Medverkande:

Milad Azimi: skribent Barcelona
Markus Inanoglu: skribent Barcelona
Emily Ottosson: redaktör Barcelona
Behnam Hashemi Bani: skribent Barcelona
Michael Cedqvist: skribent Barcelona


Efter drygt fyra månader har Barcelona äntligen återtagit serieledningen från Real Madrid, men det är fortfarande en lång väg kvar till ligaguldet. På lördag väntar Eibar på Ipurúa och det är ett något decimerat Barcelona som åker till Baskien. Både Alba och Alves är avstängda medan Busquets är skadad. Samtidigt väntar två tuffa matcher mot Manchester City och Real Madrid nästa vecka. Eibar har sju raka förluster och sjunker allt närmre nedflyttningsstrecket. Finns det risk för underskattning mot baskerna? Svävar spelarnas tankar iväg mot nästa veckas stormatcher så att Eibar skulle kunna ta poäng mot Barcelona? Hur viktigt är det för guldstriden att Barcelona tar tre poäng på lördag?

Milad
– Matchen mot Eibar blir ett viktigt test för Luis Enrique att visa sina tränaregenskaper. Kan laget hålla en jämn nivå eller ska Barcelona falla isär så som matchen mot Malaga? Med tanke på guldstriden borde spelarna vara välmotiverade och medvetna om hur viktig denna match är men jag är samtidigt rädd att de två ”hetare” matcherna mot Man City och Real Madrid ska snurra i huvudet på spelarna och göra laget mer sårbart. Men årets La Liga har bevisat oss alla att det inte finns några lätta matcher och en poängtapp här kommer ha förödande konsekvenser för jakten på ligasegern.

Markus
– Risken för en omedveten underskattning kan man inte helt utesluta mot en relativt liten klubb som Eibar. Men jag är inte särskilt orolig över det, eftersom Barcelona säkerligen mer än gärna vill behålla ligaledningen inför mötet mot Real Madrid om drygt en vecka. Självklart vill man vara i ledningen säsongen ut också nu och man har ju allt i egna händer. Fastän man har några avbräck så bör man slå ett Eibar i svag form. Det är framför allt psykologiskt viktigt i guldstriden att katalanerna vinner i helgen.

Emily
– Med all respekt för Eibar ska det mycket till för att de ska kunna plocka poäng mot Barcelona. Med det sagt vill jag ändå höja ett varningens finger för de charmiga baskerna. Det är första gången de gästas av Barcelona och med sju raka förluster lär motivationen skjuta i höjden när Barcelona kommer på besök. Tänk att plocka poäng av serieledarna och giganterna inför sina hemmafans och bryta en lång förlustsvit. Det hade suttit fint för Eibar. Att motivation slår klass har vi sett prov på många gånger under årens lopp och just på grund av att Eibar inte ska kunna ta poäng mot Barcelona – det finns nog ingen i hela världen som förväntar sig det – kan det bli verklighet.

Spelarna ska vara så pass professionella och respektfulla att de inte underskattar Eibar, så jag tror inte att det finns risk för underskattning. Däremot finns det väl en viss risk att tankarna kanske inte kommer att vara på Ipurúa till 100 procent och det kan straffa sig. Man ska inte underskatta ett Eibar som är tvungna att börja plocka poäng innan de på allvar dras med i bottenstriden. Nu är det visserligen inte mot lag som Barcelona som Eibar ”ska” ta poäng, men just därför känns det inte helt omöjligt. Jag har dock fullt förtroende för våra spelare och tror inte att risken att vi åker hem utan en trepoängare är överdrivet stor, även om det givetvis är fullt möjligt – precis som i alla matcher.

Att vi tar tre poäng i morgon känns otroligt viktigt. Det vore väldigt tungt med poängtapp och därmed troligtvis en tappad serieledning bara en vecka efter att vi återtagit den. Moraliskt vore det jobbigt inför el Clásico nästa helg då vi i stort sett skulle vara piskade att vinna. Nu tror jag inte att el Clásico kommer att bli direkt avgörande för var ligaguldet hamnar, men det lag som leder ligan efter matchen har en klar fördel att kamma hem ligatiteln. Så tre poäng mot Eibar i morgon vore extremt skönt då vi i så fall håller Real Madrid bakom oss innan det är dags för el Clásico.

