Medverkande:

Markus Inanoglu: skribent Barcelona
Behnam Hashemi Bani: skribent Barcelona
Emily Ottosson: redaktör Barcelona
el Flaco: skribent Barcelona
Milad Azimi: skribent Barcelona


Vad har du för förväntningar på matchen?

Markus
– Det är två fenomenala klubbar som kryllar av världsstjärnor, så jag har förväntningar på att det blir en högklassig match. Det kommer som alltid när det gäller El Clasico vara en mycket intensiv, laddad och tuff batalj. Vidare förväntar jag mig att båda lagen kommer att satsa framåt, främst katalanerna lär prioritera anfallsspelet. Jag tror att Barcelona kommer att skapa lite fler klara målchanser. Förhoppningsvis kommer man ha marginalerna på sin sida i avslutslägen. Om Lionel Messi lyckas diktera spelet så är mycket vunnet för Barcelonas vidkommande.

Behnam
– Mina förväntning på matchen är att Barca ska spela lika bra eller bättre som man har gjort tidigare. Jag vill se att laget visar att man kan vinna mot ett svårt och stort motstånd som Real Madrid och hantera den stora pressen som spelarna brukar känna inför matchen. Det sista som jag vill se är att Luis Enrique visar att han kan lyckas med sin taktik för att vinna matchen.

Emily
– Att det blir en trevlig och känsloladdad match, utan att det blir grisigt på plan. Jag vill se ett Barça som fortsätter visa upp en fin form och som kombinerar possessionsfotbollen med effektiva kontringar. Jag förväntar mig press, rörelse och att vi fortsätter skapa målchanser i mängder. Jämfört med City-matchen hoppas jag dock att vi sätter åtminstone hälften av lägena. En tunnel eller fyra av Messi känns givet, liksom lite samba hos Neymar på vänsterkanten. Jag hoppas också att Piqué visar att hans formtopp inte har varit tillfällig utan att han klarar av att leda försvaret. Med tanke på vilka offensiva pjäser som beträder Camp Nous gräsmatta förväntar jag mig anfallsinriktad fotboll från båda lagen och inte ett Real Madrid som sitter i knät på Casillas.

el Flaco
– Att få se det Barça vi har fått vittna de senaste veckorna. Ett Barça som kan försvara sig på fasta situationer och även skapa målchanser på hörnor. Ett Barça där mittfältarna får mer och mer betydelse. Och slutligen att trion längst fram har en bra dag. Att döma av det man har sett de senaste matcherna finns det anledning för att vara optimistisk. Omklädningsrummet verkar ha lagt dispyterna bakom sig, laget har en klarare spelidé och Messi befinner sig just nu i hysterisk form. Han får gärna upprepa uppvisningen mot City på söndag.

Milad
– En heltaggad Barcelona som springer ut på Camp Nou för att ta revansch. Men det betyder inte att det blir någon lätt match för Blaugrana. Huvudstadslaget behöver en seger för att återta serieledningen men även en oavgjort resultat kan vara godkänd för deras del. Real kommer ligga lågt för att vinna bollen och därmed använda Bale och Ronaldos fart och kontra men visar Barcelona samma presspel som mot City så kan katalanerna eliminera Reals mittfält och tvinga Real-spelarna att jaga boll.


Barcelona radar upp seger på seger medan Real Madrid bara har vunnit en gång på de senaste fyra matcherna. Katalanerna får anses som favoriter inför matchen med tanke på att huvudstadsklubben befinner sig i något av en formsvacka. Hur ser du på lagens form och deras förutsättningar inför matchen?

Markus
– Barcelona har varit i toppslag i princip hela tiden de inledande månaderna på år 2015 och har bjudit på en underbar fotboll i flertalet matcher, som senast i veckan mot Manchester City. Man har ett gäng spelare i högform för närvarande, inte minst fotbollshistoriens störste Lionel Messi som stundom varit magnifik de senaste månaderna. Barcelona är fullpumpat med självförtroende inför söndagens stormatch.

