Medverkande:

Markus Inanoglu: skribent Barcelona
Marcus Rossheim: skribent Barcelona
Emily Ottosson: skribent Barcelona
 
 
Förra fredagen lottades kvartsfinalerna i Champions League och för Barcelonas del föll lotten på Atlético Madrid. Vad tycker du om lottningen och hur ser du på Barcelonas chanser att gå vidare i turneringen?

Markus I
– Till att börja med vill jag säga att det onekligen är åtta starka lag kvar i Champions League. Även om Manchester United och Borussia Dortmund inte övertygat hittills under säsongen, så är det i grund och botten mycket kvalité i dessa två lag också. Hur som helst så har Barcelona definitivt kapacitet att besegra alla lag som återstår i turneringen, inklusive förestående motståndaren Atlético Madrid. I samma andetag får man inte bortse från att Madridlaget hitintills denna säsong har åstadkommit sensationellt bra resultat och leder ju La Liga med en poäng före Barcelona. Diego Simeones lag har dessutom gått som tåget i Champions League, precis som Barcelona.
 
Ändå, när allt kommer omkring så bedömer jag att Barcelona är knapp favorit mot Atlético Madrid. Man har en enorm rutin från att spela utslagsmatcher i denna anrika turnering och har en bredare och bättre trupp än sin motståndare. När man spelar på sin högsta nivå är man i det närmaste oslagbar. Om man lyckas nå upp till den höga standarden man har kapacitet till, så tror jag att man kommer att komma ut som segrare från dubbelmötet. 
 
Marcus R
– Tråkigt att se två spanska lag möta varann i Europas finrum för fotboll. Men självklart än exempelvis Bayern. Jag ser Barcelona som favoriter i ett dubbelmöte men det är med knapp marginal. Atletico har sett riktigt starka ut och mycket långvarigare än vad de flesta har trott. Men Barcelonas insats mot starkare motstånd har ändå gett ett gott resultat så i slutändan, efter 180 minuter, ger jag 60/40 till Barcelonas favör. 
 
Emily
– Ingen mardrömslottning kanske, men långt ifrån någon drömlottning. På ett sätt känns det tråkigt att Barcelona lottades mot Atlético Madrid. Lagen har redan mötts tre gånger den här säsongen och kommer mötas en gång till i maj. Det räcker så tycker jag. Dessutom tror jag Barcelona kommer få det riktigt svårt mot Simeones mannar som gärna spelar fysiskt och sätter hög press, något Barça inte är 100 procent bekväma med. Atlético har verkligen imponerat på mig den här säsongen och det är omöjligt att inte gilla Diego Simeones inställning, som han dessutom har lyckats överföra till sina spelare på ett otroligt bra sätt. Det känns som att spelarna gör vad som helst för Cholo, och de har definitivt mer fysisk styrka än Barcelonaspelarna. Med det sagt håller jag ändå Barcelona som knappa favoriter, men det kommer bli mycket, mycket tufft.

 
Atlético och Barcelona har mötts tre gånger den här säsongen med resultaten 1-1, 0-0 och 0-0 – riktigt tajta matcher med andra ord. Nästa tisdag spelas det första kvartsfinalmötet på Camp Nou. Är det en fördel eller nackdel för Barcelona att börja på hemmaplan och hur ska Tata och hans spelare ta sig an matchen för att få till ett bra resultat till returen?

Markus I
– Huruvida det är en fördel eller nackdel för Barcelona att den första matchen går på Camp Nou är knepigt att uttala sig om. För det mesta föredrar jag att man spelar returmatchen på hemmaplan. Men i detta fall är jag ändå positiv till att man inleder hemma. I egenskap av hemmalag är man liten favorit till att vinna den första matchen och lyckas man med den ambitionen, så sätter man självfallet press på Atlético Madrid till returmötet. Ett lag som är nödgat att gå framåt och vinna i den andra matchen är gynnsamt att ta sig an för Barcelona. Ponera att Atlético Madrid är offensivt värre och strävar efter att vinna returmatchen. Det skulle innebära att Barcelona fick större ytor att operera sitt anfallsspel på. Det vore en scenario som rimligtvis skulle gagna Barcelona med sina magnifika offensiva pjäser, med Lionel Messi som den självklare anföraren. 
 
