Medverkande:
 
Taher Mortezaie: redaktör Barcelona
Emily Ottosson: skribent Barcelona
Markus Inanoglu: skribent Barcelona
 
 
I onsdags meddelade FIFA att Barcelonas transferförbud skjuts upp, vilket innebär att klubben får värva spelare under sommarens transferfönster. Vilka förändringar behöver Barcelona göra i truppen till nästa säsong?
 
Taher
– Oj, det är en väldigt bra fråga. Eftersom alla har sina åsikter och alla verkar ha lösningen så ska även jag göra samma sak. Enligt mig behövs många förstärkningar men samtidigt ska man inte överdriva. Jag tycker att vi borde värva det som vi verkligen behöver och de positioner där vi fortfarande kan spela med det vi har så borde vi fortsätta med det en säsong till. Man kan inte byta halva laget och fortfarande tro att man kan slåss om alla titlar samtidigt som man vill behålla spelstilen som man har.

Därför vill jag helst se dessa ändringar:

En ny målvakt som kommer i startelvan direkt, sedan kan man ha en av B-lagets målvakter som andremålvakt. Valdes lämnar och även Pinto verkar inte få en förlängning av klubben.

En riktigt grym mittback som kan direkt slå sig in i startelvan + en ung mittback som kan vara bra för framtiden. Puyol kommer lämna och det snackas mycket om att även Masche kan lämna för spel i Napoli. Då kommer endast Pique vara kvar tillsammans med Bartra som enligt mig är inte redo för startelvan. Med en mittback för startelvan och en till ung mittback kommer vi ha två centrala backar med två unga som kommer slåss om dessa platser.

I mitten (offensivt) skulle jag inte värva någon eftersom jag tycker att man borde spela med Cesc i Xavis position och meddela Xavi att han inte kommer ha en lika stor roll i laget nästa säsong. Han och Cesc borde slåss om den positionen. Tillsammans med Iniesta kommer laget fortfarande ha bollen och fortsätta med samma spelstil. Cesc i den positionen är riktigt bra.

Defensivt i mitten skulle jag sälja Song och värva en ny pivote. Busquets är helt klar första alternativet men det borde finnas någon som kan göra en nästan lika bra jobb. Song är inte dålig, men ibland är han för slö i positionsspelet. Ifall Javi Martinez värvas (som det snackas om nu) kan han både spela på den positionen eller som mittback.

I anfallet skulle jag sälja antingen Pedro eller Alexis och värva en ung hungrig anfallare/kantspelare. Vi behöver förnya lite i den positionen. Samtidigt skulle jag även sälja Tello och troligtvis även Cuenca. De är inte dåliga spelare men här behöver laget nytt blod. Samtidigt kommer Rafinha komma tillbaka och han kan helt klart vara en stor hjälp i både den positionen och även som offensiv mittfältare.

Alltså resultatet blir: 1 ny målvakt, 2 nya mittbackar, en defensiv mittfältare och alternativt en ung anfallare. På så sätt kommer nytt blod i laget samtidigt som vi kan garantera vårt sätt och spela. Jag skulle varken sälja Cesc eller Dani Alves trots stor kritik mot dessa spelare. De håller fortfarande och på så sätt undviker laget att göra 8 värvningar istället för kanske 5.
 
Emily
– Äntligen lite glada nyheter, jag måste erkänna att jag inte trodde att förbudet skulle skjutas upp. Som jag varit inne på tidigare, även om jag visserligen börjat vackla lite i frågan, tycker jag inte att det krävs en revolution av laget. Jag anser att Barcelonas problem startar med ledningen och att revolutionen också ska starta där. Nu kommer det inte att hända, tyvärr, och jag skulle tro att det inte kommer se särskilt annorlunda ut på plan de närmsta åren, oavsett värvningar.
 
Samtidigt kan man inte heller tro att man kan värva sig ur alla problem. Byter man ut halva startelvan lär tiki-takan försvinna och det kommer bli svårt att aspirera på titlar nästa säsong med ett helt (halvt) nytt lag. Nej, jag tror fortfarande att La Masia är den bästa värvningstaktiken i ett första skede och finns det ingen där som kan fylla positionerna som behöver förstärkas kan man börja blicka utåt.
 
Hur som helst, Puyol och Valdés lämnar och behöver ersättas så en målvakt och en mittback behövs. Jag hoppas personligen att Barcelona satsar mer på Bartra nästa säsong, men om Mascherano lämnar eller blir back-up till Busquets är jag inte främmande för att ta in ännu en mittback, gärna en oslipad diamant som kan finslipas i Barça. I Barça B finns det gott om potential på mittbackspositionen, framför allt i Ié och Bagnack, men de är inte på långa vägar redo för A-lagsspel. Skulle man ta in två mittbackar i sommar är dock känslan att det skulle stoppa upp Bartras utveckling och även riskera att ingen av de unga backtalangerna når fram till A-laget. Mascherano kan gott vara back-up som mittback i väntan på ynglingarnas utveckling.
 