Real Madrid har sviktat ovanligt ofta på senare tid. Man har varit sårbara bakåt och tämligen uddlösa framåt. Men de senaste veckorna har man fått tillbaka några viktiga kuggar från skador, bland andra Sergio Ramos och Luca Modric. När man vann den senaste ligamatchen mot Levante hemma med 2-0 förra helgen spelade man ganska bra igen. Marängerna har kvalitéer så att det räcker och blir över och är säkerligen måna om att visa sin klass i tungviktsmötet.

Behnam
– Lagets form har sett riktigt bra ut. Spelarna ser mer pigga ut än någonsin! Vi alla vet att Real Madrid befinner sig i en formsvacka. Självklart att Barca är favoriten när de har spelat så bra så långt och spelar på sin hemmaplan men man får aldrig underskatta Real Madrid. Jag är säker på att Barca kommer att komma ut på planen med ett stort självförtroende och gå för vinst från minut ett. Deras stora självförtroende lär fortsätta med segern mot Manchester City i Champions League och tog sig vidare till kvartsfinal!

Emily
– Barcelonas form är betydligt bättre än de vitkläddas för tillfället och medan det råder stor harmoni i Barçalägret verkar det vara precis tvärtom i huvudstaden, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på den senaste tidens resultat. Jag ogillar att prata om favoriter och särskilt när det drar ihop sig till el Clásico. Det vore dumt att tro på en enkel vinst på söndag bara för att vi är i bättre form. Vi vet av erfarenhet att formen inte spelar någon som helst roll när spelarna kliver ut på Camp Nous gräsmatta. Allt som har varit och allt som har hänt före klockan 21 på söndag kommer att nollställas så fort domaren blåser igång matchen. Barcelona går som tåget medan Real Madrid har skräp i maskineriet, men i samma sekund bollen sätts i rullning är det bara de 90 kommande minuterna som spelar roll.

el Flaco
– Trots att Madrid inte har visat bra tendenser de senaste omgångarna får man inte underskatta de. Ancelottis lag har alltför många toppspelare med kapaciteten att avgöra en match för att man ska tro att det kommer bli en lätt fajt i el Clásico. För Barcelonas del gäller det att man kan ta vara på den formen man befinner sig i för tillfället, samt fördelen med hemmaplan.

Milad
– Klart att dagens form kan påverka prestationen på plan på söndag men El Clasico är en scen för alla spelare att visa upp sig till världen och Real Madrid har det kvalité som krävs för att vinna i Camp Nou.  Samtidigt befinner sig Barcelona i sin bästa form på flera år och uppvisningen mot City tyder på att Enrique har satt sitt prägel på laget och fått igång Messi på allvar igen.


Barcelona spelade en tuff match mot Manchester City i onsdags medan Real Madrid har en veckas vila i benen inför besöket på Camp Nou. Har det någon betydelse?

Markus
– Det är inte optimalt för Barcelona att spela El Clasico fyra dagar efter en hård, betydelsefull match i Champions League. Å andra sidan är det ingen omständighet som ska stjälpa Barcelona. Situationen var den omvända inför El Clasicot i Madrid i höstas. Då var det Real Madrid som hade haft en match mitt i veckan, medan Barcelona var spelledigt i en vecka. Som bekant lyckades marängerna ändå vinna den gången. Barcelona kommer att vara oerhört motiverat och redo att prestera på högsta nivå.  

Behnam
– Jag tycker inte att det har någon stor betydelse. Vissa av spelarna kan vara trötta efter den matchen men Barcas trupp är i princip skadefri just nu. Att spela två stora matcher under samma vecka kan ge en positiv effekt till laget. Vinst mot Manchester City på Camp Nou kan ge spelarna en stor energi, hopp och självförtroende till El Clásico!