Behnam
– Jag tror själv inte att Barca kommer att underskatta Eibar på bortaplan. Med 12 omgångar kvar av säsongen så har Barca inte råd att tappa mera poäng. Det som hände mot Malaga får inte hända mer! Viktiga spelare är borta men det finns spelare att ersätta dessa med. Jag tror heller inte att spelarnas tankar svävar iväg inför den stora matchen på onsdag på Camp Nou. Barca verkar känna sig ganska säkra på att de kan fixa detta tack vare 1-2 segern i den första matchen mot City. Varje vinst i ligan kommer nu att vara guld värd för Barca. Kommer man att vinna sina matcher fram tills omgång 30 då kan jag nämna att ligatiteln är mer nära än någonsin!

Michael
– Nej underskattning tror jag inte, laget har tagit chansen på riktigt och kommer inte gå ut och ställa skorna. Förhoppningen är ju att de spelare som är hungriga vill ta för sig i en sån här match, det är ett utmärkt tillfälle att stärka sina aktier lite inför säsongsavslutningen. Poängmässigt att det i dagsläget inte livsviktigt, med tanke på att man har all chans att komma ikapp Real om man vinner derbyt, men det innebär ju som vanligt en liten säkerhet för varje match man skulle vinna. Men även om vi kan räkna in en seger till helgen och Real skulle förlora så är det många omgångar kvar att spela, och allt kan verkligen hända.


På onsdag kommer Manchester City till Camp Nou när åttondelsfinalen i CL ska avgöras. Barcelona har en fördel i och med 2-1-segern på Eastlands. Kan man anta att Pellegrini kommer att satsa mer offensivt och flytta fram positionerna på Camp Nou? Är det i så fall positivt eller negativt för Barcelona?

Milad
– Pellegrini har egentligen inget val och måste satsa offensivt, City är ute ur den inhemska cupen och ligger långt ifrån Chelsea i ligan så ett avancemang i Champions League mot Barcelona skulle betyda mycket för engelsmännen. Trots att Pellegrini besitter ett lag med enorma kvalitén så är det lättare sagt än gjort att komma till Camp Nou och försöka spela offensivt men jag tror mycket beror på vilket lag som gör första målet, ett tidigt mål för City kan ändra förutsättningarna för matchen ganska snabbt.

Markus
– Jag är tämligen säker på att det inte blir en tokoffensiv från start att vänta från Manchester City. Det troliga är att man till en början kommer att vara mån om att försvarsspelet sitter och anfalla kontrollerat. Så småningom kommer man ta större risker framåt om ställningen i matchen fortfarande är oavgjord eller det är fråga om underläge. Ett scenario där City satsar mycket på offensiven kommer rimligtvis att gynna Barcelona, bereda utrymme för katalanerna att anfalla rakt och snabbt. På förhand är det en klar fördel för katalanerna. Samtidigt ska man ha stor respekt för ett stort lag som Manchester City som förfogar över många toppspelare.

Emily
– Det känns rätt givet att Pellegrini kommer att satsa mer offensivt på onsdag, det var samma sak i mötet förra säsongen. På Etihad backade man hem, förlorade och tvingades åka till Camp Nou och anfalla. Den här gången tycker jag ändå att City var mer offensiva hemma än senast och kanske kommer vi få se den offensiva fotbollen City ofta bjuder på i Premier Leauge på Camp Nou på onsdag. Vill City gå vidare måste de göra mål och då måste de gå framåt. De vet att det ska till ett mirakel för att gå vidare om de backar hem, så jag tror absolut att vi kommer få se högre utgångspositioner bland Cityspelarna, men det blir definitivt inte på Rayo-manér där mittbackarna står och trampar i mittcirkeln medan ytterbackarna huserar i vårt straffområde.

