Medverkande:

Taher Mortezaie: redaktör Barcelona
Marcus Rossheim: skribent Barcelona
Michael Cedqvist: skribent Barcelona
Emily Ottosson: skribent Barcelona
Markus Inanoglu: skribent Barcelona
 
 
På söndag reser Barcelona till den kungliga huvudstaden för att inta Santiago Bernabéu i en match som kan bli avgörande för var ligapokalen hamnar. För Barcelona är tre poäng ett måste, men vad talar egentligen för en katalansk vinst på söndag?

Taher
– Det som talar för Barça är att i nästan alla stora matcher denna säsong har laget visat sin bästa sida och spelat riktigt bra. Matchen på söndag är säsongens viktigaste så jag ser ingen anledning till att man inte skulle fortsätta på samma sätt. Dessutom har Messi vaknat till liv och när argentinaren är på gång då kan inte ens en Cristiano i form stoppa honom. Jag tror dessutom att en viss brasse vid namn Neymar är ganska sugen på den matchen efter att inte ha spelat någon minut i den sista matchen.
 
Marcus R
– Formkurvan pekar uppåt både för Barcelona i sin helhet och specifikt för den viktigaste spelaren, Messi. Samtidigt så är det samma läge i motståndare laget. Men om man jämför båda lagens tuffaste motstånd detta året så är det för Barcelonas del två vinster mot City medans Real Madrid spelade lika mot Atletico där man lika gärna hade kunnat förlora. 

Michael
– Real Madrid får dras med bästa utgångsposition, favoritskap och den bästa formen vilket är en ny känsla för de lite nyare Realspelarna. Lägg därtill att man har hemmaplan så är det inte en match man ska räkna med att ta någon trepoängare i. Det enda svaghetstecknet som laget har är de stora matcherna, man är nästintill felfria mot lagen utanför topp 5, men har bitvis haft svårt att glänsa mot framför allt Barca och Atletico, självklart även där med några undantag.

För Barcelona har dock värdemätaren i CL varit positiv för självförtroendet, vi har äntligen visat upp bra spel mot bra motstånd igen ute i Europa vilket ärligt talat var sådär med i höstas. Samtidigt är formen alldeles för instabil, egentligen är senaste överkörningen i ligan det enda ljuset på en mörk himmel. För en dryg vecka sedan hade jag inte trott på Barcelona, men med de senaste två matcherna i bagaget tror jag att Real får akta sig för att bli bekväma. Båda lagen har allt att vinna, och jag hoppas att den inställningen tas med ut på planen.

Emily
– Allt! Det finns väl egentligen inte något som talar emot en katalansk vinst tycker jag. Barcelona kommer oerhört starka till Bernabéu efter att ha slagit ut Manchester City ur Champions League och därefter fullkomligt mosat Osasuna på Camp Nou i söndags. Laget har haft en veckas vila och har därmed i lugn och ro kunnat fokusera på att slipa till de sista taktiska detaljerna inför slaget i huvudstaden, till skillnad från Madrid som hade match i veckan (gissa vad man kommer skylla på i Madrid om man förlorar…). Tata har ett psykologiskt övertag gentemot Ancelotti i och med vinsten i clásicot på Camp Nou.
 
Barcelona är piskade att vinna – visst. Nivån på spelet går upp och ner – visst. Real Madrid är favoriter i matchen, i kampen om ligaguldet, i CL och gud vet vad – visst, visst, visst. Men Barcelonaspelarna med Messi som fanbärare älskar den här typen av matcher, de lever för det här! Jag tycker att allt talar för en Barcelonaseger på söndag, men just därför kommer jag säkert få äta upp mina ord sent på söndagkvällen…

Markus I
– Barcelona må ha blandat och gett de senaste månaderna och tappat ligaledningen på kuppen, men nu när det vankas en extraordinär match så är det positiva tongångar. De två senaste matcherna har gett löftesrika besked. Man demonstrerade sin upphöjda klass när man slog Manchester City och följde sedan upp med att lekfullt utklassa Osasuna i helgen. Attityden, effektivitet, taktiken och spelet har varit tillfredsställande i ett par matcher nu. Självförtroendet är på topp. Spelare som Andrés Iniesta, Lionel Messi och Jordi Alba är i storform.
 
