Medverkande:

Marcus Rossheim: skribent Barcelona
Emily Ottosson: skribent Barcelona
Markus Inanoglu: skribent Barcelona
Michael Cedqvist: skribent Barcelona

 
Barcelona är utslagna ur Champions League efter att ha förlorat med 1-0 på Vicente Calderón i onsdags. Varför gick det inte vägen för Barcelona den här gången?

Marcus R
– För att motivation slår klass. Det spelar ingen roll hur mycket spelarna är värda eller hur många otroliga kvalitets finter man gör. Fotboll handlar om att göra mål och vinna matcher. Där var Atletico bättre på det och var värda att gå vidare. 

Emily
– Först och främst ska det sägas att Atlético Madrid var det klart bättre laget i onsdags och de tar sig väldigt välförtjänt till semifinal. Ett stort grattis till Atlético och deras fans.
 
Att det inte gick vägen för Barcelona är väl egentligen en kombination av många saker som börjar med Bartomeu och den övriga ledningen i klubben och slutar på planen. Det jag framförallt saknade från Barcelonaspelarna i går var inställningen, viljan och kämpaglöden. Jämfört med Atlético Madrid såg Barcelona ut att ha gett upp på förhand. Jag har länge försökt blunda för vibbarna från säsongen 07/08, men faktum är att det inte går att ignorera likheterna längre. Det ser lojt ut, spelarna joggar eller går omkring på planen, de hjälper sällan varandra och både kreativitet och inspiration ser ut att saknas.
 
Med facit i hand är det också lätt att konstatera att Tatas val av startelva, med Cesc som falsk nia och Messi på högerkanten, inte var rätt alternativ. Inför matchen var jag positiv till precis den elva Tata ställde på planen, men det blev snabbt tydligt att det inte fungerade. Egentligen tycker jag inte att man kan kritisera Tata, möjligen gör han sig själv och laget för lättläst i och med att han ställer upp med den här elvan, som fått namnet ”galaelvan”, i varje stormatch. Samtidigt försöker han göra förändringar och för en gångs skull gör han dem relativt tidigt. Nu gav dessa inga resultat och frågan är hur genomtänkt det var att byta ut Iniesta egentligen. En sak man kan ifrågasätta och kritisera vad gäller Tatas taktik i onsdags är varför han ville se till att Messi inte var så involverad i spelet, något han uttryckligt även sagt. Varför, varför, varför?
 
Barcelona var på toppen för några år sedan och det är oerhört svårt att hålla sig kvar där en längre tid. Från toppen finns det bara en väg att gå och det är nedåt. Klyschigt kanske, men inte mindre sant för det. Barcelona har varit på nedgående i två-tre säsonger nu och även om man fortfarande klamrar sig fast högt uppe behövs det förändringar för att man inte ska glida längre ner. I första hand behövs en förändring på ledningsnivå, därefter kan man börja titta på spelarmaterialet.
 
Jag vet inte om Barcelona blev så vana vid att vinna under Pep-eran att man nu ständigt har någon sorts tro på att man kan vinna utan att behöva anstränga sig. Att man kan lita på att någon annan gör jobbet åt en, typ en sekunds briljans från Messi och så är vinsten i hamn. Spelarna känns lata och bekväma. Jag vet inte, men det känns oroväckande.
 
Med det sagt ska man absolut inte ta något ifrån Atlético, de gjorde två strålande insatser mot Barcelona, var det bättre laget och förtjänar sin plats i semifinal. Simple as that.
 
Markus I
– Sällan har jag skådat ett lag som Atletico Madrid som i match efter match ger allt och till synes mer därtill i varje duell och situation på plan. Barcelona mötte ett lag med en fenomenal disciplin, organisation och kämpaanda. Man hamnade i ett tidigt underläge mot ett motstånd som har ett fantastiskt försvarsspel. Är det ett lag man ska undvika att ligga under mot så är det väl ett heroiskt kämpande Atletico.

I samband med matchens enda mål så avslöjades Barcelonas försvarsbrister. Det var ett virrvarr i de bakre leden där spelarna mest tittade på bollen och försummade att hålla reda på målskytten Koke. Det är inte första gången som backlinjen och i synnerhet Mascherano uppträder svagt när man utsätts för ordentligt tryck.

Utöver att Barcelona mötte en aggressiv och skicklig defensiv så fick man inte i gång ett fartfyllt och påhittigt anfallsspel. Det vägvinnande passningsspelet lyste med sin frånvaro. Man tog för få risker och överraskade sällan Atletico. Dessutom var fixstjärnan Lionel Messi anonym och magikern Andres Iniesta föreföll att ha glömt sitt trollspö hemma i Barcelona.