På målvaktsfronten verkar det dessutom som om Pinto har gjort sitt i klubben och som reserver är det väl Oier och Masip som gäller. Av dem föredrar jag Masip, som utvecklats enormt de senaste två åren, men känns det verkligen tryggt med honom som back-up till Ter Stegen (troligtvis) eller bör man satsa på en äldre och mer rutinerad räv som andremålvakt? Nja, jag sätter mina slantar på Masip trots allt.
 
Mittfältet och anfallet känns inte lika akut som defensiven och hämtar man hem Rafinha känns det lugnt på mittfältet så länge inte Cesc lämnar. Xavi bör nog börja fasas ut, men det lär inte bli lätt med tanke på att han likt Messi vill spela varje match, alltid. Jag har inte mycket till övers för Cesc egentligen utan tycker att han är alldeles för trög och seg för Barcelonas spel, men tycker ändå att han bör få en ärlig chans att spela en hel säsong på mittfältet tillsammans med Busquets och Iniesta. Han har haft svårt att hitta riktigt rätt i laget och det är kanske inte så konstigt eftersom han har slängts runt överallt i startelvan. Han har dock visat sig från sin bästa sida på mitten och jag hoppas han kan hålla sin högsta nivå mer konsekvent om han har en relativt gjuten startplats på mittfältet.
 
Så en sista chans för Cesc, en hungrig Rafinha som börjar spelas in i laget och det känns helt okej. Möjligtvis att man värvar en Keitatyp som kan acceptera bänken, det hade inte varit helt fel. Jag trodde att Sergi Roberto skulle blomma ut till en sådan tvåvägsspelare, men får efter den här säsongen säga att jag hade fel om honom, tråkigt nog.
 
Anfallet tycker jag egentligen inte behöver förstärkas alls och det finns gott om ungdomar som stampar i entrén till A-laget och som bör få chanser att visa upp sig nästa säsong.
 
Markus I
– Det skulle vara på sin plats med minst fyra högkalibriga värvningar. En spelare i varje lagdel vore välkommet. Rekrytering av såväl en målvakt som en mittback av högsta kvalité är ett obestridligt måste, särskilt då trotjänarna Victor Valdés och Carles Puyol tackar för sig i Barcelona i sommar.
 
Den intressanta tyske målvakten Marc-André ter Stegen ska vara på gång till Barcelona. Som mittback kan den spelskicklige brassen David Luiz vara ett bra köpalternativ. En kreativ mittfältare och en kraftfull anfallare vill jag också ha in i truppen. Mittfältet vill jag ska förstärkas med en påhittig och löpstark spelare som är på uppgång i karriären. I avsaknad av en fysisk centertank kan en rutinerad och robust anfallare vara nyttig att använda i första hand som inhoppare när spelet låser sig och man behöver en stark huvudspelare.
 
Får man in fyra tunga pjäser bör man även sälja minst ett par spelare från den befintliga truppen, om inget annat så av ekonomiska skäl. Det finns ingen särskild spelare som jag tycker bör lämna klubben i sommar. Utan klubbledningen får fatta sådana beslut utifrån vilka bud som kommer in på spelarna. Inga nyckelspelare bör säljas. Världens bäste spelare Lionel Messi ska under inga omständigheter vara till salu.
 
 
I veckan har rykten om att Alexis Sánchez är på väg att lämna Barcelona blossat upp. Mål- och assistmässigt har chilenaren gjort sin bästa säsong någonsin i Barcelona, men känslan är ändå att han inte riktigt nått upp till förväntningarna sedan han värvades för snart tre år sedan. Vad tycker du, är det dags att casha in på Alexis eller har han mer att ge laget?
 
Taher
–  Jag tycker man absolut ska behålla Alexis. Jag har försvarat han hela året och fortsätter att göra det. Alexis missar mycket, ibland för mycket men för själva laget är han väldigt, väldigt nyttig. Han slåss, dribblar, pressar högt och med sin tyngd hjälper han både Messi och Ney att ha mer yta att spela på. Jag tycker man borde istället sälja Pedro som är väldigt professionell men som tyvärr försvinner för mycket under säsongen. Dessutom är han en liten anfallare precis som både Neymar och Messi och resten av mittfältet, det skadar inte ibland och ha åtminstone en spelare som är lite olika.
 
Emily
– Alexis ska ingenstans om jag får bestämma. Överlag har han gjort en riktigt bra säsong och han har varit en av Barcelonas mest jämna spelare. Han springer, sliter, kämpar, gör mål, assist – ja, allt man kan begära helt enkelt. Alexis är en riktig lagspelare som gör mer för andra än sig själv och det går tyvärr ut över honom själv.
 