Om man ska problematisera det hela, så kan man konstatera att Barcelona tidigare under säsongen också spelat bländande i någon match här och där för att sedan gåtfullt underprestera i den nästkommande. Med andra ord har man varit ojämn och åkt på oväntade bakslag. Främst har man spelat sämre i matcher där man har varit solklar favorit. Matchen mot Real Madrid på bortaplan är på förhand en öppen historia och Barcelona-spelarna kommer garanterat att vara motiverade till bristningsgränsen, inte minst för att Barcelona har stort behov av att plocka hem samtliga tre poäng.
 
I vilket fall, det som jag främst anser tala för en seger på Santiago Bernabéu är att jag bedömer Barcelonas högsta nivå vara snäppet högre än marängernas. Lyckas man nå upp till sin fulla kapacitet så tror jag definitivt att man har en stor chans att vinna. Dock räcker det med att man spelar aningen under sin toppnivå och ha lite otur med marginalerna för att förlora mot ett storlag av Real Madrids dignitet. Det faktum att matchen, för att uttrycka mig dramatiskt, är något av att vinna eller försvinna för Barcelona, innebär att man högst sannolikt kommer att gå in i matchen med inställning att vinna. Med en sådan vinnarattityd vill jag tro att man åtminstone kommer att bli ytterst svårslaget. Samtidigt ska man ha i åtanke att Real Madrid är i fin form, vilket den förlustfria sviten på imponerande 31 matcher understryker, och får i egenskap av hemmalag möjligen ses som knapp favorit i gigantmötet. Barcelona har i alla fall en klart realistisk chans att gå segrande ur striden i huvudstaden. 
 

Tata Martino har minst sagt angenäma problem när det gäller att ta ut en startelva till söndagens match. Å ena sidan gillar han att starta med fyra mittfältare i den här typen av matcher, å andra sidan är både Alexis och Pedro i bra form och skulle mycket väl kunna starta på varsin sida om Messi och var får Neymar då plats? Hur tror du Tata resonerar kring startelvan och vilken elva skulle du ställa ut på Bernabéu på söndag?

Taher
– Detta var precis min fråga i presskonferensen i den senaste matchen mot Osasuna. Och Tata svarade, ganska kallt, att ”Ni (journalister) har nu en hel vecka på er och prata om det”. Jag tror personligen att Tata kommer spela med Ney och Messi tillsammans med de fyra små i mitten. Det har fungerat bra i alla tidigare toppmatcher under säsongen och på söndag tror jag att Tata litar på det laget. Om jag hade varit tränare för FC Barcelona hade jag också startat med denna uppställning. Då skulle man ha både Alexis och Pedro som avbytare för att komma in och ge allt den tid de skulle spela.
 
Problemet med denna uppställning är att ifall det inte funkar har jag svårt och se att avbytarna skulle vända på matchbilden. Men ifall man skulle ha Neymar på bänken så har man en spelare som visst kan komma in och skaka om Real backarna. Men jag föredrar ändå det första alternativet då Barça är piskade att vinna.
 
Marcus R
– Obekräftade rykten säger att Neymar och Fabregas startar. Det talar för samma elva som startade mot City i returen vilket jag också anser är ganska troligt. Det såg bra ut i det spelet och jag tycker det, om det blir så, ska bli intressant o se samma elva mot Real. Att ha Pedro, Alexis osv på bänken att slänga in är helt klart mycket värdefullt. Men jag tycker att Neymar spelar bättre när han startar än när han kommer in i slutskedet av andra halvleken. Vilken elva Tata än väljer att starta med måste den vara offensiv och spela för vinst. 
 