Det är viktigt att Barcelona visar benägenhet att vinna den första matchen och klarar av att vinna. Därmed skulle givetvis Atlético Madrid verkligen bli piskat att jaga seger när det hela skulle avgöras på Vicente Calderon. För att lyckas med denna intrikata uppgift är det av vikt att man inte hämmas av Atlético Madrids fysiska spel. Tata Martino måste intuta i sina spelare att inte distraheras av motståndarens aggressiva och tillknäppta spelsätt och gärna satsa på att få nätkänning i den första halvleken. Det bör gagna Barcelona om Atlético Madrid tar offensiva risker och bästa lockbetet för det ändamålet är som sagt att få hål på antagonisten.
 
Marcus R
– Det sägs att det är fördel att spela sista matchen hemma, alltså till Barcelonas nackdel. Men även om det finns statistik som talar för det så är det inte vad Barcelona ska fokusera på. De ska gå ut och spela sitt spel så bra det bara kan. Det är när man börjar bli osäker på grunden, på det man står och har byggt på under så lång tid som man börjar svaja rejält. Nu är det inte en tid för att utvärdera, nu är det en tid för att visa vem som ska fortsätta dominera. 
 
Emily
– Man brukar ju säga att laget som börjar borta har en fördel i den här typen av dubbelmöten, men jag tror att det kan vara bra för Barcelona att börja hemma den här gången. Varför? Därför att Atlético kommer behöva gå framåt i returen på Vicente Calderón. Eller troligtvis i alla fall, om de nu inte skulle lyckas vinna på Camp Nou, vilket självklart inte är omöjligt. Poängen är att om Barcelona får med sig ett bra resultat i det första mötet, vilket känns lättare att få till på Camp Nou än på Vicente Calderón, tvingar det Atlético att gå framåt i sin hemmaborg, vilket i sin tur ökar chansen för Barcelona att få in ett bortamål som kan bli avgörande för avancemanget. Jag inser att det går att vända det här resonemanget och argumentera för att det är precis tvärtom, men jag intalar ändå mig själv att det inte nödvändigtvis är en nackdel för Barcelona att börja hemma.
 
Med risk för att låta tjatig – det känns som att jag alltid svarar samma sak – men Tata bör formera sitt lag på samma sätt som mot Manchester City och Real Madrid, det vill säga med fyra mittfältare. Det har fungerat bra förr och jag ser ingen anledning till att det inte skulle göra det mot Atlético. Barcelona bör, som alltid, gå ut med siktet inställt på att vinna men vad som faktiskt känns viktigare är att man håller nollan på Camp Nou. Dubbelmötet mot Atlético lär bli en tajt historia och det skulle inte förvåna mig om ett bortamål avgör vem som tar sig vidare till semifinal. Så jag vill gärna se ett Barcelona i full kontroll och att spelarna är ganska försiktiga med svåra passningar.
 
Det finns dock två saker som verkligen talar för Barcelona. Ett: I de tre tidigare mötena mellan lagen den här säsongen har inte Messi varit fullt frisk och i form. Det är han nu. Två: Tata har inte testat fyramannamittfältet mot Atlético. Dessa två saker kan mycket väl bli det som gör att Barcelona kniper semifinalplatsen.

 
Víctor Valdés ådrog sig en korsbandsskada i matchen mot Celta Vigo i onsdags och blir borta resten av säsongen och många månader därtill. Detta är fruktansvärt tråkiga nyheter för Valdés, laget och alla culés. Vad händer med Valdés framtid nu, finns det någon liten chans att han stannar kvar i klubben nästa säsong eller har han gjort sin sista match i Barçatröjan?