Egentligen tror jag inte att det spelar så jättestor roll för Barcelona hur offensivt eller defensivt City spelar. Vi ska fokusera på vårt spel och inte låta City bestämma över matchbilden. Det är klart att ett brutaloffensivt framstormande City skulle göra det väldigt nervöst, men samtidigt skulle det troligtvis resultera i ett par giftiga kontringsmål signerade Barça. Så kör de på tokoffensiven lär det straffa sig och därmed är det kanske positivt för oss om de flyttar fram positionerna. Å andra sidan känns det inte helt säkert i defensiven om City skulle få till en rejäl press mot mål och vi är ju inte direkt kända för ett fenomenalt kollektivt försvarsspel. Men jag tror inte att City kommer att anfalla så mycket att de blottar sig allt för mycket defensivt. Jag kan tänka mig att det kan bli en ganska böljande matchbild i början när City försöker gå framåt, men att vi allt eftersom tar kontroll och tvingar ner engelsmännen i banan, vilket istället öppnar upp för kontringar.

Behnam
– Det är ganska självklart att Manuel Pellegrini kommer att spela offensivt på Camp Nou för att ha just en chans att ta sig vidare. Yaya Touré kommer att vara tillbaka. Det är positivt för bortalaget City. Jag tycker att det är positivt för Barca när city kommer att spela offensivt och flytta fram sina spelare för att det är då Barca kommer att hitta sina ytor som man önskar. Finns det tillräckligt med öppna ytor då kan vår anfallstrio Messi – Suárez – Neymar attackera ordentligt och skapa många chanser framåt. Till sist vill jag säga att Pellegrini kommer att spela offensivt samtidigt som han kommer att spela strategiskt då han inte vill se att Barca ska göra det första målet för då är hans chanser i stort sett borta.  

Michael
– Det finns alla ingredienser för att bli en kokande match, och att prata om fördelar i dagsläget känns livsfarligt. Det är 180 minuter som ska spelas, och efter 90 så här vi ett bräckligt försprång, inte mer än så. För tre dagar sedan hade jag säkert diskuterat frågan, men efter kaos-matcherna som spelats så säger jag så här: det här är Champions League, spelar vi som vinnare kan vi vinna. Ska vi fega och enbart stirra oss blinda på motståndarna så kan vi klara oss med en hårsmån som Real, eller rentav falla tunga som Chelsea. Det är charmen med sporten, hur bristen på all logik ibland får allting att kännas så logiskt.


Hur tror du att Luis Enrique tänker inför returen mot City? Försöker han köra säkert och spela på resultatet eller kommer Barcelona kliva ut på Camp Nou och spela sin sedvanliga anfallsglada fotboll? Vad föredrar du?

Milad
– Man kan inte spela på resultat i Champions League, det såg man även i veckans matcher där Schalke var nära att slå ut Real Madrid efter att första mötet slutade med en 2-0 seger för spanjorerna. City är kapabla att vinna i Camp Nou så jag är ganska säker att Enrique kommer forma laget offensivt och vara ute efter ett tidigt mål för att på så sätt döda matchen. Men Barcelona har inget press på sig att göra mål och laget kan jobba sig in i matchen och utnyttja chanserna som kommer dyka upp, just effektiviteten kan ha ett avgörande roll för Barcelona.

Markus
– Luis Enrique vill antagligen att Barcelona ska våga anfalla som vanligt från första minuten, men också vara disciplinerat i försvarsarbetet. Man är väldigt skicklig på att kontrollera bollinnehavet och kommer säkert rulla bollen inom laget emellanåt, men man bör inte tänka på resultatet man har med sig från första mötet redan i inledningen av matchen på Camp Nou. Det kan nämligen i värsta fall påverka spelet negativt. Det bästa är att man trummar på framåt på sedvanligt vis, för det ökar chanserna till att man målar och kopplar ett stadigare grepp om Manchester City. Med det sagt så får man inte tappa fokus på defensiven. Barcelona kryllar ju av kloka, rutinerade spelare, så jag litar på att man kommer att göra sitt yttersta för att inte blotta sig bakåt.