Michael
– Det spreds ju snabbt uppgifter om att "Cityelvan" skulle få chansen igen, och jag tror nog att det redan är klart med tanke på att Tata hintat om att hade uppställningen klart i teorin. Självklart vore det en blunder att inte starta med Neymar till vänster, och jag är personligen väldigt förtjust i Alexis inställning just nu. Han har blivit spjutspetsen framför Messi som vi försökt få framför allt Villa att bli, och hans kämparanda är egentligen bara slagen av en enda spelare; Pedro. Däremot känns Chilenaren vassare för tillfället, och finns det utrymme för någon av dem så hoppas jag på Alexis.

Att spela med fyra mittfältare var någonting som jag gillade mot City, men samtidigt är rädd för att göra oss för enkla att "parkera sönder". Visst finns det en charm i att åka till Bernabeu och rulla bollen framför fötterna på en kokande Pepe, men samtidigt som vi vet att vi är det skickligare laget med boll så är Real nästintill omöjliga att stoppa i deras omställningsspel med Bale och Ronaldo.

Jag sätter mina pengar på en lågoddsare: Valdés - Alves, Piqué, Mascherano, Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Cesc, Messi, Neymar.

Emily
– Den här frågan ger säkerligen Tata lika mycket huvudbry som den ger mig. Taktiken med fyra mittfältare har visat sig fungera bra under Tatas ledning, så varför ändra ett vinnande koncept? Å andra sidan lär Real Madrids attacker främst ske via kanterna och då tänker jag att det kan vara bra att starta med löpvilliga och hårt arbetande yttrar som tar stort defensivt ansvar – som Pedro och Alexis. Detta kan dock resultera i en haltande offensiv och lämnar dessutom Messi ganska isolerad på topp.
 
Jag tror att Tata fortsätter med fyra mittfältare och att det blir Neymar och Messi som offensiva pjäser och jag tror absolut att den taktiken kan fungera på söndag. Personligen vill jag dock inte se Neymar från start då hans form inte varit något att hurra för de senaste matcherna, utan ge mig Pedro eller Alexis bredvid Messi så är jag nöjd. Skulle fyrmannamittfältet inte falla väl ut är det bara att byta ut en av mittfältarna tidigt i andra halvlek, eller kanske redan i halvtid, och sätta in Pedro, Alexis eller Neymar och återgå till den vanliga 4-3-3-uppställningen.
 
Defensivt vill jag se Alves, Piqué, Mascherano och Alba bilda en stabil backlinje. Egentligen hade jag hellre sett Bartra bredvid Piqué i mittlåset, men vår blivande mittbacksgeneral har fått alldeles för lite speltid på sistone och är inte i matchform för att starta i el clásico. Dessutom har firma Piqué-Mascherano varit riktigt bra i flertalet toppmatcher i år, bland annat i båda mötena med Manchester City, så jag litar på att de fortsätter prestera på topp när det verkligen gäller. Valen av Alves och Alba behöver väl knappast motiveras.
 
Det ger alltså följande elva, där Iniesta på pappret håller till ute till vänster i anfallet, men i praktiken mer spelar på mitten (med reservation för att Tata kanske startar med Neymar istället för Alexis):
 
Valdés
Alves – Piqué – Mascherano – Alba
Xavi – Busquets – Cesc
Alexis – Messi – Iniesta

Markus I
– Personligen tycker jag att den elvan som startade mot Manchester City på Camp Nou är värt att satsa på nu igen, nämligen:
 
Váldes-Alba, Pique, Mascherano, Alves-Fabregas, Bosquets, Xavi, Iniesta-Neymar, Messi
 
Det är en synnerligen respektingivande och solid elva. Det känns stabilt och tryggt när Xavi, Iniesta och Cesc Fabregas huserar tillsammans på mittfältet. Iniesta och Fabregas kommer vara flitiga med att assistera firma Messi och Neymar i anfallet. I ärlighetens namn har Neymar varit upp och ner på senare tid i Barcelona-tröjan, rättare sagt efter sin skada tidigare i år, medan Alexis Sánchez och Pedro har flåsat honom i nacken om startplats. Ändå tycker jag nog att Neymar ska få starta i helgen. Hans spetskompetens är till större gagn än berörda lagkamraters diton. Med sin oförutsägbara och rastlösa tekniska spelstil kan han vålla stor oreda i vilket försvar som helst.
 
