, David Villa nådde inte sin gamla nivå - Suárez behövde ungefär två månader innan han stod för sin bästa säsong i karriären, trots sin långa avstängning.

Behnam
– Det här valet är väldigt svårt, lika svårt som att man inte vet om man ska välja Ferrari eller Lamborghini. De två nyförvärv som har spelat riktigt bra är Ivan Rakitic och Luis Suárez. Suárez har gjort en väldigt bra insats då han var avstängd ganska länge. Han kämpade och kom tillbaka på allvar. Ivan Rakitic har gjort en strålande insats den här säsongen. Jag tycker att dessa två herrar ska dela priset gällande denna kategori.


Barcelona är belagda med ett transferförbud och får därför inte registrera nya spelare förrän i januari nästa år. Trots det kan klubben värva spelare och låta dem träna med laget under hösten. Hur ser du på Barcelonas trupp? Är det någon position som behöver förstärkas? Någon du vill se lämna i sommar?

Markus
– Jag är tämligen nöjd med Barcelonas nuvarande trupp. Man kommer att vara slagkraftig nästa säsong trots situationen med transferförbundet. En säsong till utan nämnvärda ändringar i truppen tror jag inte kommer att påverka prestationen, men därefter kan det vara läge för att spelare lämnar respektive värvas.

Michael
– Beroende på hur Montoya gör till sommaren så ser jag inget behov av Douglas alls, och även spanjoren lär få svårt att stanna i klubben när Vidal blir spelklar i januari. Vermaelen eller Bartra lär få lämna, och tyvärr ser det ut som att Marc inte imponerat tillräckligt för att få stanna. Mittfältet lär hållas intakt nu när Xavi lämnar, och jag har mer än gärna sett att klubben försökte locka tillbaka Thiago från Bayern München inom något år. Offensivt förlängde Pedro nyligen vilket ger oss ett komplett anfall, så i dagsläget har Barcelona i mångt och mycket ett överflöd. Med transferförbudet i kraft kan vi förhoppningsvis få se lite fler ungdomar ta steget upp i höst, så får vi se vad en eventuell nu styrelse kommer försöka locka med för värvningar i januari.

Behnam
– Barcas lag är helt komplett enligt mig. De köpte Aleix Vidal från Sevilla och han kommer säkert att spela som högerback. Det är just den positionen som jag tyckte skulle förstärkas vilket klubben gjorde. De behöver kanske en spelare och det är på mittfältet och den spelaren tycker jag är Paul Pogba. Annars behöver Barca inga nya spelare. Spelare som Jordi Alba och Pedro förlängde med klubben. Barca har bra spelare i B-laget och har lånat ut några spelare som man kan ta in. Det är bara två spelare som jag tycker ska lämna och det är Montoya och Douglas.


Xavi har nyligen presenterats i sin ny klubb Al Sadd och kaptenen fick direkt tröja #6. Legenden uttryckte själv att han kommer sakna Barcelona mer än Barcelona kommer sakna honom, men i sanningens namn lämnar han en stor plats i omklädningsrummet samt en kaptensbindel och ett eftertraktat tröjnummer. Vem vill du ska ta över #6 och vem borde göra Iniesta, Busquets och Messi sällskap i lagkaptensgruppen nästa säsong?

Markus
– Jag tycker att Dani Alves vore ett lämpligt val som en av de fyra kaptenerna. Han är en pådrivare som har varit Barcelona trogen i sju år nu och är alltjämt en viktig spelare i klubben, därför förtjänar han att tillhöra kaptenskvartetten. Han skulle naturligtvis uppskatta att få äran att bli lagkapten och det skulle även motivera honom ytterligare ett snäpp att hålla högsta nivå sin sista tid i klubben.

Michael
– Den tydliga kaptensordningen lär ju fortsätta med att Iniesta blir förstekapten, så frågan är ju helt enkelt vem som får ta plats nummer fyra i ordning. Det finns ett par alternativ, men det bästa är utan tvekan Piqué som visat både spelmässigt och attitydmässigt att han är redo för att större ansvar. Jag skulle även kunna tänka mig att någon av målvakterna så småningom kan ta en plats i hierarkin, men Barcelona är inte laget som slänger på en armbindel på vem som helst och jag ser inte några starkare alternativ som utmanare till Gerard.

#6 har ju blivit lite av ett heligt nummer, och jag vågar nu chansa på att Xavi redan har utsett sin efterträdare precis som Puyol lämnade över #5 till Busquets inför denna säsongen. Om Xavi själv har fått bestämma så tror jag inte att det handlar om att höja någon spelare till ett mer eftertraktat nummer utan snarare att få visa en spelare att det finns förväntningar på denne, så jag hade inte blivit förvånad om vi till hösten får se 6an tryckt under "Rafinha".

Behnam
– Jag har inte tänkt så mycket och jag tycker att den spelaren som ska ta över nummer 6 är Andrés Iniesta. Han är en fantastisk spelare i mångas ögon. Han är 31 år gammal och har fortfarande chansen att göra mer historia i Barca. När han kommer att sluta en vacker då kommer han att bli en stor legend i Barcas historia dessutom. Han ska bära nummer 6 och kommer att vara lagets kapten nästa säsong. Den spelaren som ska göra Iniesta, Busquets och Messi sällskap i lagkaptensgruppen är Gerard Piqué. Jag kommer inte på något bättre namn.Det var allt från oss i Estació Blaugrana den här säsongen. Vi önskar alla våra läsare en underbar sommar så ses vi igen i augusti! Visca!