Emily
– Ja självklart, men det behöver absolut inte vara negativt för Barcelona. I och med att matchen mot City slutade med seger och att vi spelade riktigt bra ger onsdagens match säkerligen spelarna en extra boost inför el Clásico. Tack vare Luchos envisa roterande under hösten ser alla spelare otroligt pigga ut och det är bara bra att ta vara på det momentum och den form Barcelona har just nu. Märk väl att jag skrev tack vare som i något positivt och inte på grund av som i något negativt. Jag var väldigt kritisk till Luchos ständiga roterande i höstas och även om jag definitivt är för att rotera tyckte jag att det gick till överdrift. Nu får jag dock erkänna att jag tror att vi just nu skördar frukterna av rotationerna och att jag får äta upp mina negativa ord om Lucho och hans omstuvningar i startelvan. Och det gör jag gärna.

Barcelona är just nu inne i en riktigt bra period och då är det bara att ånga på. Spelarna ser ut att vara i bra form fysiskt och ett längre uppehåll skulle istället kunna riskera att laget tappar det momentum man byggt upp. Real Madrid har haft mer vila och längre tid på sig att fokusera på matchen. Men det kan också sätta griller i huvudet på Madridgänget. Inte minst med tanke på hur Barcelona stundtals lekte med City i onsdags. Barça rider på framgångsvågen och jag kan inte se något negativt med att spela el Clásico fyra dagar efter att man haft uppvisning på Camp Nou mot de engelska mästarna.

el Flaco
– Om något ser jag det som positivt för Barça att man kommer till spel från en onsdagsmatch. Har aldrig förstått mig på argumentet som gjordes när Real Madrid åkte ut ur cupen och marängerna menade att de skulle ha mer vila och att det skulle gynna de. Vi ser att så har det inte varit. Jag tror mer på att det är bra för ett lag att spela två matcher i veckan för att komma in i rytmen och vänja sig vid att spela viktiga matcher titt som tätt. När ett lag befinner sig i bra form ska man försöka ta vara på det och då ska matchen under veckan mot City inte vara något argument för att Barçaspelarna ska vara tröttare än de i Madrid.

Dessutom underlättar det för en tränare när det gäller att rotera om man spelar så många turneringar som möjligt. Just bristen av rotationer har varit en av anledningarna till att många Madridspelare har sett slutkörda ut de senaste veckorna. Luis Enrique har däremot kunna använda sig av nästan hela truppen och spelarna ser betydligt fräschare ut än vad de har gjort tidigare säsonger vid det här skedet.

Milad
– Spelarna har redan glömt City-matchen och ingen lär känna av trötthet från matchen i onsdags, jag tycker tvärtom att City-matchen boostade lagets självtroende och gav dem mer motivation till El Clasico.


Busquets ser ut att missa matchen på grund av skada. Hur stort avbräck är det för Barcelona och vem vill du ska ta hans plats i startelvan?

Markus
– Det må låta hårt mot den gode Sergio Busquets, men ärligt talat är det frågan om hans frånvaro ens är att beteckna som ett avbräck i dagens läge. Faktum är att Javier Mascherano har övertygat som defensiv mittfältare när Busquets har varit skadad. Jag hoppas att argentinarna får fortsatt förtroende på mittfältet även på söndag. Det skulle dock inte förvåna om han skulle spela mittback. Han är ju inte oäven som försvarare heller, men han kommer mer till sin rätt på mittfältet där han alltid står för ett lojalt, uppoffrande jobb. Särskilt duktig är han på att läsa spelet och hjälpa försvarsspelarna.

Behnam
– Sergio Busquets är en väldigt viktig spelare för Barcas mittfält! Visst kommer man att sakna honom men det finns gott om spelare att ersätta honom med. Ivan Rakitic och Andrés Iniesta kännas som två klara spelare som kommer att starta matchen. Många vill säkert se Javier Mascherano på mittfältet men jag tycker att Xavi ska få chansen att spela från start. Han är en kung i Barca! En sådan spelare med så mycket erfarenhet kommer Barca inte att ha på länge!