Tata Martino har deklarerat i media att han är tämligen säker på vilka spelare han ska ge förtroendet från start. Min gissning är att han tänker formera samma elva som mot Manchester City i förra veckan.
 

Real Madrids formkurva har pekat spikrakt uppåt sedan årsskiftet, men aldrig har formen varit så betydelselös som i ett el Clásico. Vilka styrkor och svagheter ser du i Real Madrid inför matchen och hur ska Barcelona hantera/utnyttja dessa?

Taher
– Real Madrid ser riktigt starka ut. Enligt mig har Modric samt Cristiano varit de två stora anledningarna till att laget befinner sig i den position man gör. Modric i mitten ger en balans samtidigt som han är otroligt kreativt och skapar målchanser för anfallarna. Cristiano i sin tur har tagit hand om målskyttet och gjort så att Benzema kan spela i lugn och ro och visa sina kvaliteter. På så sätt är laget varken lika beroende av målet från sina anfallare och inte heller av Xabi Alonso. Ancelotti har verkligen hittat balansen i ett lag som har varit lite upp och ner på flera sätt de senaste säsongerna. Hur långt italienaren kan utveckla laget är en annan fråga.
 
Svagheter är svårt och hitta i Madridlaget men vill Barcelona verkligen vinna matchen måste man vara sig själv mer än något annat tillfälle. Man måste behålla bollen inom laget och med de fyra små dominera bollinnehavet. Lyckas man med det och Neymar och Messi kan skaka om backarna däruppe kan det bli riktigt roligt på söndagskvällen.
 
Marcus R
– Real Madrids största svaghet mot Barcelona, speciellt på hemmaplan då man förväntas flytta fram positionerna, är att man vill vara dominanta. Man vill hålla i bollen, spela bollen, bestämma över tempot och matchen. Det är ett problem för det är nästan omöjligt mot Barcelona. Man kan pressa en stund men halvvägs in i matchen är tålamodet inte lika stort och koncentrationen lika bra så Barcelonas dominans tar över. Det skapar utrymmen för misstag, att man blir naiv eller helt enkelt inte tillräckligt tålmodig. Real Madrids styrkor mot ett offensivt Barcelona är kontringarna. Det är en majoritet av alla mål man gör mot Barcelona som uppstår på kontringar eller exempelvis hörnor. Något man måste vara uppmärksam på och kanske punktmarkera Ronaldo eller en spelfördelande Alonso/Di Maria. 
 
Michael
– Vi hade uppe det tidigare, och för att vara ödmjuk finns det få svagheter kvar i Real just nu. Det är inte ett komplett lag, men man har lyckats såga av de flesta av sina laster vilket gör det till en svår uppgift på söndag. Förutom det faktum att det är ett Clásico så tvingas man som vanligt slåss mot sig själva; Ramos, Arbeloa, Xabi Alonso och framför allt Pepe är spelare som sällan tänker två gånger när det gäller duellerna mot Barcelona, vilket vi har sett ett flertal gånger mellan lagen. Det gör tyvärr som vanligt att domarinsatsen kan bli avgörande om inte nivån sätts perfekt då Real (och Mascherano) lever bäst när domarna inte är närvarande. Samtidigt finns det gott om spelare i båda lagen som till fullo utnyttjar en petig domare genom att slänga sig vid varje halvchans.

Spelmässigt är det precis som vanligt lyckligtvis för oss; Barcelona åker till bortaplan med sin egen spelidé och utan en plan B. Vi möter ett Real i toppform med ödet i egna händer. Det har kan verkligen bli en riktigt klassiker...