Emily
– Jag tror och hoppas att Lucho tänker sig en kombination av säkert spel och vanligt spel. Det sista vi ska göra är att spela enbart på resultatet, det vore att frångå hela vår filosofi och jag tror att det skulle sluta i en smärre katastrof eftersom vi inte har spelare som är vana vid att spela på ett resultat. Vi ska självklart spela som vanligt, utan att för den delen anfalla huvudlöst. Jag vill se det vanliga spelet och att vi ”säkrar” genom att inte ta alltför stora risker och hellre slår den enkla passen än riskerar ett bolltapp i uppspelsfasen och därmed ger City chans att ställa om. Självklart ska vi alltid spela för att vinna, men det här är CL-slutspel där ett enda misstag kan kosta ett avancemang. Barcelona har en fördel från första mötet och behöver därför inte nödvändigtvis vinna med 3-0, även om det så klart hade smakat mumma att skicka ut City med buller och bång. Alltså; gå för segern, men gör det på ett någorlunda ”säkert” sätt utan att ta för stora risker.

Behnam
– Jag tror att Luis Enrique vill visa vilket lag som är bäst på planen. I den första matchen kunde man enkelt se att han ville spela på resultatet. Barca gjorde en riktig bra första halvlek men i den andra halvleken sjönk tempot, man passade runt bollen och försökte att spela klart matchen. Sedan kunde City se sina chanser och kort efter gjorde dem ett mål. Jag tror att Barca kommer att spela offensivt från minut ett. Nu har man ett riktigt bra läge att ta sig vidare på Camp Nou.

Michael
– Samma, gamla Barça; offensivt och med statistiken i ryggen. End of story…


Bartomeu har länge undvikit frågor om en eventuell förlängning av Dani Alves kontrakt och brassen tycks ha gjort sig redo att lämna klubben i sommar när hans kontrakt går ut. Nu har vinden vänt och rykten gör gällande att Barcelona vill ha kvar Alves och kommer att starta förhandlingar om ett nytt kontrakt inom kort. Samtidigt har 31-åringens agent gått ut och sagt att brassen förhandlar med andra klubbar. Tror du att Alves stannar? Vill du att han stannar? Om han lämnar, hur ska Barcelona lösa högerbackspositionen till hösten?

Milad
– Jag tror att Enrique vill ha kvar Alves och kommer trycka på för en förlängningen med brassen men ledningen är av en annan åsikt och försöker skjuta upp förhandlingen. I dagens läge med transferförbudet så vill jag ha kvar Alves trots att han inte är samma spelare som för 2-3 år sen. Montoya är ingen startspelare i Barcelona och Douglas kommer förmodligen bli utlånad eller såld redan på sommaren. Ledningens tafatta och horribla beslut har försatt Barcelona i denna situation och Barcelona kommer fortsätta blöda på högerkanten då jag ser Alves som den svagaste länken i försvaret.

Markus
– Jag vill ha kvar Dani Alves åtminstone ytterligare en säsong, inte minst på grund av rådande transferförbud. Mot bakgrund av dagens ytterbackssituation så kan det bli besvärligt för Barcelona utan Alves till nästa säsong. Adriano och Martin Montoyo har båda fått begränsat med speltid den här säsongen och har inte riktigt visat framfötterna. Med tanke på att de inte har spelat särskilt mycket så är det inte alldeles enkelt att veta hur bra de egentligen är. Hur som helst så har de hitintills inte presterat bättre än Alves som i sin sida har varit ganska bra men ingalunda strålande. Med andra ord befarar jag att Barcelona för närvarande inte har en fullgod ersättare till Alves till hösten. Men vem vet, om Montoya får förtroendet och spelar regelbundet så kanske han kan växa till en klippa. Tyvärr får jag inte den intentionen när jag ser honom att spela nu. Jo, jag vet att Barcelona har ytterligare en ytterback, nämligen Douglas. Han har knappt fått någon speltid sedan han anlände till Barcelona i slutet av förra sommaren. Sanningen att säga verkar han inte alls hålla måttet för en klubb av Barcelonas kaliber.

Emily
– Det här är en svår fråga. När Dani Alves värvades befann jag mig i ett lyckorus i flera veckor. Då var han den bästa högerbacken i ligan, kanske till och med i världen, och utgjorde troligtvis ligans mest fruktade högerkant tillsammans med Jesús Navas i Sevilla. En otrolig förbättring mot Zambrotta och den fantastiska och smått legendariska Oleguer. Sedan dess har Alves varit en kugge i den mest framgångsrika tiden i Barcelonas historia och han har gett oss culés så oerhört många leenden, glädjetårar och minnen. Han har skrivit in sig i historieböckerna och i mitt hjärta. Jag älskar Alves. En underbar spelare och människa, även om han kan vara lite ful och grinig på plan.