Emily
– Busquets har haft svårt att anpassa sig till Luchos spelsätt och det har varit för mycket kladd på boll och onödiga bolltapp från katalanens sida den här säsongen. Busi är en fantastisk spelare och oavsett hans prestationer kommer han att vara saknad på söndag. Han må inte vara fullt lika genialisk under Lucho som under Pep och Tata eftersom han inte kommer till sin rätt på samma sätt under Luchos ledning, men det går inte att komma ifrån att hans fotbollshjärna överglänser alla som försöker spela på hans position. Hans blick för spelet, hans vanligtvis blixtsnabba bolldistribution, hans förmåga att i stort sett alltid veta vad som kommer att hända och hans i princip perfekta positionsspel kommer att saknas. Oddsen på att Mascherano tar hans plats är väl lika med noll och argentinaren är ingen Busquets direkt, men han gjorde nog ingen besviken mot City och lär göra det bra även mot Madrid. Det enda jag är lite orolig över är hans (ibland) huvudlösa satsningar och att han stundtals hamnar ur position. I övrigt har jag fullt förtroende för Masche och kämpaglöden och vinnarskallen är det verkligen inget fel på.

el Flaco
– Även om Busquets inte har nått upp till sin normala nivå under delar av säsongen är han fortfarande en viktig spelare att ha tillgång till. Inte bara för sina färdigheter men även för sin spelförståelse och förmåga att läsa av spelet. Minns mötet på Bernabéu förra säsongen, i 3-4 matchen, där Busi gav sina medspelare instruktioner att spela på Xabi Alonsos yta för att basken var slutkörd och katalanen hade sett det. Inte många spelare har den förmågan att kunna notera sådana svagheter hos motståndarna.  

Mascherano är den givna ersättaren och han gjorde ett bra jobb i rollen som pivote mot Manchester City. På förhand ser jag det inte som någon direkt svaghet då det är argentinarens normala position och en roll som han bör känna sig bekväm vid. Han må sakna Busquets passningsfot, men han kan kompensera det med sin enorma arbetskapacitetet och aggressivitet. 


Är ligan avgjord om Barcelona vinner?

Markus
– Ifall Barcelona skulle besegra Real Madrid så innebär det att katalanerna får fyra poängs försprång gentemot marängerna när tio omgångar återstår av La Liga. Nej. det vore inte en tillräckligt stor marginal för Barcelona mot Real Madrid för att man ska börja inbilla sig att ligatiteln är i hamn. Det är lite väl många matcher att spela för att dra stora växlar av en eventuell seger för Barcelona på söndag. Däremot skulle en vinst nu i helgen betyda mycket rent psykologiskt för Barcelona och ge ytterligare råg i ryggen i kampen om ligaguldet. I nuläget skiljer det ju en ynka poäng mellan de spanska jättarna, så resultat av det förestående El Clasicot kommer inte ha ett avgörande betydelse inför slutspurten av ligan. 

Behnam
– Nej! Jag tycker inte att ligan kommer att vara avgjord på söndag då det återstår några omgångar kvar i La Liga! En vinst för Barca kommer öppna dörren lite mer för ligatiteln.

Emily
– Nej. Det är tio matcher kvar att spela efter el Clásico och 30 poäng står på spel. Då är ett försprång på fyra poäng inte särskilt mycket. Både vi och Real kommer säkerligen tappa poäng i en eller flera av de återstående matcherna och även om vi så klart har ett övertag om vi vinner på söndag så är det en lång och krokig väg kvar till ligatiteln.

el Flaco
– Nej. Även om laget har sett bra ut efter årsskiftet har det funnits matcher där man har tappat poäng och matcher där spelet inte sett 100 % bra ut. Man ska inte ta för givet att ligan är vunnen vid en eventuell seger i el Clásico. Som tur känns det inte heller som att Real Madrid kommer ta full pott efter matchen på söndag och att de också kan åka på en poängförlust här och där. Jag tror att ligan kommer att avgöras i de sista omgångarna, oavsett slutresultatet i el Clásico.