Jag är fruktansvärt besviken över detta nederlag. Samtidigt är den här förlusten en smula lättare att acceptera, eftersom Atletico spelade med en okuvlig passion och skapade en del kvalificerade målchanser. Även om man tidigt parkerade bussen i eget straffområde så hotade man till och från Barcelona med attacker.

Michael
– Det enklaste svaret är det bästa; Atletico var bättre än oss på alla positioner, i alla situationer. Även om försvaret har större hål än en schweizisk ost så var i det en inställningsfråga där det känns som att Barcelonaspelarna trodde på att det räckte att bara spela lite boll i 180 minuter för att avancera. Atletico hade redan fördelen, men det fanns inte mycket osäkerhet för Barcelona att utnyttja och att försöka skapa chanser på egen hand var ju uteslutet. Platt fall är nog en så precis beskrivning som man kan nå här.

 
Uttåget ur Champions League innebär att Barcelona kan lägga allt fokus på ligan. För både Atlético och Real Madrid väntar två extremt tuffa matcher i CL-semifinal. Ökar Barcelonas chanser att försvara sitt ligaguld nu?

Marcus R
– Svårt att säga. Man har pratat om Atleticos tunna trupp länge nu men de överbevisar det hela tiden att de tänker slåss om allt och inte be om ursäkt för det till någon. Frågan är snarare om storebrodern Real hänger med i de kommande veckorna utan Ronaldo. Jag tror nog trots allt att Barca vinner ligan tillslut. 
 
Emily
– Nja, markant. Jag vill säga ja, men den här gången har hjärtat svårt att övertyga hjärnan om det. Nu sitter jag visserligen och skriver det här dagen efter förlusten mot Atlético, så jag är väl lite bitter, men jag vet inte om Barcelona är tillräckligt starka för att orka säsongen ut.  Laget måste kunna ladda om snabbt och för att ha en chans att vinna ligan är jag övertygad om att det kommer krävas tre poäng i samtliga kvarvarande ligamatcher, vilket visserligen inte är omöjligt, men inte heller så väldigt troligt. Atlético Madrid heter motståndet i den allra sista ligamatchen och efter alla dessa matcher mot de rödvita den här säsongen kan jag inte se hur Barcelona ska lyckas vinna mot dem.
 
Ser man till Real Madrids kvarvarande matcher kan jag inte i min vildaste fantasi tro att de kommer tappa fler poäng, oavsett tuffa matcher i Champions League. Dels är de vana att ha ett tufft spelschema med många matcher, dels har de en bred trupp. De lär ta full pott i ligaspurten. Vad gäller Atlético Madrid har de en på pappret tuffare ligaavslutning än sina vita grannar och många ifrågasätter hur länge deras ork kan upprätthållas. Jag börjar tro att deras ork aldrig kan ta slut. Med Diego Simeone vid sidlinjen och i det närmaste fanatiska fans (i positiv bemärkelse) på läktaren skulle åtminstone jag inte våga sluta springa och kämpa om jag var spelare i Atlético.
 
Det som talar för poängtapp för Atlético är de svåra bortamatcherna mot Levante och Valencia. Ska Barcelona kunna vinna ligan måste man vinna samtliga kvarvarande matcher, så enkelt är det. Har vi tur tappar Atlético åtminstone två poäng och då räcker det med oavgjort mot Los Rojiblancos i den sista matchen på Camp Nou. Även om Real Madrid vinner alla sina matcher hamnar man då på samma poäng som Barcelona och då vinner Blaugrana på inbördes möten.
 
Markus I
– Detta försämrar i varje fall inte Barcelonas möjlighet att vinna La Liga. Det kan vara en fördel att man är ute ur Champions League medan de två ligakonkurrenterna har avancerat i turneringen, såvida spelarna snabbt hinner att skaka av sig den värsta besvikelsen över sortin. Normalt sett ska Barcelona kunna repa mod och vara revanschsuget å det grövsta på att ta hem ligan. Laget består av idel vinnarskallar och har ett fint utgångsläge, så det skulle förvåna mig om man inte var med i kampen om ligaguldet in i det sista.
 