Emily
– En av Madrids styrkor är det kliniska sättet de utnyttjar ytor på. Marängerna är omställningarnas mamma och på två-tre tillslag kan bollen gå från egen planhalva och in i motståndarnas mål. Det måste erkännas att det är imponerade, om än kanske inte överdrivet underhållande, men det är ju en smaksak. Barcelona brukar lämna oändliga ytor på egen planhalva så det är av yttersta vikt att man är försiktig med det på söndag. Jag ser gärna att Barcelona är lika disciplinerade som i första matchen mot Manchester City då man knappt gav bort en enda boll i första halvlek, även om det innebär att man inte skapar så mycket framåt. Någon chans kommer dyka upp och då gäller det för Blaugrana att avsluta kliniskt.
 
En annan styrka hos Madridlaget är naturligtvis fasta situationer, något som opassande nog är lite av Barcelonas akilleshäl. Barça måste minimera antalet hörnor och frisparkar nära eget straffområde och det bästa sättet att göra detta är att försöka hålla de vita så långt ifrån straffområdet som möjligt. Lyckas man med detta, samtidigt som man stoppar marängernas kontringar kan jag inte se hur Real Madrid skulle kunna vinna på söndag.
 
Årets upplaga av Madrid har få direkta svagheter. Det finns dock ett par lagdelar som inte är fullt lika starka som de andra. Defensivt är högerkanten helt klart en av svagheterna hos Los Blancos. Arbeloa är en medioker spelare som tyvärr (eller tack och lov med tanke på att han väger upp sin brist på fotbollsintelligens genom att sparkas och tacklas) för Barcelona missar matchen. Carvajal är ingen überlysande högerback han heller och med detta i åtanke kan Barcelona utnyttja högerkanten. Det optimala vore att sätta Neymar på Carvajals kant, vilket skulle tvinga Ancelotti att använda flera spelare i bevakningen av Neymar, vilket också skulle begränsa Madrids offensiv.
 
Detsamma gäller egentligen defensiven på Madrids vänsterkant. Marcelo är visserligen bättre än sina kollegor på högerkanten, men hans kvaliteter är främst offensivt och defensivt lämnar brassen en del att önska. På båda kanterna finns alltså mycket att hämta för Barcelona, men frågan är om man kommer utnyttja detta om Tata väljer att ställa upp med fyra mittfältare för att vinna kampen på mitten och kontrollera händelserna på planen. Just utnyttjandet av kanterna brukar inte vara Barcelonas styrka och låter man Alves slå inlägg efter inlägg från högerkanten lär Diego López aldrig behöva plocka någon boll ur nätet bakom sig. Brassen har ju en tendens att inte ställa in siktet på sina inlägg särskilt bra, om man ska uttrycka sig snällt, och i de fallen han faktiskt lyckas få in ett farligt inlägg framför mål är det sällan någon där för att möta bollen. Så ja, visst finns det ett par svagheter hos Real Madrid, men frågan är om Barcelona ens är intresserade av att utnyttja dem.
 
Hursomhelst är det mycket som måste tas i beaktning inför söndagens batalj och jag är glad att jag inte är i Tatas skor.

Markus I
– Real Madrids offensiv, inte minst kontringsspel, är av yppersta klass. De har spelartyper som är skickliga på snabba omställningar, med målmaskinen Cristiano Ronaldo i spetsen. Det gäller för Barcelona att minimera klara kontringslägen emot sig genom att dels inte lämna ifrån sig bollen i utsatta lägen på planen när man har många spelare i offensiven, dels att alla spelare tar sitt beskärda ansvar i defensiven och agerar behärskat.
 
En annan styrka hos antagonisten är att man har en hel del spelare som är duktiga distansskyttar. Ronaldo givetvis, men även Ángel Di Maria, Gareth Bale och Luca Modric är alla skottglada. Skotten kan vina från stillastående och till synes ofarliga positioner, men skottdugligheten ska Barcelona onekligen se upp med. Fem-tio skottförsök från långt håll kan fara högt över målramen och då är det lätt att underskatta hotet som långdistansskotten faktiskt utgör. Barcelona måste alltid distrahera skyttarna för att minimera risken för en ödesdiger lyckoträff.
 