Han är inte den där egoistiska bollkära spelaren som till exempel Messi och Neymar och en sådan spelare behövs, någon som inte känner att han behöver göra allting själv, utan som sliter mer för laget och öppnar upp ytor för just Messi och Neymar. Alexis får oförtjänt mycket kritik tycker jag och jag hoppas att han stannar nästa säsong och fortsätter leverera som han har gjort den här säsongen.
 
Markus I
– Alexis Sánchez har sammantaget gjort bra ifrån i Barcelona. Särskilt denna säsong, inte minst under Lionel Messis skadefrånvaro, har han visat sig från sin bästa sida. Samtidigt ska sägas att han inte har nått upp till sensationella höjder och är möjlig att ersätta. Jag vill att han blir kvar i Barcelona, men skulle inte invända om han ändå lämnar i sommar om priset är på en tillfredsställande nivå. Han är en löpvillig och svårfångad anfallare som alltid kämpar hårt för laget, så jag värderar honom högt och det vore misstag att sälja honom billigt.  
 
 
Två av Barcelonas legender – Puyol och Valdés – lämnar efter säsongen, vilket inte bara lämnar hål i laget och i startelvan utan även på kaptensfronten. Vilka spelare ser du som potentiella kaptener som kan ta över bindeln efter Puyol och Valdés?
 
Taher
– Iniesta helt klart som redan är kapten när Xavi inte är på plan och tredjekapten är en bra fråga, men troligtvis antingen Pique eller Busquets. Jag skulle nog föredra den förste då han alltid försvarar laget men samtidigt har inte alls problem att hylla motståndarna när laget inte vinner. Pique har överraskat många med sin professionella attityd de senaste säsongerna trots en hel del snack under Guardiolas sista år i klubben. Han behövs verkligen i laget, både på plan och utanför.
 
Emily
– Med Xavi och Iniesta som givna kaptener är det absolut första namnet som dyker upp i mitt huvud Sergio Busquets. Jag vet inte riktigt varför, vid första anblicken känns han kanske inte riktigt som en ledartyp och har inte den där utstrålningen som till exempel Puyol har, men vem har egentligen det? Ingen. Busquets lugn och intelligens tror jag skulle göra honom bra som kapten, även om han kanske inte är det mest auktoritära spelaren i Barcelona.
 
En annan kandidat är förstås Messi och det behöver väl knappast motiveras varför. Jag skulle även kunna tänka mig Piqué. Jag tror att han skulle kunna blomma ut till en riktig ledare i Barcelona och därmed även växa som spelare.
 
Markus I
– Xavi anser jag vara närmast på tur att ta över kaptensbindeln permanent. Vice kapten ska Andres Iniesta vara. Därefter följer Lionel Messi som vikarierande kapten. Detta är kaptenssituationen för närvarande och den behöver inte ändras. Då Xavi är den äldste av den nämnda trion och har varit längst i A-laget är det motiverat att han får äran att vara lagkapten.
 
 
På söndag väntar en svår bortamatch mot Villarreal och Barcelona dras med skadebekymmer i och med att både Alba och Neymar anslutit sig till sjukstugan, samtidigt som Mascherano har lite känningar i vaden. Finns det chans att vi får se någon B-lagsspelare på El Madrigal på söndag och i så fall vem?
 
Taher
– På söndag avgörs nog Barcelonas säsong definitivt. Det kommer bli väldigt svårt och vinna ligan men laget kan ändå försöka in i det sista. Jag tror laget kommer vinna på söndag med bra spel och varför inte se Dongou på bänken för att komma in ifall det skulle behövas. En bra anfallare som är stark och som gör mål så fort han får chansen.

Till sist, Animo Tito!!!!!
 
Emily
– Nej och i en så viktig match som den på söndag känns det väl inte riktigt som rätt tillfälle heller. Om det är något Tata har varit riktigt dålig på är det att ge ungdomarna chansen. Jag måste säga att jag är väldigt besviken på att B-lagsspelarna inte ens har fått chansen i de ”lätta” cupmatcherna. Att någon skulle få chansen på söndag känns ungefär lika sannolikt som att Valdés skulle starta i mål.
 
Markus I
– Jag ser ingen anledning att till att man ska ge speltid till en B-lagsspelare i förestående match, med tanke på att klubben i teorin fortfarande har chansen att vinna La Liga. Man bör satsa på beprövade kort i detta läge. Visst, det är ett antal spelare skadade, men det finns likväl A-lagsspelare som har fått begränsat med speltid och är spelsugna. Jag syftar bland andra på Sergi Roberto, Martin Montoya och Cristian Tello. Det är möjligt att man behöver plocka in en och annan B-lagsspelare i matchtruppen. Däremot är det som sagt inte nödvändigt att kasta in dem i hetluften så länge gulddrömmen lever.Vad tycker du? Diskutera gärna i kommentatorsfältet nedan.Ánimo Tito!