Michael
– Nej. Vi trodde att det var två trupper med bredd och spetskompetens nog att slåss i tre turneringar samtidigt, Atletico visade att de är på precis samma nivå. Således är det inga problem för något av Madridlagen att klämma in två semifinaler, tvärtom tror jag att den fortsätta närvaron i CL, och framför allt Atleticos seger mot Barcelona, är starka moralhöjare medan jag har en hemsk känsla av att blaugrana kanske inte kommer igen efter detta nederlag. Samtidigt har alla lagen blandat och gett i ligan, så jag skulle vilja påstå att chanserna för alla tre lagen är relativt oförändrade i dagsläget. Efter helgens omgång kan vi kanske åter utvärdera vad avancemangen kontra utslagningen betytt för lagen.

 
Nästa onsdag väntar Real Madrid i Copa del Rey-finalen på Mestalla. Barcelona har vunnit båda ligamatcherna mot de vitklädda den här säsongen samtidigt som Madridlaget inte har presterat på topp mot någon toppkonkurrent, med undantag för 3-0-segern mot Atlético Madrid i ena cupsemifinalen. Vad har du för förväntningar på finalen?

Marcus R
– Klart det är höga förväntningar! Barcelona måste vinna för att vända en ganska medioker vår mot ljusare tider. Real Madrid som också kämpar har trots allt tagit sig åter till Semifinal i Champions League och det är där allt fokus ligger. Men man kommer knappast vilja förlora ännu en match mot katalanerna. 

Emily
– Att Barcelona går in i matchen med en jäkla inställning och visar att man verkligen vill vinna och tänker kämpa till sista andetaget. Jag vill se mycket hjärta och uppoffrande spel – helt enkelt det gamla Barcelona vi är vana att se och jag vill se det från minut ett. Det är kanske snarare förhoppningar än förväntningar, men det jag förväntar mig är en, som vanligt när det vankas el Clásico, riktigt underhållande match. Jag tror att spelet kommer bölja en hel del och att Real Madrid kommer ha en del farliga skott, som Benzema förhoppningsvis bränner. Ju längre matchen går, desto mer lär Barcelona kontrollera händelserna på plan och även om det inte lär bli några sju mål som senast, tror jag att båda lagen kommer att hitta nätmaskorna.
 
Med den grinige portugisen borta från Madridbänken hoppas jag att vi fortsatt får se schyssta matcher utan fula tacklingar och efterslängar. Jag hoppas också att filmningar undviks, men beroende på matchbild tror tyvärr att vi kan få se några dykningar här och där, från båda lagen.
 
Markus I
– Förmodligen blir det en jämn och tät i historia. Förväntad matchbild är att Barcelona kommer att dominera bollinnehavet och primärt satsa på långa och tålmodiga anfall, medan Real Madrid kommer att försöka vara kompakt i försvaret och slå om till snabba kontringar. Jag tror att Barcelona i viss utsträckning också kommer att variera mellan långa och korta anfall för att överrumpla marängerna.
 
Förutsättningarna finns naturligtvis att det blir en välspelad final med en del mål, då båda lagen kryllar av klasspelare och är offensivt inriktade. Barcelona har möjligen ett visst psykologiskt övertag med tanke att man har vunnit de två senaste mötena mot ärkerivalen, men jag tror inte att det kommer att ha en nämnvärd betydelse när matchen drar i gång. Att man fick ett relativt tidigt respass i Champions League kommer förhoppningsvis att få laget om möjligt än mer motiverat att vinna cupfinalen.
 
Michael
– För någon vecka sedan hade jag förhoppningar om att få se reserverna spela final (även om det inte hade hänt), men på grund av CL så blev ju CdR plötsligt viktig igen. Idag (onsdag) känns det ju bara tomt, och när jag väl börjar tagga om till final så är det ju självklart kul att det är Real som står för motståndet med tanke på att det inte blir några fler möten mellan lagen denna säsongen. Matchen som sig är väl inget att orda om, det kommer se ut som vanligt; bollinnehav mot kontringar, fysik mot finess. Min enda önskan är att spanska fotbollsförbundet ringer in Howard Webb så vi får en riktig domare som faktiskt vågar stå emot filmningar och förstärkningar.

 
Vi avslutar med den gamla vanliga frågan: vilket lag vinner finalen?

Marcus R
– Barcelona vinner, om man lyckas hålla tätt bakåt. 

Emily
– Hjärnan vann kampen i en tidigare fråga, så den här gången får hjärtat svara: Barcelona vinner med 2-1.
 
Markus I
– Jag tror på att Barcelona får äran att lyfta bucklan. Det kan bli en ytterst dramatisk och rafflande dust, men för min inre syn ser jag i slutändan Barcelona som segrare.

Michael
– Jag må vara pessimistisk just nu, men det går inte att bli så pessimistisk att man kan tippa på Real Madrid. Blaugrana vinner, Messi avgör med två mål...