Milad
– Ligan kommer absolut inte vara avgjord och det väntar tuffa matcher både för Real och Barcelona framöver. De andra lagen i La Liga har visat under säsongen att de kan ta poäng mot de stora lagen, speciellt på hemmaplan. Barcelona kommer möta Sevilla, Espanyol och Atletico Madrid på bortaplan och laget ska dessutom spela dubbelmöte mot mot PSG i Champions League.


Vilken eller vilka spelare i Real Madrid är du mest orolig för inför matchen? Vem kan orsaka störst problem för Barcelona?

Markus
– Real Madrid förfogar över många världsspelare som kan kliva fram och göra en stormatch mot Barcelana. Det är kanske ett småtråkigt svar, men jag menar på att Barcelona i första hand får se upp med Real Madrids tre anfallstjärnor Gareth Bale, Karim Benzema och Cristiano Ronaldo. Samtliga tre spelare har utifrån förväntningarna sammantaget underpresterat alltsedan årsskiftet och vill naturligtvis mer än gärna göra mål och sänka den största rivalen. I synnerhet Ronaldo kan bli ett stort hot, då han givetvis är på en desperat måljakt nu när Messi på ett mäktigt sätt har tagit över skytteligaledningen i La Liga från portugisen. Därtill kan Luca Modric ställa till det för Barcelona, trots att han nyligen har kommit tillbaka till spel efter en längre tids skadefrånvaro. Han är skicklig på att styra spelet på mittfältet med sin kreativitet och rutin.

Behnam
– De tre spelare som jag är mest orolig för inför matchen som kan skapa en hel del problem framför Barcas backlinje är Ronaldo, Gareth Bale och Luka Modric! Den som jag tror skapar mycket problem är Modric som är väldigt vass på mittfältet!

Emily
– Isco. En underbar mittfältare med en spelförståelse och teknik många bara kan drömma om. Kan göra i stort sett allt på en fotbollsplan och kommer att vara oerhört viktig för marängernas anfallsspel när det gäller att öppna ytor och hitta fram med smörpassningar. Även Modric känns som ett orosmoment, trots att han nyligen kommit tillbaka från skada. Han styr och ställer på mitten i Real och med tanke på Barcelonas stundtals icke befintliga mittfält kan det bli kroaten som kontrollerar tempot i matchen. Både Isco och Modric behöver alltså hållas i kort koppel av Barça. Stoppar vi dessa två herrar lär marängernas anfallsspel bli lidande och vi slipper oroa oss så mycket för Real Madrids två sprinters där framme.

el Flaco
– Att Modric och Sergio Ramos är återigen tillgängliga för spel kan bara vara positivt för Madrid. Kroaten är väldigt viktigt för deras speluppbyggnad och kreativitet och Ramos är ledaren som de har saknat längst bak.

Milad
– Jag ser Marcelo som ett stort hot, hans offensiva utflykter är farliga för vilket lag som helst och jag hoppas att Alves höjer sig ett snäpp till mötet på söndag. Jag vet inte i vilken form Modric befinner sig just nu men har han en bra dag kan han mata BBC med sina passningar och skapa lägen för Madrid.


Slutligen. Hur slutar matchen? Vem blir matchhjälte?

Markus
– 2-1-seger för Barcelona. Katalanernas målskyttar: Neymar och Lionel Messi.

Behnam
– Jag tror att matchen slutar 2-1 till Barca. Jag vill säga mer men jag vågar inte riktigt för att Real kommer att se sin chans att komma ur formsvackan. Den som kommer att bli matchhjälte för Barca är Leo Messi som alltid kliver fram i dessa stora matcher. Suárez kommer säkert att göra minst 1 assist!

Emily
– 3-1 till Barcelona och Messi lär som vanligt spela en avgörande roll.

el Flaco


Milad
– Jag tror på seger för Barcelona men nyckeln för seger är effektivitet. Jag säger 3-1 till Barcelona med Messi, Neymar och Suarez med varsitt mål.