Vidare, det som jag upplever har utvecklats tydligast i Real Madrids spel i och med Carlo Ancelottis ankomst till klubben är att man har blivit mer bekväm med att hålla i bollen inom laget och föra sina matcher. Främst har denna aspekt utvecklats i och med att Modric har blivit tongivande på det centrala mittfältet. Han och den rutinerade Xabi Alonso har i många matcher varit briljanta i rollerna som speluppläggare. Följaktligen är det viktigt att Barcelona stör dessa spelmotorer från att leverera smarta och vägvinnande passningar. Förhoppningsvis kan den alltid taktiske och uppoffrande Sergio Bosquets ihop med Fabregas eller Xavi bemästra marängernas mittfältsduo och vinna mittfältskampen.
 
Ytterligare en för närvarande stark sida hos Real Madrid är försvarsspelet, som var föga imponerande i upptakten av säsongen. Ett tag i höstas var det titt som tätt kalabalik i försvaret, men det är nu samspelt och säkert. Särskilt mittlåset Pepe och Sergio Ramos har visat sig vara svårpasserat. Det krävs ett kvickt och underfundigt spel för att lura bort dessa backar. Om något lag i världen kan luckra upp försvaret är det Barcelona med dribbler av Guds nåde som Iniesta, Messi och Neymar.
 
Det finns knappt svagheter att tala om i denna upplaga av Real Madrid och särskilt i den nuvarande goda formen. Men något som jag betecknar som mindre bra är ytterbackarna som inte är märkvärdiga. Daniel Carvajal är ung och lovande, men jag tycker inte att han är nämnvärt stabil i sitt defensiva spel och ofta menlös i sina offensiva utflykter. Det är mer kvalité hos Marcelona men han är instabil och blir han pressat så tenderar han att vara högst mänsklig.
 
Som tidigare sagt så har försvaret spottat upp sig. Om jag trots det ska vara fjuttig så har jag stundom skönjt tecken på en viss förvirring i försvarsleden när man har mött ett aggressivt presspel. Följaktligen så bör Barcelona ta fasta på denna faktor och se till att omkullkasta försvarsmuren genom att pressa på modigt utan boll.
 
Sammanfattningsvis så har Real Madrid i dagsläget knappt en akilleshäl, medan styrkorna är desto fler och flagranta. I samma andetag vill jag inskärpa att Barcelona besitter tillräckligt med färdigheter för att slå den starka rivalen.
 

Senast Barcelona vann på Santiago Bernabéu var i Copa del Rey-kvartsfinalen för drygt två år sedan. Sedan dess har lagen mötts på Bernabéu tre gånger, varav två matcher slutat med Madridvinst och en match slutat oavgjort. Vilka är nycklarna till en seger för Barcelona på söndag?

Taher
– Att laget spelar som man vet bäst, hålla i bollen, snabbt passningsspel och inte tveka i anfallsspelet. Neymar, Iniesta och Messi måste vara på topp alla tre. Börjar Barcelona dominera matchen från början kan det bli en rolig kväll, men ifall laget spelar på halvfart så kan Madrid avgöra ligan direkt.
 
Marcus R
– Inget slarv, stort fokus, ödmjuka inför uppgiften men förtroende för sin egen kapacitet och förmåga. Messi och Iniesta måste vara på topp och leda offensiven.
 
Michael
– Valdés och Messi får bli ett kort svar. Den förstnämnde kommer att sättas på prov, och förutom senaste CL-matchen så har fortfarande firma Piqué/Mascherano en bit kvar innan vi ens kan möta Betis utan att man ska behöva ha mardrömmar innan matchen. Således blir burväktaren som vanligt vår stöttepelare.
Messi är spelaren som kan ge oss tre poäng, visst har vi flera med god form men är det någon som kan stå ut och avgöra en match mot Real så vet vi alla vem det är. Jag sätter en slant på att vi kommer få se minst ett drömmål från loppan till helgen.