Men – och det här smärtar att skriva – jag tror det är dags att vi skiljs åt. Alves är inte den spelare han en gång var och även om han fortfarande är nyttig i offensiven (om vi bortser från alla horribla inlägg) är bristerna defensivt för stora för att ignorera. Stundtals gör han det bra, men alldeles för ofta är det helt öppen gata på hans kant och brassens arbetsmoral verkar ha sjunkit betänkligt eftersom han inte alls jobbar hem på samma sätt som tidigare. Alves sitter på en saftig lön, blir snart 32 år och vill ha ett kontrakt på tre år om man ska tro de spanska medierna. Det låter sådär i mina öron. Visserligen skulle man kunna förlänga hans kontrakt med tre år, behålla honom till nästa sommar och sälja honom för en hacka då. Jag vet inte, jag känner mig ganska kluven i frågan, men tror ändå att det är dags för Alves att tacka för sig, hur mycket det än smärtar.

Det stora problemet är givetvis hans ersättare. Vem ska ersätta honom? Vilka spelare finns tillgängliga på marknaden som inte kostar multum och som kan ta Danis plats? Inte många. Det har pratats om Danilo, men jag har sett alldeles för lite av honom för att egentligen kunna ha en åsikt. Kan vi värva en bra ersättare till Alves som anländer i januari 2016 är jag övertygad om att Montoya, Adriano och Douglas kan axla högerbacksplatsen tillsammans under hösten. Vi har dessutom Bartra som kan spela till höger i försvaret, så det finns alternativ, även om det så klart inte är helt optimalt. Ledningens planering när det gäller högerbackspositionen är under all kritik och jag köper inte deras snack om att Douglas är tänkt att ersätta Alves efter den här säsongen. Personligen är jag helt övertygad om att värvningen av Douglas har något med värvningen av Neymar att göra, en sista delbetalning för brassestjärnan kanske. Nåja, dessa konspirationsteorier har inget med frågan att göra så jag sätter punkt här.

Behnam
– Just den här frågan anser jag har varit i luften väldigt länge. Det är väldigt konstigt att Barcelona inte har erbjudit honom ett nytt kontrakt. Det har dessutom hänt många saker i klubbledningen. Nu har man en ny sportchef med namnet Ariedo Braida. Det känns som att han vill försöka lösa Alves situation samtidigt som Alves agent har sagt att Dani förhandlar just nu med andra klubbar. Att Alves kommer att stanna eller inte tycker jag är en svår fråga. Vi alla vet att vinden kan vända väldigt snabbt. Detta fall kan bli precis likadant som Xavi. Han hade packat väskan och skulle lämna Barca men plötsligt kunde Luis Enrique övertala honom att stanna.

Jag vill att Alves ska stanna i klubben. Jag tycker att han är en bra spelare som fortfarande har en hel del kvalitéer. Han kommer snart att fylla 32 år men han är fortfarande pigg och bra som spelare. Vi ska heller inte glömma Éric Abidal som spelare i Barca var som bäst när han var i den åldern dessutom. Om Dani Alves lämnar då blir jag orolig att vem ska ersätta honom i Barca? Det finns två alternativ och dessa är Montoya och Douglas. Jag tycker inte att Douglas har den kapaciteten att spela i Barca och Montoyas utveckling har inte alls sett bra ut. Han har knappast fått speltid i laget. En ny högerback kommer att bli aktuellt januari 2016 i värsta fall då Barcelona har transferförbud. Det bästa alternativet för Barca är att klubben erbjuder Dani Alves ett nytt kontrakt för att få honom att stanna i laget!

Michael
– Den första frågan är självbesvarande, Dani har inte varit i samma form som nu på flera år och visar att han fortfarande håller världsklassnivå. Om jag tror att han stannar? Jag får svara med hjärtat, och jag har ändå sedan säsongen började bett om en kontraktsförlängning, så JA Dani Alves förblir i Barcelona. Med det svaret gör vidare funderingar kanske onödiga, men svaret är enkelt: utan Dani Alves har vi ingen lösning. Det blir någonting för den nya ledningen att ta tag i till sommaren…