Markus I
– Utan att ännu ha tagit del av något uttalande från den olycksalige Victor Valdés själv så känner jag att svaret på vad som händer med honom under våren och sommaren är skrivet i stjärnorna. Det är en långtidsskada som förefaller att komma hålla honom borta från spel fram till en bit in i höstsäsongen. Det har i över ett års tid varit offentligt känt att han ska lämna Barcelona senast sommaren 2014. Nu är tiden snart inne och han har hela tiden var bestämd över att byta till en klubb i ett annat land, innan skadan vill säga. Tydligen är det meningen att hans nya klubbadress ska bli AS Monaco. Det skulle förvåna mig om han ändrade sitt beslut att flytta nu efter den svåra skadan, särskilt med tanke på att ihärdiga rykten gör gällande att tysken Marc-André ter Stegen i praktiken är klar för Barcelona och ska ansluta i sommar.
 
Tyvärr räknar jag inte med att den gode Valdés, som för varje år har utvecklats som målvakt och växt fram till en stor ledargestalt, kommer att förlänga sin spelarkarriär i sitt kära Barcelona. Frågan är hur det blir med med en övergång till Monaco. Kan Monaco tänka sig att backa från att värva honom nu på grund av skadetillståndet? I vilket fall hoppas jag självklart att det löser sig för honom på bästa möjliga sätt och att han kommer tillbaka på ett starkt sätt mellan stolparna. En legendar av hans kaliber förtjänade en värdig avslutning i Barcelona, men ödet ville av allt att döma något annat. 
 
Marcus R
– Han har sagt att han slutar i Barcelona efter säsongen och det är också vad som kommer hända. Vart han går är svårt att säga, först och främst behöver han komma tillbaka från en långvarig skada. Tråkigt avslut på vad som varit en otrolig resa för en målvakt som länge kommer att bli ihågkommen på Camp Nou. Det är bara att önska Valdes all lycka i framtiden och tacka för många trogna år i klubben. 
 
Emily
– Först och främst: Valdés skada är så oerhört tragisk att jag inte finner ord för att beskriva det. Det gjorde riktigt ont i hjärtat att se honom bäras av Camp Nou gråtandes i onsdags. Valdés förtjänar inte att avsluta sin tid i klubben så här. Usch, det är så sorligt att jag knappt kan hålla tillbaka tårarna när jag sitter här och skriver.
 
Det är kanske att greppa efter halmstrån, men jag hoppas så innerligt att Valdés väljer att stanna kvar i Barcelona nästa säsong. Egentligen vill jag att han ska stanna hela livet i klubben, men jag respekterar hans beslut att lämna. Trots det hoppas jag att klubben erbjuder honom ett ettårskontrakt och att han tackar ja, så kan han lämna nästa sommar om han fortfarande vill. Det spelar ingen roll om han inte kan spela förrän 2015 igen och det spelar ingen roll att Barcelona kommer värva (eller redan har värvat) en ny målvakt till nästa säsong. Vill Víctor stanna nästa säsong ska han göra det, punkt. Om han faktiskt kommer göra det är en annan historia och i slutändan tror jag ändå att han kommer att lämna. Tyvärr.

 
I och med Valdés skada tar Pinto över mellan stolparna i Barcelona och det är inget litet ansvar han får axla längst bak på planen. Vad tycker du om att Pinto blir Barcelonas förstakeeper nu när säsongen går in i sitt slutskede, påverkar det Barças titelchanser?

Markus I
– Victor Valdés’ frånvaro blir ett avbräck för Barcelona, inte minst hans stabilitet och pondus kommer att saknas. Den normalt sett andremålvakten José Pinto har dock förutsättningarna och färdigheterna att ersätta Valdés på ett tillfredsställande sätt. Han brukar vara stabil när han vaktar målet. Det borde inte minska Barcelonas titelchanser att han tar över mellan stolparna. Det är en rutinerad målvakt som i åratal snällt har stått i bakgrunden för Valdés och nu säkert är angelägen om att visa att han är en pålitlig och säker målvakt. Jag är inte orolig över hans förmåga. Han gjorde ett ypperligt inhopp i den senaste matchen. Det var bra för hans självförtroende att känna att han håller måttet.
 