Emily
– Den största nyckeln för Barcelona är att ta kontroll på matchen och inte låta matchen utvecklas till en batalj i Hawaii-fotboll för det är Real Madrid mästare på. Ett böljande spel gynnar de vita och Barcelona behöver vara precis så disciplinerade och försiktiga som man var i första matchen mot Manchester City, även om det innebär att underhållningsvärdet sänks något. Tappar Barça boll på mittplan kommer Real Madrid hugga på kontringar på en millisekund och det kan med stor sannolikhet resultera i baklängesmål för Barcelona. Så; kontroll, kontroll, kontroll är oerhört viktigt.
 
En annan nyckel är att inte låta sig provoceras av Real Madrids tuffa satsningar med Pepe i spetsen utan att se till att rulla boll snabbt och på så sätt ta sig ur Madrids press. Låter Barcelona marängerna jaga boll är jag övertygad om att Ronaldo med flera kommer tröttna och inte orka fullt ut. Då kommer luckorna och lägena att dyka upp för Barcelona, det gäller bara att vara tålmodiga, något Barcelona är mästare i.
 
Slutligen, när Real Madrid väl har bollen måste Barcelona stoppa Modric och Xabi Alonso, som lär vara de spelarna som snabbt är tänkta att fördela bollar till Ronaldo och Bale på kanterna. Plocka bort dessa två herrar och Madrid har inte mycket att komma med offensivt, trots att man har en målspruta i form av Ronaldo i laget. Får portugisen inga bollar kan han inte heller göra mål.

Markus I
– Beslutsamheten och viljan att vinna hos Barcelona-spelarna är en viktig element. Är man tillräckligt benägen om att vinna så kommer det att avspegla sig i spelet. Sedan behöver man överraska i sitt anfallsspel, varva tålmodiga metodiska anfall med fartfyllda omställningar. Varierat spel i offensiven, med ett släng av djärvhet, kan betala sig. Sedan gäller det att försvarsspelet är disciplinerat, enhetligt och klokt. Inga chansbrytningar i närheten eller inne i Valdes straffområde. Fasta situationer i defensiven måste prioriteras, då Real Madrid har många bra huvudspelare. Sist men inte minst så är det elementärt med Messi i gott slag. Han kan naturligtvis återigen bli tungan på vågen mellan lagen.

 
Hur slutar matchen?

Taher
– 1 – 3, Messi gör 2 och Neymar gör 1.
 
Marcus R
– 2-1 till Barcelona.  
 
Michael
– 1-2 i Barcas favör. Rött kort på Pepe.
 
Emily
– Här måste jag gå efter vad hjärtat säger – Barcelona vinner. Real Madrid gör första målet, men Barcelona vänder matchen och vinner till slut med 2-1.

Markus I
– Principiellt så föredrar jag att inte avslöja vad jag tror att matcher slutar, särskilt när det gäller en match där jag favoriserar det ena laget … Om jag behöver göra ett undantag här, så säger jag 2-1 till Barcelona.
 

I dag lottas kvartsfinalerna i Champions League. Vilket lag är din dröm- respektive mardrömslottning och varför?

Taher
– Uff, omöjligt och säga. Alla lag är bra är en kliché men i det här fallet är det nog sanningen. Aldrig tidigare har det nog varit så många bra lag i kvarten utan att ha en riktig storfavorit. Bayern är självklart favoriter men både Madrid samt Barça är sugna, lägg därtill ett Atletico som inte är rädda för någon och man börjar inse att det lär bli svårt vilket lag som helst. Jag personligen skulle nog föredra antingen Dortmund eller Manchester United. Tyskarna verkar helt klart svagare än förra året samt deras spelstil passar nog Barças. Man U är långt ifrån resten av lagen. Mardrömmotståndare skulle vara Bayern och även PSG skulle jag helst vilja slippa. Zlatan i toppform med ett lag som känner varandra ännu bättre kan bli en negativ överraskning. Otroligt spännande.
 