Marcus R
– Det är absolut en duktig målvakt som gjort flera fantastiska räddningar genom åren. Den klassiska straff finten från Cupen för ett par år sedan där han pekar åt vilket håll han kommer slänga sig åt, säger det till motståndaren att inte skjuta dit och sen så räddar han straffen, i precis det hörnet. Det är svårt att inte gilla den här killen men Champions League är inte Cupen. Det kan lika mycket bli Barcelonas akilleshäl i vår som det kan bli en fantastisk avslutning på säsongen och i Pinto's karriär. Time will tell. 
 
Emily
– Absolut inte. Vi kan nog alla enas om att Valdés är en bättre målvakt än Pinto, men det innebär inte att Pinto på något sätt är dålig. Mr Wahin Makinaciones är definitivt en okej ersättare till Valdés och har visat att han trots sin ålder och knapra speltid fortfarande håller en hög nivå. Pinto fick hoppa in när Valdés skadade sig i slutet av förra året och gjorde det mycket bra. Jag har inga som helst tvivel på Pinto och hans förmåga att vakta Barcelonas mål. Så länge han inte försöker dribbla av motståndare framför eget mål är jag lugn. Barcelona står inte och faller med målvakten, skulle det bli noll titlar den här säsongen är det hela lagets ansvar och inte bara en spelares.
 

Barcelona knappar in i guldstriden efter att Real Madrid förlorat mot Sevilla i veckan, vilket lämnar marängerna två poäng efter Barcelona i tabellen. Atlético vann mot Granada och fortsätter lägga beslag på förstaplatsen, men har Barcelona flåsandes i nacken med endast en poäng upp till de rödvitrandiga. På lördag är det dags för El debi Barceloní på Cornellà-El Prat. Kan Espanyol sätta käppar i hjulet för Barcelonas jakt på Atlético?

Markus I
– Alla återstående La Liga-matcher måste tas på största allvar av Barcelona, annars är det risk för att råka ut för ett förödande poängtapp. Det gäller således att man går in med rätt inställning till mötet med lokalkonkurrenten Espanyol. Man har en positiv trend nu, med några synnerligen viktiga segrar på senare tid. Inom loppet av en knapp vecka har man stärkt sina aktier avsevärt till att försvara sin ligatitel. Men det är ett antal matcher kvar att spela och Atlético Madrid är de facto i ledning, om än med en naturligtvis i allra högsta grad överkomlig marginal. Real Madrid må ha förlorat två raka matcher, men marängerna är blott två futtiga poäng bakom Barcelona.
 
Det är fortsatt en oviss strid om ligaguldet mellan de tre topplagen. Ju färre matcher som återstår, desto värdefullare blir varje viktoria. Särskilt i ett derby som det mot ett hungrigt Espanyol måste Barcelona vara koncentrerat och vaksamt för att undkomma ett bakslag. Barcelona vill för allt i världen inte skjuta sig i foten som man gjorde mot Valladolid och på förhand talar det mesta för att man tar hem derbyt.
 
Marcus R
– När lagen möttes i november vann Barcelona efter mål av Sanchez i den 68:e minuten. Det var en uddamåls vinst och laget förlorade med samma siffra mot Real Madrid också. Espanyol ligger på en 8:onde plats i ligan och har gjort bra ifrån sig den här säsongen. Men Barcelona går bra just nu och Messi är tillbaka i form så jag tror faktiskt att det blir en övertygande seger i helgen. 
 
Emily
– Klart att de kan, men det känns ändå tveksamt att de gör det. Inte för att underskatta Espanyol, och derbyn är ju alltid derbyn, men det ska mycket till för att de ska plocka poäng från Barcelona i morgon. Går Barcelona in i matchen med rätt inställning och motivation ska inte Espanyol kunna störa nämnvärt, men man får nog räkna med att Los Pericos kommer göra vad de kan för att rasera storebrors gulddrömmar. De gjorde det säsongen 06/07 när man spelade oavgjort mot Barcelona på Camp Nou i den näst sista ligaomgången och kommer säkert försöka göra det igen. Jag gissar att det kommer bli en rätt tuff match för Barcelona och det skulle inte förvåna mig om Espanyol får in ett mål, men när slutsignalen ljuder tror jag att Barcelona står som segrare trots allt.Vad tycker du? Diskutera gärna i kommentarsfältet nedan.