Till sist skulle jag vilja önska alla Gott Nytt år eftersom torsdag eftermiddag var det Persisk Nyår. Hoppas det nya året innebär bra tider för oss alla samt att vi får en bra lottning och en lyckad säsong.
 
Marcus R
– Mardrömmen är Bayern Munchen, för alla lag. De ser ännu starkare ut än förra året och mycket på grund av världens bäste tränare i Pep Guardiola som om någon känner till Barcas svagheter. Drömlottning rent tekniskt vore nog Dortmund som dessutom har sin viktigaste spelare avstängd i första mötet men jag skulle gärna se exempelvis Manchester United. Inte för att jag underskattar dem men det vore en intressant repris på två klassiska finaler och jag har inget emot om Barca besegrar ett engelsk lag igen. Det ska bli den mest intressanta lottningen på länge. 
 
Michael
– Jag säger som alla andra; allt utom Bayern. Undviker gärna Real just nu i Clásico-tider då charmen med matcherna försvinner, även om jag mer än gärna decimerat deras decima.

United och Chelsea står i topp på min lista, det är alltid kul att möta de engelska lagen som har svårt för vårt spel, även om dessa både lagen inte är i närheten av varandra spelmässigt för tillfället. Chelsea hade blivit en utmaning, United en utskåpning.

Atletico, PSG, Dortmund? Inga problem. Bra lag, riktigt bra lag, men inte några lag som vi blir underdogs mot. Jag vill gärna att vi går ut mot ett tufft motstånd redan i kvarten och får bevisa att en pokal är ingenting man tråkar sig till och vinner på straffar...

Emily
– Mardrömslottningen är enkel. Bayern München. Varför? De är helt enkelt ruskigt bra, definitivt the team to beat för att vinna Champions League i år. Annars undviker jag gärna både Chelsea och Real Madrid. Inte nog med att det är två väldigt osympatiska klubbar, de har dessutom en spelstil som kan sätta rejäla käppar i hjulet för Barcelonas jakt på CL-pokalen.
 
Av de lag som tagit sig till kvartsfinal finns ingen drömlottning, alla lag är extremt skickliga och det kommer bli oerhört svåra matcher. Ska jag välja ut ett lag jag tror Barcelona har störst chans att gå vidare mot måste det ändå bli Manchester United. Jag vet, jag vet – de är trots sin hittills svaga säsong en gigant och kan med sin rutin aldrig räknas bort i sådana här sammanhang. Men de gör en usel säsong och höll på att åka ut mot Olympiakos. Hade man inte fått straff i första halvlek i onsdags och därmed fått in det så otroligt viktiga 1-0-målet relativt tidigt tror jag inte att United hade klarat av att gå vidare. Laget har haft svårt att hitta sin identitet under Moyes ledning och över två matcher tror jag Barcelona har en god chans att slå ut ännu ett Manchesterlag.

Markus I
– Drömlottning: Inget av lagen som Barcelona kan få möta i kvartsfinalen kan jag klassificera som drömmotståndare. Därför måste jag avstå från att besvara den frågan.

Mardrömslottning: Det finns inget lag som Barcelona behöver frukta. Ändå så vill jag att man undviker Bayern Munchen i kvartsfinalen. Kommentar egentligen överflödig. Den tyska mästaren vägrar att förlora och regerar tysk fotboll eftertryckligt. Ja, man är ju regerande Champions League-mästare och är favorit att försvara sin titel i maj. Helst vill jag att Barcelona ställs mot den tyska maskinen längre in i turneringen, för det känns mer rätt att två av Europas fyra bästa lag möts tidigast i semifinalspelet …

 


Vad tycker du? Diskutera gärna i kommentarsfältet nedan.